«Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, δεν θα θα ξανάρθει η τρόικα εδώ» UPD

moscovici-630.jpg

Πιερ Μοσκοβισί - Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα, δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει. Γυρίζουμε σελίδα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική αλλαγή και υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από 8 χρόνια θυσιών των πολιτών, «το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι ότι από εδώ και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, στη ερώτηση του πρωθυπουργού, αν είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στα πολιτικά κόμματα ότι δεν υπάρχει άλλο μνημόνιο για την Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ήταν μια πολύ ζωντανή συζήτηση και τόνισε με μια λέξη ότι δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει.

Ανέφερε ότι συζήτησαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει η μεταμνημονιακή παρακολούθηση, και σημείωσε ότι «τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη», με τα ευρωπαϊκά εξάμηνα και ότι θα έχει κανονικές διαδικασίες.

Όπως τόνισε, όταν μια χώρα είναι σε παρακολούθηση το Eurogoroup χρειάζεται πέντε λεπτά απλώς για να δει ότι οι δεσμεύσεις γίνονται σεβαστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι μετά από 8 συνεχή χρόνια δύσκολων θυσιών είναι δύσκολο για τους πολίτες να καταλάβουν και να αισθανθούν την αλλαγή, για να σημειώσει ότι όμως το γεγονός πως επιτεύχθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος, «είναι ιστορική αλλαγή» και «οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα».

«Το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι ότι από δω και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους. Είναι πολύ σημαντική αλλαγή», επισήμανε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι οι Έλληνες θα δουν ότι πλέον δεν είναι το ίδιο πράγμα, ότι δεν είναι κάτι μεταμφιεσμένο. Πρόσθεσε ότι η χώρα τώρα έχει τη στήριξη των εταίρων της για την ελάφρυνση των βαρών, για την επιστροφή της στις αγορές με επιτυχή αποτελέσματα.

Είπε δε ότι είναι η αρχή για κάτι νέο, αλλά και μια επιτυχία για τον πρωθυπουργό, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, για να σημειώσει: «Τώρα εναπόκειται σε εμάς να τους δείξουμε ότι υπάρχει μέλλον και πρέπει να σκεφτούμε αυτούς που υπέφεραν από την κρίση και πρέπει να βρούμε κοινωνικές λύσεις μαζί».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η 21η Αυγούστου θα είναι μια μέρα γιορτής, αλλά από την επομένη «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παλεύουμε».

Μάλιστα, όταν χαριτολογώντας ο Πιερ Μοσκοβισί τον ρώτησε αν θα φοράει γραβάτα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Αν μου δανείσετε μία, γιατί όχι;»

Ομιλία στη Βουλή

«Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα» ήταν το θέμα της ομιλίας του Πιερ Μοσκοβισί στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, στην οποία ο Ευρωπαίος επίτροπος έδωσε το στίγμα της Κομισιόν για το τι σημαίνει η συνολική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Πιερ Μοσκοβισί ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Ύστερα από οκτώ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές», είπε ο επίτροπος και υπογράμμισε ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που χρειάστηκε να ληφθούν από την ελληνική Βουλή, όταν μάλιστα καμία άλλη χώρα δεν χρειάστηκε να λάβει τέτοια μέτρα.

«Το τέλος του προγράμματος είναι νίκη της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ», σημείωσε με έμφαση. «Έχετε οικονομική ανάκαμψη και αυτό το επιβεβαιώνουν όλοι οι δείκτες», εξήγησε ο Πιερ Μοσκοβισί και αναφέρθηκε στις θεαματικές επιδόσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ευχαρίστησε, δε, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων στο Eurogroup και αποτιμώντας τη συμφωνία και την απόφαση για το χρέος, είπε ότι περιλαμβάνονται εξαιρετικά μέτρα που βοηθούν σημαντικά την Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Έχουμε δέκα χρόνια ανάπαυλας μέσα στα οποία θα δράσουμε για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Η μόνη στρατηγική για να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος είναι η ανάπτυξη και αυτή είναι η φιλοσοφία της απόφασής μας», υποστήριξε.

«To πεπρωμένο είναι πλέον στα δικά σας χέρια και σας καλώ να είστε προσεκτικοί», είπε επίσης και τόνισε ότι η Ελλάδα πατάει ξανά στα δύο της πόδια.

Για την εποπτεία στη μεταμνημονιακή περίοδο, ο επίτροπος είπε πως θα ισχύει ό,τι και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ: «Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό της και θα πρέπει να είναι υπεύθυνος εταίρος και να υιοθετήσει τη διαδικασία εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη που είναι μέλη της ζώνης του ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταμνημονιακή εποπτεία θα καθησυχάσει τους επενδυτές και θα διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

«Το λέω δημόσια. Η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν είναι τέταρτο μνημόνιο. Δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Η τρόικα δεν θα ξαναέρθει εδώ», είπε και καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους βουλευτές.

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε οδυνηρές θυσίες τον ελληνικό λαό, με τον Πιερ Μοσκοβισί να τονίζει ότι στις 21 Ιουνίου κλείσαμε με την προηγούμενη περίοδο των μνημονίων και ξεκινήσαμε έναν νέο δρόμο με νέες προϋποθέσεις και προοπτικές.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε ο επίτροπος και στον Ν. Βούτση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα πλέον μπορεί να μπει σε μια κανονικότητα.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας