• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.2°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.4°C / 4.6°C
  0 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 8.4°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / 0.3°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.7°C / 4.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 4.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 9.6°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / -0.1°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.0°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 6.4°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 4.7°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σοσιαλισμός, η απάντηση για τον 21ο αιώνα

 • A-
 • A+

Η νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917 και η συγκρότηση της Σοβιετικής Ενωσης στη συνέχεια απέδειξαν ότι μπορεί ν’ ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Κανένα νέο κοινωνικό σύστημα δεν εδραιώθηκε ιστορικά μια κι έξω, με μια ευθύγραμμη πορεία από νίκες.

Η υπεροχή του σοσιαλισμού, ως ανώτερης οργάνωσης της κοινωνίας, φάνηκε ήδη τις δύο πρώτες δεκαετίες στην ΕΣΣΔ. Η εξάλειψη της ανεργίας, η μείωση του χρόνου εργασίας, η δωρεάν καθολική πρόσβαση στην Παιδεία και στην Υγεία, παραμένουν ακόμα και σήμερα άπιαστο όνειρο για τις καπιταλιστικές χώρες.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία λειτούργησαν θεσμοί ουσιαστικής συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων, με τα Σοβιέτ, στον χώρο εργασίας. Στο έδαφος της εργατικής εξουσίας και της επέκτασης της κοινωνικής ιδιοκτησίας, υπήρξε απογείωση στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Η σημασία του άλματος από τον γρήγορο εξηλεκτρισμό της χώρας έως την κατάκτηση του Διαστήματος πολλαπλασιάζεται, αν συνυπολογίσουμε τη διαρκή υπονόμευση σε βάρος της απ’ τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που συνεχίστηκε μέχρι τη νίκη της αντεπανάστασης.

Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου η σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ βρέθηκε μπροστά σε νέες απαιτήσεις αναβάθμισης της παραγωγής στη βάση ενός ανώτερου επιπέδου κοινωνικών αναγκών.

Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή, η λύση δεν δόθηκε με το βλέμμα προς τα εμπρός, με τη σχεδιασμένη επέκταση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής. Η λύση αναζητήθηκε προς τα πίσω, με την αξιοποίηση εργαλείων και σχέσεων παραγωγής του καπιταλισμού, με τον «Σοσιαλισμό με αγορά».

Ιδιαίτερα μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956) και τη «μεταρρύθμιση Κοσίγκιν» (1965), κάθε μεμονωμένη βιομηχανική μονάδα προσδιόριζε τους δικούς της στόχους με βάση το «επιχειρησιακό κέρδος» της, κατακερματίζοντας τους συνολικούς στόχους της κοινωνικής παραγωγής. Σταδιακά όλα τα κρατικά αγροκτήματα (σοβχόζ) πέρασαν σε καθεστώς πλήρους ιδιοσυντήρησης, ενώ ενισχύθηκε και η ομαδική ιδιοκτησία στον αγροτικό τομέα (κολχόζ). Αυξήθηκε η ψαλίδα μισθών και προνομίων μεταξύ διευθυντών και εργαζομένων. Ετσι εξασθένησε ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της παραγωγής, ενισχύθηκαν οι δυνατότητες ατομικού σφετερισμού του κοινωνικού πλούτου και ισχυροποιήθηκαν οι κοινωνικές δυνάμεις της αντεπανάστασης.

Οι θεωρητικές ανεπάρκειες και η αρνητική έκβαση της διαπάλης στο εσωτερικό του ΚΚΣΕ που άνοιξαν τον δρόμο στις ανατροπές είχαν ως υπόβαθρο την ύπαρξη κοινωνικών δυνάμεων με διαφορετικά συμφέροντα από αυτά της εργατικής τάξης. Συμβάδισαν με την αποδυνάμωση της εργατικής συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων και του ελέγχου. Η μετατροπή του οπορτουνιστικού εκφυλισμού της ηγεσίας του ΚΚΣΕ σε αντεπαναστατική δύναμη ολοκληρώθηκε το 1987 με την πολιτική της περεστρόικα.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τόσο η θετική όσο και η αρνητική ιστορική πείρα του 20ού αιώνα αποδεικνύουν την υπεροχή των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής για την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών της κοινωνίας.

Στον 21ο αιώνα, στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αυξάνει αντικειμενικά τις δυνατότητες για την εδραίωση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Μια σειρά επιστημονικοί και τεχνικοί περιορισμοί που υπήρχαν στη Ρωσία του 1917 και στη Σοβιετική Ενωση του 1950 δεν υπάρχουν πλέον.

Ας σκεφτούμε τις δυνατότητες που δίνει η αύξηση της παραγωγικότητας για να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος και να ενισχυθεί το δημιουργικό περιεχόμενο της εργασίας, τις αυξανόμενες δυνατότητες για ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων.

Ας σκεφτούμε τις σημερινές δυνατότητες για γρήγορη συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων για διεπιστημονική έρευνα, που μπορούν να αξιοποιηθούν απ’ τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό για τη λήψη βέλτιστων αποφάσεων.

Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο και προς όφελος του λαού αυτές τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της επιστήμης και της παραγωγής. Γιατί μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να απελευθερώσει τον εργαζόμενο απ’ τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς και ν’ αλλάξει τον σκοπό της παραγωγής.

Εχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις για να βγούμε επιτέλους απ’ τον σημερινό βάλτο της εκμετάλλευσης και της ανασφάλειας. Σκοπός της παραγωγής να μην είναι πλέον το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά η ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών της κοινωνίας.

Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τον 21ο αιώνα.

*μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ουτοπία που γέρασε απότομα
Η ιστορική αποτίμηση οφείλει να είναι αυστηρή από τη σκοπιά της δημοκρατίας και της χειραφέτησης. Ταυτόχρονα, ισχύει και ότι η κύρια επίπτωση της κατάρρευσης του 1989-1991 είναι πως «οι πλούσιοι έπαψαν να...
Ουτοπία που γέρασε απότομα
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Κρατικός αντικαπιταλισμός
Η Σοβιετική Ενωση, μαζί με τα συναφή καθεστώτα που στήριζε, ως σταλινισμός ή κρατικός αντικαπιταλισμός, αποτέλεσε το μοναδικό, τεράστιο, ανεπανάληπτο άλλοθι για την ιδεολογική, πολιτική και οικονομική ασυδοσία...
Κρατικός αντικαπιταλισμός
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Το χρονικό της πτώσης μιας αδύναμης υπερδύναμης
1985 Μάρτιος: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ γίνεται απρόσμενα γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ. Ο «Γκόρμπι» γρήγορα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση της παραπαίουσας σοβιετικής οικονομίας – που ωστόσο δεν...
Το χρονικό της πτώσης μιας αδύναμης υπερδύναμης
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Από τον «υπαρκτό σοσιαλισμό» στον στυγνό καπιταλισμό
Φέτος τα Χριστούγεννα συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τις ημέρες που ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπέγραψε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.
Από τον «υπαρκτό σοσιαλισμό» στον στυγνό καπιταλισμό
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Από την καταστολή της Ανοιξης της Πράγας στην καπιταλιστική παλινόρθωση
Η βίαιη καταστολή της Ανοιξης της Πράγας από τα σοβιετικά τανκς έθεσε με τραγικό τρόπο τέλος στις ελπίδες των Τσεχοσλοβάκων για έναν ανθρωπινότερο σοσιαλισμό στη χώρα τους.
Από την καταστολή της Ανοιξης της Πράγας στην καπιταλιστική παλινόρθωση
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
«Λένιν ξύπνα, ο Μπρέζνιεφ τρελάθηκε»!
Η ουσία είναι μία: ενώ όλοι εμείς οι αριστεροί και «αριστεροί» εξακολουθούμε να χύνουμε μελάνι και δηλητήριο και να τρωγόμαστε για την Πράγα και όλες τις άλλες αιματηρές σοβιετικές «παρεμβάσεις», ο...
«Λένιν ξύπνα, ο Μπρέζνιεφ τρελάθηκε»!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας