Αθήνα, 9°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
9°C
9.8° 6.3°
2 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
3°C
5.1° 1.9°
0 BF
84%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 8.7°
3 BF
60%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
-1°C
-1.1° -1.1°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
-2°C
-2.1° -2.1°
0 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
3°C
4.0° 1.2°
0 BF
84%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
0°C
0.4° -1.3°
2 BF
75%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
6°C
6.4° 6.4°
2 BF
65%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.8° 9.8°
2 BF
87%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
7°C
7.1° 7.1°
3 BF
81%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 12.7°
5 BF
67%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
7°C
7.3° 7.3°
3 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
10°C
9.8° 9.8°
2 BF
55%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
3°C
2.9° 2.9°
0 BF
92%
Λαμία
Αίθριος καιρός
4°C
4.5° 2.5°
1 BF
95%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
13°C
14.8° 12.7°
3 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
8°C
9.2° 7.5°
2 BF
81%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
6°C
6.0° 6.0°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
2°C
2.0° 2.0°
1 BF
83%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
-1°C
-0.9° -0.9°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η τελευταία συνάντηση του Γκορμπατσόφ (δεξιά) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους (κέντρο) πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης

Το χρονικό της πτώσης μιας αδύναμης υπερδύναμης

1985 Μάρτιος: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αγαπημένο παιδί του Αντρόποφ, γίνεται απρόσμενα γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ. Ο «Γκόρμπι» γρήγορα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις (γκλάσνοστ, περεστρόικα, ανατιμήσεις στα αλκοολούχα ποτά κ.λπ.), με στόχο την ενίσχυση της παραπαίουσας σοβιετικής οικονομίας – που ωστόσο δεν απέδωσαν.

1986 Απρίλιος: Η τρομερή έκρηξη στο σύμπλεγμα πυρηνικών αντιδραστήρων του Τσερνομπίλ, στην Ουκρανία, προκαλεί τεράστια οικολογική καταστροφή και αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα για το διεθνές γόητρο της ΕΣΣΔ, αλλά και για την εγχώρια κοινή γνώμη.

Αύγουστος 1991: διαδηλωτές στην Κόκκινη Πλατεία δηλώνουν την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα που είχε μόλις επιχειρηθεί

Δεκέμβριος: Πραγματοποιείται στη λεωφόρο Λένιν της Ρίγας η πρώτη αντισοβιετική πορεία διαμαρτυρίας από 300 νεαρούς Λετονούς. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες ακολουθούν δεκάδες μαζικές, βίαιες αντισοβιετικές και αυτονομιστικές διαδηλώσεις από τη Βαλτική ώς το Καζακστάν.

1987 Αύγουστος: Μεγάλες αντισοβιετικές διαδηλώσεις σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, ανήμερα της 48ης επετείου από το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ. Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο Γκορμπατσόφ προχωρά στον λεγόμενο «εκδημοκρατισμό» («ντεμοκρατιζάτσιγια») με σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε κόμμα και κυβέρνηση.

1988 Μάιος: Ξεκινά η σταδιακή αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, το «Βιετνάμ της ΕΣΣΔ», έπειτα από εννιά χρόνια άγριων μαχών με τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ μουτζαχεντίν. Η βαριά ήττα στην «αφγανική παγίδα» καταρρακώνει ακόμη περισσότερο το ήδη πεσμένο ηθικό στο εσωτερικό της υπερδύναμης.

1989 Μάρτιος: Οι Σοβιετικοί πολίτες παίρνουν μέρος στις πρώτες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες ωστόσο γυρίζουν «μπούμερανγκ», καθώς εκλέγονται στο «Κογκρέσο» πολλοί υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας των επιμέρους Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ.

Νοέμβριος: Το Τείχος του Βερολίνου πέφτει έπειτα από μια σειρά απίθανων γραφειοκρατικών... «ατυχημάτων» και λαθών, ο Γκορμπατσόφ καταργεί το «δόγμα Μπρέζνιεφ» αρνούμενος να στείλει τα τανκς, και μέσα σε λίγους μήνες τα κομμουνιστικά καθεστώτα στους «δορυφόρους» της Ανατολικής Ευρώπης καταρρέουν, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ.

1990 Μάρτιος: Μετά τη νίκη εθνικιστικών κομμάτων σε έξι από τις 15 σοβιετικές Δημοκρατίες (Λιθουανία, Μολδαβία, Εσθονία, Λετονία, Αρμενία, Γεωργία) αρχίζει από τη Ρίγα και το Βίλνιους ο χορός των ανεξαρτητοποιήσεων, με το σοβιετικό καθεστώς σε ρόλο θεατή. Μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, δέκα κράτη-μέλη κήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

1991 Αύγουστος: Ο «ειρηνιστής» Γκορμπατσόφ παραμένει πολύ δημοφιλής, αλλά μόνο στο εξωτερικό... Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, με τη σύλληψή του από μια δράκα σκληροπυρηνικών στρατηγών και στελεχών του κόμματος, που θέλουν να κρατήσουν την ΕΣΣΔ ζωντανή με τη βία, αποτελεί τη χαριστική βολή για το ετοιμοθάνατο καθεστώς.

Δεκέμβριος: Τις πρώτες πρωινές ώρες των Χριστουγέννων του 1991, ένας παντελώς αποδυναμωμένος Γκορμπατσόφ παραιτείται και μεταθέτει την εξουσία στον πρώην «απαρατσίκ» εκλεγμένο πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν. Την επόμενη ημέρα, η (π)ανίσχυρη ΕΣΣΔ αυτοδιαλύθηκε επίσημα και βουβά, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, και ιδιαίτερα τις μυστικές υπηρεσίες των ψυχροπολεμικών αντιπάλων της...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το χρονικό της πτώσης μιας αδύναμης υπερδύναμης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας