• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 8.0°C
  4 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.3°C / 6.9°C
  5 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.2°C
  3 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 2.2°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.0°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.0°C / 5.4°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.2°C / 3.2°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  3 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.7°C
  4 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  6 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.3°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 8.2°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.3°C / 6.1°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το φτηνό το άμυλο οι φτωχοί το τρώνε

 • A-
 • A+
Παχυσαρκία και διατροφική κρίση πάνε πακέτο.

«Αν δεν φας το φαγητό σου, θα το στείλω στα παιδάκια στην Αφρική που πεινάνε». Η φράση-κλισέ παραπέμπει σε μια καρικατούρα Ελληνίδας μάνας, που μπουκώνει το παιδί της ενώ το φοβερίζει με το φάσμα της πείνας, που είναι πάντα κάπου μακριά από μας. Ο μπαμπούλας της πείνας συνδυάζεται με τις εικόνες των υποσιτισμένων παιδιών για τα οποία διαβάζουμε στις στατιστικές του ΟΗΕ και αγοράζουμε τα Χριστούγεννα κάρτες της UNICEF για να τα βοηθήσουμε. Τα δικά μας τα παιδιά είναι ροδομάγουλα και στρουμπουλά, όχι απλώς στρουμπουλά, είναι από τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης και τώρα με την πανδημία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού κάθονταν ενάμιση χρόνο σπίτι, με τηλεμάθηση και ντελίβερι.

Κι όμως, όπως επιβεβαιώνουν οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και οι έρευνες οργανισμών όπως το Ινστιτούτο Prolepsis, το φάσμα της διατροφικής ή επισιτιστικής ανασφάλειας (ανάλογα με το πώς αποδίδεται ο όρος food insecurity), με ή χωρίς πείνα είναι μια υπόθεση πολύ πιο κοντινή και γνώριμη από ό,τι νομίζουμε. Επιπλέον, η ανεπάρκεια τροφής δεν συνυπάρχει απλώς με την παχυσαρκία και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτή, αλλά προκύπτει από τις ίδιες γενεσιουργούς αιτίες, τη φτώχεια, την υλική στέρηση, την κοινωνική ανισότητα.

Το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών, το οποίο έχει περάσει ήδη στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, σε συνδυασμό με το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα ως μία από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημικής κρίσης, απειλεί να βυθίσει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού σε συνθήκες μέτριας ή σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας. Μόνο που δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να καταγράψουμε τον παγκόσμιο χάρτη της επισιτιστικής ανασφάλειας. Με διαφορετική μορφή από ό,τι στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, η ανεπάρκεια τροφής ζει και βασιλεύει και μάλιστα καλπάζει, στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, απειλώντας περισσότερο τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, τα παιδιά, τις γυναίκες, τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία για το 2020, πριν καταγραφούν επαρκώς οι επιπτώσεις του κορονοϊού, αυξήθηκαν τα παιδιά ως 17 ετών που ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης από το 17,6% στο 19,4%, η μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ ακόμα περισσότερα είναι τα παιδιά που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας, 21,4%.

Ένας από τους δείκτες της υλικής στέρησης είναι η αδυναμία να τραφείς κάθε δεύτερη μέρα με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ισοδύναμης θρεπτικής αξίας. Η συγκεκριμένη μορφή διατροφικής ανασφάλειας αφορά το 45,8% των φτωχών νοικοκυριών και το 5,3% των μη φτωχών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, φτωχά είναι τα νοικοκυριά που βγάζουν λιγότερα από 11.064 ευρώ τον χρόνο, για δύο ενήλικες και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών ή όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 5.269 ευρώ ετησίως για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά. Με βάση τα στοιχεία του 2020, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας, το 28,9% του πληθυσμού, ποσοστό που παραμένει υψηλό παρά την αύξηση του μέσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος.

Όμως δεν είναι μόνο οι φτωχοί που υποφέρουν από κάποιο βαθμό διατροφικής ανασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει και την κακή διατροφή. Πάντα με βάση τα στοιχεία του 2020, το 13,2% των νοικοκυριών ανησύχησε ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μελών της οικογένειας αναφέροντας μια κατάσταση «κατά την οποία υπάρχει στενοχώρια, αγωνία, άγχος, φόβος, ανησυχία ότι δεν θα υπάρχει επαρκής ποσότητα τροφής ή η τροφή θα τελειώσει λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων». Ακόμα υψηλότερο, 14,1%, είναι το ποσοστό όσων απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν «έστω και ένα μέλος του νοικοκυριού αναγκάστηκε να καταναλώσει περιορισμένη ποικιλία τροφών, να καταναλώνει την ίδια τροφή ή απλώς περιορισμένο αριθμό τροφών καθημερινά».

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΟΦΗΣ

Η «Μοντέρνα» πείνα

Fiat Panis - Εγένετο άρτος, είναι το ρητό που συνοδεύει το έμβλημα του FAO, της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η οποία σαν σήμερα το 1945 υπέγραψε την καταστατική της διακήρυξη, καθιερώνοντας τη 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Σήμερα, ενώ οι ανατιμήσεις σε ναύλα, καύσιμα και πρώτες ύλες βυθίζουν σε επισιτιστική κρίση μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, στην αναπτυγμένη Δύση η επισιτιστική ανασφάλεια επιστρέφει, όχι μόνο ούτε κυρίως σαν πείνα, αλλά σαν το διαρκές άγχος για τον άρτο τον επιούσιο. Εναν άρτο που, όσο ακριβαίνει σε τιμή, φτωχαίνει σε ποιότητα. Η μοντέρνα πείνα συνυπάρχει με την παχυσαρκία, τη μάστιγα του δυτικού κόσμου, κάνοντας πραγματικότητα το οξύμωρο σχήμα «φτωχός, χοντρός και πεινασμένος».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
«Η επισιτιστική ανασφάλεια δεν έφυγε ποτέ»
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού είναι γνωστή πλέον στους περισσότερους Ελληνες για τις καίριες παρεμβάσεις της σε θέματα δημόσιας υγείας, όπως η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.
«Η επισιτιστική ανασφάλεια δεν έφυγε ποτέ»
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η μετανάστευση της επισιτιστικής κρίσης από τον Τρίτο στον Πρώτο Κόσμο
Η πανδημία και οι οικονομικές παρενέργειές της αύξησαν την πείνα στον παγκόσμιο πληθυσμό. Την «κλασική», ολόγυμνη πείνα. Δηλαδή την έλλειψη τροφής σε βαθμό που να απειλείται η ζωή των πεινασμένων.
Η μετανάστευση της επισιτιστικής κρίσης από τον Τρίτο στον Πρώτο Κόσμο
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Σκοτεινά μαγαζιά και κουζίνες - φαντάσματα
Τα «dark stores» και τα eHUB πολλαπλασιάστηκαν εν μέσω πανδημίας και αποτελούν τη μετεξέλιξη των κέντρων logistics (αποθήκευσης - μεταφοράς) σε πλήρη, αν και μη επισκέψιμα, καταστήματα, ως μίνι σταθμοί...
Σκοτεινά μαγαζιά και κουζίνες - φαντάσματα
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Τα ασφάλιστρα υγείας έτοιμα προς... απογείωση
Αν οι διαβόητες ρήτρες αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μοιάζουν δυσεπίλυτος γρίφος, άλλο τόσο δύσκολη είναι η αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών με τους οποίους καταρτίζονται και...
Τα ασφάλιστρα υγείας έτοιμα προς... απογείωση
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η σφαγή των αμνών και η κραυγή των... πορτοφολιών
Πέρα από την πασχαλινή αύξηση τιμών σε αρνιά και κατσίκια, οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για θεαματικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη κρέατος που προετοιμάζονται εδώ και έναν χρόνο, πολύ πριν από τον...
Η σφαγή των αμνών και η κραυγή των... πορτοφολιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας