Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν είναι τυχαίο εδώ που φτάσαμε…

Βιώματα και αποκαλύψεις ενός δημοσιογράφου

Δεν είναι τυχαίο εδώ που φτάσαμε…

  • A-
  • A+

Είναι ο Νίκος Γερακάρης και το βιβλίο του «Εσωτερικός μετανάστης». «Δημοσιογράφος 56 χρόνια (είχα και τη δικηγορική ιδιότητα… δευτερευόντως)», προσθέτει στην ίδια εισαγωγή, «με θητεία δεκαετιών σε δέκα ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες και δύο της Θεσσαλονίκης, σε περιοδικά, στο ΕΙΡ (που έγινε αργότερα ΕΡΤ), στον ΑΝΤΕΝΝΑ από εικοσαετίας. Στον ΕΟΤ, υπεύθυνος Τύπου, οκτώ χρόνια. Και στην Εθνική Τράπεζα, επίσης υπεύθυνος Τύπου, 28,5 χρόνια. Ακουσα και έζησα πολλά»… (Να διευκρινιστεί ότι ουδέποτε έκανε ρεπορτάζ στις θέσεις που κατείχε ως υπεύθυνος Τύπου).

Στον Εμφύλιο

Σε κάποια από τα πολλά που έζησε θα σταθώ στη συνέχεια. Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια (εκεί να ιδείς ανέχεια), στη φλεγόμενη και σπαρασσόμενη γενέτειρά του, Μάνη, τον Εμφύλιο (ενδεικτική η οικογενειακή φωτογραφία στο εξώφυλλο του βιβλίου), ώς την Αθήνα –Κορυδαλλό και Κοκκινιά. Κι από εκεί Νομική και δημοσιογραφία. Στα αθλητικά στην αρχή, και στη συνέχεια ρεπορτάζ στα υπουργεία Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Αμυνας και, γενικώς πολιτικά, συν δημοσιογραφικές αποστολές ανά τον κόσμο.

«Ο αναγνώστης των επόμενων σελίδων δε θα διαβάσει απλώς μια βιογραφία, από τις πολλές που κυκλοφορούν και στη χώρα μας», γράφει προλογίζοντας ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κώστας Μενουδάκος. «Ο συγγραφέας παραθέτει στιγμές από την προσωπική και την επαγγελματική ζωή, τις οποίες, όμως, συνδέει με γεγονότα τα οποία έχουν καταγραφεί στα μεγάλα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας, όχι μόνο της παγκόσμιας, ή έχει βιώσει ο ίδιος προσωπικά. […] Ο Νίκος Γερακάρης έχει διανύσει την μακρόχρονη επαγγελματική σταδιοδρομία του χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από κόμματα ή άλλα κέντρα εξουσίας και χωρίς την εύνοιά τους».

Βαραίνει στο βιβλίο η περίοδος όπου ο γραπτός δημοσιογραφικός λόγος είχε κύρος. Που μετρούσε η είδηση, όχι αυτή που πλασάρουν οι κρατούντες, αλλά αυτή που πρέπει να ανακαλύψει –και να αποκαλύψει– ο ίδιος ο δημοσιογράφος. Να σταθώ στη συνέχεια, ενδεικτικά, σε μερικά σημεία του βιβλίου του –όσα αντέχει ο παρών χώρος:

● Αναφερόμενος στον Εμφύλιο, όπου είχε και η οικογένειά του θύματα: «Εγκλήματα έγιναν και από τις δύο πλευρές. Ποια και πόσα από την κάθε μια είναι αδύνατο να εξακριβωθεί. Χειρότερες, φρικτές ήταν οι ομαδικές εκτελέσεις – δολοφονίες».

Στην Εθνική Τράπεζα

■ Από τις αποκλειστικές ειδήσεις του, σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς, να αναφέρω ότι, με τις διασυνδέσεις του, όντας στον χώρο της Δικαιοσύνης, είχε, μεταξύ άλλων, μεταφέρει πρώτος την απαλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου από το Ειδικό Δικαστήριο.

■ Αναφερόμενος σε θανατικές (όχι πολιτικές) καταδίκες και εκτελέσεις, κάποιες από τις οποίες είχε παρακολουθήσει, ως δημοσιογράφος, και ο ίδιος: «Συνολικά, από το 1960 ώς και το 1967 είχαν εκτελεστεί 40 θανατοποινίτες. Από αυτούς οι τέσσερις ήταν γυναίκες».

■ Εκτενής η αναφορά από τη θητεία του στην Εθνική Τράπεζα. Θετική «για την προσφορά χιλιάδων υπαλλήλων και τις προσωπικότητες που ήταν ηγέτες της Εθνικής Τράπεζας». Αρνητική όσον αφορά τις παχυλές αμοιβές, ειδικότερα με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Γιώργο Παπανδρέου, με ορατή την κρίση, σε διοικητές, υποδιοικητές, διευθύνοντες συμβούλους κ.ά. «Αποδοχές υπερτριπλάσιες εκείνων του πρωθυπουργού». Κι από κοντά «η αλόγιστη πιστωτική επέκταση, τόσο στα επιχειρηματικά δάνεια, όσο και στη λιανική τραπεζική. […] Εχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη των εργαζομένων η “ρήση” γενικού διευθυντή “να τα παντελονιάσουμε και να φύγουμε”».

■ Και: «Σκανδαλώδεις συμβάσεις υπήρξαν στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, κυρίως μετά το 1981. Το ίδιο είχε συμβεί όμως και στις περιόδους δικτατοριών». Και να παραδείγματα…

■ «Αποτέλεσμα ήταν να γράφει σήμερα η τράπεζα πολλά εκατομμύρια ζημιές απ’ τα δάνεια αυτά και να έχουν τιμωρηθεί αρκετοί υπάλληλοι που εργάστηκαν υπό πίεση για να πιάσουν τους υψηλούς στόχους». Και κάτι τελευταίο (επειδή το πράγμα ξεπερνάει πλέον τις αρμοδιότητες και τις γνώσεις ενός πολιτιστικού συντάκτη): «Σήμερα, μετά τις συγχωνεύσεις και τις ανακεφαλαιώσεις, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Πειραιώς και την Αλφα».

Δεν είναι τυχαίο εδώ που φτάσαμε…

Στο πλαίσιο

Θανατικό κι αυτό – χρονιάρες μέρες (κι ας περιοριστώ σ’ αυτά που αφορούν άμεσα τη θεματογραφία της στήλης): Πάει, χριστουγεννιάτικα, αναπάντεχα και ο Σεραφείμ Φυντανίδης, συνταξιδιώτης στο όχημα της «Ελευθεροτυπίας» 30 και χρόνια. Προσωπικά διατηρώ τις καλύτερες μνήμες από το φύλλο και τον Σεραφείμ («Πού ’ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια…», που λέει και το τραγούδι). Ωσπου προέκυψαν οι εκ νόμου κληρονόμοι και το ’καναν ρημαδιό...

Δεν έχει νόημα να επαναλάβω τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την εφημερίδα και τον διευθυντή της. Θα σταθώ σε κάτι που, εκτιμώ, έχει τη σημασία του τις μέρες που διανύουμε: Η «Ελευθεροτυπία» ήταν η πρώτη μεγάλη εφημερίδα που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αλλά και η πρώτη, μετά τη νίκη, που ανάρτησε το σύνθημα: «Στηρίζουμε την Αλλαγή – Ελέγχουμε την Εξουσία».

Επιστρέφοντας στον Σεραφείμ: Δεν του πήγαν καλά τα πράγματα τα τελευταία χρόνια. Δεν τον ευνόησαν οι επιλογές του, κι αυτό σίγουρα δεν θα πρέπει να του ήταν ευχάριστο. Από τις πρόσφατες χαρές του (πλην της μόνιμης απόλαυσής του, του τσιγάρου, που σίγουρα του λιγόστεψε τη ζωή), η έκδοση του βιβλίου για τα χρόνια του στην «Ελευθεροτυπία», που ήταν και το αντικείμενο τηλεφωνικής μας, προ ημερών, κουβέντας. Και μακάρι να ήταν σε θέση να δει πόσοι, με ειλικρινή θλίψη, τον κατευόδωσαν.

Κι ένα στερνό αντίο στον Γρηγόρη Σεμιτέκολο, εξαιρετικό καλλιτέχνη και περφόρμερ, συν άνθρωπος με ιδιότυπο χιούμορ. Που θα ήταν περισσότερο γνωστός κι «εμπορικός», αν νοιαζόταν για την προβολή του. Του χρωστάω κάτι περισσότερο από αυτή τη σύντομη αναφορά.

ΚΑΙ… Προς εκλογές λοιπόν – μετά φόβου, οργής, αλλά και ελπίδων…

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
«Είναι άσχημα τα πράγματα!»
Ενα βιβλίο 150 σελίδων με τίτλο «Οι Γυρολόγοι» - ήγουν επαγγέλματα, που κυριάρχησαν επί δεκαετίες, στις λαϊκές κυρίως γειτονιές, και δεν υπάρχουν πλέον. Τα αφάνισε η εξέλιξη και ο λεγόμενος πολιτισμός.
«Είναι άσχημα τα πράγματα!»
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ετσι βγήκε το «Ζ»…
Πάλι για τον Βασίλη Βασιλικό και το «Ζ»; Πάλι. Πρώτον, επειδή χτες συμπληρώθηκαν 57 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, του πασίγνωστου διεθνώς Ζ (ζει) από το βιβλίο του Βασιλικού και την ταινία του...
Ετσι βγήκε το «Ζ»…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Μια ζωή χρέη...
Ο Θέμος Κορνάρος του «Χαϊδαριού» - και όχι μόνο... Είναι ο συγγραφέας που είχε κάνει τα βιώματά του βιβλία, που τα έγραφε, θα λέγαμε, με το αίμα του.
Μια ζωή χρέη...
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ο Φιλιππότης του βιβλίου
Ως εργαζόμενος στο βιβλιοπωλείο της «Εστίας» και αργότερα, όταν απέκτησε δικό του βιβλιοπωλείο κι εκδοτικό οίκο, πρόσφερε πάντα με καλή διάθεση, στους νέους κυρίως, τα βιβλία που ήθελαν ή που τους συνιστούσε ο...
Ο Φιλιππότης του βιβλίου
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ετσι χτίστηκε το γερμανικό «θαύμα»
​Υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα ο Γιώργος Ξ. Ματζουράνης, που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο (26 Αυγούστου 2017), στα 82 του, καταθέτοντας σημαντικό έργο: δημοσιογράφος–ερευνητής, λογοτέχνης,...
Ετσι χτίστηκε το γερμανικό «θαύμα»
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ενας αναξιοποίητος θησαυρός
«Στις 3 Αυγούστου 2018 κλείνουν 60 χρόνια από τότε που ρίζωσα στην Ελλάδα. Πίστευα ότι θα γιόρταζα την επέτειο με χαρά αλλά, παρά τα 12 βιβλία που εξέδωσα με εξαιρετικούς Ελληνες εκδότες και τους τρεις τόμους...
Ενας αναξιοποίητος θησαυρός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας