Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.6°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.0°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 18.0°C
  0 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.0°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.9°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.3°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.2°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.0°C
  4 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.1°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  93%
Ελλάδα και Τουρκία ξανά στο τραπέζι του διαλόγου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καλωσορίζει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από τη χτεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες

Johanna Geron, Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα και Τουρκία ξανά στο τραπέζι του διαλόγου

 • A-
 • A+
Αρχίζει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών ● Τι έχουν αποδώσει οι προηγούμενοι γύροι ● Ποια ζητήματα θέτουν στην ατζέντα των συνομιλιών οι δύο πλευρές ● Ποιες είναι οι θέσεις τους για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ● Ποιες είναι οι πιθανές καταλήξεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επειτα από διακοπή πέντε (5) χρόνων, ξαναρχίζουν τη Δευτέρα οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η προηγούμενη 60ή συνάντηση είχε γίνει στην Αθήνα τον Ιανουάριο 2016 ενώ η 61η, που επρόκειτο να γίνει τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου στην Κωνσταντινούπολη, πάγωσε και μάλιστα βαθιά καθώς η τουρκική πλευρά δεν απηύθυνε πρόσκληση.

Η πρώτη συνάντηση χρονολογείται το 2002 και αρχικός στόχος της διαδικασίας ήταν η αναζήτηση πλαισίου συμφωνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβανόταν και η συζήτηση για την παραπομπή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο όσων ζητημάτων δεν καθίστατο δυνατόν να επιλυθούν μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη διεθνής νομική βάση για τον ορισμό και τους κανόνες οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ήταν η Σύμβαση της Γενεύης του 1958, η οποία αποσαφηνίστηκε και επικαιροποιήθηκε με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982, που αποτελεί πλέον το βασικό κείμενο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη διεθνή πρακτική. Η Ελλάδα προχώρησε στην κύρωση της Σύμβασης το 1995, η οποία αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο από το 1998.

Η Τουρκία καταψήφισε την UNCLOS και επιμένει στις θέσεις που είχε πριν από τη νέα Σύμβαση, παρακάμπτοντας τους συμβατικούς και εθιμικούς διεθνείς κανόνες και την εξέλιξη της νομολογίας από τη δεκαετία του 1970, όταν είχαν γίνει οι πρώτες συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας για τη διευθέτηση του θέματος, το 1976 στη Βέρνη. Επιπλέον, η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει και τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και γι’ αυτό απαιτείται σύνταξη συνυποσχετικού για την επίλυση των ζητημάτων που δεν θα επιλυθούν μέσω διαπραγμάτευσης.

Στην πορεία των διερευνητικών η Τουρκία έθεσε και άλλα ζητήματα πέραν αυτού της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και των ΑΟΖ και μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου που επικαλέστηκε και τις 5.000 σελίδες πρακτικών από τις 60 προηγούμενες συναντήσεις, μεταξύ αυτών είναι η έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδα στο Αιγαίο, ο εναέριος χώρος, τα όρια FIR, τα όρια ευθύνης για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το καθεστώς νησιών και νησίδων του Ανατολικού Αιγαίου, ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης 16 νησιών του Αιγαίου και αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας όλων των νησιών και κατ’ επέκταση της ΑΟΖ, ενώ για το Καστελόριζο ειδικά ενίοτε αμφισβητείται και η μέση γραμμή των χωρικών υδάτων με την Τουρκία.

Από τη φύση τους πάντως οι διερευνητικές είναι άτυπες συνομιλίες, μη δεσμευτικές, και όποια πρακτικά τηρεί κάθε πλευρά είναι ανεπίσημα και μη εγκεκριμένα από την άλλη και ως εκ τούτου δεν μπορούν να διαμορφώσουν το πλαίσιο ούτε τα επόμενα βήματα εάν δεν συμφωνηθούν από κοινού.

Το πρώτο ερώτημα λοιπόν με την επανεκκίνηση των διερευνητικών είναι εάν η Τουρκία δεχτεί ως αντικείμενο των συνομιλιών την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ή θα επιδιώξει να επιβάλει τη δική της ανοιχτή ατζέντα με όλες τις διεκδικήσεις που κατά καιρούς έχει προβάλει· ακόμη και τις πιο ακραίες.

Από το 1996 είναι σε ισχύ το ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας με απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 ν.μ. Το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης κάθε παράκτιου κράτους μέχρι τα 12 ν.μ. είναι κυριαρχικό δικαίωμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας ασκείται μονομερώς, ενώ για τη διευκόλυνση της διεθνούς ναυσιπλοΐας υπάρχει σειρά κανόνων οι οποίοι εφαρμόζονται σε θαλάσσιες περιοχές με στενότερο εύρος, όπως στη Βαλτική με τη Δανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία, αλλά και στον Περσικό, με το Ιράν και το Ομάν για τα στενά του Ορμούζ.

Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα θαλάσσιων ζωνών, αιγιαλίτιδας ζώνης, συνορεύουσας ζώνης, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Αντιθέτως η Τουρκία επιμένει ότι τα δικαιώματα των νησιών σχετίζονται με την αρχή της ευθυδικίας, δηλαδή όχι από τις γενικές αρχές της Σύμβασης του ΟΗΕ αλλά υπό το πρίσμα των γεωγραφικών και άλλων συνθηκών, είναι δηλαδή ζήτημα διαπραγμάτευσης ποια δικαιώματα θα έχουν και υπό ποιες περιστάσεις.

Ακόμη και στο θέμα των χωρικών υδάτων η Τουρκία προβάλλει την έκταση της ακτογραμμής της, περικλείει σχεδόν όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το Καστελόριζο με τουρκική ΑΟΖ, ενώ στην περίπτωση της Κρήτης έχει συμφωνήσει να περικλείεται και από λιβυκή ΑΟΖ. Υπό το πρίσμα αυτών των θέσεων η σύνταξη συνυποσχετικού για τη Χάγη με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη.

Επιδίωξη της Τουρκίας είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο διαλόγου με κανόνες ad hoc και αυτοί οι κανόνες να ορίσουν και τη διαδικασία διεθνούς διαιτησίας στο ενδεχόμενο παραπομπής των διαφωνιών σε Διεθνές Οργανο, που, όπως έχουν τα πράγματα, για την Τουρκία δεν μπορεί να είναι η Χάγη.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η στάση των κομμάτων για τις διερευνητικές
Σύγκλιση απόψεων υπέρ των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία εμφανίζουν, παρά τις αποχρώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με βασική κοινή προϋπόθεση πως ο διάλογος αυτός θα περιχαρακωθεί αυστηρά στο μοναδικό...
Η στάση των κομμάτων για τις διερευνητικές
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανακυκλώνει την ένταση η Αγκυρα
Προσωπικές βολές από Τσαβούσογλου για τη στενοχώρια που πήρε από τον φίλο Δένδια ● «Θέλουμε συνεννόηση, αλλά μόνο μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», η απάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών ● Τη Μ. Τρίτη...
Ανακυκλώνει την ένταση η Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξανασυμφώνησαν ότι διαφωνούν Δένδιας και Τσαβούσογλου
Μετωπική σύγκρουση στην πρώτη διερευνητική συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Αγκυρα αλλά και διάθεση συνέχισης των συνομιλιών. Διμερή διάλογο χωρίς όρους πρότεινε η τουρκική πλευρά.
Ξανασυμφώνησαν ότι διαφωνούν Δένδιας και Τσαβούσογλου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Πέμπτη ταξιδεύει ο Δένδιας στην Αγκυρα
Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, σήμερα, για τη νέα κρίση στις σχέσεις Ρωσίας- Ουκρανίας οδήγησε σε αναβολή της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στην Αγκυρα.
Την Πέμπτη ταξιδεύει ο Δένδιας στην Αγκυρα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκόπελος το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Το συμβόλαιο συνεργασίας διασφαλίζει τα συμφέροντα Τουρκίας και Λιβύης δήλωσε ο Ερντογάν στη συνάντηση με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης Α. Ντμπεϊμπά, ενώ παράνομο το χαρακτήρισε ο αναπληρωτής...
Σκόπελος το τουρκολιβυκό μνημόνιο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτες τηλεφωνικές επαφές Μπλίνκεν με Δένδια και Τσαβούσογλου
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και την πορεία των ελληνο-τουρκικών και ευρω-τουρκικών σχέσεων.
Πρώτες τηλεφωνικές επαφές Μπλίνκεν με Δένδια και Τσαβούσογλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας