Μετά το 2015 το νέο αφήγημα της αντιπολίτευσης και των δορυφόρων της είναι ότι όποια υπόθεση καραμπινάτου σκανδάλου ήρθε στη Βουλή (π.χ. θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, αθέμιτες πρακτικές τραπεζικών στελεχών, σκάνδαλα στην Υγεία) ή έφτασε επιτέλους στη Δικαιοσύνη δεν είναι παρά «ακατάσχετη σκανδαλολογία».
Τα στοιχεία αποκαλούνται «σκευωρίες», οι μάρτυρες κατηγορίας «ψεύτες και απατεώνες», πλην όσων στη συνέχεια πέφτουν στην αγκαλιά της αντιπολίτευσης δηλώνοντας «πιεζόμενοι» και το χειρότερο: όσοι δικαστικοί λειτουργοί έβαλαν μεγάλες υποθέσεις στο αρχείο έγιναν ήρωες, ενώ όσοι κατέληξαν σε διώξεις έγιναν «κομματικοί εγκάθετοι».
Υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής που σέρνονταν εδώ και δεκαετίες από συρτάρι σε συρτάρι και από αναβολή σε αναβολή μόλις φτάσουν στο δικαστήριο και δοθεί σχετική δημοσιότητα ανάγονται αυτομάτως στο «δόγμα Πολάκη». Ακόμα και για την «παλιά» υπό έρευνα υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, για τους οποίους προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία στον τρόπο πλουτισμού, η ναυαρχίδα του Β. Μαρινάκη μετά την απόφαση για προφυλάκιση είχε τίτλο «Το δόγμα Πολάκη σε εφαρμογή. Κάλπες με χειροπέδες» κι από κάτω, τη φωτογραφία του πρώην υπουργού.
Τα μεγάλα σκάνδαλα δεν ήταν ανακάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν υποθέσεις πολλών χρόνων και κάθε μία από αυτές έχει πίσω της καυτά πορίσματα περισσότερων του ενός ελεγκτικών μηχανισμών, πορίσματα της Βουλής, βουλεύματα-καταπέλτες, εισαγγελικές προτάσεις για κακουργήματα, αλλά και διώξεις. Κι όσο οι υποθέσεις καθυστερούν τόσο η διαφθορά διογκώνεται ανεξέλεγκτη και ατιμώρητη.
Τα πραγματικά σκάνδαλα
● «Υπόλοιπα» SIEMENS (σύνολο ζημιάς Δημοσίου 2 δισ.)
● C4I, TOR- M1, φρεγάτες (μίζες συνολικού ύψους 20 δισ.)
● ΚΕΕΛΠΝΟ («αρνητική διαφορά» 89 εκατ., αθρόες προσλήψεις συνεργατών Αδωνη Γεωργιάδη, δάνειο ΟΚΑΝΑ κ.λπ.)
● NOVARTIS κ.λπ. (πάνω από 20 δισ. σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελ. Ράικου)
● Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (500 εκατ.)
● Βγενόπουλος - MIG-MARFIN (επισφαλή δάνεια 4 δισ.)
● PROTON BANK Λαυρεντιάδης - Κυριακίδης (πάνω από 200 εκατ.)
● ENERGA HELLAS POWER (εκδικάστηκε πρόσφατα)
● Ερυθρός Σταυρός – «Ερρίκος Ντυνάν» (Α. Μαρτίνης)
● Γηροκομείο Αθηνών (Μπουμπας)
● Δομημένα Ομόλογα (εκδικάστηκε πρόσφατα, αθωώθηκαν όλοι)
● Μετοχικό Ταμείο Στρατού (432 εκατ.)
● Δολοφονία Τσαλικίδη
● Εξοπλιστικά ASRAD και υποβρύχια (3 εκατ. σε μίζες)
● Αποναρκοθέτηση (υπόθεση ΜΚΟ Ρόντου, 8 εκατ. ευρώ)
● Σκάνδαλο «SONAK» (ζημία 50 εκατ., εκδικάστηκε πρόσφατα)
● Διώξεις για το μεγάλο φαγοπότι στο ταμείο Εθνικής Οδοποιίας
● Φοροδιαφυγή Παπαντωνίου (προφυλακίστηκε)
Τα παραπάνω σκάνδαλα, με δικογραφίες τόμους ολόκληρους, «συνοδεύονται» από βουλεύματα, πορίσματα κάθε ελεγκτικής οικονομικής αρχής, αλλά και του ΓΛΚ, ενώ στα περισσότερα εντοπίζονται κακουργήματα, όπως σύσταση συμμορίας ή εγκληματικής οργάνωσης, απιστία, υπεξαίρεση, δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Για τις παραπάνω υποθέσεις, για τις οποίες ενδιαφέρονται όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι πολίτες, επανειλημμένα η ναυαρχίδα Μαρινάκη εκφράζει τη δυσφορία της. Π.χ.: «Γυρίζει μπούμερανγκ η σκανδαλολογία για τον Τσίπρα. Βουλιάζουν στη λάσπη» (2/12/2018).
Ο νεοφιλελεύθερος αντιπερισπασμός
Πρωταθλητές στην ανακάλυψη κυβερνητικών σκανδάλων: ΣΚΑΪ, ΔΟΜ, «Φιλελεύθερος», Ν.Δ. κ.λπ. Με δεκάδες μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία, ηχηρά πρωτοσέλιδα και πρόθυμους μάρτυρες, γίνονται άοκνες προσπάθειες ανεύρεσης κυβερνητικών σκανδάλων. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν υπάρχουν πολλές ευθύνες για τον χειρισμό και την αναποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης κυβέρνησης σε δεκάδες θέματα.
Ενα λάθος ή μια αδεξιότητα ή μία παράλειψη βαφτίζονται αμέσως σκάνδαλο από εκείνους που προσπαθούν να πάρουν δήθεν απόσταση από τη σκανδαλολογία. Π.χ.: «Στήνουν βρόμικο 2019» («Βήμα», 18/11/2018), «Προετοιμάζουν πολιτικές προεκλογικές διώξεις. Ολη η χώρα ένα απέραντο δικαστήριο» («Βήμα», 4/11/2018). Στην ουσία η προσπάθεια -των καλά δανειοδοτημένων ΜΜΕ και των κομμάτων- να πάρουν απόσταση από τη βούληση για εκδίκαση των υποθέσεων δεν ξεγελάει κανέναν.
Η σκόπιμη παραπληροφόρηση ή οι αστήρικτες κατηγορίες οδήγησαν με εντολή της Δικαιοσύνης πολλά ΜΜΕ της αντιπολίτευσης (π.χ. «Τα Νέα», τα «Παραπολιτικά», το «Μακελειό», το «Πρώτο Θέμα» και άλλους) να ανασκευάσουν έστω με μονόστηλα ή να ζητήσουν συγγνώμη από κορυφαίους υπουργούς που κατασυκοφάντησαν.
Κορυφαίο δείγμα, η κακοήθεια των «Νέων» για τον Μ. Μπαλαούρα: «Μπαλαούρας συνταξιούχος ενός ανώτατου θεού» («Νέα», 22/3/2018). Η εφημερίδα στη συνέχεια υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον βουλευτή.
Φτωχή αποδεικνύεται όμως η συγκομιδή σκανδάλων από τις ίδιες εφημερίδες και τους ίδιους ομίλους που καταγγέλλουν τη σκανδαλολογία. Τα «Νέα», ο ΣΚΑΪ και ο «Φιλελεύθερος» πρωταγωνιστούν στον κοινό αυτό αγώνα δρόμου. Τι είναι άραγε τα δεκάδες δισ. που έχασε το Δημόσιο τα τελευταία είκοσι χρόνια μπροστά στον πρωτοσέλιδο τίτλο «Σε κλοιό σκανδάλων (σ.σ. η κυβέρνηση)» που παρουσίασαν «Τα Νέα» στις 8/1/2019; Ο λόγος για την τροπολογία τη σχετική με την αναβάθμιση των Μιράζ και την παράταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο.
◼ Η σούπα του συγκεκριμένου αυτού «σκανδάλου» ξαναζεστάθηκε και συνοδεύει κάθε νέα απόπειρα των «Νέων» και της Ν.Δ. να αποκαλύψουν τη διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ. Το παράξενο δε είναι ότι τώρα καταγγέλλεται η δήθεν παραβίαση της ημερομηνίας υπογραφής με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το Δημόσιο με ρήτρα αποζημίωσης, ενώ μέχρι πρόσφατα καταγγελλόταν το χαμηλό τίμημα.
Το ίδιο δε «διαχρονικό» στέλεχος της διοίκησης που άφησε να διαρρεύσει επιστολή περί καθυστερήσεων ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που αρχικά είχαν υπολογίσει το χαμηλό τίμημα, βασιζόμενοι σε στοιχεία του 2015 και όχι τα πρόσφατα που δείχνουν μεγάλη αύξηση της κίνησης του αεροδρομίου.
Τελικά πριν από λίγους μήνες, με υπόδειξη των αρμόδιων θεσμών της Ε.Ε., το ποσό διπλασιάστηκε. «Σκάνδαλο στον… αέρα: Πώς πήγε να ξεπουληθεί το «Ελ. Βενιζέλος» σε τιμή χαμηλότερη κατά 650 εκατ. ευρώ» (in.gr 26/11/2018) ήταν η πρώτη εκδοχή. Μετά τον διπλασιασμό του τιμήματος, το σκάνδαλο ξέπεσε στον φόβο ότι θα πληρωθεί ρήτρα καθυστέρησης.
Η Ν.Δ. και οι εφημερίδες της θέλουν να ξεχάσουν την αρχική σύμβαση που μονογράφηκε το 1993 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον γερμανικό όμιλο Hochtief. Αν δεν είχε γίνει δε επαναδιαπραγμάτευση από τον Κ. Λαλιώτη, το Δημόσιο θα είχε ζημιωθεί κατά 330 εκατ. ευρώ, ενώ δεν θα υπήρχε σήμερα το τίμημα του 1,115 δισ. ευρώ για την 20ετή παράταση της σύμβασης ώς το 2046.
Η διαδικασία για την παράταση έληξε στις 18 Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από το κλείσιμο της Βουλής. Το «σκάνδαλο» ξεναζεστάθηκε λόγω καθυστερήσεων της κυβέρνησης που θα επιβαρύνουν το Δημόσιο, έστω κι αν η ρήτρα των 330.000 ανά ημέρα καθυστέρησης δίνει περιθώριο έως τις 30/4/2019 για την κύρωση της σύμβασης («Εφ.Συν.», 9/1/2019). Αυτό διέφυγε όμως την προσοχή των κυνηγών σκανδάλων.
◼ Το σκάνδαλο της τροπολογίας με τα φερόμενα αντισταθμιστικά «αποσοβήθηκε», δεδομένου ότι το ζήτημα θα συζητηθεί πρώτα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο ίδιος ο Α. Λοβέρδος, μιλώντας πριν από την απόσυρση σε φιλικό ραδιόφωνο, είπε ότι «ακόμα κι αν δεχτώ ότι το θέμα της αναβάθμισης δεν αφορά αντισταθμιστικά οφέλη, έπρεπε ο υπουργός να το θέσει πρώτα στην επιτροπή». Τελικά αυτό έγινε στη συνέχεια, οπότε πάει και το δεύτερο από τα σκάνδαλα του «κλοιού» των «Νέων».
◼ «Το ανήθικο πάρτι και οι βρόμικες δουλειές με το προσφυγικό» ήταν άλλο ένα από τα σκάνδαλα που αποκάλυψαν τα «Νέα» και ο «Φιλελεύθερος» με περίπου δεκαήμερες επαναλήψεις. Από κοντά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που διαπίστωσε ότι η Ελλάδα εισέπραξε 1,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό.
Τα πρόσφατα επίσημα και δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που πολύ καλά γνώριζε η Ν.Δ.- ξεκαθάριζαν ότι τα εκταμιευμένα κονδύλια που διαχειρίστηκε (και δεν ήρθαν στα χέρια της κυβέρνησης) από το 2015 μέχρι το 2018 είναι συνολικά 354,93 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι γνωστό ποιες ΜΚΟ πήραν χρήματα, πόσα και πώς ξοδεύτηκαν. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες στις 26 Σεπτεμβρίου, υπήρξε κατηγορηματική: «Δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης κονδυλίων οποιασδήποτε μορφής».
Αναφερόμενη στην έρευνα που διενεργεί η OLAF, η οποία, όπως έχει γίνει γνωστό, αφορά καταγγελία της οργάνωσης Solidarity Now για δύο συμβάσεις συνολικού ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με εταιρεία παροχής σίτισης σε προσφυγικούς καταυλισμούς το 2017, η κ. Μπερτό επανέλαβε ότι η Επιτροπή δεν έχει βρει καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης των κονδυλίων και ότι, εφόσον υπήρξε καταγγελία από τρίτους, είναι υποχρεωτικό να επιληφθεί αρμοδίως η OLAF («Εφ.Συν.», 6/10/2018).
Στη συνέχεια το σκάνδαλο και το «ανήθικο πάρτι» του «Φιλελεύθερου» μεταφέρθηκε στις αναγκαίες ανανεώσεις συμβάσεων γιατρών, νοσηλευτών και κ.λπ. στα hotspots που έγιναν εκτός ΑΣΕΠ με την κάλυψη του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε αντίθεση βέβαια από τον απολύτως θεμιτό διορισμό μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργατών του Αδ. Γεωργιάδη.
◼ Στις 25/11/2018, η ναυαρχίδα Μαρινάκη (η μόνη με ελληνική σημαία) ανακαλύπτει σκάνδαλο στη ΔΕΠΑ που καίει υπουργούς και χαρίζει χρέη στον Λαυρεντιάδη. Χωρίς καμία αναφορά στο πώς και πότε ο βραβευμένος και αγαπητός σε πολιτικά στελέχη και πρώην κυβερνητικούς παράγοντες αγόρασε και διέλυσε ανάμεσα σε χρέη και offshore και τη χημική βιομηχανία - αυτό δεν τους πολυενδιαφέρει. Ούτε ο φυγόδικος επίσης αγαπητός και θρησκευόμενος συνεταίρος του, Π. Κυριακίδης.
Αν τώρα με νύχια και με δόντια προσπαθούν όλοι οι αρμόδιοι και κυρίως οι εργαζόμενοι να δημιουργήσουν τις νόμιμες συνθήκες ώστε να μπορεί να πουληθεί εν λειτουργία η ELFE, αυτό θεωρείται σκάνδαλο! Η αντιπολίτευση ανακάλυψε τις γνωστές σε όλους οφειλές στη ΔΕΠΑ, ενώ οι δορυφόροι της έφτασαν στο σημείο να θεωρούν ότι η αποφυλάκιση Λαυρεντιάδη με βραχιολάκι ήταν απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ!
«Σκάνδαλο ΔΕΠΑ τα μέηλ που καίνε υπουργούς» («Βήμα», 25/11/2018), ενώ με απόλυτη... συνέπεια στο αμέσως επόμενο φύλλο «Γυρίζει μπούμεραγκ η σκανδαλολογία. Βουλιάζουν στη λάσπη». Μετά δε την ανακάλυψη του Μανώλη Πετσίτη, ο όμιλος οπλίστηκε με τις φωτογραφίες, βρήκε τις διασυνδέσεις και τις παλιές φιλικές σχέσεις, με αποτέλεσμα να φτάσουν τα ίχνη στη Βενεζουέλα: «Ο άνθρωπος που απειλεί να ανατινάξει το Μαξίμου» («Νέα», 10/12/2018).
Ο «Φιλελεύθερος» δεν πτοήθηκε ούτε από τη δήλωση Βενιάμη για το πώς ο συγκεκριμένος κορόιδεψε διάφορους αλλά όχι τον ίδιο, ούτε και από τις άλλες έντονα συναισθηματικές φωτογραφίες που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» στις 16/12/2018, υποδεικνύοντας ότι μια φωτογραφία, μια φιλική σχέση, ένα ταξίδι, μια κουμπαριά, ένα μέιλ ή μια τηλεφωνική συνομιλία δεν αποτελούν στοιχεία αποκάλυψης σκανδάλου, πολύ περισσότερο όταν δεν μεσολαβεί οικονομική συναλλαγή.
«Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης» απάντησε στα περί δήθεν σκανδάλου ο κ. Σταθάκης.
● «Φιλελεύθερος», 30/3/2018: «Το λάφυρο τους έπεσε από τα χέρια. Ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΦΚΑ έπαιρνε δουλειές και αναγκάστηκε σε παραίτηση πριν αναλάβει». Εδώ η εφημερίδα σπεύδει μάλιστα να προεξοφλήσει τη διάπραξη σκανδάλου.
● «Βήμα», 18/3/2018: «ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΙΣ. Αντιμέτωπη η κυβέρνηση με τα εκτρώματα της νέας διαπλοκής (σ.σ. αναφέρεται στον Ιβάν Σαββίδη)». Είναι λογικό η ιστορική εφημερίδα να προτιμάει τις… παλιές παραδόσεις. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο όπου οι κυβερνητικοί φέρονται να είναι «όμηροι του ΙΒΑΝ» κόπασε όταν ο πρωθυπουργός προτίμησε να προχωρήσει η επωφελής για την Ελλάδα Συμφωνία των Πρεσπών αντί να ικανοποιήσει τη νέα «διαπλοκή».
● «Ελ. Τύπος», 7/3/2018: «Πάρτι με τις υπερωρίες στο Μαξίμου» Το ποσό, σύμφωνα με την εφημερίδα, έφτασε τα 49.000 ευρώ.
● «Φιλελεύθερος», 19/1/2018: «Υπεξαίρεση εγγράφων από το ΚΕΕΛΠΝΟ για να παγιδευτεί ο Αδωνης». Αυτό είναι κάπως σουρεαλιστικό, όταν στελέχη και πρώην συνεργάτες του αντιπροέδρου έχουν σε βάρος τους κατηγορίες για απόκρυψη, παραποίηση, υπεξαγωγή εγγράφων, ενώ ανακαλύφθηκε μέχρι και κρύπτη σε γκαράζ του ΚΕΕΛΠΝΟ γεμάτη επίσημα έγγραφα και τιμολόγια.
● «Φιλελεύθερος», 10/1/2018: «Το σκάνδαλο με το ακίνητο της Κουμουνδούρου. Φόροι μεταβίβασης δεν πληρώθηκαν, δάνεια δεν διαγράφτηκαν». Ακολούθησε σφοδρή ανακοίνωση της Ν.Δ., που ξέχασε προς στιγμήν τα δικά της απλήρωτα δάνεια των εκατοντάδων εκατομμυρίων. Στην απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «Το κτίριο αγοράστηκε από την ΕΑΡ, η οποία ενσωματώθηκε στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, ο οποίος και αποπλήρωσε το δάνειο με 175 εκατομμύρια δραχμές, ποσό υπερδιπλάσιο του αρχικού ποσού του δανείου, ενώ έχουν πληρωθεί και όλοι οι φόροι».
Ο τίτλος όμως των πλέον μεγάλων σε διάρκεια αναφορών, σε Τύπο αλλά και στη Βουλή, σε «σκάνδαλα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. ανήκει στις υποθέσεις όπου πρωταγωνίστησε ο Πάνος Καμμένος. Μπορεί οι υποθέσεις του τηλεφωνήματος με τον ισοβίτη και της ματαίωσης πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία να μην περιέχουν καμία οικονομική δοσοληψία ή βλάβη του Δημοσίου, ωστόσο επί μήνες ήταν το αγαπημένο σκάνδαλο της Ν.Δ. και των φιλικών της ΜΜΕ. Εξάλλου όλα τα υπόλοιπα δεν είναι παρά σκευωρίες και σκανδαλολογία!
Οι αξιόπιστοι μάρτυρες της Ν.Δ. και των φιλικών της ομίλων
▶ Νο1 Μάκης Γιαννουσάκης
Ο πρώτος «προστατευόμενος» δεν είναι άλλος από τον ισοβίτη της υπόθεσης του ναρκόπλοιου «Noor One» Μάκη Γιαννουσάκη. Για όσους είχαν παρακολουθήσει την υπόθεση του φορτίου της ηρωίνης οι εναλλαγές στις καταθέσεις Γιαννουσάκη ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του.
Παρ’ όλο ότι είχε ζητήσει ο ίδιος να καταθέσει και έδωσε μάλιστα επίμαχους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών του Ντουμπάι στην εισαγγελέα τελικά άλλαξε γνώμη. Σίγουρα βοήθησε σε αυτή την αλλαγή στάσης και το αρνητικό κλίμα της εποχής για την κυβέρνηση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πάντως μέσω δικαστικής συνδρομής εντοπίστηκαν εμβάσματα στους συγκεκριμένους λογαριασμούς και ασκήθηκαν τελικά (το 2018) οι διώξεις κατά του Β. Μαρινάκη και των συνεργατών του για την υπόθεση του «Noor One».
▶ Νο2 Μιχαήλ Παπαδάκης
Είχαν προηγηθεί τα δημοσιεύματα για τον περίφημο Ελληνα εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ήταν μεσάζων του ΥπΕΘΑ. Ο ταξίαρχος δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα» ότι κρατήθηκε στο γραφείο του διά της βίας και τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή κατηγορήθηκε από τον υπουργό ότι ανήκει σε κύκλωμα που υπονόμευε τη συμφωνία πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία. Τελικά ο ταξίαρχος μετατέθηκε και, ευτυχώς για όλους και κυρίως για την Υεμένη, η συμφωνία ακυρώθηκε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωξε συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο Καμμένου, στην οποία αποκαλύφθηκε από τον πρωθυπουργό ότι υπήρχε και δεύτερος Ελληνας «εκπρόσωπος» που έδωσε χαμηλότερη προσφορά και ήταν η πηγή πληροφοριών για την υπόθεση. Επρόκειτο για τον κ. Σφακιανάκη, ο οποίος είχε κοινή εταιρεία με τη Μαρέβα Μητσοτάκη και με τον υπόδικο συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Σ. Παπασταύρου.
▶ Νο3 Ιωάννης Λιβανός
«Για να μπορείτε να πείτε ότι πετάω λάσπη, δηλαδή ότι είμαι συκοφάντης, πρέπει πρώτα να καταδικαστώ αμετάκλητα από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» (απόσπασμα από επιστολή του στον πρωθυπουργό).
Αρχικά το «Βήμα» φιλοξένησε την καταγγελία Λιβανού ότι δήθεν σύμβουλος του υπουργού Ευκλ. Τσακαλώτου ζήτησε μίζα μέσω του ίδιου για να τακτοποιήσει υπόθεση επιχειρηματία. Ακολούθησαν τα «Παραπολιτικά» και το «ΜΠΑΜ», που υιοθέτησαν τους ισχυρισμούς ενώ στις 8.5.2018 η Ν.Δ. ζητάει απάντηση για το αίτημα μίζας 1,8 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος μάρτυρας είχε κατηγορήσει υπουργούς και στελέχη της Ν.Δ. το 2012 για το σκάνδαλο Καρούζου, αλλά προκειμένου να μην καταδικαστεί ζήτησε δημοσίως συγγνώμη στους υπουργούς. Η υπόθεση οδηγήθηκε από τον υπουργό Οικονομίας άμεσα στον εισαγγελέα.
▶ Νο4 Σταμάτης Παρίσσης
«Είπα ψέματα μετά από πίεση, με τρόμαξαν, με εξουθένωσαν, ένιωσα φόβο» δηλώνει «στη δεύτερη ένορκη (ενώπιον συμβολαιογράφου) κατάθεσή του για τις δύο επιθεωρήτριες που του πήραν την αρχική ομολογία ο βασικός μάρτυρας για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ που τινάζει στον αέρα την υπόθεση» («Τα Νέα», 12.4.2018).
Είναι σχεδόν αστείο ότι τη συγκεκριμένη κατάθεσή του ο μάρτυρας την έδωσε σε ιδιώτη συμβολαιογράφο και αμέσως την «αποκάλυψε» η εφημερίδα. Ούτε βασικός ούτε κρίσιμος ήταν ο συγκεκριμένος μάρτυρας που δέχτηκε μια χαρά να βάλει την υπογραφή του και στη συνέχεια θυμήθηκε ότι τον πίεσαν για να ομολογήσει.
▶ Νο5 Ανδρέας Ηλιόπουλος
«Καταπέλτης ο διευθυντής Α. Ηλιόπουλος ζητάει παρέμβαση εισαγγελέα για τα κονδύλια» («Φιλελεύθερος», 4.10.2018). «Απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου» («Φιλελεύθερος» 5.10.2018). Εδώ δεν πρόκειται φυσικά για μάρτυρα αλλά για συνέντευξη που έδωσε ο αντιστράτηγος (πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στον «Φιλελεύθερο» μια μέρα πριν ανακοινωθεί η ήδη γνωστή στον ίδιο απομάκρυνσή του από τη θέση αυτή για λόγους ανεπαρκούς εκτέλεσης των καθηκόντων του. Τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης με αφορμή τους ισχυρισμούς του ανακάλυψαν διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων παρά τις διαβεβαιώσεις της Επιτρόπου ότι τίποτα ανάλογο δεν συνέβη.
▶ Νο6 Θεόδωρος Κιτσάκος
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) που είχε χρηματίσει στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ως ανώτατο στέλεχος της Νεοχημικής αλλά και ως γενικός διευθυντής της ELFE, με αποκλειστικές συνεντεύξεις στα «Νέα» (14/11/2018) διατυπώνει κατηγορίες λέει ότι δέχεται απειλές, βάζει στο κάδρο των ευθυνών επτά υπουργούς καταγράφοντας περιστατικά που έδειχναν ότι μοναδικό μέλημά τους ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία που χρωστούσε αλλά δεν πλήρωνε.
Ολα αυτά, αφού του απαγγέλθηκε κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απιστίας κατόπιν σχετικής ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Προηγήθηκε αυτεπάγγελτη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σε σχέση με το γεγονός ότι δεν προχώρησε -κατά την κατηγορία- στις απαραίτητες ενέργειες είσπραξης χρεών της εταιρείας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα», συμφερόντων εταιρειών πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
▶ Νο7 Νίκος Μανιαδάκης
Και πάνω στο γύρισμα του χρόνου, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της γερά επιδοτούμενης Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο άτυπος σύμβουλος των πρώην υπουργών Υγείας, ο απεσταλμένος της Novartis και του Κ. Φρουζή κ. Μανιαδάκης κ.λπ. αποδεικνύεται ο απόλυτος μάρτυρας! Στριμώχτηκαν στην «ποδιά» του το σύνολο των αντιπολιτευτικών και πρώην ευνοημένων με γερά πακέτα από τη φαρμακευτική, ΜΜΕ για ένα του λόγο, μια συνέντευξη, μία δήλωση του συνηγόρου του.
Γρήγορα το ότι πήγε να το σκάσει, βοηθώντας αντικειμενικά με τον τρόπο αυτό τόσο τη NOVARTIS όσο και τους πιθανούς ενόχους, ξεχάστηκε μπροστά στις έγκυρες πλέον αποκαλύψεις του πρώην κουκουλοφόρου. Η Ν.Δ., στην προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στα ποινικά αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ο κατηγορούμενος πλέον πρώην συνεργάτης τους και στην ανάγκη καταγγελίας της κυβέρνησης για τη σκευωρία που κατέρρευσε, εμφανίζει πλέον έντονα συμπτώματα διπολικής διαταραχής.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας