• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.8°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.0°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.3°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.2°C / 20.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.9°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 19.6°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 21.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 24.4°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.3°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 21.1°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  54%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το αριστερό όραμα (3): Ο δημοκρατικός δρόμος

 • A-
 • A+

Λέγαμε στο προηγούμενο ότι πρέπει να ξανασχεδιάσουμε τα βήματα που οδηγούν από την κοινωνία της ανελευθερίας και ανισότητας στην κοινωνία της ελευθερίας, χρησιμοποιώντας την κλασική και τη σύγχρονη αριστερή θεωρία αλλά και την πολύτιμη εμπειρία της διακυβέρνησης. Το κράτος βρίσκεται στο κέντρο της αξιολόγησης της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της νέας προγραμματικής του πρότασης. Για την παραδοσιακή μαρξιστική πολιτική θεωρία, το κράτος βρίσκεται απέναντι στην Αριστερά.

Διασφαλίζει ότι ο ταξικός αγώνας περιορίζεται και οριοθετείται και οι μικρές νίκες της εργατικής τάξης δεν θέτουν σε κίνδυνο την καπιταλιστική κυριαρχία. Η αριστερή στρατηγική επομένως αντιμετώπιζε το κράτος εχθρικά, από τα έξω, είτε με επιθέσεις είτε με τακτική περικύκλωσης. Προετοίμαζε μια δεύτερη λαϊκή εξουσία ή «αντικράτος» που θα αντικαθιστούσε το αστικό κράτος καταδικάζοντάς το σε παρακμή.

Για τη σοσιαλδημοκρατία, από την άλλη, το κράτος είναι απλά ένα εργαλείο της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Ο πολιτικός αγώνας διεξάγεται στο εσωτερικό των κρατικών θεσμών, στο κοινοβούλιο, στα υπουργεία και στους κρατικούς μηχανισμούς. Πρέπει να υπάρχει επομένως έλεγχος των θεσμών και των κρατικών λειτουργών από το κόμμα, μια και οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται στους θεσμούς και τα αποτελέσματά τους διαχέονται από τα πάνω προς τα κάτω. Σ‘ αυτή τη λογική οι πολίτες αποτελούν στηρίγματα και χειροκροτητές των πολιτικών και αποδέκτες της γενναιοδωρίας της εξουσίας.

Ολες οι παλιές στρατηγικές για την κατάληψη της εξουσίας συνταξιοδοτήθηκαν. Δεν υπάρχουν πια Βαστίλες ή Χειμερινά Ανάκτορα, ενώ η σοσιαλδημοκρατία στηριζόταν στη διαρκή αύξηση των καπιταλιστικών κερδών. Ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό είναι επομένως μονόδρομος για τη σημερινή Αριστερά. Το δίλημμα δεν είναι επανάσταση ή μεταρρύθμιση αλλά ποια είδη μεταρρύθμισης μας διαχωρίζουν από τη σοσιαλδημοκρατία. Η Αριστερά πρέπει να είναι μέσα και ενάντια στο κράτος, πρέπει να το διεκδικεί αλλά και να ενεργεί ενάντια στους θεσμικούς περιορισμούς, τις στρατηγικές επιλογές και την ιδεολογική κατεύθυνσή τους. Το κράτος οργανώνει την ενότητα του κυρίαρχου μπλοκ και διαχειρίζεται τη λαϊκή συναίνεση επιλέγοντας στρατηγικά τα πεδία παρέμβασης ώστε να διατηρεί την ταξική κυριαρχία.

Αλλά όπως λέει ο Νίκος Πουλαντζάς, ο μεγάλος θεωρητικός του δημοκρατικού δρόμου, το κράτος δεν αποτελεί μια μονολιθική οντότητα ή εργαλείο, αλλά «όπως το "κεφάλαιο" είναι ένας συσχετισμός δυνάμεων ή, ακριβέστερα, η υλική και ειδική συμπύκνωση ενός συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα σε τάξεις και μερίδες τάξεων, έτσι όπως αυτός εκφράζεται πάντοτε μέσα στο κράτος με ειδικό τρόπο». Για τον Πουλαντζά, οι ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί βρίσκονται στην πλευρά της αστικής τάξης. Αλλά ένας μεγάλος αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων ανήκουν στη μικροαστική τάξη και επηρεάζονται από τους λαϊκούς αγώνες. Αποστασιοποιούνται από την κεντρική κρατική άποψη οδηγώντας σε ρωγμές, ρήξεις και διχασμούς στο προσωπικό και τους μηχανισμούς του κράτους.

Η πάλη των τάξεων βρίσκεται μέσα στο κράτος μια και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ταξικά προσδιορισμένοι. Ετσι αναδύονται στο κράτος «κέντρα αντίστασης» που εκδηλώνονται σε αποφάσεις που προωθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική ισορροπία δυνάμεων. Οι αγώνες των εργαζομένων μέσα και έξω από το κράτος ανακατευθύνουν τις θεσμικές προτεραιότητες και πετυχαίνουν περιστασιακές νίκες.

Οταν δημόσιοι υπάλληλοι αντιστέκονται στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις ή τις προοδευτικές πολιτικές, εκφράζουν τόσο την ταξική θέση τους όσο και βαθιά θεμελιωμένα συμφέροντα. Βέβαια οι επιτυχίες όσων αντιστέκονται είναι περιορισμένες. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι δομική. Οσο περισσότερο προσπαθεί μια αριστερή κυβέρνηση να αλλάξει την ισορροπία τόσο περισσότερο το κράτος, ως «συμπύκνωση του συσχετισμού δυνάμεων», θα αντιστέκεται. Η αλλαγή του συσχετισμού χρειάζεται από τη μια μεριά μια περιοδική πολιτική σοκ, στρατηγικά επιλεγμένες ρήξεις σε κρίσιμους τομείς και από την άλλη σταδιακές μεταρρυθμίσεις. Κυρίως χρειάζεται τον κόσμο στον δρόμο να αντιστέκεται και να υποστηρίζει την αριστερή κυβέρνηση.

Κατάληψη της κρατικής εξουσίας, γράφει ο Νίκος Πουλαντζάς, σημαίνει ότι αναπτύσσεται ένας μαζικός αγώνας, ικανός να μεταβάλει τον συσχετισμό δυνάμεων μέσα στους κρατικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αποτελούν το στρατηγικό πεδίο των πολιτικών αγώνων. Ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό έχει δύο παράλληλες κατευθύνσεις που συναρθρώνονται. Η κοινοβουλευτική επιδιώκει νίκες στο τυπικό πολιτικό παιχνίδι που αποσκοπούν στον σταδιακό περιορισμό του κρατισμού, της καταστολής, της ανοικτής ή καλυμμένης κρατικής προστασίας του καπιταλισμού και της ιδεολογικής του νομιμοποίησης. Αλλά για να πετύχει, προϋποθέτει την υποστήριξη ενός μαζικού κινήματος βασισμένου σε πλατιές λαϊκές συμμαχίες. Χρειάζεται λοιπόν αγώνας αντίστασης και ενδυνάμωσης των εσωτερικών αντιφάσεων του κράτους και των κρατικών λειτουργών που αντιστέκονται. Αυτός συμπληρώνεται από την εξωτερική πίεση στους θεσμούς και τους μηχανισμούς, που οργανώνεται από δίκτυα, λαϊκές εξουσίες βάσης, αμεσοδημοκρατικές δομές.

Ο δημοκρατικός δρόμος... διακόπτεται

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δομήθηκε στη βάση του κινηματικού ακτιβισμού και αντιστάσεων κατά της λιτότητας. Θα μπορούσαμε να πούμε σχηματικά ότι όταν το πλήθος των πλατειών έγινε λαός και οι «αγανακτισμένοι» πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας είχε κάνει την υπέρβαση του παραδοσιακού αριστερού αυτοπεριορισμού όταν δήλωσε αναπάντεχα ότι και θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε κυβέρνηση.

Η πλατεία Συντάγματος αποτέλεσε τον συμβολικό χώρο της συνεύρεσης των δύο κατευθύνσεων. Στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωνε τη δυναμική αντιπολίτευση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Στην πλατεία, η «Βουλή των Κοινοτήτων» ασκούσε την άμεση δημοκρατία και δυνάμωνε τη λαϊκή ορμή που οδήγησε στις νίκες του 2015. Είχαμε λοιπόν μια διαρκή σύμπλευση δυναμικών αντιστάσεων και θεσμικής αντιπολίτευσης, άμεσης και έμμεσης πολιτικής συμμετοχής. Ηταν μια παραδειγματική περίπτωση του δημοκρατικού δρόμου, ένα μάθημα διαρκείας στην ικανότητα των πολιτών να παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους.

Μετά τις εκλογές η κοινωνική κινητοποίηση ατόνησε. Η εκλογή μιας κυβέρνησης που υποστηρίζει τα αιτήματα των κινημάτων επιφέρει μια σχετική ηρεμία. Οι εκλογές καταπραΰνουν τον δρόμο και στέλνουν το πλήθος σπίτι του. Εδώ χάθηκε το νήμα του δημοκρατικού δρόμου. Η εκλογική πλειοψηφία αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την Αριστερά, αλλά δεν ολοκληρώνει τη διαδικασία. Αυτή είναι μακροχρόνια, ένας πόλεμος θέσεων με νίκες και ήττες, που σταδιακά αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων. Πρέπει επομένως να συνεχιστεί η κινητοποίηση των λαϊκών τάξεων που συμπορεύονται κριτικά με την κυβέρνηση. Μόνο ένα πλατύ λαϊκό κίνημα αποτελεί άμυνα απέναντι στην αναμενόμενη αντίδραση του αντιπάλου και εγγύηση για τη μη ενσωμάτωση της κυβέρνησης. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, παραμονεύει η σοσιαδημοκρατικοποίηση του πειράματος, προειδοποιεί ο Πουλαντζάς.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση πρέπει να ενδυναμώσει τα «κέντρα αντίστασης» στο κράτος και να επιδιώξει μια πιο ισορροπημένη συμπεριφορά των θεσμών. Δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει δέκα χιλιάδες κρατικούς λειτουργούς όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Αλλά η άποψη να διατηρήσουμε τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς στις θέσεις τους ελπίζοντας ότι θα ανταποδώσουν αυτή την πρωτοφανή κίνηση αποδείχθηκε λαθεμένη. Πολλοί υπουργοί βρέθηκαν σε μια περίεργη κρατική «ομηρία» που αποσκοπούσε στη ματαίωση προοδευτικών πολιτικών.

Οι μέθοδοι περιελάμβαναν το επιλεκτικό φιλτράρισμα της πληροφορίας, τη συστηματική αδράνεια σε ζητήματα λαϊκού ενδιαφέροντος, την επιδίωξη αμοιβαία αντιφατικών προτεραιοτήτων, την άνιση υλοποίηση αποφασισμένων μέτρων ή τη διεκδίκηση ad hoc, περιστασιακών και ασυντόνιστων πολιτικών. Η Αριστερά προγραμματικά ή ακούσια περπάτησε τον δημοκρατικό δρόμο, αλλά παραστράτησε όταν έφτασε στον πρώτο σταθμό. Αλλά ξέρουμε ποια είναι η κατάληξη του δρόμου, ο σοσιαλισμός; Γι’ αυτά στο επόμενο.

* Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Πουλαντζάς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Το αριστερό όραμα (2)
Μόνο η αποδοχή της ήττας προετοιμάζει τη νίκη. Πετύχαμε πολλά και αποτύχαμε σε άλλα. Θα προσπαθήσουμε ξανά και θα αποτύχουμε καλύτερα. Οι νίκες δεν είναι παρά διαβαθμίσεις της ήττας. Η μεγάλη μας ευθύνη είναι...
Το αριστερό όραμα (2)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Το αριστερό όραμα (1)
Μια μεγάλη αντίφαση χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι λαοί αντιδρούν και απορρίπτουν το νεοφιλελεύθερο κοινωνικοοικονομικό καθεστώς, αλλά η δυσαρέσκεια δεν συνοδεύεται από το σχέδιο ή την ελπίδα μιας...
Το αριστερό όραμα (1)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Αριστερά και κόμμα
Η νέα κοινωνική διαστρωμάτωση υποχρεώνει την ελληνική Αριστερά να πειραματιστεί, να πάρει ρίσκα, να χρησιμοποιήσει τη φαντασία και τις δεξιότητες της κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας. Το κόμμα πρέπει να έχει...
Αριστερά και κόμμα
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Μαθαίνοντας από τον Κόρμπιν
Η υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, η απόκρουση της επίθεσης των ξένων ορντο-σαδιστών και των εγχώριων παρατρεχάμενών τους μεταμορφώνουν τον πολιτικό σε ηγέτη και την επιμέρους ιδεολογία σε...
Μαθαίνοντας από τον Κόρμπιν
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Η ψυχική διάσταση της εξουσίας
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η καθίζηση των καθεστωτικών κομμάτων, η αίσθηση τέλους εποχής που υπάρχει παντού, έχει αφήσει τους βουλευτές και τα στελέχη της αντιπολίτευσης βαθιά τραυματισμένους. Ετσι, οι επιθέσεις...
Η ψυχική διάσταση της εξουσίας
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Αυτονομία ή κυβερνησιμότητα;
Αξιακά η δημοκρατία βάζει πρώτα την αυτονομία και μετά την επιλογή κυβερνήσεων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για την απλή αναλογική και όχι μια μηχανική αναλογικότητα. Οι πενήντα χαρισμένοι βουλευτές δεν...
Αυτονομία ή κυβερνησιμότητα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας