Αποκαλύψεις και δικαιολογίες πάνε στον... «Παράδεισο» UPD

paradise-pepaers-lithuania.jpg

Ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία μπορεί να κρύβει αρκετά μυστικά... | AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Παγκόσμιες διαστάσεις έχουν πάρει ήδη οι αποκαλύψεις των Paradise Papers, οι οποίες προκαλούν πολλούς τριγμούς στην οικονομική και πολιτική ελίτ. Δεκαοκτώ μήνες μετά τα «Panama Papers» η ICIJ προκαλεί ξανά «πονοκέφαλο» σε εταιρείες, οργανισμούς και προσωπικότητες μεγάλου βεληνεκούς. «Έπεσε από τα σύννεφα» πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες του πρίγκιπα

Μεγάλες φαίνεται πως είναι οι μπίζνες και του πρίγκιπα Κάρολου, ο οποίος φρόντισε να... εξαργυρώσει κατάλληλα τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις ο πρίγκιπας της Ουαλίας, γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε επενδύσει εκατομμύρια λίρες σε υπεράκτιες εταιρείες και funds.

Μία εξ αυτών, με έδρα τις Βερμούδες, επένδυε σε γη με στόχο να προστατευθούν τα δάση από την αποψίλωση. 

Ο πρίγκιπας, με εμφανείς οικολογικές ευαισθησίες, άρχισε να κάνει δηλώσεις για το περιβάλλον και να γίνεται υπέρμαχος της αλλαγής των διεθνών συμφωνιών για την κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά, φυσικά, αφού πραγματοποιήθηκαν οι... απαραίτητες επενδύσεις

Ο Bono και το εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία

Μετά την Apple, τη Nike και τον Λιούις Χάμιλτον, ένας ακόμη διάσημος έρχεται να προστεθεί στη λίστα εκείνων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις και υποψίες. Αυτός δεν είναι άλλος από τον φιλάνθρωπο και ακτιβιστή Bono, τραγουδιστή των U2.

Ο ίδιος δηλώνει αηδιασμένος από την εμπλοκή του ονόματός του διευκρινίζοντας ότι είναι «μειοψηφικός και παθητικός επενδυτής», ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Η ICIJ αναφέρει ότι ο Bono είναι μέτοχος σε μία μαλτέζικη επιχείρηση που έχει επενδύσει σε εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία. Αυτό έγινε μέσω λιθουανικής εταιρείας συμμετοχών, η οποία είχε καταφύγει σε παράνομες τεχνικές φοροαποφυγής.

Εμείς θέλουμε να πληρώνουμε περισσότερα στις ΗΠΑ

Η Apple, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι οι φορολογικές της διευθετήσεις είχαν ως κίνητρο τη βούλησή της να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος από τους φόρους της στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η Nike δεν βρίσκει τίποτα το μεμπτό στις αποκαλύψεις ότι δημιούργησε offshore εταιρείες στις Βερμούδες, ενώ οι θυγατρικές όφειλαν να καταβάλλουν σ' αυτές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να έχουν τα δικαιώματα στο εμπορικό σήμα. Με τα σημαντικά ποσά που έπρεπε να καταβάλλουν για τις άδειες, τα κέρδη του ομίλου στον κόσμο μειώνονταν και κατά συνέπεια μειώνονταν και οι φόροι που πλήρωνε η Nike.

Αναφορικά με τον Λιούς Χάμιλτον, ο τετράκις πρωταθλητής κόσμου της F1, χρησιμοποίησε εταιρεία στο νησί Μαν για να μην καταβάλει ΦΠΑ για την αφορά ενός ιδιωτικού τζετ αξίας άνω των 18 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν κατέβαλε φόρους περισσότερους από 4 εκατ. ευρώ.

Δεκαοκτώ μήνες μετά τα «Panama Papers», που αφορούσαν φορολογικές απάτες, η ICIJ, η οποία συνασπίζει 96 μέσα ενημέρωσης 67 χωρών, άρχισε την Κυριακή να αποκαλύπτει τη νέα έρευνά της, έπειτα από έναν χρόνο δουλειάς βασισμένης στη διαρροή 13,5 εκατομμυρίων εγγράφων που προέρχονται κυρίως από το διεθνές δικηγορικό γραφείο Appleby, που έχει τη βάση του στις Βερμούδες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «έπεσε από τα σύννεφα» για ακόμη μία φορά με τις Βρυξέλλες να χαρακτηρίζουν τις αποκαλύψεις «σοκαριστικές».

Τα έγγραφα αυτά θέτουν επίσης υπό αμφισβήτηση τις υπηρεσίες της βασίλισσας της Αγγλίας, τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και βραζιλιάνους και ρώσους υπουργούς.

Όμως πολλές προσωπικότητες που πλήττονται από τις αποκαλύψεις αυτές προέταξαν τη νομιμότητα των επενδύσεων τους.

Έτσι ο Ρος υποστήριξε πως δεν υπάρχει «απολύτως τίποτα το μεμπτό» στο γεγονός ότι κατέχει 31% των μετοχών της Navigator Holdings, μιας εταιρείας ναυτικών μεταφορών, ένας από τους κύριους πελάτες της οποίας είναι η ρωσική επιχείρηση αερίου και πετροχημικών προϊόντων Sibur.

Ο Πούτιν, η οικογένεια και η Ελισάβετ

Σύμφωνα με τους New York Times, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες της εταιρείας Sibur περιλαμβάνεται και ο Γκενάντι Τιμτσένκο, γνωστός του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ένας γαμπρός του Ρώσου προέδρου.

Η ICIJ, πάντως, έφερε στο φως και προσπάθειες φοροαποφυγής πολιτικών ηγετών, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία διαθέτει, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, περίπου δέκα εκατομμύρια στερλίνες σε κεφάλαια στα νησιά Καϊμάν και στις Βερμούδες, σύμφωνα με το BBC και την Guardian.

«Όλες οι επενδύσεις μας είναι θεμιτές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του Δουκάτου του Λάνκαστερ. Και οι επενδύσεις «με κεφάλαια στο εξωτερικό» δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 0,3% της συνολικής αξίας του Δουκάτου, σύμφωνα με την ίδια.
Στη Βραζιλία, οι υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας Ενρίκε Μεϊρέγες και Μπλέρο Μάγκι αρνήθηκαν με τη σειρά τους οποιαδήποτε παρατυπία μετά τη σύνδεση των ονομάτων τους με εταιρείες οφσόρ σε φορολογικούς παραδείσους.

Πονοκέφαλος και για τον Τριντό

Στον Καναδά, ο δισεκατομμυριούχος Στίβεν Μπρόνφαμ,, επικεφαλής της εταιρείας οίνου και οινοπνευματωδών Seagram, τοποθέτησε μαζί με τον νονό του, τον Λίο Κόλμπερ, 60 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια (52 εκατ. ευρώ) σε μια εταιρεία offshore στα νησιά Καϊμάν.

Το «θέμα» είναι πως ο Μπρόνφαμ είανι φίλος του Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργού του Καναδά, και υπεύθυνος για τη συγκέντρωση κεφαλαίων κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2015 για λογαριασμό του καναδικού φιλελεύθερου κόμματος.
Ρώσοι πολιτικοί επίσης υποβάθμισαν διαρροές των Paradise Papers με στόχο δύο δημόσιες εταιρείες, τη VTB, δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, στην οποία έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις και η οποία έχει επενδύσει στην Twitter, και την Gazprom, τη γιγάντια ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, η οποία έχει χρηματοδοτήσει εμμέσως ένα επενδυτικό σχήμα που έχει μερίδια στη Facebook.

Οι διαρροές αυτές έχουν στόχο «να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις χρησιμοποιώντας συγκεχυμένες διατυπώσεις», κατήγγειλε ο Κονσταντίν Κόσατσεφ, αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της ρωσικής άνω βουλής.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας