Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ δεν προκαταλαμβάνει τη λύση των δύο κρατών»

Ιρίτ Μπεν-Αμπα, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ δεν προκαταλαμβάνει τη λύση των δύο κρατών»

  • A-
  • A+
Η Χαμάς -δεν το αρνείται- πλήρωνε κόσμο για να πάει εκεί (σ.σ. στα σύνορά μας). Ακόμη και μητέρες των μικρών παιδιών που δυστυχώς σκοτώθηκαν, είπαν: Ναι, μας πλήρωσαν και είπαμε στα παιδιά μας να πάνε εκεί... Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε νέο κύκλο βίας με τους κατοίκους της Γάζας. Τα προβλήματά μας είναι αλλού, στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ

Εβδομήντα χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ η πρέσβης στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν-Αμπα, μιλά στην «Εφ.Συν.»: για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και την πολιτική Τραμπ, για τις αιματηρές ταραχές στη Γάζα που αποδίδει στη Χαμάς, για την ένταση με το Ιράν και τα πυρηνικά, αλλά και για  τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και τις σχέσεις με την Τουρκία. 

Συνέντευξη

● Ανήμερα της 70ής επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, την οποία αναγνώρισαν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αψηφώντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δημιουργώντας τετελεσμένα στη λύση των δύο κρατών. Το ίδιο ισχύει και με τον εποικισμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Συνάδουν αυτές οι πρακτικές με το διεθνές νομικό πλαίσιο;

Το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, όπως κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της και να ορίζει την πρωτεύουσά της. Για την ακρίβεια, η Ιερουσαλήμ ήταν η πρωτεύουσα των Εβραίων προ 3.000 ετών. Επομένως, αυτό που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ ήταν να αναγνωρίσει κάτι που ήταν ήδη γεγονός.

Ενα πράγμα πρέπει να καταστεί σαφές: όταν είπε ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεν είπε ποια είναι τα όριά της. Το άφησε ανοιχτό για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, υπό το νέο πλαίσιο που όλοι αναμένουμε να ανακοινώσει ο Ντ. Τραμπ.

Γι’ αυτό δεν θεωρώ ότι προκαταλαμβάνει τη λύση των δύο κρατών. Οσον αφορά τους οικισμούς, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε από πλευράς του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο.

Ενα είδος «παγώματος» της εποικιστικής πολιτικής από την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι οικισμοί κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθούν στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ ημών και των Παλαιστινίων.

Ομως κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

● Εντός κι εκτός Ισραήλ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη χρήση πραγματικών πυρών από τον ισραηλινό στρατό εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στον συνοριακό φράκτη μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ. Σε επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, η ισραηλινή MKO B’Tselem μιλά για «παράνομους κανόνες εμπλοκής» «κατά άοπλων διαδηλωτών» και χαρακτηρίζει τη διεξαγωγή έρευνας από το Ισραήλ «μηχανισμό συγκάλυψης».

Το Ισραήλ κατέστησε σαφές από την απαρχή αυτών των διαδηλώσεων στη Γάζα -που πιθανότητα θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες- ότι δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων.

Δυστυχώς, είδαμε κόσμο να έρχεται πολύ κοντά στα σύνορα, προσπάθησαν ακόμη και να κόψουν το συρματόπλεγμα και να μπουν στο Ισραήλ.

Υπήρξαν πολλές τέτοιες απόπειρες. Κάποιοι το έκαναν. Επρεπε λοιπόν να τους αποτρέψουμε από το να διασχίσουν τα σύνορα. Το ίδιο θα έκανε κάθε χώρα.

Δυστυχώς, υπήρξαν πολλοί τραυματίες Παλαιστίνιοι και νεκροί. Στην αρχή οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είπαν ότι ήταν κινητοποίηση πολιτών. Μετά ανέλαβε η Χαμάς και σήμερα δεν το αρνείται, όπως επίσης δεν αρνείται ότι πολλοί από όσους σκοτώθηκαν είναι τρομοκράτες της Χαμάς.

Και οι πολίτες που δυστυχώς τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν επίσης εστάλησαν εκεί από τη Χαμάς.

● Μεταξύ των θυμάτων είναι ανήλικοι και δύο δημοσιογράφοι.

Ναι, αλλά δεν ξέρουμε εάν είχαν πληρωθεί από τη Χαμάς για να είναι εκεί. Επειδή η Χαμάς -επίσης δεν το αρνείται- πλήρωνε κόσμο για να πάει εκεί.

Ακόμη και μητέρες των μικρών παιδιών που δυστυχώς σκοτώθηκαν, είπαν: Ναι, μας πλήρωσαν και είπαμε στα παιδιά μας να πάνε εκεί. Συνεπώς δεν είναι μια σιωπηρή διαδήλωση, όπως είχαν διακηρύξει στην αρχή.

Πρόκειται για μια απόπειρα να εμπλέξουν το Ισραήλ ξανά σε αυτήν την κρίση. Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε νέο κύκλο βίας με τους κατοίκους της Γάζας. Τα προβλήματά μας είναι αλλού, στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ...

● Πόσο ορατός είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα;

Φυσικά και ευχόμαστε να μη συμβεί. Ομως προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ βρίσκεται άμεσα αντιμέτωπο με τους Ιρανούς, καθώς έχουν παρουσία στη Συρία, πολύ κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

Αυτό είναι κάτι στρατηγικά καινούργιο για εμάς. Ελπίζω να μην έλθουμε σε ευθεία σύγκρουση με τους Ιρανούς στη Συρία. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός μας μετέβη την Τετάρτη στη Μόσχα.

Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Οι δήμαρχοι και οι επικεφαλής των περιφερειακών συμβουλίων στο βόρειο Ισραήλ ζήτησαν από όλους τους δήμους να ανοίξουν τα καταφύγια.

Η προηγούμενη φορά που έγινε αυτό ήταν νομίζω στον δεύτερο πόλεμο με τον Λίβανο, αρκετό καιρό πριν. Θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε κάθε κλιμάκωση. Αυτό προσπαθούμε σε διπλωματικό επίπεδο, σήμερα και στο μέλλον. Δεν θα ανεχθούμε την ιρανική παρουσία στη Συρία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη Συρία και από εκεί να ελέγχουν τι γίνεται στον Λίβανο - είδατε τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα εκεί. Και θέλουν πλήρη έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, αυτό επιδιώκουν.

● Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι παραπλάνησε τη διεθνή κοινότητα λέγοντας ψέματα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ κρατά μυστικό το δικό του πρόγραμμα. Δεν είναι αντιφατικό;

Κατ’ αρχήν, το Ιράν έχει υπογράψει τη Συνθήκη μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων (NPT). Αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Εχοντας υπογράψει την NPT και συνυπογράψει τη διεθνή συμφωνία JCPOA για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015, όφειλε να αποκαλύψει όλες τις πληροφορίες.

Κι αυτό προσπάθησε να δείξει στον κόσμο ο Νετανιάχου: πως παρά το γεγονός ότι το Ιράν έχει υπογράψει την NPT και ότι το 2015 δήλωσε ότι έδωσε όλες τις πληροφορίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ψεύδεται.

Κι ότι εφόσον το Ιράν είπε ψέματα το 2015 και στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και στους συνυπογράφοντες την JCPOA, πιθανότατα εξακολουθεί να λέει ψέματα.

Ο πρόεδρος Τραμπ το είπε ξεκάθαρα την Τρίτη: η συμφωνία του 2015 είναι μια κακή συμφωνία, επειδή δεν σταμάτησε την ανάπτυξη της βαλλιστικής δυνατότητας του Ιράν, ενώ εμπόδισε την επιθεώρηση των στρατιωτικών του βάσεων.

Και τρίτον, δεν ασχολείται καθόλου με την ιρανική στήριξη της τρομοκρατίας στην περιοχή. Κάτι που βλέπουμε ξεκάθαρα από το 2015, από την Υεμένη έως το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Χαμάς.

Είναι όλα ιρανικά αποτυπώματα. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις κατά του Ιράν, βαρύτερες από πριν. Περιμένουμε τώρα να δούμε τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι.

● Η Τουρκία επίσης εξελίσσεται σε απρόβλεπτο παράγοντα στην περιοχή. Δεδομένης της στρατηγικής συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, πώς βλέπετε τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ; Θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο;

Θεωρώ πολύ καλό το κοινό ανακοινωθέν της τελευταίας τριμερούς συνόδου κορυφής στη Λευκωσία. Εργαστήκαμε σκληρά πάνω σε αυτό. Υπάρχει μια παράγραφος όπου η Τουρκία δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι σε αυτήν αναφερόμαστε. Το Ισραήλ ανησυχεί για τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και σαφώς στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γι’ αυτό ήταν πολύ σημαντικό να δηλωθεί -και ειδικά ο πρωθυπουργός Τσίπρας το είπε πολύ ξεκάθαρα- ότι συνεχίζουμε με το σχέδιο του αγωγού EastMed, επειδή είναι στρατηγικό σχέδιο για την περιοχή. Συνεπώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις τρεις χώρες να συνεχίσουν με αυτό το σχέδιο.

Δηλώθηκε επίσης με σαφήνεια ότι οι τέσσερις συνομιλητές -δηλαδή και η Ιταλία να συνεχίσουμε τις συνομιλίες- θα υπογράψουν τη διακυβερνητική συμφωνία στην οποία καταλήξαμε τον Δεκέμβριο, μέχρι το τέλος του 2018.

Σημειωτέον ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε τέσσερις συνόδους κορυφής, γεγονός που δείχνει το επίπεδο της συνεργασίας, του πολιτικού διαλόγου, των στενών σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή.

Αυτό είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Δεν είχαμε ποτέ περιφερειακές συμμαχίες σαν αυτή. Καθώς γιορτάζουμε την 70ή επέτειο, είναι επίσης μια πολύ καλή χρονιά για τις διμερείς μας σχέσεις και το εκτιμούμε πολύ αυτό.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
«Χωρίς παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του ’67 δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή»
«Η απόφαση των ΗΠΑ να κλέψουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τους Παλαιστίνιους αποτελεί επιβράβευση του Ισραήλ για τη συνέχιση της κατοχής» λέει στην «Εφ.Συν», ο Μαρουάν Τουμπάσι, πρέσβης της Παλαιστίνης στην...
«Χωρίς παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του ’67 δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή»
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ανάλγητοι πολιτικοί εκβιασμοί με... σήμα το δολάριο
Δύο εβδομάδες αφότου απείλησε ωμά με διακοπή χρηματοδότησης όσα κράτη υπερψήφιζαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το καταδικαστικό ψήφισμα για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ,...
Ανάλγητοι πολιτικοί εκβιασμοί με... σήμα το δολάριο
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φονικά «παιχνίδια» στη Λωρίδα της Γάζας
Παιχνίδι με τη φωτιά, τακτική εκφοβισμού ή μήπως και τα δύο; Η νυχτερινή επιδρομή Ισραηλινών κομάντο άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς και ερωτήματα για τη χρονική επιλογή της επιχείρησης. Με ρουκετοπόλεμο απάντησαν...
Φονικά «παιχνίδια» στη Λωρίδα της Γάζας
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιστρέφεται ως απαράδεκτο
Το κατ’ ευφημισμόν ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ απορρίπτεται από τον Αραβικό Σύνδεσμο, συναντά την άρνηση Ρωσίας-Ε.Ε., προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις με διαδηλώσεις και πυροδοτεί την πολεμική ένταση στη Λωρίδα...
Επιστρέφεται ως απαράδεκτο
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Νετανιάχου βιάζεται να προσαρτήσει τα κατεχόμενα
Ο υπόδικος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος το σχέδιο Τραμπ, προωθεί εμπρηστικά τη μονομερή υπαγωγή των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης στην κυριαρχία της χώρας του.
Ο Νετανιάχου βιάζεται να προσαρτήσει τα κατεχόμενα
ΚΟΣΜΟΣ
«Συμφωνία του αιώνα» στα μέτρα του Ισραήλ
«Δωράκι» του Ντόναλντ Τραμπ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτελεί το προωθούμενο από την Ουάσινγκτον ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή ● Αμήχανη, η διεθνής κοινότητα -με πρώτη την Ε.Ε.- παρακολουθεί στωικά...
«Συμφωνία του αιώνα» στα μέτρα του Ισραήλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας