• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 12.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  3 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 8.2°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.0°C
  0 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  5 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.5°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάθηση, εργασία, επικοινωνία μπροστά σε μια οθόνη

 • A-
 • A+
Με εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου και εργαζομένους που αναγκαστικά μετέφεραν το γραφείο στο σαλόνι τους, με αναγκαστική απόσταση από όλους και με κάθε δραστηριότητα κλειστή, η χρήση του Διαδικτύου εκτοξεύτηκε.

Σαν να έγιναν άλματα χρόνων μέσα σε ελάχιστους μήνες, έτσι περιγράφουν τη χρήση του Διαδικτύου, της τεχνητής νοημοσύνης και των υπολογιστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιστήμονες και οι άνθρωποι της αγοράς. Αν πάλι μιλήσουμε για τις επιδράσεις που έχει η ζωή μέσω της οθόνης από την πλευρά των ανθρωπιστικών επιστημών, μάλλον θα ακούσουμε πιο ζοφερές λέξεις όπως «εθισμός» ή «κατάρριψη των ορίων ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή». Το μόνο σίγουρο είναι πως όλους αυτούς τους αργόσυρτους και βασανιστικούς μήνες, χωρίς τους υπολογιστές και τις γρήγορες συνδέσεις στο ίντερνετ δεν θα είχαμε επιβιώσει: σε έρευνα της Kaspersky το 68,7% των Ελλήνων απαντούν πως θα αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα αν έχαναν τη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο, έστω και για μία ημέρα, όσο διαρκεί η πανδημία.

Με εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου και εργαζομένους που αναγκαστικά μετέφεραν το γραφείο στο σαλόνι τους, με αναγκαστική απόσταση από όλους και με κάθε δραστηριότητα κλειστή, η χρήση του Διαδικτύου εκτοξεύτηκε. Σύμφωνα με την αμερικανική Cloudflare, που παρέχει υποδομές δικτύου σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, στο πρώτο λοκντάουν η κίνηση στο Διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 25%-30% σε πολλές μεγάλες πόλεις του πλανήτη, ενώ περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το λογισμικό τηλεδιάσκεψης Zoom κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2020 απ’ ό,τι σε όλο το 2019. Με τα παιδιά σε τηλεκπαίδευση και πολλούς εργαζομένους ακόμα και στον δημόσιο τομέα σε τηλεργασία, οι αναλυτές αναμένουν άνοδο στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι και 39%.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, σύμφωνα με το Technology Innovation Council, και πώς όχι αφού η ζήτηση λόγω Covid-19 ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ακόμα και το αργοκίνητο Ελληνικό Δημόσιο μέσα σε μήνες προχώρησε σε αλλαγές που όφειλε να έχει κάνει εδώ και δεκαετίες, ψηφιοποιώντας υπηρεσίες και συναλλαγές μέσω του gov.gr.

Το φαινόμενο που φέρνει η πανδημία μαζί της και, όπως όλα δείχνουν, θα μας ακολουθήσει για καιρό μετά, είναι η τηλεργασία. Οι εργαζόμενοι δεν άδειασαν απλώς τα γραφεία τους, αλλά κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν στους γενέθλιους τόπους ώστε να εργάζονται από εκεί ή κάποιοι άλλοι άλλαξαν μέχρι και χώρα - είναι χαρακτηριστική η καμπάνια που «έτρεξε» όμιλος μεσιτικών γραφείων με μότο «Δούλεψε από την Ελλάδα», όπου καλεί ανθρώπους από το εξωτερικό να εργαστούν από τα παράλια του Δήμου Παγγαίου Καβάλας συνδυάζοντας θάλασσα και υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Η τάση της τηλεργασίας επιβεβαιώνεται και από έρευνα της ManpowerGroup, όπου το 61% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι θα κάνει χρήση ενός μείγματος απομακρυσμένης εργασίας και εργασίας στο γραφείο τους επόμενους 6-12 μήνες.

Η πανδημία άλλαξε και τον τρόπο που ψωνίζουμε προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων, αφού σύμφωνα με το SBA Fact Sheet (2019), μόλις μία στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναπτύσσει ηλεκτρονικές πωλήσεις. Βάσει της πρόσφατης έκθεσης του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε επίπεδο ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις η Ελλάδα τοποθετείται εξαιρετικά χαμηλά, στην 22η θέση. Οπως σημειώνει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, «η απότομη επιτάχυνση του “ψηφιακού μετασχηματισμού” ως αποτέλεσμα της παρούσας συγκυρίας, εν μέσω μιας εξίσου απότομης οικονομικής επιβράδυνσης, αναμένεται να πυροδοτήσει την επιδείνωση του “ψηφιακού χάσματος” μεταξύ ψηφιακά ώριμων και λιγότερο προετοιμασμένων ψηφιακά επιχειρήσεων».

Παρ' όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων CEOs (80%) δηλώνουν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι νέες απαιτήσεις των πελατών αλλάζουν και τη γεωγραφία της αγοράς εργασίας, η οποία πια απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες, ιδίως σε επαγγέλματα που δεν σχετίζονται με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop). Τι σημαίνει αυτό; Οτι χρειάζονται εργαζόμενοι ώστε να εξασφαλίζονται η απομακρυσμένη παροχή υπηρεσιών στα (ανοιχτά) ξενοδοχεία, η παραγγελία φαγητού, οι πωλήσεις εισιτηρίων, οι εικονικές ξεναγήσεις και εκθέσεις, η διαχείριση των on-line παραγγελιών, οι υπηρεσίες συσκευασίας και delivery.

Μια ματιά στη βιομηχανία του θεάματος αρκεί για να κατανοήσει κανείς το εύρος των αλλαγών που έφερε η πανδημία και την αλματώδη ψηφιοποίηση της καθημερινότητάς μας. Η ετήσια έρευνα της PwC «Global Entertainment & Media Outlook 2020–2024» καταγράφει τον αλματώδη μετασχηματισμό του κλάδου, με τα έσοδα από τη διαφημιστική δαπάνη να πέφτουν για τα μουσικά δρώμενα, τον κινηματογράφο και τις εμπορικές εκθέσεις και να εκτοξεύονται για τις συνδρομητικές πλατφόρμες streaming ή τις εταιρείες που κατασκευάζουν smartphone. Ακόμα και ο τρόπος που οι άνθρωποι ενημερώνονται αλλάζει ραγδαία: έρευνα της διαΝΕΟσις καταγράφει πως πλέον το μέσο που προτιμάται είναι ενημερωτικά sites, τα οποία προτιμούν οι νέοι 17-39 ετών, ενώ ακολουθούν τηλεόραση και κοινωνικά δίκτυα. Θλιβερό στοιχείο είναι ότι σε όσους βρίσκονται ανάμεσα στα 17 και τα 24, η ενημέρωση από ραδιόφωνο και εφημερίδες είναι σε μηδενικό ποσοστό, ενώ στους 25-39 μόλις 2,4% και 1,5% ενημερώνονται από το ραδιόφωνο και τον Τύπο, αντίστοιχα.

Μαίρη, 13 ετών

Σαν να μιλάμε στον τοίχο

Εχω συνηθίσει πια τόσο πολύ την καραντίνα που δεν θυμάμαι πόσες φορές μάς έχουν κλείσει και μας έχουν ξανανοίξει. Η ηλεκτρονική τάξη είναι δύσκολη και βαρετή αφού δεν βλέπουμε τον καθηγητή ούτε τους υπόλοιπους συμμαθητές μας, αλλά κάτι κουτάκια με ονόματα. Είναι λίγο σαν να μιλάμε στον τοίχο.

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα θέλω να πάω σχολείο τόσο πολύ ή ότι θα μου λείψει αυτή η ρουτίνα και η συναναστροφή με άλλα παιδιά, παρ' όλο που δεν είμαι κοινωνική. Ξυπνάμε κάθε πρωί και καθόμαστε μπροστά από μια οθόνη για 7 ώρες ακούγοντας τον κάθε καθηγητή να λέει το δικό του και όταν τελειώνει όλο αυτό καθόμαστε κι άλλες ώρες στον υπολογιστή για να κάνουμε τις εργασίες. Ακόμα και οι μαθητές που μισούσαν το σχολείο, τώρα τους έχει λείψει. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν επειγόντως, με την καραντίνα νομίζω ότι έχω ξεχάσει να μιλάω ελληνικά.

Αντώνης, 70 ετών, συνταξιούχος

Γνώρισα έναν άγνωστο κόσμο

Δεν είχα καμία επαφή με την τεχνολογία πριν από την πανδημία, είμαι μόλις πέντε μήνες φίλος του ψηφιακού τοπίου. Ξαφνικά πήρα την απόφαση μετά από μια συζήτηση με δύο νεότερους φίλους μου που ασχολούνται και με βοήθησαν να εξοικειωθώ.

Είναι καταπληκτική εμπειρία, γνώρισα έναν άγνωστο κόσμο, συνάντησα φίλους από το παρελθόν, δημιούργησα χιλιάδες καινούργιες φιλίες και μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτονώνω την οργή και την αγανάκτησή μου για όσα συμβαίνουν γύρω μας τον τελευταίο χρόνο της καραντίνας. Ξεκίνησα με το facebook και τώρα έχω και ίνσταγκραμ. Εχω λίγο λιγότερους από 5.000 φίλους. Ηταν μια ευχάριστη και μαγική έκπληξη για μένα αυτή η επικοινωνία με ανθρώπους που γνωρίζω από τα φοιτητικά και τα επαγγελματικά μου χρόνια. Είναι κάτι σαν διαδικτυακό καφενείο. Βλέπω τους φίλους μου μέσω κάμερας και συγκινούμαι.

Βαριές οι ψυχολογικές επιπτώσεις

Παντού οι άνθρωποι ζορίζονται με την πανδημία και τον εγκλεισμό, αλλά όχι με την ίδια ένταση και τον τον ίδιο τρόπο. Και θα ζορίζονται για καιρό, αφού η εμπειρία από μαζικές καταστροφές έχει δείξει ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις διαρκούν για καιρό μετά. Για παράδειγμα, στην Αγγλία έρευνα του Centre for Mental Health Forecast, εφαρμόζοντας στατιστικά μοντέλα πρόβλεψης, αναφέρει ότι με το πέρας της πανδημίας πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν είχαν παρουσιάσει πριν από την πανδημία ψυχικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν αγχώδεις διαταραχές και 1,8 εκατ. κατάθλιψη, αφού τα ψυχικά νοσήματα θα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Health Psychology τον περασμένο Οκτώβριο, επιστήμονες από επτά διαφορετικά ερευνητικά ιδρύματα έκαναν μια μετα-ανάλυση 30 μελετών απ’ όλο τον κόσμο, με συνολικό δείγμα άνω των 97.000 ατόμων, για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τι βρήκαν; Ενας στους τρεις μετέχοντες βιώνει έντονη ψυχολογική επιβάρυνση: το 28% υποφέρει από έντονο άγχος, ενώ το 22% από κατάθλιψη. Κυριαρχεί ο φόβος (70%), ενώ τα ψυχολογικά προβλήματα είναι πιθανό να ενταθούν από τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις.

Ερευνες σε όλο τον κόσμο δείχνουν ραγδαία αύξηση των ψυχικών νοσημάτων εξαιτίας της πανδημίας. Τα 2/3 των Ελλήνων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού και μάλιστα η αύξηση αυτή ήταν διπλάσια ή τριπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες

Τι γίνεται στην ταλαιπωρημένη Ελλάδα; Ας δούμε κάποια πρώτα στοιχεία από την έρευνα COH-FIT, που διεξάγουν 200 ερευνητές από 40 χώρες και 50 ακαδημαϊκές μονάδες υπό την αιγίδα μεγάλου αριθμού διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Οι επιστήμονες διερευνούν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων. Τι έδειξε η έρευνα για εμάς; Τα 2/3 των Ελλήνων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού και μάλιστα η αύξηση αυτή ήταν διπλάσια ή τριπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η αύξηση παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων (από 18 έως +65 ετών) αλλά οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που, περίπου, στο σύνολό τους παρουσίασαν μια τέτοια σημαντική αύξηση αυτών των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων. Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν διαφοροποιούνταν. Αν υπάρχει ένα παράθυρο αισιοδοξίας είναι ότι και πάλι, όπως στα χρόνια των μνημονίων, οι Ελληνες παρουσίασαν κοινωνικά επωφελή ή αλτρουιστική συμπεριφορά και αυτό αναγνωρίζεται από τα 2/3 όσων συμμετείχαν στην έρευνα. Η σημαντική βελτίωση αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η ζοφερή εικόνα επιβεβαιώνεται και από διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders πριν από δύο μήνες. Οι ερευνητές που αναζητούσαν τις μεταβολές στο άγχος, την κατάθλιψη και την αυτοκτονία κατά τη διάρκεια του λοκντάουν στην Ελλάδα αναφέρουν πως το 9,31% του δείγματος εμφάνισε κλινική κατάθλιψη, ενώ το 23,31% όσων είχαν ιστορικό κατάθλιψης, υποτροπίασε και το 8,96% όσων δεν είχαν ιστορικό, εκδήλωσε το πρώτο καταθλιπτικό επεισόδιο, ενώ το 45% υποφέρει από άγχος.

Σωτηρία, 47 χρόνων, δημόσια υπάλληλος

«Δεν βλέπω να υπάρχει φως στο τούνελ»

Eίμαι σε μια φάση μεγάλης πίεσης, από την άποψη ότι δεν βλέπεις να υπάρχει φως στο τούνελ. Παρακολουθώ με απίστευτο τρόμο και κομμένη την ανάσα χώρες που εμβολιάζονται μην τυχόν και αλλάξουν τα δεδομένα και πάμε πάλι από την αρχή. Κινούμαστε χωρίς ορθολογικά κριτήρια. Δεν είναι μέτρο να περιοριζόμαστε στα όρια του δήμου μας και να μην μπορούμε να μετακινηθούμε.

Εχω την αίσθηση ότι υπάρχει ένα κόψε-ράψε με παλινωδίες χωρίς λογική ερμηνεία. Δεν μπορώ να βρω τον κανόνα που θα ακολουθήσω σε κάθε περίπτωση για να προετοιμαστώ και ψυχολογικά. Είμαστε σε μια ταλαιπωρία χωρίς σαφή ορίζοντα εξόδου, χωρίς τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε στοιχειωδώς τη ζωή μας και αυτό είναι περαιτέρω πίεση.

Δεν έχουμε δυνατότητα καν να πάρουμε ερεθίσματα από τους γύρω μας για να λάβουμε μια στήριξη. Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν είναι ουσιαστική, πιάνω πια τον εαυτό μου να μη θέλω καν να πάρω τηλέφωνο τους φίλους μου. Δεν γίνεται να μη βλέπω τους φίλους μου για τόσους μήνες. Ξέραμε ότι θα είναι πολύμηνος εγκλεισμός, αλλά πρόκειται για μια περίοδο με μεγάλη κατήφεια. Το έχω ρίξει στα γλυκά για να περάσει η μέρα.

Aγγελική Μενεδιάτου, ψυχολόγος

Πολύ μεγάλη επιδείνωση από τον Σεπτέμβριο

Μέχρι το καλοκαίρι οι άνθρωποι που βρίσκονταν ήδη σε θεραπεία πήγαιναν αρκετά καλά. Αυτό που παρατηρούμε όλοι οι συνάδελφοι από τον Σεπτέμβρη είναι μεγάλη επιδείνωση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Εχουμε πολύ μεγάλη αύξηση αιτημάτων για βοήθεια με κύρια συμπτώματα κατάθλιψη, διαταραχές άγχους, καταχρήσεις και διατροφικές διαταραχές.

Ο κόσμος έχει στραφεί κατακόρυφα σε εμάς, είναι φαινόμενο σε όλο τον κλάδο. Προφανώς σημαίνει ότι υπάρχει ψυχική επιβάρυνση και εξάντληση. Είναι ένα συλλογικό τραύμα, ενώ ταυτόχρονα έχουμε μια συνθήκη που δεν εξελίσσεται γραμμικά, έχουμε έρθει πολύ κοντά στο φως στο τούνελ και μετά έχουμε μια ακύρωση αυτής της θετικής εξέλιξης.

Ακόμη όμως δεν έχουμε δει πλήρως τα αποτελέσματα της κατάστασης. Ακόμη και αν η πανδημία τελειώσει με ένα μαγικό ραβδάκι αύριο, θα έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μακροπρόθεσμα και πολλές μετατραυματικές διαταραχές. Υπάρχει μια ανθρωπολογική κρίση, αφού οι άνθρωποι δεν δύνανται να πενθήσουν με τον τρόπο που παραδοσιακά έχουν συνηθίσει και αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στο σώμα της κοινωνίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ζώντας με τον μαύρο κύκνο
Η πανδημία άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας ανατρέποντας όλες τις βεβαιότητες. Ειδικά στην Ελλάδα ήταν το χειρότερο τέλος μιας εξαιρετικά οδυνηρής δεκαετίας. Μόλις πιστέψαμε ότι η ζωή θα επιστρέψει...
Ζώντας με τον μαύρο κύκνο
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Οι κρίσεις έχουν ταξική μεροληψία
Ο άλλος δεν αποτελεί πηγή απόλαυσης και συλλειτουργίας, αλλά απειλή για την ίδια τη ζωή. Η διαρκής έκθεση στον φόβο αποτελεί μία από τις σημαντικές παραμέτρους του τρέχοντος βιώματος με ήδη ορατές τις...
Οι κρίσεις έχουν ταξική μεροληψία
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Τα παιδιά της πανδημίας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
GEN C: η γενιά του Covid στο ναρκοπέδιο της χαμένης ελπίδας ● Στον αέρα αγορά εργασίας, εκπαίδευση, ψυχική ευεξία, ανθρώπινα δικαιώματα ● Ενας στους δύο νέους με προβλήματα άγχους ή κατάθλιψη.
Τα παιδιά της πανδημίας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Μία στις τρεις γυναίκες αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά της
Οι αυξημένες ευθύνες φροντίδας οδηγούν ή/και κρατούν πολλές γυναίκες σε επισφαλείς θέσεις, στη μερική απασχόληση ή και εκτός αγοράς εργασίας.
Μία στις τρεις γυναίκες αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά της
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η δραματοποίηση είναι μηχανισμός αυτοάμυνας
Η δραματοποίηση είναι μηχανισμός αυτοάμυνας. Ξαφνικά, ο κόσμος μας συρρικνώθηκε σε λίγα τετραγωνικά, οι δραστηριότητές μας πάγωσαν και μείναμε εγκλωβισμένοι με όποιον τυχαίνει να μοιραζόμαστε τη στέγη ή τον...
Η δραματοποίηση είναι μηχανισμός αυτοάμυνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας