• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.7°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  97%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ATM αγοράς crypto σε μίνι μάρκετ και... χασάπικα!

 • A-
 • A+
Το θεσμικό κενό ρύθμισης της νέας αγοράς και οι λίγοι... τολμηροί που εγγράφηκαν στα μητρώα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Παρότι οι εγχώριοι ιστότοποι του διαδικτύου πλημμυρίζουν καθημερινά από διαφημίσεις εταιρειών και πλατφορμών που παρέχουν υπηρεσίες αγοράς και συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και εικάζεται βάσιμα ότι αρκετές χιλιάδες Ελληνες προστρέχουν σε αυτές, είτε με κουλτούρα τζόγου είτε με προσδοκία εναλλακτικής αποταμίευσης, μόλις πέντε εταιρείες έχουν σπεύσει να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο που έχει ανοίξει η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι προς το παρόν η μόνη δημόσια αρχή που ασκεί κάποιου είδους εποπτεία σε αυτό το «εξωτικό» πεδίο ψηφιακών συναλλαγών, κι αυτή μόνο από τη σκοπιά της αποτροπής του ενδεχομένου ξεπλύματος μέσω των κρυπτονομισμάτων. Επομένως, στο κατ' εξοχήν αρρύθμιστο προς το παρόν πεδίο ρίχνεται εξ αρχής η σκιά μιας ύποπτης ή παράνομης δραστηριότητας, πράγμα που προφανώς αδικεί όσους ασκούν με διαφάνεια και στοιχειώδη συναλλακτική καθαρότητα τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

Σε εφαρμογή της νομοθεσίας για την «αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» (νόμος 4557/2018 όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 4734/2020, που ενσωματώνουν τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες του 2015 και του 2018), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκαινίασε δύο μητρώα: το πρώτο για τους παρόχους ανταλλαγής μεταξύ εικονικών και παραστατικών νομισμάτων (δηλαδή κρυπτονομισμάτων με κανονικά νομίσματα) και το δεύτερο για τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών. Στην προθεσμία εγγραφής στα μητρώα μέχρι τέλος Ιανουαρίου ανταποκρίθηκαν πέντε εταιρείες, μονοπρόσωπες ΕΠΕ ή ΙΚΕ, τρεις με έδρα την Αθήνα, μία στη Θεσσαλονικη και μία στο Ταλίν της Εσθονίας.

Η τελευταία είναι η μόνη που εγγράφηκε και στο δεύτερο μητρώο, αυτό των θεματοφυλάκων ψηφιακού πορτοφολιού. Τα δύο μητρώα είναι αναρτημένα και διαθέσιμα στο κοινό, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (http://www.hcmc.gr/) με όλα τα στοιχεία δημοσιότητας, εκπροσώπησης και επικοινωνίας των εταιρειών που δηλώθηκαν, οι οποίες είχαν επιπλέον την υποχρέωση καταβολής εφάπαξ τέλους εγγραφής 1.500 ευρώ και ετήσιου τέλους εποπτείας 1.000 ευρώ.

Ρωτήσαμε το αρμόδιο στέλεχος της Ε.Κ. αν θεωρεί ρεαλιστικό τον αριθμό όσων εγγράφηκαν στα μητρώα, με δεδομένο το τεράστιο πλήθος κρυπτονομισμάτων διεθνώς. Μάς εξήγησε αφ' ενός ότι τα μητρώα είναι ανοιχτά για όσες εταιρείες παροχής συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα δημιουργούνται στο εξής, αφ' ετέρου ότι καθώς αυτή η αγορά είναι θεσμικά αρρύθμιστη δεν υπάρχει σαφής διαδικασία αδειοδότησης και πιστοποίησης των παρόχων, οι οποίοι προς το παρόν έχουν τη μοναδική υποχρέωση να διαθέτουν ΑΦΜ. Επομένως, την εικόνα συμπληρώνει η «αυτεπάγγελτη» έρευνα που κάνει η αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει εντοπίσει κι άλλες εταιρείες που διαφημίζουν τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο, πέραν αυτών που έστειλαν εμπρόθεσμα τα στοιχεία τους. Αλλες λειτουργούν, κάποιες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, ενώ περίπου έξι ακόμη έχουν υποβάλει αιτήσεις εγγραφής στα μητρώα που εκκρεμεί η αξιολόγησή τους.

Και πώς γίνονται οι ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων με κανονικά νομίσματα στη χώρα μας; Κυρίως μέσα από πλατφόρμες συναλλαγής που διατηρούν οι εταιρείες, αλλά και μέσω ATM που μπορεί να εγκατασταθούν σε ένα μίνι μάρκετ ή ακόμη και σε ένα χασάπικο, όπως μας εξήγησε η αρμόδια υπηρεσία της ΕΚ. Και η συναλλαγή είναι απλή: πληρώνεις ευρώ, αγοράζεις κρυπτονόμισμα, με τη μοναδική κρυπτογραφική μορφή του blockchain, αλλά και με δυνατότητα και αντίστροφης αγοραπωλησίας.

Θεωρητικά το θεσμικό κενό -και την εύλογη καχυποψία που διακατέχει όχι μόνο τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και το κοινό (στην Ελλάδα η διείσδυση των κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων δεν ξεπερνά το 1% του πληθυσμού)- θα καλύψει ο υπό διαπραγμάτευση νέος Κανονισμός του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου για τις αγορές κρυπτοστοιχείων.

Πρόκειται για τη λεγόμενη Οδηγία MiCa (Market in Crypto assets) που φιλοδοξεί να ξεκαθαρίσει τι είναι και τι δεν είναι χρήμα και ψηφιακό νόμισμα, τι υποχρεώσεις θα έχουν οι πάροχοι σχετικών υπηρεσιών. Στο μεταξύ ίσως έχει μπει στην αγορά το ψηφιακό ευρώ, όπως φιλοδοξεί η ΕΚΤ, αλλά το διάστημα μέχρι το 2024, οπότε τα 27 κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει τους κοινούς κανόνες ρύθμισης βάσει της προτεινόμενης Οδηγίας, ίσως αποδειχθεί πολύ μεγάλο για την καινούργια, άπληστη αγορά κρυπτονομισμάτων που επιβάλλει αυτορύθμιση και δημιουργεί αναπάντεχα τετελεσμένα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Kρυπτονομίσματα: vέος εφιάλτης των κεντρικών τραπεζών;
Γιατί οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου και οι διεθνείς τραπεζικές ενώσεις τα χαρακτηρίζουν «επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία».
Kρυπτονομίσματα: vέος εφιάλτης των κεντρικών τραπεζών;
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Περί bitcoin και άλλων... κρυπτοδαιμονίων
Μια ξενάγηση για αρχάριους στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, των χρηστών και των «μεταλλωρύχων» τους μέσα από τις απαντήσεις του ειδικού κυβερνοασφάλειας Μιχάλη Μίγγου σε τέσσερα βασικά ερωτήματα.
Περί bitcoin και άλλων... κρυπτοδαιμονίων
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Μισός αιώνας σχέσεων στοργής και… οργής
H δεκαετία του μνημονιακού οδοστρωτήρα έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην προλεταριοποίηση, τη χρεοκοπία ή την υπερχρέωση και τις σχέσεις τους με το κομματικό σύστημα σε μια...
Μισός αιώνας σχέσεων στοργής και… οργής
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
COP27: Η «οικογενειακή φωτογραφία», τα μεγάλα λόγια και η πορεία προς την καταστροφή
Η κλιματική αλλαγή είναι πρόβλημα πλανητικό, επομένως δεν αντιμετωπίζεται χωρίς παγκόσμια συναίνεση. Η συναίνεση αυτή απλώς δεν υπάρχει.
COP27: Η «οικογενειακή φωτογραφία», τα μεγάλα λόγια και η πορεία προς την καταστροφή
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Δικαστική οδός και πολιτική λύση
Στη χώρα μας ο Αρειος Πάγος με την 948/2021 απόφασή του απέρριψε τη συλλογική αγωγή δανειοληπτών εναντίον συγκεκριμένης τράπεζας που είχε μεγάλο όγκο δανείων σε ελβετικό φράγκο.
Δικαστική οδός και πολιτική λύση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας