Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξι νοματαίοι για επτά άδειες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξι νοματαίοι για επτά άδειες

  • A-
  • A+
Προσωρινοί υπερθεματιστές με τίμημα την τιμή εκκίνησης (35 εκατ. ευρώ) θα θεωρηθούν, χωρίς δημοπρασία, οι έξι ενδιαφερόμενοι για τηλεοπτικές άδειες, αν δεν εκδηλώσουν άμεσα ενδιαφέρον τουλάχιστον άλλοι δύο υποψήφιοι.

Επτά είναι συνολικά οι τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου που προβλέπονται από τον νόμο, αλλά προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι είναι έξι.

Οι εταιρείες που κατέθεσαν φακέλους την Πέμπτη στο ΕΣΡ είναι:

  • Ειδήσεις Ντοτ Κομ Α.Ε. (ΣΚΑΪ),
  • Antenna TV A.E. (ANT1),
  • Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha),
  • Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (Epsilon),
  • Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star) και
  • Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.

Μία άδεια λοιπόν, πανελλαδική, γενικού περιεχομένου, παραμένει αδιάθετη και η οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «επαναπροκηρύσσεται υποχρεωτικά από το ΕΣΡ, με την ίδια τιμή εκκίνησης, εφόσον εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από τουλάχιστον έναν υποψήφιο με την κατάθεση στο ΕΣΡ σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή».

Ο χρόνος φυσικά δεν είναι απεριόριστος για όποιον ενδιαφερθεί, μια και θα έχει το δικαίωμα να το κάνει «μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου», μέχρι την προκήρυξη δηλαδή των θεματικών αδειών. Τότε, λοιπόν, αυτή η μία άδεια γενικού περιεχομένου θα μετατραπεί σε θεματική και θα προστεθεί στις υπόλοιπες τρεις (θεματικές).

Θα έχουμε δηλαδή τέσσερις θεματικές άδειες, πάντοτε πανελλαδικές, που μπορεί να είναι αθλητικές, παιδικές, μουσικές κ.ο.κ.

Σίγουρα όμως δεν θα μπορεί να είναι ειδησεογραφική, αυτό είναι 100% ξεκάθαρο. Σημειώστε επίσης πως η προκήρυξη για τις θεματικές δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

Εξι λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι για τις επτά άδειες, οπότε δεν θα διενεργηθεί δημοπρασία. Κι εδώ ο νόμος είναι απολύτως σαφής: «Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μιας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας».

Και οι έξι λοιπόν θεωρούνται πλέον προσωρινοί υπερθεματιστές με τίμημα για την κάθε άδεια 35 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που πρέπει να πληρωθούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, όσο και η διάρκεια των αδειών (10ετής).

Οι προσωρινοί υπερθεματιστές θα γίνουν... οριστικοί όταν ελεγχθούν οι φάκελοι που κατατέθηκαν και αποδειχθεί πως όλα τα δικαιολογητικά είναι σωστά. Αν τώρα στην πορεία προκύψουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για τη μία άδεια που περισσεύει, τότε πάμε για δημοπρασία όπως προβλέπει ο νόμος, αφού οι υποψήφιοι πλέον, συνολικά, θα είναι περισσότεροι από επτά.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις έξι εταιρείες που διεκδικούν τις άδειες παρουσιάζει η έκτη, αυτή που προσήλθε τελευταία στο ΕΣΡ την Πέμπτη το μεσημέρι, περίπου τρία τέταρτα πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Είναι η Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε. με διακριτικό τίτλο E Channel, μια νεοσύστατη εταιρεία που καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ στις 2 Ιανουαρίου, διαθέτοντας αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 6.630.000 ευρώ που εν συνεχεία ανέβηκε στα 8.030.200 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε αν πίσω από αυτό το εταιρικό σχήμα βρίσκεται ο Φίλιππος Βρυώνης, όπως φημολογείται.

Πάντως άνθρωποι που συμμετείχαν στο δικό του κανάλι είναι τώρα κι εδώ, καθώς εκτός από τον Μάκη Γιομπαζολιά (πρόεδρος) που ήταν και ο εκπρόσωπος της Τηλεοπτικής Ελληνικής στο ΕΣΡ, στο Δ.Σ. της ως μέλος συμμετέχει κι ένα επιπλέον πρόσωπο που ήταν μέλος στη Ραδιοτηλεοπτική, μέχρι που ανέλαβε τον πλήρη έλεγχό της ο Ιβάν Σαββίδης.

Η εταιρεία κατέθεσε εγγυητική επιστολή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχεται από την Τράπεζα Αττικής.


Διαβάστε επίσης: ● Μία αποστολή για τη δημοσιογραφία σε καιρούς κρίσης


 Επιτέλους ξεκαθάρισμα

EUROKINISSI

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, έδειχνε ικανοποιημένος από την εξέλιξη. «Το αποτέλεσμα της διαδικασίας κρίνεται θετικό», δήλωσε.

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μια διαδικασία άρτια και συμπαγή, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σύντομα θα περάσουμε σε μια φάση κατά την οποία και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο, ενώ -με τις προοπτικές αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο- αναμένεται αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση.

»Υπάρχουν, λοιπόν, όλες οι προϋποθέσεις, ώστε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Συνολικά, αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά».

MEDIA
Οι γνωστοί και οι άγνωστοι των τηλεοπτικών αδειών
Επτά υποψήφιοι παρουσιάστηκαν στο ΕΣΡ προκειμένου να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού. Οι πέντε είναι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι: ΑΝΤ1 (Κυριακού), Epsilon TV (Σαββίδης), Star...
Οι γνωστοί και οι άγνωστοι των τηλεοπτικών αδειών
MEDIA
Τηλεοπτικές άδειες: 5 + 1 τελικά
Επικυρώθηκαν από το ΕΣΡ οι πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου. Το Συμβούλιο περιμένει μέσα στις επόμενες 45 μέρες να πάρει το πράσινο φως από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά...
Τηλεοπτικές άδειες: 5 + 1 τελικά
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Εικόνα με παράσιτα
Πόσα κανάλια χωρά κάθε πολυπλέκτης, πόσους πολυπλέκτες θα έχει προσεχώς η χώρα, τι θα γίνει με τη νέα τεχνολογία και τελικά πόσες άδειες θα δοθούν και πότε; Οι απόψεις διίστανται και διάλογος δεν υφίσταται...
Εικόνα με παράσιτα
MEDIA
Στο ΕΣΡ τα κανάλια για το δημοψήφισμα
Την Τρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καλεί τα κανάλια για ακρόαση με θέματα που αφορούν το περίφημο δημοψήφισμα του καλοκαιριού 2015. Εκείνη τη «μαύρη» εβδομάδα για τη δημοσιογραφία αν θυμάστε, όταν...
Στο ΕΣΡ τα κανάλια για το δημοψήφισμα
MEDIA
Εννέα για τον τελικό
Μετά και την αποδοχή των προσφυγών που είχαν καταθέσει οι δύο διεκδικητές που είχαν αποκλειστεί στην πρώτη φάση, εννέα θα είναι τελικά οι υποψήφιοι που μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη δημοπρασία των...
Εννέα για τον τελικό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντί αδειών ζητούν ασφαλιστικά μέτρα
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να συζητηθούν αύριο οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών σχετικά με τις 7 νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής...
Αντί αδειών ζητούν ασφαλιστικά μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας