• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.7°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.3°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.1°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.8°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.7°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.3°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 11.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  64%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εγκληματική οργάνωση στη Βουλή: η τετραετία 2015-2019

 • A-
 • A+
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκρινε σκόπιμο να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για υπόθαλψη της Χρυσής Αυγής ώς το 2019, «για μικροπολιτικές σκοπιμότητες». Η «Εφ.Συν.» αποδεικνύει γιατί δεν ισχύει αυτό και τι πραγματικά συνέβη στη Βουλή αυτήν την τετραετία.

Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τα μέλη της Χρυσής Αυγής σήμανε ταυτόχρονα την έναρξη μιας αντιπαράθεσης με γενναίες δόσεις μικροπολιτικής στην οποία πρωτοστάτησε η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την καταδίκη των νεοναζιστών. Υπό αυτό το πρίσμα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δηλώσεις Κοντονή για τον νέο Ποινικό Κώδικα, επανέφερε στο προσκήνιο τη θεωρία των δύο άκρων και τον ανυπόστατο ισχυρισμό της πλατείας και των Αγανακτισμένων και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «συμπόρευση» με τη Χρυσή Αυγή, όταν ο πρώτος ήταν κυβέρνηση κατά το διάστημα 2015-2019.

Το έναυσμα δόθηκε με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη μέρα της απόφασης, του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που υποστήριξε ότι πραγματικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παραμείνει άθικτη η εικόνα της Χρυσής Αυγής μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2019, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. «Και έρχεται τώρα, υποκριτικά, στο τέλος ενός αγώνα που ποτέ δεν στήριξε στην πράξη, να τον καπηλευτεί», έγραφε, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του.

Τις επόμενες μέρες, σημαντικό κομμάτι του κυβερνητικού αφηγήματος κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσε τους ισχυρισμούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αξιοποιούσε και προσμετρούσε τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στα σχέδια που προωθούσε. Οι αναφορές του κ. Πέτσα επ' αυτού ήταν πολύ συγκεκριμένες: «Δεν δυσκολεύονταν να συμπλέουν μέσα στη Βουλή στην καταψήφιση ή την υπερψήφιση νομοσχεδίων, προκαλώντας ακόμη και την αντίδραση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ όταν άλλαζαν τον Ποινικό Κώδικα ρίχνοντας στα μαλακά τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Αλλά και να συντάσσονται έξω από τη Βουλή, όπως στην περίπτωση του δημοψηφίσματος-παρωδία της 5ης Ιουλίου 2015.

Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να δικαιολογούν τη σύμπλευση αυτή με το νεοναζιστικό μόρφωμα υποστηρίζοντας, με δήλωση του τότε προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση στις 30 Ιουνίου 2016, ότι “στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι”, την ώρα που κορυφωνόταν η αντιπαράθεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Η πραγματικότητα μέσα από τα στοιχεία

Είναι όμως όντως έτσι τα πράγματα όπως τα παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Πώς αντιμετώπισε η Βουλή το διάστημα 2015-2019 το νεοναζιστικό μόρφωμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ το αγκάλιασε ή το απομόνωσε; Την απάντηση τη δίνουν τα επίσημα στοιχεία.

Νομοσχέδια και ονομαστικές ψηφοφορίες

Σύμφωνα με έρευνα του VouliWatch που δημοσιεύτηκε στην Lifo τον Δεκέμβριο του 2019, τα ευρήματα δεν ευνοούν και τόσο το αφήγημα της κυβέρνησης περί «συμπόρευσης» του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χ.Α. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Η έρευνα αφορούσε την ψήφιση νομοσχεδίων και τις ονομαστικές ψηφοφορίες γενικότερα, κατά την περίοδο 2015-2019, όπου η Ν.Δ. ταυτίζεται (ψήφισε δηλαδή το ίδιο πράγμα) με τη Χ.Α. σε ποσοστό 35,80%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει ταυτιστεί σε ποσοστό 4,2%. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει το μικρότερο ποσοστό ταύτισης με το νεοναζιστικό μόρφωμα σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου.

Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Πολλοί ήταν οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα χρόνια που δεν δέχονταν να απαντήσουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο των βουλευτών της Χ.Α. προκαλώντας την αντίδραση των τελευταίων. Την ίδια ώρα το κανάλι της Βουλής δεν φιλοξενούσε βουλευτές της Χ.Α. ούτε στις ιδιαίτερες πολιτικές ζώνες, ούτε στις διακομματικές συζητήσεις ενόψει των υπό ψήφιση νομοσχεδίων στην Ολομέλεια.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως δύο φορές υπήρξε αποκλεισμός συνολικά της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χ.Α. από κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τον λόγο ότι δεν είχαν καταδικάσει συγκεκριμένες ρατσιστικές, φασιστικές αγορεύσεις βουλευτών προς την Ολομέλεια. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι μέσω δύο ψηφοφοριών αποτράπηκε η εκλογή εκπροσώπου της Χ.Α. στα διακομματικά προεδρεία της Βουλής και διαμέσου αυτού η πρόσβαση στα απόρρητα του υπουργείου Εξωτερικών κατά την ειδική διαδικασία. Ταυτόχρονα, απαγορεύτηκε η συμμετοχή εκπροσώπου της Χ.Α. στη διακομματική επιτροπή που επί χρόνια συνεδρίαζε για το μεγάλο έργο δημοσιοποίησης του φακέλου της Κύπρου.

Επιτροπή Δεοντολογίας και παραπομπές

Κατά το ίδιο διάστημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και στη διαδικασία άρσης ασυλιών, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 26 περιπτώσεις παραπομπής όλων των ηγετικών στελεχών, ενώ απολύθηκε από τη Βουλή συνεργάτης της Χ.Α. που είχε βιαιοπραγήσει και συλληφθεί εκτός Βουλής σε ένα από τα συλλαλητήρια των «μακεδονομάχων».

Απλή αναλογική

Ενας από τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. περί συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-Χ.Α. είναι ότι οι νεοναζί στήριξαν και ψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής το 2016. Μια απλή αναζήτηση στο google διαψεύδει τον ισχυρισμό, καθώς η Χ.Α. απείχε από την εν λόγω ψηφοφορία η οποία είχε συγκεντρώσει τις ψήφους 179 βουλευτών.

Εξώδικο κατά Βούτση

EUROKINISSI

Ηταν τον Ιούνιο του 2018 όταν κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου των «μακεδονομάχων» οι χρυσαυγίτες προκάλεσαν έντονα επεισόδια έξω από τη Βουλή κατά τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο. Είχε προηγηθεί, εντός Βουλής, η απίστευτη πρόκληση του βουλευτή της Χ.Α. K. Μπαρμπαρούση που καλούσε σε πραξικόπημα, ζητώντας από τον στρατό να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, φωνάζοντας «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες». Το περιστατικό με την προσπάθεια των χρυσαυγιτών να εισβάλουν στη Βουλή καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νίκο Βούτση. Η Χρυσή Αυγή λίγες μέρες μετά απέστειλε εξώδικο στον Νίκο Βούτση, κατηγορώντας τον για «συκοφαντική δυσφήμηση» που προκάλεσε την προσβολή της «φήμης και της υπόληψης» των κοινοβουλευτικών στελεχών της.

Για την ιστορία, ο Νίκος Βούτσης ήταν εκείνος που ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των βουλευτών της Χ.Α. από τη συζήτηση για την πρόταση μομφής στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών που είχε καταθέσει η Ν.Δ. Η Χ.Α. αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τον Νίκο Βούτση «κομισάριο» που προχώρησε σε μια «σταλινική ενέργεια που ξεπερνά τα λαϊκά δικαστήρια των σοβιέτ».

Ο αποκλεισμός μετά τη χειροδικία

Η πρώτη φορά που η Χ.Α. αποκλείστηκε από την Ολομέλεια ήταν έναν χρόνο πριν από τις Πρέσπες, τον Μάιο του 2017. Στη Βουλή επρόκειτο να συζητηθεί νομοσχέδιο για οικονομικά μέτρα και λίγο νωρίτερα λάμβανε χώρα το επεισόδιο με τη χειροδικία Κασιδιάρη κατά του βουλευτή -τότε- και νυν υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Η απόφαση για τον αποκλεισμό των χρυσαυγιτών ελήφθη έπειτα από συνεδρίαση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και σχετική εισήγηση του Νίκου Βούτση.

Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη

Εναν μήνα αργότερα, τον Ιούνιο του 2017, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απαγόρευσε τη συμμετοχή χρυσαυγιτών βουλευτών στη διεθνή εκπροσώπηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η μέρα που η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να εισβάλει στη Βουλή

Ηταν η παραμονή της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ. Εντός του κοινοβουλίου παίζεται το θρίλερ της ψηφοφορίας. Από νωρίς στο Σύνταγμα συναθροίζονται άτομα της Χρυσής Αυγής όπως και μέλη της Επιτροπής αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Σύμφωνα με έγγραφο του τότε διευθυντή της υπηρεσίας ασφαλείας της Βουλής, το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο περίπου 1.200 άτομα περιμένοντας την ομιλία όπου βασικό ρόλο είχε τότε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Στο έγγραφο-έκθεση του διευθυντή ασφαλείας αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Διαφαινόταν ότι βασική πρόθεση ατόμων που συμμετείχαν στην εν λόγω συγκέντρωση ήταν η προσβολή του Μεγάρου της Βουλής, η οποία θα επιτυγχάνετο με κάθε τρόπο και από οποιαδήποτε είσοδο τους δινόταν η δυνατότητα». Λίγο πριν από την ομιλία της συγκέντρωσης η εκτίμηση της αστυνομίας κάνει λόγο για περίπου 2.000 συγκεντρωμένους έξω από τη Βουλή. Και κάπου εκεί ξεκινά η προσπάθεια εισβολής στο Κοινοβούλιο.

Οπως αναφέρει στην έκθεσή του ο διευθυντής: «Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι επιθέσεις ήταν ταυτόχρονες, οργανωμένες, εκδηλώνονταν από διάφορα σημεία χωρίς τα άτομα να απομακρύνονται συνεχίζοντας τη σφοδρότητα των επιθέσεων, ενεργώντας οργανωμένα». Πιο κάτω τονίζει ότι οι επιθέσεις «εξελίχθησαν πάνω από τρεις ώρες» και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Καθ' όλη τη διάρκεια των γεγονότων, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Γρέγος, Χρήστος Παππάς και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, εισέρχονταν-εξέρχονταν μέσω της εισόδου “Βρετάνια” και ενσωματώνονταν με τους συγκεντρωθέντες».

Επτά χρόνια απίστευτων προκλήσεων

H X.A. κάθισε στα βουλευτικά έδρανα επί 7 συναπτά έτη (2012-2019)​​​​​

Ολο αυτό το διάστημα η παρουσία της διανθίστηκε από σειρά γεγονότων και επεισοδίων, εντός κι εκτός κοινοβουλίου, από την εκφορά ακραίου, ρατσιστικού λόγου και από πλήθος βίαιων επεισοδίων ή απειλής τέτοιων απέναντι στη δημοκρατία και το Σύνταγμα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τραμπουκισμού των χρυσαυγιτών βουλευτών ήταν το επεισόδιο Κασιδιάρη-Δένδια, η επίθεση Κασιδιάρη στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά-Μουσταφά, η ένταση μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη με τον χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό με αφορμή το Μακεδονικό, η σφοδρή αντιπαράθεση Λαγού με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Μανιό την ώρα που βουλευτές του ΚΚΕ διαπληκτίζονταν με τους υπόλοιπους βουλευτές της Χ.Α., οι ύβρεις Κασιδιάρη κατά του Αλέξη Τσίπρα και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, η διακοπή της συνεδρίασης επιτροπής της Βουλής όταν οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν με ύβρεις να επιβάλουν την παρουσία φορέων όπως «Ενωση Εθνικιστών Δικηγόρων» και «Γιατροί του Ελληνισμού» κ.ά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Τα χέρια που χαιρετούν Ναζιστικά είναι βαμμένα με αίμα
Μέχρι και την τελευταία μέρα της δίκης η ηγεσία της Χρυσής Αυγής προσπάθησε με νύχια και με δόντια να αρνηθεί τη σχέση της με τα εγκλήματά της και να τα παρουσιάσει ως μεμονωμένα περιστατικά.
Τα χέρια που χαιρετούν Ναζιστικά είναι βαμμένα με αίμα
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Τι γυρεύουν οι ναζιστές στη Βουλή;
Αποκαλυπτικά βίντεο: Με στόχο την κατάλυση του Συντάγματος και της Δημοκρατίας δρουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι συνεργάτες τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει σήμερα δύο βίντεο που...
Τι γυρεύουν οι ναζιστές στη Βουλή;
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η σκοτεινή ηγεσία του Μητσοτάκη
Πώς φτάσαμε το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» να γίνει γαλάζιο παρακράτος; Πώς το δόγμα «νόμος και τάξη» ξεδιπλώθηκε με τη στρατηγική της έντασης και του διχασμού;
Η σκοτεινή ηγεσία του Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας