• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.4°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  96%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ασφάλιστρα υγείας έτοιμα προς... απογείωση

 • A-
 • A+
Μια αγορά τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 15%, αναζητεί διαφάνεια στην τιμολόγηση από τις εταιρείες του κλάδου ● Το υπουργείο Ανάπτυξης νομοθέτησε τον Ενιαίο Δείκτη Υγείας που διαμορφώθηκε από το ΙΟΒΕ κατά παραγγελία και για λογαριασμό των ίδιων των εταιρειών ● Οδηγεί όμως σε αυξήσεις ασφαλίστρων πολύ πάνω από τον αντίστοιχο δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ ● Η αντίδραση των καταναλωτικών ενώσεων, η θέση των εταιρειών και η επιστημονική ανατομία του αμφιλεγόμενου δείκτη.

Αν οι διαβόητες ρήτρες αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μοιάζουν δυσεπίλυτος γρίφος, άλλο τόσο δύσκολη είναι η αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών με τους οποίους καταρτίζονται και αναθεωρούνται οι τιμές στα ασφάλιστρα υγείας.

Η ασφάλιση υγείας-ασθενειών και ατυχημάτων, υποκλάδος της ασφάλισης ζωής, είναι μια ανερχόμενη αγορά, η οποία σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας παρήγαγε ατομικά ασφάλιστρα ύψους σχεδόν 700 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 ή το 33,5% του συνόλου των ατομικών ασφαλίσεων. Συνολικά ο κλάδος ασφαλίσεων ζωής το 2021 σημείωσε ετήσια αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 14,2%, με τις ατομικές ασφαλίσεις να αυξάνονται κατά 17,7%. Οι αποζημιώσεις υγείας -συμπληρωματικές- αποτελούν το 31,5% του συνόλου των ατομικών αποζημιώσεων, οι οποίες το 2021 έφτασαν σε απόλυτα νούμερα τα 413 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σύνολο των αποζημιώσεων (ατομικές και ομαδικές) αυξήθηκε κατά 16,8%.

Αυτό που δεν δημοσιεύεται στις στατιστικές της ΕΑΕΕ είναι το πόσο αυξάνονται κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα υγείας, αφού η κάθε εταιρεία έχει τους δικούς της πίνακες αναπροσαρμογής και διαφορετικές κατηγορίες συμβολαίων. «Είναι δεδομένο ότι κάθε χρόνο υπάρχουν αναπροσαρμογές στα νοσοκομειακά ασφάλιστρα, οι οποίες ποικίλλουν», λέει στην «Εφ.Συν.» μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων και ασφαλιστική σύμβουλος με εμπειρία δεκαετιών στη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου.

Η ίδια διευκρινίζει ότι στα ισόβια νοσοκομειακά συμβόλαια ασφάλειας ζωής, τα οποία φθίνουν αφού δεν υπογράφονται νέα και αντικαθίστανται σταδιακά από τα ετήσια, «είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να αναφέρεται ευκρινώς στους όρους του συμβολαίου ο τρόπος αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων, με βάση και την ηλικία του ασφαλιζόμενου». Μια παράμετρος, εξηγεί, είναι η εμπειρία της εταιρείας με βάση το loss ratio, τον δείκτη που μετράει την αναλογία των ζημιών ως προς τα ασφάλιστρα. Ο τιμάριθμος, όπως ορίζεται από τον υποδείκτη τιμών υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στην αμοιβή των γιατρών, η αύξηση των νοσηλίων συνυπολογίζονται μαζί με τον συντελεστή της ηλικίας, για να βγει ένας μέσος όρος αύξησης των ασφαλίστρων.

Η ίδια ασφαλιστική σύμβουλος παραδέχεται ότι αν για τα ισόβια συμβόλαια υπάρχει η υποχρέωση ευκρινούς αιτιολόγησης του δείκτη αναπροσαρμογής, δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο για τα ετήσια, και εκεί είναι που έχουν σημειωθεί οι περισσότερες ατασθαλίες. Αναφέρει περιπτώσεις εταιρειών που προχώρησαν σε αδικαιολόγητες διψήφιες αυξήσεις την τελευταία πενταετία, προκαλώντας αγωγές ασφαλιζόμενων και συλλογικές αγωγές ενώσεων καταναλωτών.

Με αφορμή τη δικαίωση των ασφαλιζόμενων από τα δικαστήρια ξεκίνησε η συζήτηση για την εισαγωγή ενός διαφανούς δείκτη υγείας, που θα είναι σαφής, κατανοητός και εύλογος. Σε αυτή την κατεύθυνση παρουσιάστηκε ότι θα συνεισφέρει η τροπολογία που εισήγαγε τον Οκτώβριο του 2020 ο Αδωνις Γεωργιάδης στον νέο πτωχευτικό κώδικα «Ρύθμιση οφειλών-Παροχή δεύτερης ευκαιρίας». Μολονότι ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριζε ότι η τροπολογία θα εξορθολογίσει τα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας, η αντιπολίτευση και οι καταναλωτικές ενώσεις αντέδρασαν λέγοντας ότι προμηνύεται καταιγίδα αυξήσεων, αφού θα επιτρέπεται από τον νόμο στις εταιρείες να αναπροσαρμόζουν αυθαίρετα τα ασφάλιστρα.

Μάλιστα την περίοδο εκείνη, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, «πάγωσε» η επιβολή προστίμου από τη Γραμματεία Καταναλωτή σε ασφαλιστική εταιρεία που επέβαλε αδιαφανείς ρήτρες αναπροσαρμογής, αφού η τροπολογία τη δικαίωνε αναδρομικά. «Η τροπολογία για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων (άρθρο 2Α στον ν. 2251/1994 για την Προστασία του Καταναλωτή) περιείχε σκόπιμες ασάφειες και ετοίμασε το έδαφος για τον Ενιαίο Δείκτη Υγείας που καθιερώθηκε με προεδρικό διάταγμα τον Φεβρουάριο του 2022», συνεχίζει ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ. Ο ίδιος χαρακτηρίζει σκανδαλώδη την υιοθέτηση από την ελληνική νομοθεσία ενός δείκτη που διαμόρφωσε το ΙΟΒΕ, τονίζοντας ότι τον χαρακτηρίζουν «ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, αδιαφάνειας και προβληματικής μεθοδολογίας προσδιορισμού του».

Στην εκτενή ανάλυση του καθηγητή Γεράσιμου Σαπουντζόγλου και του διδάκτορα Δημήτρη Σπυράκου που παρουσιάζει η «Εφ.Συν.» (στις επόμενες σελίδες), διαπιστώνεται ότι ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας που υιοθέτησε το κυβερνητικό Π.Δ. και βασίστηκε σε μελέτη του ΙΟΒΕ είναι κοινωνικά και θεσμικά μη αποδεκτός. Και γιατί νομοθετήθηκε μονομερώς. Και γιατί η «ενδεικτική» εφαρμογή του την περίοδο 2011-2019 δικαιολογεί, σε μια περίοδο με μηδενικά ή χαμηλά επίπεδα μεταβολών τιμών στους γενικούς ή νοσηλευτικούς (υπο)δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ, εξωφρενικές αυξήσεις 75,4%! Κι αυτό προϊδεάζει για ασύλληπτες αυξήσεις ασφαλίστρων από τις εταιρείες λίαν προσεχώς.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας ενισχύει τη διαφάνεια

Δεδομένης της έλλειψης επίσημου, έγκυρου και ειδικού για τις ασφαλίσεις υγείας μηχανισμού μέτρησης της μεταβολής τού εν λόγω κόστους στην ελληνική αγορά, λάβαμε πριν από λίγα χρόνια ως Ενωση την πρωτοβουλία και αναθέσαμε στο Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) την ανάπτυξη δέσμης δεικτών που παρακολουθούν την ετήσια μεταβολή του κόστους αυτών των προγραμμάτων σε επίπεδο αγοράς.

Το ΙΟΒΕ συνιστά έναν ανεξάρτητο και αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους οργανισμό. Οι δείκτες αυτοί που δημοσιεύονται από το 2018 παρακολουθούν την εξέλιξη του ύψους των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες υπέρ των ασφαλισμένων τους. Παρακολουθούν δηλαδή και μάλιστα επί τη βάσει των συνολικά, σε επίπεδο αγοράς, πραγματικά τιμολογημένων νοσοκομειακών υπηρεσιών την εξέλιξη των δαπανών υγείας που επηρεάζουν ευθέως το κόστος της ασφάλισής τους. Οι δε δείκτες επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση.

Η εγκυρότητα, η λειτουργικότητα και η χρησιμότητα για την προστασία των καταναλωτών του Ενιαίου Δείκτη Υγείας (ΕΔΥ) και των λοιπών δεικτών που υπολογίζει και δημοσιεύει το ΙΟΒΕ σχετικά με τις ασφαλίσεις υγείας, αναγνωρίστηκαν από την ελληνική πολιτεία. Με το πρόσφατο Π.Δ. 13/2022 ο Ελληνας νομοθέτης όρισε ότι ο ΕΔΥ συνιστά τη βάση επί της οποίας δύνανται να αναπροσαρμόζονται ετησίως τα ασφάλιστρα σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας, σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 2Α του νόμου 2251/1994). Η ελληνική πολιτεία με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία εξ ορισμού σκοπεύει στην προστασία και ενδυνάμωση των καταναλωτών. Είναι, σαφώς, μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η σφαγή των αμνών και η κραυγή των... πορτοφολιών
Πέρα από την πασχαλινή αύξηση τιμών σε αρνιά και κατσίκια, οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για θεαματικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη κρέατος που προετοιμάζονται εδώ και έναν χρόνο, πολύ πριν από τον...
Η σφαγή των αμνών και η κραυγή των... πορτοφολιών
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Το φτηνό το άμυλο οι φτωχοί το τρώνε
Οπως επιβεβαιώνουν οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και οι έρευνες οργανισμών όπως το Ινστιτούτο Prolepsis, το φάσμα της διατροφικής ή επισιτιστικής ανασφάλειας (ανάλογα με το πώς αποδίδεται ο όρος food insecurity),...
Το φτηνό το άμυλο οι φτωχοί το τρώνε
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Σκοτεινά μαγαζιά και κουζίνες - φαντάσματα
Τα «dark stores» και τα eHUB πολλαπλασιάστηκαν εν μέσω πανδημίας και αποτελούν τη μετεξέλιξη των κέντρων logistics (αποθήκευσης - μεταφοράς) σε πλήρη, αν και μη επισκέψιμα, καταστήματα, ως μίνι σταθμοί...
Σκοτεινά μαγαζιά και κουζίνες - φαντάσματα
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Απαγορευτικό το κόστος των διακοπών
Για τον έναν στους δύο μισθωτούς ακόμα και μία εβδομάδα οικογενειακών διακοπών στο Αιγαίο είναι άπιαστο όνειρο ● Συγκριτικά στοιχεία για το κόστος των διακοπών μιας οικογένειας σε διαφορετικούς προορισμούς...
Απαγορευτικό το κόστος των διακοπών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας