• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 29.0°C
  2 BF
  21%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 27.4°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 26.8°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 27.6°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.2°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 27.7°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 29.2°C
  1 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.1°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 27.5°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  39%
Οι «ιερές» χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο Δανιήλ παρουσιάζει βιβλίο με την αρθρογραφία του Χριστόδουλου, για το οποίο έλαβε γενναία χρηματοδότηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «ιερές» χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ

 • A-
 • A+
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επί τουλάχιστον τρία χρόνια λάμβανε από το ΚΕΕΛΠΝΟ η Mητρόπολη Καισαριανής, της οποίας ο δεσπότης ήταν μέλος στο Δ.Σ. του Οργανισμού. Στο φως οι επίμαχες αποφάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ που «χάριζαν» χιλιάρικα ακόμα και για βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας ή για έκδοση βιβλίου του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τις δωρεές που έπαιρνε κατά κόρον και επί τουλάχιστον τρία συναπτά έτη η Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού από το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.». Πρόκειται για χρήματα που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δίνονταν κατά παράβαση του καταστατικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου η μητρόπολη να αντιμετωπίσει φαινόμενα –σύμφωνα με τα επίσημα Πρακτικά των διοικητικών συμβουλίων– όπως η γρίπη Η1Ν1 ή να στείλει βοήθεια στη Γάζα (!), αλλά και να βοηθήσει «άπορους και λαθρομετανάστες (!)» της περιοχής δικαιοδοσίας της!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες πρωτοκλασάτων στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας κατά την περίοδο 1997-2014, το ποσό που δόθηκε στη μητρόπολη έφτασε τις 800.000 ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κανείς εξ αυτών δεν φάνηκε «αρμόδιος» να εξηγήσει με ποιο σκεπτικό και με βάση ποια αρμοδιότητα δίνονταν αυτά τα χρήματα.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον επίσημο ιστότοπο της Μητρόπολης Καισαριανής, ο μητροπολίτης Δανιήλ (κατά κόσμον Διονύσιος Πουρτσουκλής) «διετέλεσε μέλος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κέντρου Ἐλέγχου καί Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) τοῦ Ὑπουργείου Ὑγείας καί Κοινωνικῆς Ἀλληλεγγύης, ὡς ἐκπρόσωπος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀπό τοῦ ἔτους 2000 ἕως τό 2015».

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι για ποιο λόγο έπαιρνε χρήματα για τη μητρόπολή του και μόνο, τη στιγμή που εκπροσωπούσε το σύνολο της Ελλαδικής Εκκλησίας. Από την πλευρά της και σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, η επίσημη Εκκλησία δεν έχει πάρει θέση.

Τα πρακτικά

Ας δούμε ορισμένα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με το πώς ενέκρινε τα επίμαχα ποσά για τη μητρόπολη.

● Στις 31 Ιουλίου του 2008 το ΚΕΕΛΠΝΟ «αναθέτει στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού το έργο της αντιμετώπισης των προβλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης [...] Η συγκεκριμένη συνεργασία θα έχει διάρκεια ενός έτους αρχής γενομένης από 1ης Σεπεμβρίου 2008. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καταβάλει το ποσό των 100.000 ευρώ τμηματικά ως εξής: 1. 30.000 ευρώ ως προκαταβολή, 2. 20.000 ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και 3. 50.000 ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2009».

● Στις 29 Ιανουαρίου του 2009 τα μέλη του ΚΕΕΛΠΝΟ «ομόφωνα αποφασίζουν να καταβάλει το ΚΕΕΛΠΝΟ ποσό 5.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Φιλανθρωπίας της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού για την κάλυψη της δαπάνης της αγοράς υγειονομικού υλικού το οποίο θα διατεθεί για τη φροντίδα του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».

● Στις 12 Μαρτίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίζει να διαθέσει «συμπληρωματικό ποσό 50.000 ευρώ στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού για την αντιμετώπιση προβλημάτων Δημόσιας Υγείας απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Μητρόπολης».

● Στις 3 Ιουνίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ ανανεώνει –3 μήνες πριν από τη λήξη της– τη σύμβαση με την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για την «αντιμετώπιση των προβλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης». «Στο πλαίσιο της εν λόγω παράτασης το ΚΕΕΛΠΝΟ θα καταβάλει το ποσό των 50.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο αυτής» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

● Στις 9 Ιουλίου του 2009 το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ ομόφωνα αποφασίζει να επιχορηγήσει «την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής με το ποσό των 15.000 ευρώ για την ενίσχυση του προγράμματος κατασκηνώσεων για τα φιλοξενούμενα παιδιά των μεταναστών και των οικονομικών προσφύγων στη νήσο Τήνο».

● Στις 30 Ιουλίου του 2009 τα μέλη του Δ.Σ. ομόφωνα αποφασίζουν «να επιχορηγήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη Μητρόπολη με το ποσό των 15.000 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών στα πλαίσια της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τη Νέα Γρίπη».

● Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2009 τα μέλη ομόφωνα αποφασίζουν «την καταβολή του ποσού 50.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο της συνεργασίας του ΚΕΕΛΠΝΟ με την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων των απόρων και λαθρομεταναστών που διαμένουν στα γεωγραφικά όρια της Ιεράς Μητρόπολης». Απλώς εδώ προστίθεται πως το ποσό διατίθεται «για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης (Η1Ν1) των απόρων και λαθρομεταναστών».

● Περίπου μια εβδομάδα μετά, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2009 τα μέλη ομόφωνα: «Εγκρίνουν την οικονομική ενίσχυση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού, με το ποσό των 20.000 ευρώ για το έργο της έκδοσης βιβλίου με ομιλίες για θέματα ιατρικού περιεχομένου, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου».

Από τα ανωτέρω πρακτικά αντιλαμβάνεται κανείς πως εκείνη την περίοδο όλοι οι «λαθρομετανάστες» και οι «άποροι» της Αθήνας –ίσως και της Ελλάδας– είχαν συγκεντρωθεί στα γεωγραφικά όρια της Μητρόπολης Καισαριανής.

Οι μαρτυρίες

Αλλα 375.000 ευρώ δόθηκαν στη μητρόπολη το 2009, όπως ανέφερε στην Εξεταστική της Βουλής ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα Ιωάννη Πιερρουτσάκου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνη την περίοδο. Παραθέτουμε τον διάλογο αυτούσιο, από τα Πρακτικά της Βουλής:

Αριστείδης Φωκάς: Τι συνολικό ποσό δόθηκε επί θητείας σας;

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Δόθηκαν 749.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα είχε ερωτηθεί –στο πλαίσιο της Εξεταστικής– και ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου. Ο μάρτυρας δεν διέψευσε το θέμα, αλλά επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής που τον προστατεύει για ζητήματα τα οποία διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκείνη την περίοδο, Ιωάννη Πιερρουτσάκο, τα χρήματα δίνονταν στη Μητρόπολη Καισαριανής, την οποία και χαρακτήρισε «υποβαθμισμένη περιοχή». Χαρακτηριστικός είναι ο εν λόγω διάλογος:

Χαρίλαος Τζαμακλής: Σε άλλες μητροπόλεις της Αττικής δεν είχαμε παρόμοια προβλήματα;

Αννέτα Καββαδία: Η Καισαριανή και ο Βύρωνας δεν είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες.

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Επειδή ήταν ο Σεβασμιότατος εκεί, ξεκίνησε από εκεί.

Χαρίλαος Τζαμακλής: Ναι, αλλά δεν δώσατε σε κάποιον άλλο.

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Ε, δεν πρόλαβα μετά!

Χαρίλαος Τζαμακλής: Μα, κύριε μάρτυς, ο Σεβασμιότατος δεν πήρε μόνο μια χρονιά.

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Αυτό ήταν ένα σταδιακό…

Χαρίλαος Τζαμακλής: Ο Σεβασμιότατος έπαιρνε επί συνεχή έτη.

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Αυτό ήταν ένα σταδιακό δείγμα, ώσπου να κάνουμε μια μεγάλη στατιστική, ούτως ώστε να…

Χαρίλαος Τζαμακλής: Θα μπορούσατε να δώσετε ένα χρόνο στην Καισαριανή, ένα χρόνο στην Μάνδρα κ.ο.κ.

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Οχι, το κάναμε έτσι, ούτως ώστε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία και μετά θα συνεργαζόμασταν με την Ιερά Μητρόπολη.

Χαρίλαος Τζαμακλής: Δηλαδή, ο Σεβασμιότατος είχε μια προνομιακή μεταχείριση από εσάς.

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Οχι, δεν μπορείτε να το πείτε προνομιακή μεταχείριση. Είχε μια μεταχείριση, η οποία απέδιδε καρπούς. Και εδώ δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο. Δεν έχω κάτι άλλο να πω.

«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»

Το πιο τραγελαφικό στην όλη ιστορία, όμως, είναι το γεγονός πως μέρος από τα χρήματα που δίνονταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη μητρόπολη προκειμένου να φροντίσει «άπορους και λαθρομετανάστες», φαίνεται πως κατέληγαν στην τσέπη άλλου μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την ίδια περίοδο. Πώς γινόταν αυτό;

Μέσω ιατρικών εξετάσεων για λοιμώδη νοσήματα, π.χ. ηπατίτιδα, οι οποίες φαίνεται πως γίνονταν σε μικροβιολογικό εργαστήριο στο Παγκράτι –κοντά στην Καισαριανή– το οποίο διατηρεί εκεί μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ για σειρά ετών, που έφτασε μάλιστα ώς τη θέση του αντιπροέδρου του Οργανισμού. Χαρακτηριστικές, για το θέμα, είναι οι απαντήσεις που έδωσε στην Εξεταστική της Βουλής ο πρ. πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Πιερρουτσάκος

Ιωάννης Θεοφύλακτος: Οπότε το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε μία χορηγία στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής…

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Για να κάνει κάποια πράγματα.

Ιωάννης Θεοφύλακτος: …για να κάνει με ευθύνη της εξετάσεις ηπατίτιδας…

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Τις οποίες κατέθεσε σε μας.

Ιωάννης Θεοφύλακτος: Σε ποιο εργαστήριο, κύριε μάρτυρα;

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Δεν θυμάμαι ποιο εργαστήριο είναι. Ούτε ξέρω ούτε μπορώ να θυμηθώ.

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Ενα εργαστήριο ήταν ή πολλά;

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Ενα, δύο, δεν ξέρω. Μπορεί να είναι ένα, μπορεί να είναι δύο. Πάντως…

Ιωάννης Θεοφύλακτος: Σας ρωτώ γιατί ένα μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ένα τέτοιο εργαστήριο.

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Ναι, θα σας πω. Είναι και μεγάλη καθηγήτρια και είναι κόσμημα για την Ιατρική. Κι επειδή έγινε αυτό…

Ιωάννης Θεοφύλακτος: Το ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει στην Ιερά Μητρόπολη χρήματα. Η Ιερά Μητρόπολη αναλαμβάνει να κάνει εξετάσεις ηπατίτιδας, οι οποίες γίνονται στο εργαστήριο μέλους του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Το οποίο, όμως…

Ιωάννης Θεοφύλακτος: Είναι, λοιπόν, «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει», κύριε μάρτυς.

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα, δεν έχει σχέση. Δεν κανόνισε αυτό το πράγμα το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ιωάννης Θεοφύλακτος: Οπως λέτε για τον εαυτό σας, καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις το μέλος του Δ.Σ. να λέει: «Εγώ απέχω από αυτή την προκήρυξη». Αυτό θα έπρεπε να πει, κατά τη γνώμη μου. Εγώ δεν την ξέρω την κυρία. Ομως, θα έπρεπε να πει: «Εγώ δεν συμμετέχω σε αυτή την προκήρυξη γιατί είμαι μέλος του Δ.Σ.».

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα να σας πω κάτι; Το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε αυτό. Οι εξετάσεις έγιναν από εκεί. Δεν έχει σχέση. Δεν ξέραμε πού θα κάνει τις εξετάσεις. Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα τα πήραμε. Οποιος είναι να έχει πρόβλημα, εδώ είναι να έχει πρόβλημα. Δεν έχει πρόβλημα το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ιωάννης Θεοφύλακτος: Μη λέτε ότι δεν έχει πρόβλημα. Εχει πρόβλημα, γιατί αποφασίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέλη του Δ.Σ., ο μητροπολίτης και αυτή που έχει το εργαστήριο, και ο ένας δίνει λεφτά στον άλλον και τελικά γυρνάνε στα ίδια πρόσωπα.

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Είναι και ελεγχθήκανε. Και μπορεί να βγει και σε…

Ιωάννης Θεοφύλακτος: Ομως, πέρα από τον έλεγχο του αν έγιναν ή όχι, όπου αυτός είναι ένας έλεγχος φορολογικός, εδώ έχουμε και κάτι στρεβλό και πολλές συμπτώσεις, όπως ότι μέσα στο ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο ο ένας με τον άλλον… Εχετε και την ευθύνη γι’ αυτό.

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Εντάξει. Μέχρι εδώ.

Ιωάννης Θεοφύλακτος: Δεν νομίζω ότι είναι νόμιμο να δίνεις λεφτά στην Ιερά Μητρόπολη που είναι ΝΠΔΔ και δεν είναι καν ΜΚΟ. Τι σχέση έχει να το κάνει η Μητρόπολη στο εργαστήριο ενός μέλους του Δ.Σ.; Δεν είναι και τόσο νόμιμο, πέραν του ηθικού που σε καμία περίπτωση…

Ιωάννης Πιερρουτσάκος (Μάρτυς): Σας λέω το εξής. Δεν είπε, όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ «κάνε τα εκεί». Δεν γράφτηκε πουθενά.

Τι αναφέρει η έκθεση

Σύμφωνα με έκθεση των ορκωτών λογιστών που πραγματοποίησαν έλεγχο στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2009 και η οποία εκδόθηκε το 2013, στο κομμάτι «Δωρεές-Επιχορηγήσεις» αναφέρονται τα εξής:

«Τα σημαντικότερα ποσά αφορούν την Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής για αρωγή δράσεών της που αφορούν την υγειονομική πρόληψη και υποστήριξη, καθώς και πλήθος οικονομικών ενισχύσεων, χορηγιών και βοηθημάτων στα πλαίσια υλοποίησης δράσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ». Για το 2008, έτεροι ελεγκτές αναφέρουν στην έκθεσή τους πως για εκείνη τη χρονιά το ΚΕΕΛΠΝΟ διέθεσε 334.000 ευρώ σε δωρεές στην Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής.

Ποιος είναι ο Δανιήλ

Ο μητροπολίτης Δανιήλ δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το γεγονός ότι προέρχεται από το κοντινό περιβάλλον του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, για πολλούς είναι αρκετό. Εξάλλου, αν και έχει καταγωγή από την Ηλεία, στον Βόλο (όπου ήταν μητροπολίτης ο Χριστόδουλος) εκάρη μοναχός, χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια αρχιμανδρίτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο εν λόγω μητροπολίτης μπήκε στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ κατόπιν ενεργειών του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενώ πρόκειται για έναν από τους ιεράρχες που δεν χάνουν ευκαιρία να βρίσκονται ανάμεσα σε επιτροπές ή αντιπροσωπείες που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

  

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
«Το πάρτι του φαρμάκου τελείωσε»
Για το σήμερα της Υγείας και του Φαρμάκου αλλά και για το χθες με τις «επιλεκτικές» και καθόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις τιμών σε φάρμακα της Novartis υψηλής κατανάλωσης μιλά στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Ξανθός.
«Το πάρτι του φαρμάκου τελείωσε»
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
«Οι εκ των έσω βολές πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης»
H πρώην πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τις παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν την αναπαραγωγή φαινομένων Novartis στο μέλλον και για τα θεσμικά «φάρμακα»...
«Οι εκ των έσω βολές πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης»
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Siemens - Novartis, αγώνες κοινοί!
Δύο διεθνή σκάνδαλα με βασικούς πρωταγωνιστές τη γερμανική SIEMENS και την ελβετική NOVARTIS, κατάφεραν να εμπλέξουν δεκάδες χώρες στον δαίδαλο των αθέμιτων, παράνομων μεθόδων προώθησής των προϊόντων τους.
Siemens - Novartis, αγώνες κοινοί!
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ποιoς πληρώνει τον «κόφτη» στις δαπάνες ειδικής αγωγής
Λίγες μέρες πριν από την εκπνοή του 2016, ο ΕΟΠΥΥ αιφνιδίασε άπαντες όταν ανακοίνωσε πως μέσα σε τέσσερις μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Ειδικής Αγωγής θα έπρεπε να συμμετέχουν στον διάλογο με τον...
Ποιoς πληρώνει τον «κόφτη» στις δαπάνες ειδικής αγωγής
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ο πετυχημένος μάνατζερ, ο «άτυπος» σύμβουλος και οι τιμές των φαρμάκων
Novartis: Η πλούσια δράση των πρωταγωνιστών στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας με το δημόσιο χρήμα. Η πολιτική του φαρμάκου στη χώρα μας. Γιατί η Ελλάδα είναι παράδεισος για τις φαρμακοβιομηχανίες.
Ο πετυχημένος μάνατζερ, ο «άτυπος» σύμβουλος και οι τιμές των φαρμάκων
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
«Θα δουλεύουμε σαν σκλάβοι ήλιο με ήλιο»
Για κατάργηση του 8ωρου, ρεπό που αποτελούν «τυράκι» στην αντεργατική φάκα και ανάγκη συνέχισης των δυναμικών κινητοποιήσεων, ώστε να μην κατατεθεί ή να ακυρωθεί στην πράξη, μίλησαν οι εργαζόμενοι που...
«Θα δουλεύουμε σαν σκλάβοι ήλιο με ήλιο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας