• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 34.3°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 33.0°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 33.8°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 32.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 34.2°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.3°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 31.2°C
  3 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  0 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Eκτροφείο» σκανδάλων

 • A-
 • A+
Τα Zuzana είχαν παραγγελθεί επί υπουργίας στο Εθνικής Αμυνας του Ακη Τσοχατζόπουλου, που στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε «εκτροφείο» σκανδάλων που ακόμη ταλαιπωρούν την πολιτική ζωή του τόπου είχαν μετατραπεί πολλά εξοπλιστικά προγράμματα, αφού μέσα από αυτά -όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις υπό διερεύνηση από τις δικαστικές αρχές υποθέσεις- δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έβαλαν «το δάχτυλο στο μέλι».

Σκάνδαλα, σε εισαγωγικά ή μη, που άλλα έφτασαν ώς τις αίθουσες των δικαστηρίων κι άλλα έμειναν στο αρχείο. Οπως συνέβη με την περιβόητη προμήθεια σλοβακικών πυροβόλων Zuzana, που κόστισαν στον ελληνικό λαό 58,7 εκατ. ευρώ, εάν και από τις αρμόδιες επιτροπές αυτά κρίθηκαν ως εντελώς ακατάλληλα και είχαν εμφανίσει μεγάλα προβλήματα στις δοκιμές τους πριν αγοραστούν. Γι' αυτό εξάλλου ο τότε Α/ΓΕΣ στρατηγός Κων. Παναγιωτάκης αρνήθηκε να τα παραλάβει για τον Ελληνικό Στρατό και στάλθηκαν στην Κύπρο ως δώρο.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Αθανασίου στις 9 Μαΐου 2005 έστειλε σχετική δικογραφία στη Βουλή για να διερευνηθεί εάν η υπόθεση έκρυβε από πίσω της διακίνηση «μαύρου χρήματος». Ομως τότε, με την «αγαστή συνεργασία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεως Καραμανλή», όπως έγραφε η «Real Νews», που τον Ιανουάριο του 2014 αποκάλυψε το θέμα, και «την ένοχη σιωπή 165 βουλευτών της Ν.Δ. και 117 του ΠΑΣΟΚ», η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και έναν χρόνο μετά, κάθε ποινική ευθύνη παραγράφηκε.

Τα Zuzana είχαν παραγγελθεί επί υπουργίας στο Εθνικής Αμυνας του Ακη Τσοχατζόπουλου, που στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Σύμφωνα δε με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός μέσα σε μία δεκαετία ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο Ακης Τσοχατζόπουλος ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001, τα δε χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυφτεί η πραγματική τους προέλευση.

Εξάλλου, λίγους μήνες νωρίτερα, στις 13 Νοεμβρίου του 2012, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, διέταξε εισαγγελική έρευνα για την αγορά 12 ελικοπτέρων τύπου Απάτσι, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Αφορμή για την εισαγγελική έρευνα στάθηκαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ζημία του Δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, λόγω των διαδικασιών που επελέγησαν για την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης, αλλά και των προκαταβολών που δόθηκαν πριν από την παραλαβή των ελικοπτέρων.

Στις 18 Νοεμβρίου του 2012 οι έρευνες της Δικαιοσύνης επεκτάθηκαν στις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που χειρίστηκε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας ο Γιάννος Παπαντωνίου και αφορούσαν -εκτός από τα 12 ελικόπτερα Απάτσι- τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών το 2003, την αγορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard και την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο, το ποσό που προέρχεται από εγκληματικές πράξεις υπολογιζόταν στα 2.800.000 ελβετικά φράγκα, τα οποία φέρεται να διακινήθηκαν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές τραπεζικών λογαριασμών έτσι ώστε μέσα από τις εκατοντάδες τραπεζικές κινήσεις να χαθεί η αρχική προέλευσή τους. Η ζημία, δε, που εκτιμάται ότι υπέστη το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Φέτος, πάντως, τον Ιανουάριο, αποφυλακίστηκε ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου και επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επί της υπουργίας του, Γιάννης Σμπώκος, μετά από επτά χρόνια παραμονής στις φυλακές αφού ήταν καταδικασμένος για σειρά υποθέσεων.

Ακολούθησε στις 7 Απριλίου η αποφυλάκιση και του Γιάννου Παπαντωνίου, που ήταν προσωρινά κρατούμενος επί 17 μήνες, ενώ στις 15 Μαρτίου του 2019 αποφυλακίστηκε και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου.

Αποκαλύψεις για την ξέφρενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος

Οπως καταδείκνυε η έρευνα του «Ιού», η στάση αυτή, που μετά τις αποκαλύψεις είχε πια γίνει καταγγελτική, την περίοδο που η διασπάθιση υλοποιούνταν ήταν πολύ διαφορετική. Δημοσιεύματα της εποχής που αναφέρονταν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ στις 16 Νοεμβρίου 1996, ύψους 4,3 τρισ. δρχ., παρουσίαζαν μια εικόνα για το δίδυμο Τσοχατζόπουλου-Σμπώκου ότι έκανε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, μια μικρή αντιγραφειοκρατική επανάσταση, εκσυγχρονίζοντας με τον δέοντα δυναμισμό τις απαρχαιωμένες και αναποτελεσματικές διοικητικές δομές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Αλλά η δαπάνη 4,3 τρισεκατομμυρίων δραχμών (12,6 δισ. ευρώ) με διαδικασίες fast track δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί πολιτικά μόνο ως επιτυχής καταπολέμηση των «αδρανειών» του ελληνικού Δημοσίου. Για να πειστεί το εκλογικό σώμα ούτως ώστε να δοθούν χωρίς αντιδράσεις τα ασύλληπτα αυτά ποσά σε εταιρείες και εμπόρους όπλων, χρειαζόταν και κάτι επιπλέον.

Αναγκαία

Η γενικευμένη αίσθηση μιας μείζονος απειλής που καθιστούσε όλη αυτή τη σπατάλη ασυζητητί αναγκαία και η νομιμοποίηση αυτή προσφέρθηκε από την εθνικιστική υστερία της εποχής και τη συστηματική καλλιέργεια του φόβητρου της τουρκικής επιθετικότητας, με ταυτόχρονη αποσιώπηση των πλευρών της ελληνικής κρατικής πολιτικής που συνέβαλαν στην αμφίπλευρη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείο τομής για τη δρομολόγηση του εξοπλιστικού πυρετού αποτέλεσε η ελληνοτουρκική κρίση του Ιανουαρίου του 1996 για τις βραχονησίδες Ιμια, ενώ οι πρώτες βάσεις είχαν ήδη τεθεί από την προηγούμενη χρονιά, με την κατάρτιση από τον ΥΠΕΘΑ Γεράσιμο Αρσένη (1995) μιας «Λευκής Βίβλου για τις Ενοπλες Δυνάμεις», η οποία απαριθμούσε μια σειρά από συστήματα που έπρεπε να αγοραστούν μέσα στην πενταετία 1994-1998: επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, φρεγάτες και αρματαγωγά, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, κατευθυνόμενα βλήματα κ.ά., παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση αεροσκαφών και υποβρυχίων. Σε σχέση με τη μετέπειτα φρενίτιδα, το πρόγραμμα αυτό έμοιαζε αρκετά μετριοπαθές, ωστόσο υπήρξε μια πολύ πιο κρίσιμη λεπτομέρεια. Οτι τον Απρίλιο του 1994 τα τοκοχρεολύσια των στρατιωτικών αγορών -που μέχρι τότε πιστώνονταν στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ- μεταφέρθηκαν στον λογαριασμό του υπ. Οικονομικών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας πλασματικής (και παραπλανητικής) λογιστικής μείωσης των αμυντικών δαπανών.

Η πολιτική νομιμοποίηση αυτής της πρώτης «αμυντικής αναβάθμισης» βασίστηκε στο δόγμα του «Ενιαίου Αμυντικού Χώρου» (ΕΑΧ) Ελλάδας-Κύπρου, που εξήγγειλαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Κληρίδη και το οποίο στην πράξη εφαρμόστηκε με δύο τρόπους: με την αγορά ρωσικών πυραύλων S-300 από την κυπριακή κυβέρνηση, η προμήθεια των οποίων είχε επίσης σκανδαλώδη οικονομική διάσταση, και πολυέξοδες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, το υψηλό κόστος των οποίων προβαλλόταν πανηγυρικά ως απόδειξη προστασίας των εθνικών συμφερόντων. Oι S-300 μετά τις τουρκικές αντιδράσεις δεν εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και έτσι τους «κληρονόμησε» η Ελλάδα.

Υπερεξοπλισμοί

Μετά τα Ιμια δρομολογήθηκε το νέο πολυδάπανο εξοπλιστικό πρόγραμμα και, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη: η απόκτηση 60 αεροσκαφών F-16, 15 αεροσκαφών Mirage 2000-5, τεσσάρων υποβρυχίων, τριών τορπιλακάτων, αρμάτων μάχης, μεταφορικών ελικοπτέρων, επιθετικών ελικοπτέρων, καθώς και η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας με πυραύλους.

«Οι επενδύσεις αυτές σε σύγχρονα οπλικά συστήματα έχουν πραγματοποιηθεί με ορίζοντα εικοσαετίας», λέει ο τότε πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας φυσικά ως «ατεκμηρίωτες» τις μέχρι τότε καταγγελίες για σκάνδαλα. Τη θεωρητική τεκμηρίωση του υπερεξοπλισμού είχε προσφέρει ένας κύκλος πανεπιστημιακών «γερακιών» που επικαλούνταν το σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου, ενώ κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης υιοθετούσαν το 1999 τις διακηρύξεις Σμπώκου-Τσοχατζόπουλου υπέρ της αγοράς των οπλικών συστημάτων.


Με αφορμή τις αποκαλύψεις για το εκτεταμένο λάδωμα πολιτικών και στρατιωτικών που συνόδευσε τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα των περασμένων δεκαετιών, η δημοσιογραφική ομάδα «Ιός» περιέγραφε την 1.2.2014 τη στάση κυρίαρχων ΜΜΕ απέναντι σ’ εκείνη την ξέφρενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος («Η άλλη όψη της μίζας», «Εφ.Συν.»).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Εξοπλισμοί, μίζες και σκάνδαλα
Η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον φάκελο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα. Από τις διακηρύξεις θωράκισης της εθνικής ασφάλειας, στα αστρονομικά ποσά που κατέληξαν σε συγκεκριμένες...
Εξοπλισμοί, μίζες και σκάνδαλα
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ο... άνεμος των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων
Ετσι, σε μια χώρα που έχει θεσπίσει την ανευθυνότητα των κατεχόντων εξουσία είναι σίγουρο ότι κανείς δεν θα λογοδοτήσει για τις εισηγήσεις του ή τις αποφάσεις του στα εξοπλιστικά, κυρίως γιατί δεν υπάρχει...
Ο... άνεμος των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Λένε αλήθεια οι δημοσκοπήσεις;
Αλήθειες και ψέματα των μετρήσεων κοινής γνώμης λοιπόν, το ενδιαφέρον και πολυσύνθετο θέμα που συζητήσαμε στο πλαίσιο του debate της «Εφ.Συν.» με τους Θωμά Γεράκη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας MARC και...
Λένε αλήθεια οι δημοσκοπήσεις;
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Οι κρυφές δαπάνες των φαρμακευτικών
Δισεκατομμύρια δαπανά η φαρμακοβιομηχανία κάθε χρόνο για την προώθηση των προϊόντων της. Οι επαγγελματίες της Υγείας είναι προνομιακοί αποδέκτες των αναλογούντων ποσών, τα οποία έχουν τη μορφή «δώρων»,...
Οι κρυφές δαπάνες των φαρμακευτικών
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Siemens - Novartis, αγώνες κοινοί!
Δύο διεθνή σκάνδαλα με βασικούς πρωταγωνιστές τη γερμανική SIEMENS και την ελβετική NOVARTIS, κατάφεραν να εμπλέξουν δεκάδες χώρες στον δαίδαλο των αθέμιτων, παράνομων μεθόδων προώθησής των προϊόντων τους.
Siemens - Novartis, αγώνες κοινοί!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας