Αστυνομική επιχείρηση σε Αχαρνών και Ζωγράφου UPD

ekkenosi-alkiviadou.jpg

Κτίριο του Δρακοπούλειου αιμοδοτικού κέντρου Άνδρες των ΜΑΤ και αστυνομικοί έξω από το κτίριο του Δρακοπούλειου αιμοδοτικού κέντρου, που βρίσκεται στην οδό Αλκιβιάδου 9, την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων σε Αχαρνών και Ζωγράφου είχαμε νωρίς το πρωί της Δευτέρας από δυνάμεις της αστυνομίας. 

Αρχικά, στο στόχαστρο των αστυνομικών δυνάμεων μπήκε το κτίριο του Δρακοπούλιου αιμοδοτικού κέντρου, που βρίσκεται στην οδό Αλκιβιάδου 9. Ακολούθησε επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Βίλα Ζωγράφου, που βρίσκεται μέσα στο Κτήμα Ζωγράφου.

Από την ώρα που έγιναν γνωστές οι διαθέσεις της αστυνομίας υπάρχει έντονη κινητοποίηση στο χώρο του αντιεξουσιαστικού χώρου. Υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση τώρα στην Πλατεία Γαρδένιας (Ζωγράφου) και για πορεία στις 6.00 το απόγευμα.

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων.  

Στην κατάληψη της Αχαρνών λειτουργεί στέγη μεταναστών και προσφύγων. Στο κτίριο της Αλκιβιάδου 4 που ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό, είχαν εγκατασταθεί 127 Σύροι.

Όλοι θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Η επιχείρηση έγινε ύστερα από μήνυση του ιδιοκτήτη (Ερυθρός Σταυρός) και δόθηκε εισαγγελική παραγγελία για εκκένωση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σκόπευε να εγκαταστήσει στο κτίριο δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Στη Βίλα Ζωγράφου υπήρχαν 7 άτομα, τα οποία προσήχθησαν και στη συνέχεια συνελήφθησαν με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, που είναι πλημμέλημα.

Η εκκένωσε έγινε ύστερα από μήνυση του ιδιοκτήτη του κτιρίου (Δήμος Ζωγράφου) και ακολούθησε εισαγγελική παραγγελία. 

Ανακοίνωση της δημάρχου Ζωγράφου
Ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό εξέδωσε η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, με την οποία υποστηρίζει ότι ο δήμος προτίθεται να κάνει τη Βίλα Ζωγράφου πολιτιστικό κέντρο της πόλης.
Το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί συμπολίτες,

»Πριν λίγα χρόνια οι κάτοικοι της πόλης μας, μαζί με συλλόγους, δημοτικές παρατάξεις και την επιτροπή κατοίκων για τη Βίλα Ζωγράφου, αγωνίστηκαν για να σωθεί η Βίλα και το κτήμα Ζωγράφου από την οικοδόμηση και να γίνει πάρκο πρασίνου και αναψυχής.

»Με τον αγώνα αυτό πετύχαμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο το κτήμα της Βίλας Ζωγράφου χαρακτηρίστηκε «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και πολιτισμού» και απαγορεύεται η οικοδόμησή του.

»Εμείς συμμετείχαμε σε αυτό τον αγώνα και δεσμευτήκαμε απέναντι σας:

»Να δημιουργήσουμε - στην καρδιά της πόλης μας - ένα ενιαίο πάρκο πρασίνου και αναψυχής από τον Αγ. Γεώργιο έως την πλατεία Αλεξανδρή (πρώην Γαρδένια).

»Να γίνει η Βίλα Ζωγράφου κέντρο πολιτισμού για τους πολίτες και τη νεολαία του Δήμου μας.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα το 2015, αποφάσισε την μετεγκατάσταση του Δημοτικού Ωδείου, των Χορευτικών ομάδων και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων (οι οποίες στεγάζονται προσωρινά σε ακατάλληλους χώρους) στο κτίριο της Βίλας Ζωγράφου.

»Ταυτόχρονα στόχος μας είναι να ανοίξει και να διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος, σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.

»Στην προσπάθειά μας αυτή, συναντήσαμε αντιδράσεις και εμπόδια.

»Αντιδράσεις από την οικογένεια Ζωγράφου, η οποία προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας και ζητά την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που προστατεύει το χώρο ως κοινόχρηστο πράσινο.

»Εμπόδια από μικρή ομάδα, που εμφανίστηκε μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο χαρακτηρίζει το κτήμα της Βίλας Ζωγράφου «κοινόχρηστο χώρο πρασίνου» και αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκεί κατάληψη, να οικειοποιηθεί τη χρήση του, διαδίδοντας ταυτόχρονα ΨΕΥΔΩΣ ότι εμείς σκοπεύουμε να «εμπορευματοποιήσουμε» το χώρο!

»Ο Δήμος μας έχει ήδη πληρώσει 19.500.000 ευρώ για το χώρο της Βίλας και δεν επιτρέπεται να στερούνται οι κάτοικοι την ανάσα που θα τους προσφέρει ένα πάρκο στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης.

»Οι επανειλημμένες προσπάθειες μας τα τελευταία δύο χρόνια να έρθουμε σε συνεννόηση και να μας αποδοθεί ο χώρος, απέβησαν άκαρπες.

»Σήμερα 13/3/2017, αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν τη Βίλα και την παρέδωσαν στο Δήμο. Συνεργεία του Δήμου ήδη εργάζονται για την αποκατάσταση του χώρου. 

»Καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε αυτό το πάρκο και να κάνουμε τη Βίλα Ζωγράφου πολιτιστικό κέντρο της πόλης μας, στη διάθεση όλων των κατοίκων και της νεολαίας.

»Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε σχέδια για το κτήμα Ζωγράφου, εκτός από το να αποδοθεί στους πολίτες του Δήμου μας, όσοι τα σκέφτονται πρέπει να τα ξεχάσουν».

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», ο Νίκος Τόσκα ρωτήθηκε για τις πρωινές επιχειρήσεις της αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτήρια και απάντησε: «Το πρώτο κτίριο στου Ζωγράφου, ανήκει στον δήμο Αθηναίων και το ήθελε για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος. Οι καταληψίες, περίπου 5-6 άτομα, βρίσκονταν μέσα αρκετό καιρό. Το δεύτερο κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και θέλει να το χρησιμοποιήσει για ασυνόδευτα παιδιά. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν πρόσφυγες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να είναι σε οργανωμένους χώρους. Όπως καταλαβαίνετε και οι δύο επιχειρήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες».

Λίγες ημέρες πριν

Οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας έρχονται λίγες μέρες μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το κόμμα της Πειραιώς να εκφράζει προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη για περισσότερη τάξη και ασφάλεια. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε και τις προσωπικές επιθέσεις στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα και το αίτημα ακόμα και για παραίτησή του γιατί «δεν κάνει καλά τη δουλειά του».  

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας