• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.9°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 18.5°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 21.5°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  100%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 16.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.4°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.8°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδιωτικοποίηση, η λύση διά πάσαν νόσον και διά...

 • A-
 • A+

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πονεμένη ιστορία η φοιτητική στέγη στην άλλοτε... φιλόξενη φοιτητούπολη. Με τις πεπαλαιωμένες πανεπιστημιακές εστίες να αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο τα προβλήματά τους, τα μικρά διαμερίσματα να γίνονται Airbnb και τα ενοίκια να βρίσκονται σε τροχιά απογείωσης, ένα νέο φαινόμενο αναπτύσσεται, αυτό της μετατροπής άλλοτε επαγγελματικών χώρων σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες. Μόνη διέξοδος από το υψηλό κόστος στέγασης, η συγκατοίκηση, που όμως συνήθως έρχεται από το 2ο έτος και μετά.

«Η ζήτηση ξεκινά Μάιο με Ιούνιο για τους παλιούς φοιτητές που ψάχνουν να αλλάξουν σπίτι και κορυφώνεται Αύγουστο με Σεπτέμβρη που έρχονται οι νέοι φοιτητές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Ακούστε πως κατάντησε η φιλόξενη φοιτητούπολη

Ετσι, τα πρωτάκια θα πάρουν συνήθως τα διαμερίσματα που άφησαν διαθέσιμα οι παλαιοί. Αναμφίβολα η διαθεσιμότητα φοιτητικών διαμερισμάτων στην πόλη τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί, ενώ την ίδια ώρα τα ενοίκια για φοιτητικά σπίτια έχουν αυξηθεί κατά 20-30%», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος.

Για τους λόγους που δημιουργούν αυτή την κατάσταση, ο ίδιος παραθέτει την εξαφάνιση της οικοδομικής δραστηριότητας, την επιστροφή κατοίκων από τα προάστια στο κέντρο για οικονομικούς λόγους, τη μεταβίβαση χιλιάδων ακινήτων (περίπου 300.000) στις τράπεζες και βέβαια το Airbnb που έχει δεσμεύσει άλλα 2.200 διαμερίσματα, κυρίως στην περιοχή του κέντρου.

Ιδιωτικές εστίες

Το φαινόμενο των τελευταίων ετών υπό αυτές τις συνθήκες είναι η δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών! Κάποιοι νεαροί επιχειρηματίες τις ξεκίνησαν ως «καλή ιδέα» την εποχή της κρίσης, μετατρέποντας παλιούς βιοτεχνικούς χώρους σε στούντιο, και σήμερα τουλάχιστον δύο μεγάλοι επιχειρηματίες από τον ξενοδοχειακό χώρο ετοιμάζουν μεγάλες επενδύσεις του είδους στη Θεσσαλονίκη! Κάθε στούντιο σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες κοστίζει περίπου 350 έως 500 ευρώ τον μήνα, με την «τσουχτερή» τιμή να δικαιολογείται από μια σειρά επιπλέον παροχών, όπως επίπλωση, ρεύμα - νερό δωρεάν, WiFi.

Εικόνες εγκατάλειψης στις φοιτητικές εστίες της πόλης

Την ίδια ώρα, αν κάποιος βρει ένα «καλό» φοιτητικό σπίτι κοντά στην πανεπιστημιούπολη, συνήθως παλαιά διαμερίσματα 45-60 τ.μ., θα πρέπει να καταβάλλει 350-450 ευρώ τον μήνα, χωρίς κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό, ίντερνετ, ενίοτε και χωρίς απόδειξη ενοικίου...

Εστίες - ερείπια

Εικόνα ερειπίων παρουσιάζουν οι πανεπιστημιακές φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης που παρ' όλα αυτά είναι περιζήτητες. Ετσι, πολλοί φοιτητές που έχουν τις προϋποθέσεις οικονομικών κριτηρίων προτιμούν τα χαλασμένα κουφώματα, τα σπασμένα τζάμια, τις πόρτες που δεν κλειδώνουν, την ελλιπή θέρμανση και συχνά το παγωμένο νερό στα μπάνια παρά τη δυσβάσταχτη καταβολή ενοικίου για την εξασφάλιση διαμερίσματος.

Το ΑΠΘ λειτουργεί τρεις φοιτητικές εστίες στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών και ένα παράρτημα στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία» (Λέοντος Σοφού 11). Εχουν συνολική δυναμικότητα περίπου 1.500 κλινών, ωστόσο τα κτίρια είναι πλέον πεπαλαιωμένα και κακοσυντηρημένα, ενώ, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, υπάρχουν σήμερα περίπου 30-40 δωμάτια που δεν παραχωρούνται για να κατοικηθούν είτε επειδή δεν διαθέτουν επίπλωση είτε επειδή είναι εντελώς ασυντήρητα.

Ανάμεσα στα άλλα προβλήματα, τον περασμένο Μάρτιο είχαμε και τα «εξώδικα» για εξώσεις! Με ένα έγγραφο που υπέγραφε ο διευθυντής της Επιτροπής Φοιτητικών Εστιών του ΑΠΘ, ζητούνταν από τους φοιτητές οι οποίοι καθυστέρησαν τις σπουδές τους (!) να φύγουν άμεσα, αλλιώς θα τους άλλαζαν την κλειδαριά στο δωμάτιο και θα έβαζαν τα πράγματά τους σε αποθήκες! Με άλλα λόγια, πρώτη φορά στην ιστορία του, το πανεπιστήμιο «πετούσε έξω» φοιτητές-δικαιούχους των εστιών που για διάφορους λόγους, συνήθως κοινωνικούς και βιοποριστικούς, δεν είχαν πάρει ακόμη πτυχίο.

Η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών αλλά και η ανακαίνιση των τριών παλαιών, πάντως, φαίνεται ότι περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς των νέων πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ και έχουν τεθεί υπόψη του Κωνσταντίνου Δέρβου, προέδρου του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση ενός ημιτελούς κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Δημητρίου και το οποίο είχε αρχίσει να κατασκευάζεται πριν από περίπου 28 χρόνια για Κέντρο Αποκατάστασης Παραπληγικών. Ωστόσο, το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να αποτελεί εδώ και χρόνια ένα αναξιοποίητο τσιμεντένιο κουφάρι, εμβαδού περίπου 20.000 τ.μ. Η χρηματοδότηση, ωστόσο, για τη μετατροπή του σε φοιτητική εστία δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη.

«Ωσπου να γίνουν νέες εστίες και η ανακαίνιση των παλαιών, εμείς ζητάμε άμεση υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για τους φοιτητές που είναι δικαιούχοι και έμειναν απ' έξω», αναφέρει μεταξύ άλλων στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών, Αντζελα Λάρδα.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

550 δωμάτια για 4.000 φοιτητές

Επιδημία οι... εξώσεις και τα προβλήματα φαίνεται πως είναι και στις φοιτητικές εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης!

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου αναφέρει ότι «από την αρχή της χρονιάς βρίσκεται σε κινητικότητα για τα πολύ οξυμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς οι εστιακοί, το πρόβλημα της σίτισης με τον έλεγχο που προσπάθησε να επιβάλει ο εργολάβος με την ανοχή υπουργείου και Πανεπιστημίου, κάτι που αποτρέψαμε από την πρώτη κιόλας μέρα», αλλά και το «πρόβλημα της στέγασης των πρωτοετών φοιτητών που ακόμα και τώρα που μιλάμε περιμένουν δωμάτιο...».

Εστιακοί φοιτητές του Δημοκριτείου καταγγέλλουν ότι περίπου 60 φοιτητές που δικαιούνται διαμονή στις εστίες παραμένουν άστεγοι. Την ίδια ώρα, ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή της Πρυτανείας ζητάει από τους φοιτητές που διαμένουν πάνω από επτά χρόνια στις εστίες να αδειάσουν άμεσα το δωμάτιό τους, καθώς, όπως λέει, εμποδίζουν τη στέγαση των πρωτοετών φοιτητών!

Αυτό που δεν αναφέρεται ωστόσο από τις πρυτανικές αρχές είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 550 δωμάτια διαθέσιμα για περίπου 4.000 φοιτητές, συνεπώς το πρόβλημα της στέγασης δεν το δημιουργούν οι φοιτητές αλλά η έλλειψη δωματίων...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Από τη Σκύλλα (εστίες με δωμάτια-γιαπιά) στη Χάρυβδη (δυσεύρετα πανάκριβα σπίτια)
Το σύνθημα «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές. Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές», που ακούγεται στις κινητοποιήσεις σπουδαστών, θέτει στη βάση του το ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας, του πλέον παραμελημένου...
Από τη Σκύλλα (εστίες με δωμάτια-γιαπιά) στη Χάρυβδη (δυσεύρετα πανάκριβα σπίτια)
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η απογείωση των ενοικίων ρίχνει τις βάσεις
Σε ισχύ η προσωρινή λύση της στέγασης σε ξενοδοχεία. Στην ανέγερση ιδιωτικών φοιτητικών εστιών 3.000 κλινών προχωρά το Πανεπιστήμιο Κρήτης με σχέδιο επιβολής ενοικίου 100 ευρώ τον μήνα.
Η απογείωση των ενοικίων ρίχνει τις βάσεις
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Κλειδί για τη φοιτητική μέριμνα η κρατική χρηματοδότηση
Το ανώτατο εκαπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης μετατρέπεται σε έναν ισχυρό περιφερειακό πόλο, δίνοντας έμφαση στον δημόσιο χαρακτήρα του ● Η επένδυση στη φοιτητική στέγαση και σίτιση θα ενισχύσει τον ρόλο του.
Κλειδί για τη φοιτητική μέριμνα η κρατική χρηματοδότηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΑΠΘ «πετάει έξω» εστιακούς φοιτητές
Εξωση από τις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ σε όσους έχουν ξεπεράσει κατά δύο χρόνια τη διάρκεια των σπουδών τους! Ανω-κάτω η φοιτητική κοινότητα από το «ειδοποιητήριο» των πρυτανικών αρχών, που περιλαμβάνει και...
Το ΑΠΘ «πετάει έξω» εστιακούς φοιτητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναγόρευσαν... ανεπιθύμητο τον Γιούνκερ οι φοιτητές!
Θερμή... υποδοχή ετοιμάζουν φοιτητικές νεολαίες της Θεσσαλονίκης για την αναγόρευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου...
Αναγόρευσαν... ανεπιθύμητο τον Γιούνκερ οι φοιτητές!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στόχος πάλι το άσυλο!
Την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τις επόμενες μέρες για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ίδρυμα, με την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών και τη συμπλοκή φοιτητών με την Αστυνομία, δήλωσε ενώπιον της...
Στόχος πάλι το άσυλο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας