Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αργά και διστακτικά επιστρέφει η ζωή στο Μάτι
Μάριος Βαλασόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αργά και διστακτικά επιστρέφει η ζωή στο Μάτι

  • A-
  • A+
Κλείνει ένας χρόνος από τότε που η μεγάλη φωτιά «έσβησε» τον παραλιακό οικισμό της Ανατολικής Αττικής από τον χάρτη. Από πέρυσι οι ειδικοί μίλησαν έγκαιρα για το ψυχολογικό τραύμα που πλήττει τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με μια φυσική καταστροφή. Οπως μας εξηγούσαν, εξαιρετικής σημασίας για να ισορροπήσουν οι επιζήσαντες είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας της ζωής και του τοπίου γύρω τους και η απόδοση δικαιοσύνης.

Ποιoς είναι ο τρίτος που περπατεί πάντα στο πλάι σου;
Οταν μετρώ, είμαι μονάχα εγώ και εσύ και συ μαζί μου
Μα όταν κοιτάζω εμπρός τον άσπρο δρόμο
Υπάρχει πάντα κάποιος που περπατεί στο πλάι σου
Γλιστρώντας τυλιγμένος σε καστανό μανδύα, κουκουλωμένος
Αν είναι άντρας αν είναι γυναίκα δεν το ξέρω
- Μ’ αυτός εκεί ποιος είναι απ’ τ’ άλλο πλάι σου;

Τ.Σ. Ελιοτ, «Η Ερημη Χώρα»

Είναι ένας δρόμος πλατύς που οδηγεί κατευθείαν στη θάλασσα. Αριστερά και δεξιά λιωμένες κολόνες φωτισμού και καμένοι κρουνοί της Πυροσβεστικής σε ένα τοπίο ισοπεδωμένο και γκρίζο. Ποιος είναι ο τρίτος που περπατεί πλάι σου; Η έρημη πόλη, σαν στίχος του Ελιοτ, καλεί σε μνημόσυνο, δεήσεις και εκδηλώσεις μνήμης.

Σε λίγες μέρες κλείνει ένας χρόνος από τότε που η μεγάλη φωτιά έσβησε το Μάτι από τον χάρτη. Απόλυτη ησυχία, ερημιά και ξεχαρβαλωμένο ένα έπιπλο από κάποιο παιδικό δωμάτιο γεμάτο σμπαραλιασμένες, καμένες κούκλες. Ακόμα; Ακόμα. Αφού μόνο τα καρβουνιασμένα δέντρα έχουν απομακρυνθεί από το Μάτι. Ολα τα άλλα -τα ερειπωμένα σπίτια, τα μπάζα, οι ξεκοιλιασμένοι δρόμοι- μοιάζουν με εικόνες ακινητοποιημένες στον χρόνο. Παντού; Σχεδόν. Αφού τόπους τόπους, αργά και διστακτικά, η ζωή επιστρέφει - ή, τέλος πάντων, κάνει την προσπάθειά της.

«Και τι άλλο να κάνει δηλαδή; Η ζωή πρέπει να επιστρέψει». Ο Γιάννης έχει το μικρό ταβερνάκι στην Ασημένια Ακτή, στη μικρή παραλία όπου κατέφυγαν εκατοντάδες άνθρωποι τη φοβερή εκείνη 23η Ιουλίου του 2018. «Βγάζαμε νερά από το μαγαζί και τα μοιράζαμε στον κόσμο, σκίζαμε τις τέντες για να σκεπαστούν όσοι είχαν πάθει υποθερμία από τις πολλές ώρες που είχαν μείνει μέσα στο νερό, είχαν αρπάξει φωτιά τα πάτερα της πέργκολας... Ηταν μια φοβερή, φοβερή νύχτα...»

Τις επόμενες μέρες εδώ είχε εγκατασταθεί ο στρατός και μοίραζε συσσίτια. Φέτος τίποτα σχεδόν δεν θυμίζει την τραγωδία - αν τουλάχιστον κανείς επιλέξει να κρατήσει το βλέμμα του σταθερά εστιασμένο στα ολοκαίνουργια τραπεζάκια, τα όμορφα τραπεζομάντιλα και τα λουλούδια που έχει φέρει ο Γιάννης στο μαγαζί. Τίποτα, αλλά και τα πάντα αναγκαστικά σε γυρίζουν πίσω, αφού δίπλα ακόμα χάσκει καμένη η καφετέρια και λίγο πιο πάνω στέκει ερειπωμένο το κάμπινγκ.

«Εχω βαρεθεί να μας δείχνουν με το δάχτυλο, σαν ένα μνημείο φρίκης... Εχω επιλέξει να είμαι αισιόδοξος και να πιστεύω ότι κάποια στιγμή η κανονικότητα θα επιστρέψει, όλο αυτό κάπως θα ξεχαστεί. Αλλά, θέλει υπομονή, θέλει τον χρόνο του...» λέει ο Γιάννης.

Στο ταβερνάκι τρώνε ζευγάρια και μια οικογένεια - όλοι τους τουρίστες. Οπως η οικογένεια των Καναδών «Καλόκαρδων» - χαμογελούν όταν τους μεταφράζουμε το επώνυμό τους στα ελληνικά (Joliecoeur). «Δεν είχαμε ιδέα για το τι έχει συμβεί εδώ, απλώς αγοράσαμε ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στην Ελλάδα με σκοπό να επισκεφθούμε τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους», μας λέει η μητέρα Καλόκαρδου. «Και μετά ήρθαμε εδώ και είδαμε όλο αυτό... Πόσο κρίμα... Πόση δυστυχία...»

Οπως λένε οι κάτοικοι, οι τουρίστες που γνωρίζουν αποφεύγουν πια την περιοχή, ο δε τζίρος των ελάχιστων μαγαζιών που δουλεύουν έχει πέσει κατά 60%. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που έρχονται εδώ απολύτως συνειδητά.

«Θέλουν να μας στηρίξουν και ξέρουν πως ο καλύτερος τρόπος είναι να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, έτσι θα μείνει το Μάτι ζωντανό». Ο Γιάννης είναι ο ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας «Γοργόνα», στην -τρόπος του λέγειν- λεωφόρο Ποσειδώνος.

Η λεωφόρος έχει αρχίσει να συνέρχεται: οι πολυκατοικίες βάφονται και ανακατασκευάζονται, τα ξενοδοχεία και τα περισσότερα μαγαζιά έχουν ξανανοίξει. Συναντιόμαστε έναν χρόνο μετά τις άγριες μέρες του περσινού Ιούλη. Τι έχει αλλάξει; τον ρωτάω. «Εσύ σαν τι βλέπεις να έχει αλλάξει; Τί-πο-τα. Η μόνη επί της ουσίας αλλαγή είναι ότι έκοψαν κι απομάκρυναν τα περισσότερα δέντρα. Ο δήμος μας είναι όπως πάντα ανύπαρκτος: δεν καθαρίζει τους δρόμους, δεν μαζεύει τα μπάζα ούτε καν τα σκουπίδια. Μπορεί να περάσει και μια εβδομάδα και να μη μαζέψει τίποτα. Αν γίνει καμιά μαλακία, θα ξανακαούμε για πλάκα».

Η εικόνα είναι πράγματι τρομακτική κι όχι μόνο γιατί είναι επικίνδυνη, αλλά και γιατί είναι βαθιά περιφρονητική προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι ελάχιστοι πια κάτοικοι που έχουν απομείνει εδώ είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν ανάμεσα σε κομμένα δέντρα, μπάζα, σκουπίδια και καρβουνιασμένους κορμούς, ενώ κανένα από τα ερείπια δεν έχει γκρεμιστεί κι ελάχιστα ανακατασκευάζονται.

«Εχεις χρήματα; Η ζωή προχωράει. Δεν έχεις; Μένεις εδώ και ελπίζεις». Η κυρία Αντωνία κι ο κύριος Απόστολος ζουν στο παράσπιτο της αυλής αυτού που κάποτε ήταν το σπίτι τους. Δεν έχει απομείνει παρά μόνο ο σκελετός. Από το μπαλκόνι τους αγναντεύουν τα καμένα.

«Στην αρχή μάς έδωσαν 5.000 ευρώ και τα χρησιμοποιήσαμε για να πάρουμε μια βασική οικοσκευή. Εκτοτε, δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε άδειες έχουν βγει ώστε να χρηματοδοτηθούμε και να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Τα παιδιά μας μένουν στο ενοίκιο, ο ένας στην Αθήνα κι ο άλλος εδώ. Τα ενοίκια ωστόσο έχουν πάρει την ανηφόρα - αφού απέμειναν ελάχιστα σπίτια, ένα τριάρι μπορεί να φτάσει και τα 500 ευρώ. Ενας γείτονάς μας έφτιαξε το κοτέτσι του και μένει μέσα, ένας άλλος ζει στην αποθήκη του. Πήρα λίγα λουλουδάκια για να στολίσω την αυλή, αλλά τι να στολίσεις; Το χάος;»

Πριν από λίγες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες και βίντεο από ένα οικόπεδο όπου συγκεντρώνεται καμένη οργανική ύλη της περσινής φωτιάς. Οι κάτοικοι το χαρακτηρίζουν «το μεγαλύτερο προσάναμμα του κόσμου», αφού τόνοι οιονεί εύφλεκτων υλικών έχουν στοιβαχτεί σε 25 στρέμματα, σε ένα οικόπεδο επί της λεωφόρου Μαραθώνος ανάμεσα στη Ραφήνα και το Μάτι.

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, μιλώντας στον Realfm 97,8, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στο παράλογο: «Ο φόβος δεν είναι ότι θα ξανακαούμε από αυτό το κομμάτι, υπάρχει Πυροσβεστική Υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο. Υπάρχει τριγύρω μια καμένη έκταση η οποία δεν περιέχει ύλη η οποία μπορεί να αποτελέσει το καύσιμο για μετάδοση φωτιάς, όμως θα σηκωθεί μια τεράστια φλόγα αν πάρει φωτιά -που το απεύχομαι- η οποία θα φαίνεται από πολλά χιλιόμετρα μακριά».

Οπως είπε ο κ. Μπουρνούς, «μας χρηματοδότησε το υπουργείο Εσωτερικών σαν Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, νοικιάσαμε το οικόπεδο για τους δύο δήμους και το υπουργείο Υποδομών πράγματι εκτελεί ένα έργο για την καμένη οργανική ύλη. Η καμένη οργανική ύλη ή θα ήταν εκεί ή θα ήταν στα οικόπεδα αυτών που ανησυχούν, γιατί τα υπόλοιπα υπουργεία δεν δέχτηκαν την αρχική μου πρόταση η καμένη ύλη να πηγαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια μονάδα η οποία θα παρήγε ηλεκτρική ενέργεια από αυτή τη βιομάζα. Υπήρχε ένα κόστος τότε της τάξεως των 300.000 ευρώ, το θεώρησε υψηλό και τώρα θα πληρώσει το κράτος πολύ περισσότερα για τον θρυμματισμό και την αποκομιδή (...) Αυτή η διαδικασία αυτή τη στιγμή δεν ακολουθείται γιατί το κράτος μας έχει δυστυχώς ισχυρές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Που σημαίνει ότι κάποια στιγμή που τελείωσαν οι χορηγίες, ώσπου να ενεργοποιήσει σύμβαση -που από ό,τι έχω μάθει πριν από έξι μέρες υπογράφηκε- για να μπει μέσα ο ανάδοχος να τα θρυμματίσει και να απομακρυνθούν, υπήρξε μια στασιμότητα για τρεις-τέσσερις μήνες περίπου, που συσσώρευσε όλη αυτή την οργανική ύλη στα 25 στρέμματα. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες γιατί μέχρι από το Ελεγκτικό Συνέδριο να γίνει έλεγχος της σύμβασης για να μπορέσουν να γίνουν οι υπογραφές, φτάσαμε στον Ιούλιο του 2019 από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία».

«Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους»

«Μπάχαλο είμαστε ακόμα, όπως τα βλέπετε...» Η Κική Οικονομάκου ποτίζει την αυλή της λίγα μέτρα από την εκκλησία του Ματιού. Γνωριστήκαμε πέρυσι. «Χαίρομαι που σας βλέπω ξανά, να έρχεστε μπας και μας πείτε εσείς κανένα νέο. Τι γίνεται με το πολεοδομικό σχέδιο; με τους δασικούς χάρτες; με τις άδειες; πότε θα ρίξουν τα καμένα; πότε θα ξαναχτιστούν τα σπίτια; Τι ξέρετε; Πότε θα επιστρέψει η ζωή στο Μάτι;»

Για την ώρα, η ζωή φαίνεται να επιστρέφει αργά και δύσκολα. Τα περισσότερα σπίτια είναι ερμητικά κλειστά, ενώ πολλά φυλάσσονται από εταιρείες σεκιούριτι. Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν στους έρημους δρόμους κι οι περισσότεροι είναι μάστορες που δουλεύουν σε οικοδομές. Οπως οι τρεις εργάτες που φτιάχνουν τη μάντρα του σπιτιού που θρήνησε τέσσερις νεκρούς πέρσι το καλοκαίρι. Δίπλα στο σπίτι, ένας τεράστιος σταυρός «εις μνήμην, 23-7-2018».

«Από παλιά οι πολιτικοί μάς έλεγαν πως εδώ θα φτιαχτεί η αθηναϊκή Ριβιέρα... Και τι έγινε; Ενας τάφος για όλους... Μόνο οι ντόπιοι κατεβαίνουν πια στη θάλασσα. Κι όσοι Αθηναίοι περνάνε από εδώ φωτογραφίζουν μια στα γρήγορα με το κινητό τους κι εξαφανίζονται. Και μας ρωτάνε: Τι έγινε εδώ; Πού ήσουν εκείνη τη νύχτα; Πόσες φορές να απαντήσεις αυτήν την ερώτηση; Δεν θέλω να θυμάμαι, θέλω να διαγράψω εκείνη τη νύχτα κι όλες τις νύχτες που ακολούθησαν». Ο Πέτρος είναι μόνιμος κάτοικος κι αυτό που περιγράφει ένας κοινωνικός επιστήμονας θα το έκλεινε σε μια λέξη: Τραύμα.

Από πέρυσι οι ειδικοί μίλησαν έγκαιρα για το ψυχολογικό τραύμα που πλήττει τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με μια φυσική καταστροφή. Οπως μας εξηγούσαν, εξαιρετικής σημασίας για να ισορροπήσουν οι επιζήσαντες είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας της ζωής και του τοπίου γύρω τους και η απόδοση δικαιοσύνης.

Εδώ το τοπίο έχει παγώσει σε έναν γκρίζο χρόνο κι όσο για την απόδοση δικαιοσύνης για την εκατόμβη νεκρών, μοιάζει να αργεί.

«Και τι να κάνεις; Τι μπορείς στ’ αλήθεια να κάνεις; Πέρα από το να σηκώνεσαι κάθε πρωί, να έρχεσαι στο σπίτι σου και να κουτσοφτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου;» Ο κύριος Γιάννης έχει δύο εγγόνια που παίζουν σε αυτόν τον έρημο δρόμο γεμάτο με καρβουνιασμένα σπίτια. Η οικογένειά του κι ο ίδιος ζουν στις θερινές κατοικίες της Πολεμικής Αεροπορίας. «Η φιλοξενία είναι υποδειγματική, αλλά παραμένει φιλοξενία. Πρέπει να φτιαχτεί η πόλη μας ξανά και να επιστρέψουμε σπίτι μας. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να μη μας ξεχνάτε, πρέπει να δείχνετε στον κόσμο τι συμβαίνει».

Εναν χρόνο μετά, είναι η φύση που κάνει θαύματα στο Μάτι: θάμνοι και λουλούδια ανάμεσα στα ερείπια, μικρά φρεσκοφυτεμένα δεντράκια, δέντρα που μπουμπουκιάζουν ξανά. Και είναι και οι άνθρωποι που φτιάχνουν με τα χέρια τους το δικό τους θαύμα, αυτό της ζωής που αντιστέκεται κι επιμένει παρ’ όλη την οδύνη. «Και την επόμενη φορά να έρθεις για να φας και να κολυμπήσεις, πρέπει όλοι να γυρίσετε εδώ», όπως λέει η κυρία Αντωνία.

Ο Ελιοτ το έγραψε αλλιώς: «Ο παρών χρόνος και ο παρελθών χρόνος / είναι ίσως και οι δύο παρόντες στον μέλλοντα χρόνο / και ο μέλλων χρόνος να περιέχεται στον παρελθόντα χρόνο (...) Ο,τι θα μπορούσε να συμβεί και ό,τι συνέβη / δείχνουν σ’ ένα τέλος που είναι πάντοτε παρόν».

Το καλοκαίρι του 2020 θα ξεκινήσει η νέα πολεοδόμηση στο Μάτι

Η αυθαίρετη δόμηση, η καταπάτηση ρεμάτων και η έλλειψη οδικού δικτύου ήταν οι παράγονες που πολλαπλασίασαν την καταστροφή. 

Η άναρχη πολεοδομική ανάπτυξη συνεχίζει να στοιχειώνει το Μάτι και να δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην αναγέννηση του οικισμού, που έχει ακόμη ανοιχτές πληγές από τη φονική λαίλαπα του περασμένου καλοκαιριού. Η αυθαίρετη δόμηση, η καταπάτηση ρεμάτων και η έλλειψη οδικού δικτύου ήταν οι παράγοντες που πολλαπλασίασαν την καταστροφή, συνεχίζουν όμως να ταλαιπωρούν τους πυρόπληκτους, οι οποίοι δεν μπορούν να ξαναχτίσουν εύκολα τα σπιτικά τους, παρά τις γενναίες οικονομικές ενισχύσεις που έχουν θεσμοθετηθεί. Υπολογίζεται ότι 310 κτίρια έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και άλλα 250 χρειάζονται μεγάλες επισκευές.

Με στόχο να γίνει το Μάτι σύγχρονος οικισμός, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος εκπόνησαν σε χρόνο-ρεκόρ τις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Πρόκειται για διαδικασία ταχύρρυθμης πολεοδόμησης, που θεσπίστηκε με τον νόμο 4447/2016, με την οποία μπορεί να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός μέσα σε έναν χρόνο για την κάλυψη πιεστικών αναγκών, όπως συμβαίνει στο Μάτι.

Οι βασικές αρχές έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και υπολογίζεται ότι το καλοκαίρι του 2020 θα ξεκινήσει η πολεοδόμηση των γειτονιών που για διάφορους λόγους είχαν μείνει εκτός σχεδίου.

Οι νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις καλύπτουν έκταση περίπου 7.900 στρεμμάτων, που οριοθετείται στα ανατολικά από την ακτογραμμή, στα νότια από τη διαδρομή Παύλου Μελά-Δημοκρατίας-Φλέμινγκ και Κωστή Παλαμά, στα δυτικά περνά τη λεωφόρο Μαραθώνος και φτάνει ώς τα όρια του σχεδίου του Νέου Βουτζά, για να καταλήξει στη βόρεια πλευρά στον άξονα των οδών Μιλτιάδου-Αεροπορίας-Ευκαλύπτων-Καποδιστρίου-Ποσειδώνος.

Εχουν οριστεί χαμηλοί συντελεστές δόμησης, ανάλογοι με αυτούς που ισχύουν σε όλες τις παραθεριστικές περιοχές, με εξαίρεση τα ακίνητα που έχουν πρόσοψη επί της λεωφόρου Μαραθώνος, γύρω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, όπου επιτρέπεται να κατασκευαστούν κτίρια εμπορικών χρήσεων και τουριστικές υποδομές.

Απαγορεύεται, επίσης, η περίφραξη των ακινήτων που βρίσκονται στην ακτογραμμή από την οδό Δημοκρατίας στα Σκουφέικα Ραφήνας ώς την Αμπελούπολη της Νέας Μάκρης. Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και σε βάθος 300 μέτρων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο νόμος 1337/1983 και θα εξασφαλιστούν κάθετες προσβάσεις στην ακτή, ενώ θα διαμορφωθούν παράλληλοι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι προβλέπεται διάνοιξη των δρόμων, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις κυκλοφοριακές ανάγκες. Θα μονοδρομηθεί η Ποσειδώνος, που σήμερα μετά βίας επαρκεί όταν διασταυρώνονται δύο αντιθέτως κινούμενα οχήματα, για να εξυπηρετεί όσους οδηγούν με κατεύθυνση από Ραφήνα προς Μαραθώνα. Το αντίθετο ρεύμα θα εξυπηρετείται από τον νέο οδικό άξονα που θα δημιουργηθεί με διαπλάτυνση των οδών Κύπρου-Καρπάθου-Αγίου Ανδρέα.

Θα διαμορφωθούν επίσης τέσσερα «ζευγάρια» δρόμων που θα φτάνουν ώς την παραλία. Σήμερα ξεκινούν από τη λεωφόρο Μαραθώνος, αλλά στη συνέχεια σκοντάφτουν σε μάνδρες ιδιοκτησιών ή και κτίσματα. Οι πολεοδόμοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τις οδούς Ιριδας, Κοιμήσεως Θεοτόκου, Νικηταρά, Τρίτωνος, Αιγαίου, Μικράς Ασίας και έναν ανώνυμο χωματόδρομο κοντά στην Καλογεροπούλου.

Για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ώς την ολοκλήρωση των σχεδιασμών έχουν θεσμοθετηθεί μεταβατικά μέτρα που επιτρέπουν να ξεκινήσει αμέσως η αποκατάσταση των κατεστραμμένων κτιρίων.

Τα ακίνητα, που βρίσκονται δίπλα στο ρέμα Παπά και σε μικρότερα ρέματα και τα οποία στην πλειονότητά τους είναι αυθαίρετα, μπορούν να πάρουν νόμιμη άδεια με την προϋπόθεση ότι η νέα οικοδομή θα απέχει τουλάχιστον 20 μέτρα από το βαθύτερο σημείο της κοίτης των ρεμάτων.

Τα ρέματα, που στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν καταπατηθεί και είναι «τυφλά» κοντά στις εκβολές τους, προβλέπεται να διαμορφωθούν σε ζώνες πρασίνου και να προστεθούν στους κοινόχρηστους χώρους που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.

Η ίδια υποχρέωση επιβάλλεται και στα ακίνητα που έχουν πρόσοψη στους παραπάνω δρόμους. Οι νέες οικοδομές πρέπει να υποχωρήσουν για να αφήσουν χώρο για να διαπλατυνθούν οι δρόμοι και να δημιουργηθούν πεζοδρόμια, παραχωρώντας λωρίδες από τα ακίνητα, οι οποίες θα απαλλοτριωθούν και θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους.

Με τροπολογίες που ψηφίστηκαν στις αρχές του χρόνου, οι πυρόπληκτοι, πέρα από τις θεσμοθετημένες αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των σπιτιών τους, έχουν εξασφαλίσει τις εξής διευκολύνσεις:

 Απαλλάχθηκαν από την καταβολή προστίμων για αυθαίρετα που είχαν εντοπίσει στο παρελθόν οι υπηρεσίες του δασαρχείου και των πολεοδομιών.

 Εντάσσονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και θα δικαιούνται κατ' εξαίρεση έκπτωση 20% στο πρόστιμο για αυθαίρετα που θα δηλωθούν ώς τις 9 Οκτωβρίου 2019.

 Μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και εθελοντές αναλαμβάνουν να εκπονήσουν δωρεάν τη μελέτη που απαιτείται για την έκδοση οικοδομικής άδειας για το νέο κτίριο. Υπολογίζεται ότι η αμοιβή του μηχανικού για τον απαιτούμενο φάκελο είναι της τάξης των 5.000 ευρώ για οικοδομή 100 τετραγωνικών, τα οποία δεν θα βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του πυρόπληκτου που έχει κριθεί καταδαφιστέο ή επισκευάσιμο.

 Στο τέλος του 2018 αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής και οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες απέκτησαν τη δυνατότητα να πάρουν αμέσως βεβαίωση του δασαρχείου ώστε να μπορούν να καταθέσουν αίτηση για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Μοναδική προϋπόθεση είναι το ακίνητό τους να βρίσκεται εκτός περιοχών με δασικό χαρακτήρα. Με βάση τον νόμο, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η σχετική βεβαίωση χορηγείται μόνο μετά την κύρωση των δασικών χαρτών.

Η αποκατάσταση των κτιρίων που τα κατέστρεψαν οι φλόγες προχωρά ώς τώρα με χαμηλούς ρυθμούς, παρά τα γενναία μέτρα που έχουν θεσπιστεί. Δεν έχει προχωρήσει ούτε η κατεδάφιση, που γίνεται δωρεάν, γιατί οι κάτοικοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα αίτηση η οποία είναι απαραίτητη για να μπουν οι μπουλντόζες.

Εκτιμάται ότι οι ιδιοκτήτες διστάζουν γιατί τα περισσότερα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που περιλαμβάνονται στα μέτρα ανασυγκρότησης του οικισμού, κυρίως κοντά σε ρέματα. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα κτίρια που χρειάζονται επισκευές.

Τα μέτρα και κυρίως τα σχέδια για την ανασυγκρότηση του πολεοδομικού ιστού στο πυρόπληκτο Μάτι έχουν αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η σημερινή δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τις απόψεις της.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία
Μια ατελείωτη σειρά από παθογένειες δεκαετιών που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να οργανωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, κατέγραψε στο πόρισμα της η Ανεξάρτητη...
«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι περιλαμβάνει (και τι όχι) το νομοσχέδιο για το Μάτι
Ως τον Ιούλιο του 2020 και με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου προβλέπεται να εκπονηθεί το πολεοδομικό σχέδιο για τα περίπου 7.900 στρέμματα στα όρια των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα-Νέας Μάκρης.
Τι περιλαμβάνει (και τι όχι) το νομοσχέδιο για το Μάτι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν την απελευθέρωση της παράκτιας ζώνης, εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της, προβλέπονται κάθετοι πεζόδρομοι και βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
Ενας πρότυπος οικισμός, έκτασης περίπου 7.900 στρεμμάτων, με σύγχρονες υποδομές και ελεύθερους χώρους, θα ζωντανέψει μέσα από τις στάχτες που αφάνισαν το περασμένο καλοκαίρι το Μάτι.
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέσα στα επιτρεπτά όρια η τοξική ρύπανση στο Μάτι
Η τοξική ρύπανση στο Μάτι ήταν περιορισμένη και κάτω από τα επιτρεπτά όρια, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» και το Ελληνικό Κέντρο...
Μέσα στα επιτρεπτά όρια η τοξική ρύπανση στο Μάτι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας