Ανώμαλη προσγείωση για τους εργαζόμενους στην Air France

air_france_epeisodia_ergazomenoi.jpg

Eργαζόμενοι στην Air France διαμαρτύρονται για τις απολύσεις σε στελέχη της εταιρίας Διευθυντές της αεροπορικής εταιρείας δεν πέρασαν τόσο ευχάριστα κατά την επαφή τους με εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν | AP PHOTO/ JAQUES BRINON

Με εξαιρετική ένταση και βίαιες αντιδράσεις των εργαζομένων σημαδεύτηκε η συνεδρίαση των διευθυντικών στελεχών της Air France που επιβεβαίωσαν τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων της εταιρείας και απώλεια περίπου 3.000 θέσεων εργασίας.

Την απόφαση αυτή έλαβε η διεύθυνση μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τα πληρώματα αέρος, στα οποία είχε προταθεί να πετάξουν εκατό ώρες παραπάνω κατ’ έτος, χωρίς μισθολογικές αυξήσεις και να μην έχουν ημέρες ρεπό.

Το σχέδιο αυτό απέρριψαν ομόφωνα τα συνδικάτα.

Η Air France, που υφίσταται μεγάλο ανταγωνισμό από τις εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη ή τις εταιρείες μεγάλων πτήσεων του Κόλπου, έχει προβεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές μειώσεις κόστους και προσωπικού.

Τέσσερα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους της ΑF είχαν εξαγγείλει απεργιακή κινητοποίηση.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον τόπο της συνεδρίασης των διευθυντών, κραδαίνοντας σημαίες και πανό.

Εφόρμησαν στην είσοδο, συγκρούστηκαν με τους φρουρούς, εισέβαλαν στη συνεδρίαση και απαίτησαν την παραίτηση του επικεφαλής του ομίλου Air France/KLM, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, προκαλώντας την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής εταιρείας Φρεντερίκ Γκαζί και των διευθυντικών στελεχών.

Ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακών σχέσεων της εταιρείας, Χαβιέ Βροσέτα, που προσπάθησε να περάσει ανάμεσα στο πλήθος των εργαζομένων, αντιμετώπισε παροξυσμό και βιαιοπραγίες.

Οπως δήλωσε συνδικαλιστής, «κινδύνεψε να λιντσαριστεί».

Σε πάλη με τους εργαζομένους σκίστηκε το πουκάμισό του και η γραβάτα του κρεμόταν από τον λαιμό του. Κατάφερε να ανεβεί σε σιδερένιο φράχτη και να διαφύγει.

O Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καταδίκασε τα επεισόδια που προκάλεσαν διακοπή της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής της Air France, εκφράζοντας την «αμέριστη στήριξή του» στη διεύθυνση της εταιρείας.

Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Air France προβλέπει την κατάργηση πλεονάζοντος προσωπικού, με απολύσεις 2.900 εργαζομένων, το 2016 και το 2017, οι οποίες αφορούν 300 πιλότους, 900 ιπτάμενους συνοδούς και 1.700 προσωπικό εδάφους.

Για πρώτη φορά στην αεροπορική εταιρεία προβλέπονται αναγκαστικές αποχωρήσεις εργαζομένων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και μείωση των «ζημιογόνων» δρομολογίων για μεγάλες αποστάσεις.

Ο στόλος που σήμερα απαριθμεί 107 αεροσκάφη θα μειωθεί κατά 14 αεροσκάφη, πέντε τον επόμενο χρόνο και άλλα εννέα το 2017.

Η Air France προβλέπει επίσης να μειώσει τη συχνότητα των πτήσεών της σε περισσότερες από 20 γραμμές το 2016 και να τερματίσει την επόμενη χρονιά τη σύνδεση με πέντε προορισμούς στην Ινδία και στη Νοτιοανατολική Ασία.