Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 30.3°
3 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
32°C
33.3° 30.2°
2 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 30.0°
2 BF
39%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
2 BF
33%
Βέροια
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 28.8°
2 BF
29%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
26°C
27.9° 26.4°
1 BF
24%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
26°C
26.3° 26.3°
2 BF
35%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
29.3° 28.3°
4 BF
41%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.9°
3 BF
42%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.4° 28.8°
4 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
30.7° 30.1°
1 BF
35%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
29°C
30.2° 28.9°
0 BF
34%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
27.5° 27.5°
1 BF
34%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
3 BF
81%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
32.7° 30.1°
2 BF
23%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 25.3°
0 BF
49%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
32.7° 30.3°
2 BF
39%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.8° 27.8°
2 BF
25%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο κεντρικός παρουσιαστής FOX Haber Τουρκίας, Σέλτσουκ Τέπελι

«Η αναβολή των εκλογών δεν συμφέρει τον Ερντογάν»

O Σέλτσουκ Τέπελι είναι κεντρικός παρουσιαστής στο FOX Haber, ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της Τουρκίας με 15 εκατομμύρια τηλεθεατές ημερησίως.

Μετά τον σεισμό, παρουσιάζει καθημερινά μαραθώνιες ενημερωτικές εκπομπές, έχοντας ιδιαίτερα κριτική ματιά στις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, των κατασκευαστικών εταιρειών και όλων όσοι οδήγησαν σε αυτό το άνευ προηγουμένου ανθρώπινο δράμα.

Στο πλαίσιο της διάχυτης αλληλεγγύης, ιδιαίτερα τον συγκίνησε η ελληνική βοήθεια, καθώς χαρακτηρίζει τη χώρα μας τον «πιο αγαπητό εχθρό» που θα μπορούσε να έχει η Τουρκία, καλώντας τις δύο χώρες να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους, ξεπερνώντας τα στερεότυπα του παρελθόντος.

Για τον Σέλτσουκ Τέπελι, μπορεί να προκύψει και κάτι θετικό μετά την τεράστια καταστροφή: μια αλλαγή νοοτροπίας στην τουρκική κοινωνία και οικονομία, που πρέπει να παλέψει και με τη βοήθεια της Δύσης για την οικοδόμηση νέων δημοκρατικών θεσμών και έναν νέο, περισσότερο ευρωπαϊκό και ορθολογικό τρόπο λειτουργίας.

• Πόσο δύσκολη είναι για τους δημοσιογράφους στην Τουρκία η κάλυψη αυτής της μεγάλης καταστροφής, η ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού στη χώρα αλλά και η άσκηση κριτικής προς την κυβέρνηση;

Για μένα και κάποιους περισσότερο γνωστούς δημοσιογράφους είναι πιο εύκολο να χτίσουν μία προβληματική με τη σωστή πληροφόρηση. Εάν το ρεπορτάζ είναι τεκμηριωμένο και σωστό, μπορείς στη συνέχεια να ασκήσεις κριτική. Κάποτε, είχα πάρει συνέντευξη από τον σπουδαίο συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και μου είχε πει ότι στην ελευθερία των δημοσιογράφων υπάρχουν δύο πλευρές. Η μία έχει να κάνει με την πολιτική της κάθε κυβέρνησης, η άλλη όμως με την ικανότητα των ίδιων των δημοσιογράφων. Η ελευθερία αυτή προέρχεται από το να κάνουν καλά τη δουλειά τους οι δημοσιογράφοι, όπως πιστεύω ότι έγινε τώρα στον σεισμό. Δεν είχαμε άμεση πίεση από την κυβέρνηση, αλλά από υποστηρικτές της στα social media. Είναι και αυτό μέσα στη ζωή.

• Είναι αυτή η μεγαλύτερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας;

Μπορούμε όντως να πούμε ότι είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τον τελευταίο αιώνα. Δεν ξέρουμε ακόμα το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, όμως από τα επίσημα στοιχεία έχουμε χάσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους και τουλάχιστον 20.000 κτίρια έχουν καταστραφεί. Ούτε όμως ξέρουμε ακόμα τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που έμειναν χωρίς σπίτι. Περίπου 200.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τις σεισμόπληκτες σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, σε μια πολύ μεγάλη επιχείρηση. Κάποιοι από αυτούς φιλοξενούνται τώρα σε φοιτητικές εστίες, σε ξενοδοχεία ή σε σπίτια συγγενών τους. Στην επιχείρηση μεταφοράς συμμετείχαν 2 αεροπορικές εταιρείες, σιδηροδρομικές εταιρείες, αλλά και υπηρεσίες του τουρκικού στρατού. Κάποιοι πιθανόν να φιλοξενηθούν και σε πλοία.

• Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες στην Τουρκία και το εξωτερικό ότι πολλά από τα κτίρια που κατέρρευσαν ήταν χτισμένα με ακατάλληλα υλικά και χωρίς να τηρούν αντισεισμικές προδιαγραφές. Είναι μεγάλη αυτή η συζήτηση στην Τουρκία και ποιες άλλες περιοχές αφορά εκτός από τις σεισμόπληκτες;

Εάν δεν υπήρχε κανένα κατασκευαστικό λάθος, θα ήταν αδύνατο να δούμε αυτή τη δυστοπική εικόνα που βλέπουμε. Προβλήματα διαφορετικής κατηγορίας υπάρχουν σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας. Πολλά κτίρια (περίπου το 30%) ήταν παλιότερα του 1999 και του σεισμού στον Μαρμαρά (σ.σ.: τότε υιοθετήθηκαν νέοι αντισεισμικοί κανονισμοί). Ομως υπάρχει κι ένα 15%-20% που καταστράφηκε και πρόκειται για νεότερα κτίρια. Αυτή τη στιγμή, διεξάγονται έρευνες για τα αίτια της καταστροφής των κτιρίων και θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά τους. Εντοπίζονται σίγουρα προβλήματα στα υλικά και στην ίδια τη φύση των κατασκευών. Υπάρχει, όμως, κι ένας κατασκευαστικός τομέας στην Τουρκία που είναι πολύ ισχυρός και εκμεταλλεύεται καταστάσεις, ενώ χρηματοδοτεί πολιτικούς. Στη νομοθεσία υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί και αντισεισμικές προβλέψεις, όμως η εφαρμογή τους στην πράξη είναι μεγάλο πρόβλημα, διότι οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι τόσο ισχυρές, που μπορούν να χειραγωγήσουν το πολιτικοοικονομικό σκηνικό. Ηδη έχουμε δει κάποια παραδείγματα και περιμένουμε να δούμε και νέες περιπτώσεις διαφθοράς.

• Τι είδους είναι αυτή η διαφθορά από το κατασκευαστικό λόμπι της Τουρκίας;

Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα. Από τη μία χρειαζόμασταν μια νέα άνθηση του κατασκευαστικού τομέα και μια επιθετική επενδυτική πολιτική, γιατί οι πολίτες χρειάζονταν τα κτίρια και τα διαμερίσματα. Αλλά είναι ένας φαύλος κύκλος. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Στην οικονομία, στην πολιτική και, φυσικά, στον κατασκευαστικό τομέα. Τώρα θα είναι επείγον να χτιστούν νέα σπίτια για τους σεισμόπληκτους, ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους. Υπάρχει, όμως, ένα ρίσκο: ο κόσμος, τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί να ξεχάσουν το πραγματικό πρόβλημα που προκαλείται από αυτές τις «γρήγορες κατασκευές». Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στη νοοτροπία και τον γιγαντισμό του κατασκευαστικού τομέα έναντι άλλων βιομηχανικών τομέων της οικονομίας. Ετσι δεν γίνονται παραγωγικές επενδύσεις και απαιτούνται ολοένα και περισσότεροι φθηνοί, κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Πρέπει να αλλάξει αυτός ο τρόπος σκέψης. Κάθε βράδυ στην εκπομπή μου προσπαθώ να το εξηγήσω αυτό στον κόσμο.

• Μιλήσατε για αλλαγή νοοτροπίας στην Τουρκία. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Η Τουρκία χρειάζεται λίγη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση γι’ αυτό. Η Ε.Ε. και ο δυτικός κόσμος θεωρούν την Τουρκία τελευταίο σύνορό τους. Και κατά τον Ψυχρό Πόλεμο αλλά και μετά. Τόσα χρόνια, δεν θεωρούσαν όμως αναγκαίο να επενδύσουν στους ανθρώπους της αλλά και στη δημοκρατία. Στις άλλες χώρες της Ευρώπης και της Δύσης, έχετε δημοκρατία και κοινωνία των πολιτών. Στην Τουρκία, η δημοκρατία και η κοινωνία των πολιτών είναι αδύναμες. Οι δημοκρατικοί πολίτες στην Τουρκία, που είναι πάρα πολλοί, νιώθουν ότι έχουν αφεθεί μόνοι τους. Πρέπει βήμα βήμα, ίσως και από το μηδέν, να χτίσουμε θεσμούς και ένα σύστημα όπως στις δυτικές χώρες. Θα χρειαστούμε βοήθεια γι’ αυτό. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα ή οι ΗΠΑ το καταλαβαίνουν αυτό ή τους το έχει εξηγήσει κάποιος. Χρειαζόμαστε βοήθεια σε συνδυασμό με μια εποικοδομητική συμπεριφορά.

• Τι έχει συμβεί στην εικόνα του προέδρου Ερντογάν μετά τον σεισμό;

Δεν έχουμε μετρήσεις για να δούμε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα υπάρχει μια ατμόσφαιρα έντονων επικρίσεων. Θα περιμένουμε να δούμε. Αλλά δεν ξέρω εάν και η κυβέρνηση και ο Ερντογάν έχουν καταλάβει καθαρά το βάρος των εξελίξεων και τι ακριβώς μπορεί να ακολουθήσει. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση. Δεν ξέρω εάν και στην αντιπολίτευση έχουν αντιληφθεί ακριβώς την κατάσταση.

• Πιστεύετε ότι ο Ερντογάν θα αναβάλει τις εκλογές και θα παραμείνει περισσότερο καιρό στην εξουσία; Θα υπάρξουν διαμαρτυρίες εάν συμβεί κάτι τέτοιο;

Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πολιτικών διαμαρτυριών. Ισως με αυτή την καταστροφή και από πλευράς κατάστασης που επικρατεί στις περιοχές που χτυπήθηκαν να υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για την αναβολή των εκλογών. Η αναβολή δεν θα ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας και η κυβέρνηση ή ο πρόεδρος δεν μπορούν να το κάνουν. Θα πρέπει να λάβουν μία κοινή απόφαση ή να συνεργαστούν με την αντιπολίτευση. Ακόμα και εάν η κυβέρνηση πάει να το κάνει, νομίζω ότι δεν θα είναι λογικό, ούτε μια απόφαση που τελικά θα τη συμφέρει. Εάν πάρει μια απόφαση προσπερνώντας το Σύνταγμα και την αντιπολίτευση, είναι σαν να δηλώνει στην πράξη ότι χάνει τις εκλογές.

• Ποια είναι η κοινωνική διαστρωμάτωση των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον σεισμό; Ποιοι άνθρωποι ζουν εκεί;

Αυτό που αξίζει να πούμε και κατέγραψαν οι ρεπόρτερ που βρέθηκαν εκεί τόσες μέρες είναι η μεγάλη αλληλεγγύη μεταξύ όλων, ανεξάρτητα από εθνοτικές, εθνικές ή άλλες διαφορές. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο και πολύ μεγάλο κύμα αλληλεγγύης. Και αυτό δίνει ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους αλλά και για την Τουρκία. Και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί. Υπήρχε μία πολιτική ένταση και πόλωση, όμως ειδικά σε αυτό το σημείο πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτό. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε περισσότερο την αλληλεγγύη μεταξύ Τούρκων, Κούρδων, Σύρων ή άλλων προσφύγων. Ομως, οι Τούρκοι δεν θα ξεχάσουν και τη διεθνή αλληλεγγύη που έζησαν, ειδικά από χώρες όπως η Ελλάδα.

• Πώς είδε ο κόσμος στην Τουρκία την ελληνική βοήθεια;

Χρησιμοποιώ έναν όρο για να περιγράψω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για να το πω στα γαλλικά, πρόκειται για έναν «αγαπητό εχθρό» (σ.σ. λογοπαίγνιο με παράφραση του γαλλικού: cher ami, που σημαίνει αγαπητέ φίλε, σε cher enemi, δηλαδή αγαπητέ εχθρέ). Είμαστε κοντά ο ένας στον άλλον, όταν έρχονται δύσκολες μέρες. Με τους σεισμούς αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα και κάθε φορά είχαμε ο ένας τον άλλον. Αυτή τη στιγμή, το αίσθημα του τουρκικού λαού και στα media είναι 100% «ευχαριστούμε Ελλάδα». Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές δεν μπορούμε να χαρούμε όσο πρέπει τις καλύτερες μέρες, γιατί έχουμε διάφορες λαϊκιστικές προσεγγίσεις από τους πολιτικούς μας. Υπερβολές ακούγονται και στις δύο χώρες. Πρέπει να δείξουμε γενναιότητα και, όταν θα έρθουν καλύτερες μέρες, να ξεπεράσουμε διάφορα κλισέ. Δεν είναι εύκολο, αλλά ελπίζω να δούμε καλύτερες μέρες.

• Ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή όπου ήδη υπήρχαν πρόσφυγες και τώρα με τον σεισμό θα δημιουργηθούν κι άλλοι. Πιστεύετε ότι ένας μεγάλος αριθμός θα κινηθεί εντός Τουρκίας αλλά και στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη;

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και θα πρέπει να φερθούμε καλά σε αυτούς τους ανθρώπους. Και στις υπόλοιπες πόλεις της Τουρκίας και εάν βρεθούν κάπου στην Ευρώπη. Χρειάζονται φιλοξενία. Μετά τα όσα συνέβησαν με το προσφυγικό τα τελευταία χρόνια, αρκετοί Τούρκοι θεωρούν ότι η Ε.Ε. είχε μετατρέψει τη χώρα σε μια φυλακή για πρόσφυγες. Δεν είμαι αρμόδιος να λύσω το προσφυγικό, αλλά ίσως να υπάρχουν κι άλλες λύσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Η αναβολή των εκλογών δεν συμφέρει τον Ερντογάν»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας