Διαδηλωτές - πλειστηριασμοί 2-0

dynamies_mat_pleistiriasmoi.jpg

Δυνάμεις των ΜΑΤ κατά συγκεντρωμένων στους πλειστηριασμούς Αυτή τη φορά οι δυνάμεις των ΜΑΤ χρησιμοποίησαν βία εναντίον των συγκεντρωμένων που μαζεύτηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο | INTIME NEWS/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα εκατοντάδες αλληλέγγυοι κατάφεραν χθες το απόγευμα να ματαιώσουν τους επαπειλούμενους πλειστηριασμούς που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν από συμβολαιογράφους υπέρ τραπεζών στις αίθουσες του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης. Ενας διαδηλωτής συνελήφθη όταν σε στιγμή έντασης πέταξε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό στα ΜΑΤ.

Την προηγούμενη Τετάρτη και πάλι αλληλέγγυοι είχαν κατορθώσει να ματαιώσουν τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας ενός ανάπηρου πολύτεκνου, πατέρα επίσης ανάπηρου παιδιού. Αυτή η πρώτη επιτυχία πυροδότησε, καθώς φαίνεται, το φρόνημα των πολιτών που χθες ήταν πολλαπλάσιοι στη διαμαρτυρία στο Δικαστικό Μέγαρο.

Πλειστηριασμοί παρουσία της Αστυνομίας

«Μετά την πολύ επιτυχημένη συγκέντρωση της προηγούμενης Τετάρτης στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, που παρά την αστυνομική βία πέτυχε την ακύρωση των πλειστηριασμών και ταυτόχρονα έδωσε νέα ώθηση στο λαϊκό κίνημα, ελπίδα ότι μπορούμε να πετύχουμε μικρές νίκες. (...) Μπροστά στην όξυνση των πλειστηριασμών και κατασχέσεων λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τράπεζες και κράτος αλλά και τις διακοπές παροχής ρεύματος και νερού που σχεδιάζουν στο επόμενο διάστημα. (...) Είναι αναγκαίο τώρα να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας ενάντια στους πλειστηριασμούς και κάθε αντιλαϊκό μέτρο!», ανέφερε στο κάλεσμά της η Λαϊκή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών.

Στη χθεσινή διαμαρτυρία συμμετείχαν μέλη και στελέχη της ΛΑ.Ε., της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αντιεξουσιαστές και πολλοί ανεξάρτητοι αλληλέγγυοι πολίτες. Ωστόσο, ένταση προκλήθηκε όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν το πλήθος να μπει στο Δικαστικό Μέγαρο. Οι αστυνομικοί ζήτησαν να γίνει έλεγχος ταυτοτήτων, πράγμα που εξόργισε τους συγκεντρωμένους και εισέβαλαν μαζικά στο κτίριο.

Το επεισόδιο

Επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και συγκεντρωμένων κατά των πλειστηριασμών

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να περάσουν και κατέληξαν στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου, ματαιώνοντας τους πλειστηριασμούς. Ομως, κάποιοι έμειναν απ’ έξω κι ένας από αυτούς κατά τη διάρκεια της έντασης πέταξε ένα μπουκάλι νερό προς τα ΜΑΤ, γι’ αυτό και συνελήφθη.

Ως αργά το βράδυ κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας, όπου συγκεντρώθηκαν λίγο αργότερα και οι διαδηλωτές ζητώντας την απελευθέρωσή του.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η στάση των συμβολαιογράφων που ανεβαίνουν στις έδρες του Ειρηνοδικείου προκειμένου να εκτελέσουν τους πλειστηριασμούς. Παρά το οργισμένο πλήθος που κατακλύζει την αίθουσα, κάθονται μία και δύο ώρες επάνω στις έδρες, σχεδόν πάντα άπραγοι, ψυχροί και ανέκφραστοι, αρνούμενοι να αποχωρήσουν.

Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις που ορισμένοι αντάλλαξαν φράσεις με τους διαμαρτυρόμενους, λέγοντας ότι «εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε απλώς τη δουλειά μας», προκάλεσαν μόνο συνθήματα και έντονες αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ζήτησαν την επέμβαση της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συμβολαιογράφοι αποχώρησαν μόνο όταν έληξε το προγραμματισμένο ωράριο των πλειστηριασμών.

Σε δηλώσεις του, ο Ηλίας Σμήλιος από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ότι οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν έντονη αστυνομική παρουσία και ζήτησαν την απελευθέρωση του άνδρα που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.

Από την πλευρά της, το μέλος της ΛΑ.Ε. Δέσποινα Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι έπρεπε να επιδειχθούν οι αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο Δικαστικό Μέγαρο.

«Μετά το ξύλο στην Καισαριανή, τα χημικά στους συνταξιούχους και σήμερα εδώ αυτό που έγινε δείχνει ότι ο ολισθηρός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει σταματημό και αυτό που μπορεί να τους σταματήσει είναι μόνο ένα ισχυρό λαϊκό εργατικό κίνημα ενάντια στα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές», δήλωσε η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.