• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 26.3°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 24.3°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.0°C / 23.8°C
  1 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.2°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 19.5°C / 26.0°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  82%
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζει ο αντιπυρικός σχεδιασμός

 • A-
 • A+
Η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας θα ξεκινάει από τη φάση της πρόληψης ώς τη φάση της αποκατάστασης, ενιαία, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων, από πλημμύρες, σεισμούς, δασικές πυρκαγιές μέχρι και ραδιοβιοχημικό πόλεμο, και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ένταση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Νωπές ακόμα οι μνήμες από την περσινή τραγική απώλεια εκατό ανθρώπων στο Μάτι. Η πολιτεία έχει ήδη επεξεργαστεί για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ενώ στην τελική ευθεία έχει μπει η διαμόρφωση του νέου νομικού πλαισίου με το οποίο θα λειτουργεί η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας που, όπως είχε εξαγγείλει πέρσι τον Αύγουστο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία.

Η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας θα είναι μια αυτοτελής υπηρεσία που θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και η οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη στα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ανωγείων Κρήτης στα μέσα του μήνα, θα έχει ένα «σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης έκτακτων αναγκών, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών».

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Στην ομιλία της μάλιστα η υπουργός τόνισε: «Εχουμε ήδη επεξεργαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, όπως την ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Θα ξεκινάει από τη φάση της πρόληψης ώς τη φάση της αποκατάστασης, ενιαία, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ένταση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο».

Πράγματι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η επεξεργασία του νέου πλαισίου έχει ήδη ολοκληρωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και έχει κατατεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα συναρμόδια υπουργεία για την τελική διαμόρφωσή του.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, πρόκειται «για άλλο μοντέλο πολιτικής προστασίας, η διαμόρφωση του οποίου ξεκίνησε από πέρσι τον Σεπτέμβριο, και θα προβλέπει τις διαδικασίες και αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση όλων των ειδών καταστροφών όπως: πλημμύρες, σεισμοί, δασικές πυρκαγιές, μέχρι και ραδιοβιοχημικό πόλεμο».

Επιχειρησιακή ετοιμότητα από ειδική μονάδα

Με το ισχύον μοντέλο πολιτικής προστασίας ισχύει ότι για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ευθύνεται η Πυροσβεστική και αυτή είναι η υπηρεσία που σε περίπτωση απειλής εισηγείται στους δήμους την εκκένωση των οικισμών.

Υπεύθυνοι για την εκκένωση είναι οι δήμοι ή η Περιφέρεια εφόσον η φωτιά καλύπτει περισσότερους από ένα δήμο, οι οποίοι υποχρεούνται να έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο για το πόσα λεωφορεία χρειάζονται και με ποιον τρόπο θα απομακρυνθούν οι κάτοικοι πριν φτάσει η φωτιά στην απειλούμενη περιοχή. Εφόσον όμως η φωτιά μπει στην κατοικημένη περιοχή, αναλαμβάνει η Πυροσβεστική για τη διάσωση των κατοίκων.

Και οι δήμοι

Στο νέο πλαίσιο, όπως πληροφορούμαστε, οι δήμοι και οι Περιφέρειες θα αποφασίζουν για την εκκένωση, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εντός τους που θα ασχολείται με τον σχεδιασμό της, με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι υπεύθυνοι για τη στελέχωση της συγκεκριμένης δομής.

Σημαντικό «εργαλείο» προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και το αναβαθμισμένο σύστημα λειτουργίας του διεθνούς αριθμού κινδύνου «112», το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σε πιλοτική φάση μέσα στον Μάιο ή το αργότερο ώς το τέλος Ιουνίου. Η βασικότερη διαφορά του από την τωρινή λειτουργία του είναι ο αυτόματος εντοπισμός του καλούντος που θα γίνεται από το σύστημα τη στιγμή της κλήσης και ο οποίος θα πραγματοποιείται εντός δευτερολέπτων. Ως τώρα ο εντοπισμός χρειαζόταν από τέσσερα ώς δέκα λεπτά, με συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τον προσδιορισμό του σημείου όπου βρίσκεται ο καλών.

Το δεύτερο σημαντικό προσόν του αναβαθμισμένου «112» είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης αποστολής μηνυμάτων (cell broadcast) στα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονται στην υπό κίνδυνο περιοχή με την ενεργοποίηση των κεραιών που την καλύπτουν. Παράλληλα με ηχογραφημένα έτοιμα μηνύματα θα ενημερώνονται και όσοι δεν έχουν κινητά, αφού θα καλείται και το σταθερό τηλέφωνο των κατοίκων της περιοχής.

Σημαντικό πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών θεωρείται ότι είναι το Μηχανικό Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων που ιδρύεται φέτος στην Πυροσβεστική και θα έχει ως έδρα του την 1η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα.

Ως αποστολή του το μηχανοκίνητο τμήμα θα έχει την ενίσχυση του έργου της Πυροσβεστικής σε 24ωρη βάση, αφού θα εξασφαλιστεί η άμεση κινητοποίηση του προσωπικού της με πυροσβεστικά οχήματα, υλικά και μέσα, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχεία αντιμετώπιση συμβάντων σε όλη την επικράτεια.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην ίδρυση του τμήματος προκειμένου να λυθεί το μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική σε περίπτωση μεγάλων επικίνδυνων πυρκαγιών, καθώς αποδυναμώνονται οι υπηρεσίες της με τη μετακίνηση προσωπικού και μέσων σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα άλλες να μένουν ακάλυπτες. Μέχρι σήμερα, σε συμβάντα που αντιμετωπίζονται από τις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες, συνδράμουν υπηρεσίες από γειτονικές περιοχές εάν το συμβάν είναι εκτεταμένο ή και από όλη την επικράτεια εάν είναι μεγαλύτερης έκτασης.

Αυτός ο τρόπος υποστήριξης της επιχειρησιακής δράσης μεταξύ των υπηρεσιών επιφέρει την αποδυνάμωσή τους σε περίπτωση ταυτόχρονης εκδήλωσης πυρκαγιών στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, με συνέπεια να εμφανίζονται κενά στην πυροπροστασία. Και αυτό το ζήσαμε -και το πληρώσαμε ακριβά- πέρσι το καλοκαίρι με τις φωτιές πρώτα στη Δυτική και μετά στην Ανατολική Αττική.

Εναέρια μέσα

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)

Με τα νέα δεδομένα το μηχανοκίνητο τμήμα θα βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας και δράσης και θα είναι δυνατή η άμεση κινητοποίηση και προώθησή του σε όλη την επικράτεια, ακόμη και με αεροπορικά μέσα -εφόσον απαιτηθεί-, χωρίς να αποδυναμώνονται άλλες τοπικές υπηρεσίες. Το μηχανοκίνητο τμήμα θα απαρτίζεται από περίπου 200 πυροσβέστες, οι οποίοι θα διαθέτουν τουλάχιστον 20 πυροσβεστικά οχήματα και τον ανάλογο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Εντατικές εξάλλου προσπάθειες καταβάλλονται φέτος ώστε να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ παράλληλα για την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων ιπτάμενων μέσων θα ενοικιαστούν και φέτος τέσσερα ελικόπτερα βαρέος τύπου και τουλάχιστον οχτώ μεσαίου τύπου με κάδο.

Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε έντεκα παλαιού τύπου καναντέρ (CL-215), από τα οποία οχτώ είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα, και εφτά νεότερου τύπου (CL-415), από τα οποία είναι διαθέσιμα τέσσερα. Διαθέτουμε ακόμη 19 αεροσκάφη τύπου PZL, δύο Super Puma της Πυροσβεστικής και τρία ελικόπτερα ΒΚ επίσης του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν για τις κατασβέσεις τρία ελικόπτερα Chinook.

Ο στόλος της Πυροσβεστικής αυτή τη στιγμή αποτελείται συνολικά από 3.315 οχήματα, από τα οποία τα 1.944 είναι υδροφόρα, 236 ειδικά και 1.135 βοηθητικά. Μέσω δωρεών εντός των επομένων ημερών αναμένεται να παραληφθούν: δύο υδροφόρα οχήματα ελαφρού τύπου με δεξαμενή 500 lt από Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, εννιά υδροφόρα οχήματα ελαφρού τύπου με δεξαμενή 500 lt από εταιρείες και ένα πυροσβεστικό όχημα ελαφρού τύπου από ίδρυμα.

Ο ανωτέρω εξοπλισμός αναμένεται να ενισχυθεί, μέσω ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων, με 21 υδροφόρα 500 lt νερού, 12 υδροφόρα 4.000 lt νερού και δυο βραχιονοφόρα ωφέλιμου ύψους 20 μέτρων στην Περιφέρεια Αττικής και 14 υδροφόρα 4.000 lt νερού, 5 υδροφόρα 5.000 lt νερού και 4 υδροφόρα 10.000 lt νερού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τέλος, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την προμήθεια υδροφόρων οχημάτων για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (5 οχήματα), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (23 οχήματα), Δυτικής Μακεδονίας (1 όχημα) και Ιονίων Νήσων (14 οχήματα).

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)

Αναφορικά, τέλος, με το ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής σήμερα υπηρετούν στο Σώμα 12.740 πυροσβεστικοί υπάλληλοι, στους οποίους περιλαμβάνονται 1.718 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Επίσης από την Πυροσβεστική Ακαδημία έχουν αποφοιτήσει 89 δόκιμοι πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες ανά την επικράτεια από τον Φεβρουάριο.

Ακόμα στη φετινή αντιπυρική περίοδο θα προσληφθούν 1.500 εποχικοί υπάλληλοι και 876 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ενώ τέλος Ιούνιου αναμένεται να αποφοιτήσουν ακόμη 20 δόκιμοι αξιωματικοί και 51 δόκιμοι πυροσβέστες.

Στο νέο πλαίσιο οι δήμοι και οι Περιφέρειες θα αποφασίζουν για την εκκένωση, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εντός τους που θα ασχολείται με τον σχεδιασμό της, με τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι υπεύθυνοι για τη στελέχωση της συγκεκριμένης δομής.

Τροχιοδεικτικές βολές για την αντιπυρική προστασία

Στο παρά πέντε της έναρξης της φετινής αντιπυρικής περιόδου όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες προετοιμάζονται εντατικά, ώστε σε σύντομο χρόνο να προσαρμοστούν στις απαιτητικές συνθήκες που διαμορφώνονται μετά και την τραγωδία του περσινού καλοκαιριού.

Παρ’ όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να αναζητά και σε αυτό το ευαίσθητο θέμα αφορμές για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση.

Οι προθέσεις πάντως να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το θέμα της πυρασφάλειας και των δασικών πυρκαγιών φάνηκαν στη μεγάλη σύσκεψη που έγινε με την παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Ταφύλλη και του αρχηγού της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγου Βασίλειου Ματθαιόπουλου στις 27 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Π.Σ. στο Χαλάνδρι. Σε αυτήν συμμετείχαν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Σώματος, καθώς και οι διοικητές όλων των υπηρεσιών της επικράτειας και εκεί τέθηκαν οι βασικοί άξονες της λειτουργίας των πυροσβεστικών υπηρεσιών κατά την αντιπυρική περίοδο.

Πολιτική και φυσική ηγεσία επισήμαναν τη σημασία σωστής διαχείρισης του προσωπικού και των μέσων που θα διατεθούν αλλά και την οφειλόμενη συνεργασία που πρέπει να έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για την έγκαιρη και αποτελεσματική προετοιμασία του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης. Συγκεκριμένα ζητήθηκε να γίνει έγκαιρος σχεδιασμός της καταστολής των δασικών πυρκαγιών, η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των κατά τόπους υπηρεσιών μέσω ασκήσεων και εκπαιδεύσεων και η αύξηση του επιπέδου συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της πολιτικής προστασίας μέσω συσκέψεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι αξιωματικοί δεν δίστασαν να παρατηρήσουν πως το βασικό πρόβλημα που υπήρχε ήταν η παραμονή του ίδιου θεσμικού πλαισίου πολιτικής προστασίας αλλά και η τάση ποινικοποίησης των πυροσβεστικών ενεργειών. Αυτά τα δύο βασικά προβλήματα αναδείχτηκαν σε ανάρτηση πρώην συνδικαλιστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου, χάριν αστεϊσμού, για την αντιμετώπισή τους έκανε επίκληση στους Αγίους Πάντες και ευχόταν σε όλους καλή τύχη.

Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν και μία ημέρα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο προστατευόμενο πευκοδάσος της Στροφυλιάς (2/4/2019), δεκάξι βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη και Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη σχετικά με την ετοιμότητα των εναέριων μέσων για την αντιπυρική περίοδο, για να τους απαντήσει ο δεύτερος ότι, εκτός από τις εκτιμώμενες διαθεσιμότητες των αεροσκαφών που παραθέτει, «η εξασφάλιση της μέγιστης διαθεσιμότητας των εναέριων μέσων αποτελεί πάγιο στόχο των ενόπλων δυνάμεων, που έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν έγκαιρα τα απαραίτητα υλικά και ανταλλακτικά τους που θα απαιτηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της προσεχούς αντιπυρικής».

Πριν από λίγες μέρες, την Κυριακή 21 Απριλίου, ο τομεάρχης της Ν.Δ. σε θέματα Προστασίας του Πολίτη Μάξιμος Χαρακόπουλος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης κατά την ομιλία του στην επιτροπή της Βουλής, την οποία ανακοίνωσε με την έκδοση δελτίου Τύπου υπό τον τίτλο «Στα χαρτιά οι εξαγγελίες Τσίπρα για Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών!»

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο βουλευτής Λάρισας στην ομιλία του καυτηριάζει την «ασυνέπεια λόγων και έργων του πρωθυπουργού και της αρμόδιας υπουργού» και τεκμηριώνει τη μομφή λέγοντας πως, παρά την τραγωδία στο Μάτι και τις εξαγγελίες για την ίδρυση της υπηρεσίας, η υπόθεση δεν προχώρησε και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δεν έχει κατατεθεί ακόμη το σχετικό νομοσχέδιο.

Εκτίθεται όμως όταν λίγο αργότερα ομολογεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «στα σκαριά» ανάλογη συντονιστική αρχή, αλλά δεν προχώρησε στην ίδρυσή της, χωρίς να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό. Παραδέχεται ακόμη ότι η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου (ΟΔΙΠΥ), που προτείνει στην έκθεσή της η «επιτροπή σοφών» -και στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση-, είναι θετικό βήμα.

«Νομίζω ότι δύο είναι τα βασικά θέματα που θέτετε με την έκθεσή σας. Το πρώτο είναι η δημιουργία και η λειτουργία του ΟΔΙΠΥ και νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί στη χώρα έχουμε πολλούς δημόσιους φορείς που ασχολούνται με την πυρόσβεση, έχουμε κάθετες δομές, αλλά απουσία οριζόντιας διασύνδεσης και συνεργασίας. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να πω ότι πρόβλεψη για αντίστοιχη αρχή υπήρχε στο 4249/2014, η σύσταση Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, στην οποία όμως ποτέ δεν προχώρησε η κυβέρνηση. Αλλά έστω και τώρα είναι θετικό αυτό» αναφέρεται επακριβώς στην ομιλία του, την οποία έχει ανεβάσει ολόκληρη στην ιστοσελίδα του.

Οσο για το νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι έτοιμο και αμέσως μετά το Πάσχα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Το επιτελικό κράτος επιστρέφει στο Ιδιώνυμο;
Αν για την πανδημία η αισιόδοξη ανακάλυψη του εμβολίου είναι ένα μεγάλο βήμα για να σταματήσει ο εφιάλτης, τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και την αστυνομική αυθαιρεσία.
Το επιτελικό κράτος επιστρέφει στο Ιδιώνυμο;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οργή κατοίκων και πυροσβεστών για τις φωτιές στη Μάνη
Μάχη με τις φλόγες έδιναν ώς αργά χθες το βράδυ στην ανατολική Μάνη οι πυροσβέστες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και στο πέρασμά τους άφησαν μεγάλες...
Οργή κατοίκων και πυροσβεστών για τις φωτιές στη Μάνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περισσότερες πυρκαγιές, περισσότεροι εμπρησμοί
Τραγικός ήταν ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ανήμερα του μνημόσυνου για τους πεσόντες πυροσβέστες, αφού, όπως...
Περισσότερες πυρκαγιές, περισσότεροι εμπρησμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η φωτιά στη Βοιωτία και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης
Μαινόταν ώς αργά χθες το βράδυ η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε το Σάββατο στα Δερβενοχώρια, κοντά στο χωριό Στεφάνη, καθώς η μεγάλη περίμετρός της, το δύσβατο έδαφος και οι στροβιλισμοί του ανέμου δυσχέραιναν...
Η φωτιά στη Βοιωτία και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται, η αστυνομία συλλαμβάνει...
Δύο Πακιστανούς κρατουμένους στην Αμυγδαλέζα συνέλαβε η αστυνομία ύστερα από τη μικρής έκτασης εξέγερση που έγινε στο στρατόπεδο, ως διαμαρτυρία ενάντια στην παράνομη και απάνθρωπη κράτηση. Εβαλαν φωτιά σε...
Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται, η αστυνομία συλλαμβάνει...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας