Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο μοναδικό που συμφωνούν απόλυτα είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν θα συγκυβερνήσουν
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο μοναδικό που συμφωνούν απόλυτα είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν θα συγκυβερνήσουν

  • A-
  • A+
Νικος Παππάς - Μάκης Βορίδης: Ενα debate για την ΕΡΤ, τα ΜΜΕ και την πολιτική επικαιρότητα

Τους υποδεχτήκαμε στα γραφεία της εφημερίδας μας την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα. Αφορμή για τη συνάντηση, το γάντι που πέταξε ο Μάκης Βορίδης και το σήκωσε ο Νίκος Παππάς για μια συζήτηση των δυο τους, τετ α τετ, για όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ. Το... debate λοιπόν πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της «Εφημερίδας των Συντακτών» κι επεκτάθηκε σε γενικότερα θέματα ΜΜΕ και πολιτικής επικαιρότητας.

Στο μοναδικό που φαίνεται να συμφωνούν απόλυτα είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουν. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής παραδέχεται καθυστέρηση στη λήψη απαραίτητων μέτρων ενίσχυσης του Τύπου και εμμέσως διαφωνεί με τις επιθέσεις του κυβερνητικού εταίρου τους Πάνου Καμμένου στην «Εφ.Συν.» με ψεύδη και λασπολογίες. Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. συμφωνεί με τα μέτρα, αλλά ζητά συζήτηση για το ποια θα είναι αυτά και χαρακτηρίζει τον Π. Καμμένο «δυσανεκτικό στην όποια κριτική».

● Σ. Μανιάτης: Κύριε υπουργέ, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε στην ΕΡΤ παραιτήσεις και ανακοινώσεις στελεχών που κάνουν λόγο για παραδιοίκηση, πελατειακό συνδικαλισμό, παρεμβάσεις, έλλειψη φιλοσοφίας, σχεδιασμού, προώθηση ημετέρων. Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η ΕΡΤ βρίσκεται στον σωστό δρόμο;

Ν.Παππάς: Η ΕΡΤ είναι στο καλύτερο σημείο από τότε που ξανάνοιξε. Είναι η πρώτη φορά, ακριβώς επειδή βγαίνει από τα μνημόνια, δηλαδή απαλλάσσεται κατά μεγάλο μέρος από την υποχρέωση να επιστρέφει το ανταποδοτικό τέλος και έχει τη δυνατότητα να πάρει πρόγραμμα. Κάνει τον σχεδιασμό που πρέπει να κάνουν τα σύγχρονα τηλεοπτικά δίκτυα. Είναι η πρώτη τηλεόραση με υβριδικές υπηρεσίες.

Εχει πάρα πολύ καλή διαδικτυακή πλατφόρμα, είναι μέσα στα μεγάλα γεγονότα, τα διεθνή και για πρώτη φορά έχει τη δυνατότητα να κάνει και τη δική της μυθοπλασία και να παίρνει ξένες σειρές. Τώρα, από εκεί και πέρα, είναι πάρα πολλά πράγματα που γίνονται τα οποία δεν θα ήθελα να σχολιάσω, γιατί ξέρετε και η πολιτική ηγεσία πρέπει να μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση μέχρι ενός σημείου...

● Δ. Κανελλόπουλος: Αν κατάλαβα καλά, κ. Βορίδη, από το tweet σας, είστε υπέρ του «μαύρου» στην ΕΡΤ; Εχετε σκοπό να την κλείσετε και πάλι;

Μ.Βορίδης: Είπα ότι βλέποντας την κατάσταση της ΕΡΤ σήμερα δεν μπορεί πλέον κανείς να διαφωνεί με τις αποφάσεις που έλαβε ο τότε πρωθυπουργός. Το «μαύρο» είναι προπαγάνδα, είναι ένας από τους ζωτικούς μύθους του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά υπήρξε η λεγόμενη Δημόσια Τηλεόραση που οδήγησε στη ΝΕΡΙΤ, που επίσης είναι δημόσια τηλεόραση. Αρα το ερώτημα το οποίο έπρεπε να απαντηθεί τότε είναι, και στο οποίο συμφωνούσαν όλοι, με ποιο τρόπο κάνεις την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Μπορείς να την κάνεις εν λειτουργία ή πρέπει να πας σε μια μετάβαση διαφορετικού τύπου; Η εμπειρία πια δείχνει ότι δεν μπορείς να το κάνεις εν λειτουργία.

Γιατί αυτή την εικόνα που έχει ο κύριος Παππάς και την οποία σας περιέγραψε, της απολύτου επιτυχίας, δεν συμμερίζονται πάρα πολλοί [...] (Ο Μ. Βορίδης κάνει εκτενή αναφορά σε απολύσεις, παραιτήσεις, ανακοινώσεις και καταγγελίες στελεχών της ΕΡΤ από την περίοδο Σταύρου Καπάκου έως και πριν από λίγες μέρες του Βασίλη Ταλαμάγκα).

● Σ. Μανιάτης: Εσείς, κ. Βορίδη, θεωρείτε ότι αν κάποιος έχει ισχυρό πονοκέφαλο, πρέπει να του πάρετε το κεφάλι;

Μ.Βορίδης: Να συμφωνήσουμε ότι έχει ισχυρό πονοκέφαλο; Γιατί δεν συμφωνούμε. Εδώ υπάρχει η τοποθέτηση ότι όλα είναι λαμπρά.

Ν.Παππάς: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι έχει την καλύτερη εικόνα από τότε που άνοιξε…

Μ.Βορίδης: Με κατηγορίες για αδιαφάνεια, αμεροληψία, επιστροφή, λέει, σε αλήστου μνήμης εποχές. Αυτές είναι οι καταγγελίες που γίνονται από, τονίζω, τους ανθρώπους της κυβέρνησης.

● Δ. Κανελλόπουλος: Επομένως πιστεύετε ότι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί η ΕΡΤ είναι να κλείσει και να ξανανοίξει;

Μ.Βορίδης: Οχι. Είναι μια φιλοδοξία η οποία, το τονίζω, εξαγγέλθηκε από τον κύριο Μόσιαλο, εξαγγέλθηκε από τη δική μας κυβέρνηση, εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν επιτυγχάνεται; Κάτι συμβαίνει εδώ, υπάρχει ένα θέμα. Οταν είχε εξαγγελθεί αυτή ακριβώς η αναδιοργάνωση, τότε συνέβαιναν πάρα πολλά στην ΕΡΤ, επειδή μου είπατε για το «μαύρο»... (σ.σ. ο κ. Βορίδης αναφέρεται αναλυτικά σε μια σειρά από απεργίες και στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ από το 2011 έως το 2013). Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η ΕΡΤ δεν έκλεισε με απόφαση του Σαμαρά. Η ΕΡΤ κλεισμένη ήταν. Και είχαν αποφασίσει να την κλείσουν αυτοί που δεν θέλουν καμία αναδιοργάνωση.

● Δ. Κανελλόπουλος: Υπάρχει πάντως και η... φημολογία στην ΕΡΤ ότι το βασικό αφεντικό της είναι ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης. Οτι οι δικοί του άνθρωποι είναι οι περισσότεροι που μπαίνουν στις θέσεις-κλειδιά…

Ν.Παππάς: Πείτε μου στα σοβαρά εάν μπορεί να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν νόμοι, γίνονται προκηρύξεις και προχωράμε παρακάτω. Αν υπάρχουν καθυστερήσεις, θα σας έλεγα να σπρώχνουμε τα πράγματα για να ολοκληρώνονται. Αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει τέλος, είναι προφανές.

Η Ν.Δ. έχει, νομίζω, μια πάρα πολύ συμπαγή λογική. Λέει: θα κατεβάσω το ανταποδοτικό τέλος στο 1,5 ευρώ. Θυμάμαι στη Βουλή πάλι μια αντιπαράθεση με τον κύριο Βορίδη όπου εκεί ανέπτυξε την επιχειρηματολογία γιατί δεν πρέπει να υπάρχει το δίκτυο της ΕΡΤ το οποίο μεταφέρει το σήμα της. Αρα τι θέλει η Ν.Δ.; Θέλει έναν παρία του τηλεοπτικού τοπίου. Ενοχλείται επειδή ξαναβρίσκει τον βηματισμό της η ΕΡΤ.

● Δ. Κανελλόπουλος: Είναι τρία ολόκληρα χρόνια πάντως και δεν λέει να βρει αυτόν τον βηματισμό, δεν είναι τρεις μήνες...

Ν.Παππάς: Με συγχωρείτε, ξέρετε τι σημαίνει να κλείσει ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας; Να μείνει πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις; Και να κουβαλάει και μέσα του αγκυλώσεις, οι οποίες δεν ενοχλούν τον κύριο Βορίδη. Εμένα, ας πούμε, περισσότερο από τις αγκυλώσεις με εξόργιζε που δεν μπορούσε η ΕΡΤ να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για το δικό της δίκτυο.

● Δ. Κανελλόπουλος: Αυτό, κύριε Βορίδη, όντως είναι... ύποπτο. Είναι ένα σκοτεινό σημείο του «μαύρου» που έπεσε τότε. Γιατί δεν μπορούσε η ΕΡΤ να συμμετάσχει μετά στον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο και εμφανίστηκε μόνο η Digea.
● Σ. Μανιάτης:
 Δεν μπορούσε να καταθέσει ούτε καν τεχνικά στοιχεία για τον διαγωνισμό.

Μ.Βορίδης: Αυτό, με συγχωρείτε, θεωρώ, χωρίς να ξέρω σε βάθος τη συγκεκριμένη κουβέντα, ότι είναι νομικά ανακριβές. Γιατί, αν θυμάμαι καλά, η ΝΕΡΙΤ υπήρξε καθολικός διάδοχος της ΕΡΤ σε όλα.

● Σ. Μανιάτης: Οταν ήρθε η ΝΕΡΙΤ, είχε τελειώσει ο διαγωνισμός. Είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία που πέρασε το δίκτυο στην Digea.

Μ.Βορίδης: Αν υπήρξαν εκεί άλλου τύπου ολιγωρίες, δεν το ξέρω. Αλλά δικαιώματα εκ της μεταβάσεως δεν έχασε.

● Δ. Κανελλόπουλος: Κύριε Βορίδη, δεν έχουμε ακούσει την άποψη της Ν.Δ. για τις τηλεοπτικές άδειες που δόθηκαν.

Μ.Βορίδης: Η άποψή μας παραμένει αυτή που ήταν, αυτή που έχουμε υποστηρίξει. Δηλαδή τι; Οτι στην πραγματικότητα με το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή έχουμε τη δυνατότητα για πολύ περισσότερες θέσεις. Αυτή είναι η άποψή μας.

● Σ. Μανιάτης: Δόθηκαν πάντως περισσότερες, αλλά δεν τις διεκδίκησαν...

Μ.Βορίδης: Σωστά. Είναι γιατί έχει φτιαχτεί ένα κανονιστικό πλαίσιο ασφυκτικό και το οποίο δεν επέτρεψε περισσότερες υποβολές. Η απάντηση λοιπόν, και αυτό κατά τη γνώμη μου έχει γίνει σκόπιμα, είναι ότι φτιάχτηκε ένα δεσμευτικό λειτουργικό πλαίσιο, υπερβολικά δεσμευτικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο περιβάλλον το οποίο λειτούργησε αποτρεπτικά. Και γιατί λέω ότι αυτό ήταν σκόπιμο; Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην πολυφωνία, δεν υπάρχει ενδιαφέρον στο να είναι πολλοί οι σταθμοί. Επιθυμούν να είναι περιορισμένοι, ορισμένοι και συγκεκριμένοι.

Ν.Παππάς: Φαντάζομαι τώρα ότι αυτή η κριτική θα ασκηθεί και εναντίον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που αποφάσισε να είναι μόνο εφτά.

Μ.Βορίδης: Δεν είναι και το ιερό ευαγγέλιο. Λέμε, λοιπόν ότι εμείς έχουμε την άποψη, την οποία έχουμε υποστηρίξει και την οποία υποστηρίζουμε, ότι χρειαζόμαστε και μπορούσαμε να έχουμε και τεχνικά και οικονομικά περισσότερες άδειες.

● Δ. Κανελλόπουλος: Πάντως καλώς δόθηκαν οι άδειες. Επρεπε να δοθούν;

Μ.Βορίδης: Βεβαίως.

● Δ. Κανελλόπουλος: Γιατί εσείς δεν το είχατε κάνει τόσα χρόνια...

Ν.Παππάς: Οχι μόνο, αλλά δεν μπήκε η Ν.Δ. στη συζήτηση με αυτή τη θέση. Αυτό είναι αλλαγή θέσης που κάνει τώρα ο κύριος Βορίδης.

Μ.Βορίδης: Οχι, καθόλου. Είχαμε πει ποτέ να μη δοθούν άδειες;

Ν.Παππάς: Βεβαίως.

Μ.Βορίδης: Αυτό δεν έχει ειπωθεί ποτέ από κανέναν. Είχαμε διαφωνία ως προς τον τρόπο…

● Δ. Κανελλόπουλος: Αλήθεια, κύριε Παππά, εσείς με ποιον είστε; Με τον Καμμένο ή με εμάς, την «Εφ.Συν.»;

Ν.Παππάς: Τι εννοείτε; Εσείς είστε φύσει και θέσει απέναντί μας, είστε Τύπος, είστε στη θέση ελέγχου εξουσίας, αυτό πρέπει να κάνετε.

● Δ. Κανελλόπουλος: Εδώ και μέρες ο Πάνος Καμμένος λέει για εμάς πράγματα τα οποία δεν ισχύουν.

Ν.Παππάς: Εγώ θα πω ότι η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι ένα από τα επιτυχημένα πειράματα στον Τύπο στον καιρό της κρίσης. Υπάρχουν και άλλα που αφορούν άλλη παράταξη, αλλά νομίζω ότι η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι ένα πείραμα έτσι…

● Σ. Μανιάτης: Ναι, αλλά ο συγκυβερνήτης σας άλλα λέει...

Ν.Παππάς: Εγώ σας λέω τι λέω εγώ. Εντάξει, νομίζω ότι έχετε τρόπους να έχετε άλλους πόρους και δεν θα χρειάζεστε τις διαδρομές. Εγώ δεν μίλησα με μισόλογα. Νομίζω ότι κάποια μέσα μπορούν να περηφανεύονται για τον διαφανή τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα οικονομικά τους και θεωρώ ότι η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι ένα από αυτά.

Μ.Βορίδης: Κοιτάξτε, η εφημερίδα σας δεν είναι και ακριβώς φιλική προς εμένα, θα έλεγα το αντίθετο. Αλλά, προσέξτε, αυτό τελικά δεν έχει σημασία. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο στέκεται ο πολιτικός απέναντι, ή μάλλον να δέχεται, να το πω διαφορετικά, την κριτική.

Παρεμπιπτόντως -και αυτό δεν το λέει ο Βορίδης, το λέει ο Αρειος Πάγος- ο πολιτικός είναι υποχρεωμένος να ανέχεται οξεία και δυσμενή κριτική. Είναι υποχρεωμένος ειδικά ο πολιτικός... Αυτό είναι κάτι το οποίο, με συγχωρείτε, προφανώς ο κύριος Καμμένος δεν συμμερίζεται, διότι είναι απολύτως δυσανεκτικός στην οποιαδήποτε κριτική.

● Σ. Μανιάτης: Υπάρχει τελικά περίπτωση στην Ελλάδα να δούμε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού;

Ν.Παππάς: Οχι, δεν υπάρχει. Ειδικά νομίζω με τα βήματα τα οποία κάνει η Ν.Δ. τελευταία είναι ακόμα πιο δύσκολο. Επειδή τελείωσαν τα μνημόνια, η Ν.Δ. βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της. Από το 2012 και μετά ισχυρίζονταν ότι εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ, ότι τα μνημόνια δεν θα τελειώσουν, ότι θα πάμε σε χρεοκοπία, ότι, ότι, ότι...

Οταν κλείνει λοιπόν αυτή η περίοδος και δεν μπορεί να απευθυνθεί και στο ακροατήριό της, διότι και το ακροατήριό της θα είναι λίγο έτσι μπερδεμένο τελευταία, επανεφεύρει τον εαυτό της με ένα μείγμα στο οποίο οι ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις για την οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο. Το πώς διαχειρίστηκε και το πώς τοποθετήθηκε στο ζήτημα του ασφαλιστικού η Ν.Δ. είναι δομικό στοιχείο της αντιπαράθεσης αυτής. Δηλαδή το ασφαλιστικό τύπου Πινοτσέτ -δεν συζητάω τώρα για το ξέπλυμα ενός δικτάτορα το οποίο είναι εξοργιστικό- που προκρίνει σε μια κοινωνία η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους.

Προκρίνει και προτείνει μια λύση στην οποία ο καθένας μας αντί να έχει ασφάλιση θα έχει ένα κουμπαρά ο οποίος θα επενδύεται στο Χρηματιστήριο και αν έχεις την τύχη να συνταξιοδοτηθείς λίγο μετά από ένα χρηματιστηριακό κραχ, θα παίρνεις αντίδωρο αντί για σύνταξη. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία θα το αποφύγει.

Μ.Βορίδης: Αν θα συγκυβερνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Να χτυπήσω ξύλο. Θεωρώ πραγματικά ότι αυτή η συζήτηση πρώτα από όλα θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι σε μεγάλο βαθμό είναι πονηρή, δεν είναι αθώα συζήτηση αυτή. Διότι ξαφνικά πρέπει να καταργηθούν οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τεράστια προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή…

Αναγκαία τα μέτρα στήριξης του Τύπου

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

● Σ. Μανιάτης: Κύριε υπουργέ, εδώ και καιρό έχετε κάνει λόγο για απολύτως αναγκαία μέτρα στήριξης στον Τύπο, μέτρα που έχουν ήδη πάρει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει κάτι. Τι συμβαίνει;

Ν.Παππάς: Κοιτάξτε, ο Τύπος είναι μια ειδική οικονομική λειτουργία, δεν είναι ιδιωτική κατά την τυπική έννοια. Αγγίζει και τη δημόσια υπηρεσία. Διότι υπάρχει το αγαθό της ενημέρωσης στο οποίο πρέπει η πολιτεία να παρεμβαίνει για να είναι άφθονο και ελεύθερο για τον πολίτη. Αρα χρειάζονται μέτρα στήριξης του Τύπου, όπως έχει γίνει και στις άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην τελική φάση με το υπουργείο Οικονομικών.

● Δ. Κανελλόπουλος: Το λέτε πολλούς μήνες τώρα...

Ν.Παππάς: Ναι, έχετε δίκιο, έχετε δίκιο... Δεν θα διαφωνήσω για την καθυστέρηση.

Μ.Βορίδης: Και ποια είναι τα μέτρα;

Ν.Παππάς: Υπάρχει ένα συμφωνημένο περιοριστικό πλαίσιο σε σχέση με τη φορολογία. Στην ανάπτυξη της συζήτησης έπεσαν πάρα πολλές ιδέες σε σχέση με τη μείωση της φορολογίας. Αυτά ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα άλλου τύπου, αλλά νομίζω ότι θα βρεθεί η φόρμουλα ούτως ώστε ένα σεβαστό ποσό κατ’ έτος να κατευθύνεται στις εφημερίδες.

● Σ. Μανιάτης: Μέχρι τέλος του έτους θα έχει λήξει η διαδικασία;

Ν.Παππάς: Θα είναι πάρα πολύ άσχημο αν δεν έχει λήξει...

● Δ. Κανελλόπουλος: Κύριε Βορίδη, οι πρώτες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του Τύπου κάνουν λόγο για επιπλέον 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο στις εφημερίδες, για τρία χρόνια, μέσω διαφημίσεων κρατικών φορέων.

Μ.Βορίδης: Κοιτάξτε, επειδή εγώ παρακολουθώ, και εξ επαγγέλματος πολλές φορές, την πορεία του Τύπου, είναι σαφές το τι συμβαίνει. Εν μέρει είναι η κρίση, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό υπάρχει μια πολύ μεγάλη μετακίνηση προς τον ηλεκτρονικό Τύπο πια. Αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Οι προσαρμογές έχουν γίνει με αρκετά σκληρό και επώδυνο τρόπο, κυρίως για τους δημοσιογράφους. Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, πολύς κόσμος έχασε τη δουλειά του, άρα υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Είναι αναστρέψιμο αυτό; Κατά τη γνώμη μου εκείνα τα πράγματα τα οποία μπορεί να περιμένει κανένας είναι, όσο θα αρχίσει να μεγεθύνεται η οικονομία να υπάρξει μια σοβαρή μεγέθυνση της διαφημιστικής πίτας όπου εκεί πλέον και τα έντυπα ελπίζω και προσδοκώ ότι θα πάρουν ένα τμήμα.

Εδώ πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, πρέπει να ελαφρώσουμε την τεράστια φορολογία ειδικά στη διαφήμιση. Και είναι πολύ σημαντικό να πάμε σε μια τέτοιου τύπου ελάφρυνση γιατί εκεί οι επιβαρύνσεις είναι θηριώδεις.

● Δ. Κανελλόπουλος: Πώς;

Μ.Βορίδης: Δεν είναι εύκολο. Θεωρώ ότι εκεί κανείς πρέπει να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, είναι ζήτημα της αγοράς, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν υπήρχαν πολλά ζητήματα εδώ και τα έχουμε αντιμετωπίσει.

Ν.Παππάς: Στο ζήτημα των πρακτορείων το μείζον είναι η σύγκρουση συμφερόντων. Δηλαδή όταν αυτός που διανέμει τις εφημερίδες είναι και ιδιοκτήτης εφημερίδων.

Μ.Βορίδης: Για εμένα το μείζον είναι ο ανταγωνισμός.

Ν.Παππάς: Ναι, ακριβώς, ο ανταγωνισμός, ο οποίος νοθεύεται, και η καθαρότητα των κανόνων.

● Δ. Κανελλόπουλος: Ναι, αλλά εσείς ως κυβέρνηση τι κάνετε για αυτό, κύριε Παππά;

Ν.Παππάς: Κοιτάξτε να δείτε, εδώ πέρα είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Υπάρχει ένα ζήτημα παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εχω απευθυνθεί με τον κύριο Παπαδημητρίου.

● Δ. Κανελλόπουλος: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έβγαλε ήδη απόφαση και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα.

Ν.Παππάς: Δεν είναι πάρα πολύ εύκολα τα πράγματα στο να παρέμβεις. Δηλαδή τι; Να χτίσεις κρατικό πρακτορείο; Είναι ένα ερώτημα…

Μ.Βορίδης: Θεωρώ ότι χρειάζεται μια συζήτηση με τους εμπλεκομένους στη συγκεκριμένη αγορά και με τους ενδιαφερόμενους, που είναι στην πραγματικότητα οι εταιρείες, οι εφημερίδες, προκειμένου να δει κάποιος πώς μπορεί να χαμηλώσει τα κόστη και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

● Σ. Μανιάτης: Κύριε Βορίδη, να κρατήσω ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει συζήτηση για μέτρα στήριξης στον Τύπο θα έχετε θετική αντιμετώπιση ως Ν.Δ.;

Μ.Βορίδης: Εμείς το πιστεύουμε και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει. Τώρα από εκεί και πέρα το ποια μέτρα, πώς και τι, πρέπει να το εξειδικεύσουμε και να δούμε…

Διαφωνίες για το εμπάργκο στα ΜΜΕ

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

● Σ. Μανιάτης: Σας ακούμε να μιλάτε για ποσοστά προβολής στα κανάλια, αλλά τα κόμματά σας έχουν κάνει εμπάργκο: ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ και η Ν.Δ. στην ΕΡΤ. Εχει λογική αυτό;

Ν.Παππάς: Να σας πω, δεν έχει να κάνει με τις απόψεις που ακούγονται στον ΣΚΑΪ. Αυτές ακούγονται νομίζω πάρα πολύ καιρό, τέτοιου τύπου απόψεις ακούγονταν, και η μονομέρεια του συγκεκριμένου έχει να κάνει με τη συστηματική παραγωγή των fake news.

● Δ. Κανελλόπουλος: Μισό λεπτό, αυτό που είπε τότε ο ΣΚΑΪ, ο Τάκης Χατζής συγκεκριμένα, μετά από μερικές μέρες έγινε πραγματικότητα.

Ν.Παππάς: Εσείς μπορεί να αναφέρεστε σε ένα σημείο. Ηταν η αφορμή. Είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα, όχι μόνο διαστρέβλωσης, αλλά θα σας έλεγα και μεροληψίας αρνητικής απέναντι στα εθνικά συμφέροντα.

● Σ. Μανιάτης: Και αυτό δικαιολογεί το να αποχωρεί ένα κόμμα από ένα ΜΜΕ;

Ν.Παππάς: Νομίζω ότι είναι πολύ δημιουργικό και για τον διάλογο. Διότι η μόνιμη στόχευση συγκεκριμένων ανθρώπων ειδικά εκεί μέσα είναι η διαστρέβλωση, τι να κάνουμε. Δεν μας χρειάζεται ο ΣΚΑΪ, για να λέει αυτά που λέει.

● Δ. Κανελλόπουλος: Αρα σύμφωνα με τον συλλογισμό σας σωστά έκανε η Ν.Δ. και έφυγε από την ΕΡΤ.

Ν.Παππάς: Η ΕΡΤ δεν έχει κάνει τέτοιου τύπου λάθη. Με συγχωρείτε. Είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας και οποιαδήποτε σύνδεση είναι ατυχής.

● Δ. Κανελλόπουλος: Αν η Ν.Δ. θεωρεί ότι αυτά που λέτε εσείς για τον ΣΚΑΪ ισχύουν και για την ΕΡΤ, κατά τη γνώμη σας καλά έκανε και αποχώρησε.

Ν.Παππάς: Οχι, βέβαια. Υπάρχει συστηματική παραγωγή fake news στην ΕΡΤ; Δεν το έχω ακούσει αυτό...

Μ.Βορίδης: Επιτρέψτε μου ένα πολύ γρήγορο σχόλιο. Ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ ήταν αυτός που είπατε. Δηλαδή τι; Οτι υποτίθεται πως διαδόθηκε κάτι ψευδές, το οποίο τρεις ημέρες μετά αποδείχτηκε ότι ήταν απολύτως αληθές. Θα απαιτούσε κανένας, στοιχειώδη, αν θέλετε, πολιτική ειλικρίνεια και εντιμότητα και ακεραιότητα να πει: ΟΚ, λάθος ήταν η απόφαση αυτή, αποδείχτηκε ότι ήταν σωστό, πάμε, συνεχίζουμε.

Δεύτερον, θέσατε ένα ερώτημα το οποίο είναι πράγματι ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Μα αν το εμπάργκο είναι γενικώς κακό, τότε δεν μπορεί να είναι καλό στην μία περίπτωση, κακό στην άλλη. Πρέπει να αποφεύγεται το εμπάργκο. Η απάντησή μου είναι η εξής. Οχι, δεν είναι σωστή η προσέγγιση. Γιατί; Γιατί αντιμετωπίζετε την ΕΡΤ σαν ένα οποιοδήποτε μέσο. Η ΕΡΤ δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέσο.

Ν.Παππάς: Τα άλλα δικαιούνται να μεροληπτούν;

Μ.Βορίδης: «Οχι. Θα σας πω. Από την ΕΡΤ υπάρχουν απαιτήσεις, επειδή είναι δημόσια τηλεόραση, επειδή αυτά τα ποσά, δηλαδή τα 191 εκατομμύρια ευρώ του ανταποδοτικού τέλους, τα πληρώνουν όλοι, τα πληρώνουν και όσοι δεν είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, τα πληρώνουν και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.

● Δ. Κανελλόπουλος: Η ενημέρωση δεν είναι θέμα δημόσιου ή ιδιωτικού μέσου. Η ενημέρωση είναι ενημέρωση.

Μ.Βορίδης: Σωστά. Αυτή είναι η δουλειά του ΕΣΡ.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Εικόνα με παράσιτα
Πόσα κανάλια χωρά κάθε πολυπλέκτης, πόσους πολυπλέκτες θα έχει προσεχώς η χώρα, τι θα γίνει με τη νέα τεχνολογία και τελικά πόσες άδειες θα δοθούν και πότε; Οι απόψεις διίστανται και διάλογος δεν υφίσταται...
Εικόνα με παράσιτα
MEDIA
«Ράβε ξήλωνε» στην ΕΡΤ δουλειά να μη σου λείπει
Εδώ και αρκετούς μήνες ήταν ξεκάθαρη η... δυσλειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Εντονες διαφωνίες, αλληλοκαταγγελίες για παραδιοίκηση, παλαιοσυνδικαλιστική νοοτροπία, προώθηση «ημετέρων» και πάει...
«Ράβε ξήλωνε» στην ΕΡΤ δουλειά να μη σου λείπει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η συζήτηση Παππά – Βορίδη στην «Εφ.Συν.»
Όλα όσα ενδιαφέροντα είπαν στο debate που διοργάνωσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.
Η συζήτηση Παππά – Βορίδη στην «Εφ.Συν.»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ο Παππάς σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Βορίδης
Αγριεύει το παιχνίδι γύρω από την ΕΡΤ και, όπως φαίνεται, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Μάκης Βορίδης λοιπόν μέσω Twitter προκάλεσε τον Παππά και αυτός αποδέχτηκε την... πρό(σ)κληση.
Ο Παππάς σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Βορίδης
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Πώς ναυάγησε η πρώτη δημοπρασία
Η τριήμερη απομόνωση, οι υπερθεματιστές, το εντυπωσιακό ποσό, τα... βοσκοτόπια και το Συμβούλιο της Επικρατείας ● Τέτοιες μέρες πριν από μια διετία μπαίναμε για τα καλά στον... αστερισμό της αδειοδότησης...
Πώς ναυάγησε η πρώτη δημοπρασία
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Εξι νοματαίοι για επτά άδειες
Προσωρινοί υπερθεματιστές με τίμημα την τιμή εκκίνησης (35 εκατ. ευρώ) θα θεωρηθούν, χωρίς δημοπρασία, οι έξι ενδιαφερόμενοι για τηλεοπτικές άδειες, αν δεν εκδηλώσουν άμεσα ενδιαφέρον τουλάχιστον άλλοι δύο...
Εξι νοματαίοι για επτά άδειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας