• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 26.3°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.0°C / 22.1°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 19.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 20.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.1°C
  3 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.7°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.8°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 20.9°C / 25.0°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 16.5°C / 24.9°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 26.5°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ανύπαρκτες βιβλιοθήκες

 • A-
 • A+
Ενα ακόμη SΟS για τη δημιουργία των σχολικών βιβλιοθηκών.

«Ανακινώ πάλι το θέμα, διατρέχοντας με λίγα λόγια την ιστορία των Βιβλιοθηκών της χώρας μας, με την ελπίδα ότι η σημερινή πραγματικότητα με τις τεράστιες ανάγκες της θα υπερβεί την ύπνωση του κρατικού μηχανισμού και ότι ίσως έχουμε ακόμα τον χρόνο να αναχαιτίσουμε τις αναμενόμενες άσχημες εξελίξεις»...

Είναι ο Γιώργος Δαρδανός, ο οποίος επί 50 και πλέον έτη δεν αρκείται ως εκδότης (Gutenberg) χρήσιμων βιβλίων (βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών –το 2018– για την προσφορά του στα Γράμματα) και συνδικαλιστής (είναι επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών), αλλά πασχίζει –με κείμενα και συγκεκριμένες ενέργειες– για την οργάνωση σχολικών βιβλιοθηκών.

Πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά, σε εκτενές άρθρο του πριν από δύο εβδομάδες (20-21 Μαρτίου) στην παρούσα εφημερίδα – απ’ όπου και η αφετηρία του παρόντος κειμένου. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δημιουργήσουμε βιβλιοθήκες στα σχολεία μας, μετά να τις στελεχώσουμε, να τις δικτυώσουμε και να τις ψηφιοποιήσουμε», επισημαίνει στο άρθρο του.

Βιβλιοθήκες–ντεκόρ...

Ο συντάκτης αυτής της σελίδας έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές μαρτυρίες λογοτεχνών που έχουν πάει, προσκεκλημένοι από εκπαιδευτικούς, σε σχολεία, όπου διαπιστώνουν το τεράστιο έργο που προσφέρουν (ειδικότερα σε μαθητές Γυμνασίου) σε σχέση με το λογοτεχνικό βιβλίο. Κάτι όμως που γίνεται περιστασιακά από καθηγητές που αγαπούν το βιβλίο και πασχίζουν να περάσουν την αγάπη τους και στους μαθητές.

Γιατί, δυστυχώς, στη μεγάλη τους πλειονότητα τα παιδιά βολεύονται με το ηλεκτρονικό... μαραφέτι, που όλο και περισσότερο δυναστεύει τη ζωή μας. Ακόμα και σε σπίτια που κοσμούνται με βιβλιοθήκες και, πολύ περισσότερο, όπως δα βλέπουμε πίσω από τη ράχη κάποιων πολιτικών, άψογες βιβλιοθήκες, που αναρωτιέσαι ωστόσο αν ποτέ έχουν ανιχνεύσει το περιεχόμενό τους (οι Αμερικανοί, έχω διαβάσει, είναι πιο ειλικρινείς σ’ αυτό, καθώς ανάλογες βιβλιοθήκες περιέχουν ομοιώματα βιβλίων, με γραμμένο στη ράχη τους τον τίτλο και τον συγγραφέα!).

«Πώς κι από πού, κυρ Γιώργη, προμηθεύεσαι τα βιβλία που πουλάς;» είχα ρωτήσει, ως δημοσιογράφος, τον –μακαρίτη πλέον– Γιώργη Νασιώτη, πνευματικό προμηθευτή στην εφηβεία μας, σε καροτσάκι τα πρώτα χρόνια, στο υπόγειο -στη συνέχεια- παλαιοβιβλιοπωλείο του (πάει κι αυτό...) στο Μοναστηράκι. «Από την αντιπαροχή, από τους κληρονόμους», ήταν η απάντησή του.

Επειδή, προφανώς, ο μεγαλύτερος μπελάς σε κάθε κατεδάφιση ή μετακόμιση είναι τα βιβλία – ειδικότερα για κάποιους οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται και θέλουν να τα ξεφορτωθούν! (Σε αντίθεση με αυτούς που πρέπει οι ίδιοι να τα πακετάρουν, να τα ξεπακετάρουν και να τα τακτοποιήσουν σε κάποια βιβλιοθήκη, για να ξέρουν, όταν χρειάζεται, πού θα τα βρουν, διαφορετικά είναι σα να μην τα έχουν). Κι ας προστεθεί ότι στην περίπτωση που οι κληρονόμοι δεν βρίσκουν ή δεν σκέφτονται ότι μπορούν να τα πουλήσουν, τα πετούν στα σκουπίδια μαζί με άλλα – άχρηστα για τους ίδιους (αρχεία π.χ.), προς μεγάλη χαρά κάποιων ερευνητών, οι οποίοι τα βρίσκουν και τα αξιοποιούν.

Χωρίς ενδιαφέρον

Επανερχόμενος στον μακαρίτη παλαιοβιβλιοπώλη, να προσθέσω ότι, μολονότι αναλφάβητος, ύστερα από κάποια χρόνια άρχισε να αναγνωρίζει τα καλά –τα σπάνια– και να τα κρατάει. Ωσπου απόκτησε μια συλλογή πολύτιμων βιβλίων, υπολογίζοντας ότι κάποιος θα ενδιαφερόταν να την αγοράσει. «Απευθυνθήκαμε σε κάποιους, αλλά ήθελαν να την πάρουν σχεδόν τσάμπα», μου είπε ο γιος του κυρ Γιώργη, όταν ο ίδιος είχε πλέον φύγει από τη ζωή, και ο γιος κράτησε για λίγο το παλαιοβιβλιοπωλείο. «Τελικά», πρόσθεσε, «ενδιαφέρθηκε και πήρε τα βιβλία ένας Κύπριος συλλέκτης».

Συμβαίνει, βλέπετε, να ζούμε σε έναν τόπο, που καυχιέται ότι γέννησε το πνεύμα, το οποίο ωστόσο έχει δεινοπαθήσει πολλές φορές και ό,τι διασώζεται (όχι μόνο στον χώρο του βιβλίου) οφείλεται σε κάποιες μονάδες. Με σίγουρο το ενδεχόμενο, αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα, οι βιβλιοθήκες να πάψουν να στολίζουν κάποια σπίτια και υπηρεσίες και, όπου διασώζονται, να θεωρούνται μουσειακό είδος. Βιβλία βέβαια θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται – τα περισσότερα ως καταναλώσιμα προϊόντα, με ημερομηνία λήξεως. Αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία...

Στο πλαίσιο

Και ιδού (είδαμε δηλαδή) πως για κάμποσες ώρες η –συγκάτοικος τον τελευταίο χρόνο– τηλεόραση άλλαξε. Κι εκεί που βλέπαμε νοσοκομειακά κρεβάτια, ασπροντυμένους νοσηλευτές, ασθενοφόρα, και ακούγαμε για κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς, οι οθόνες γέμισαν υψηλούς (και χαμηλότερους) προσκεκλημένους, μηνύματα, παρέλαση (ταλαίπωρα στρατά!). Και τώρα, ξανά τα κεφάλια μέσα... Αξιζε να γιορτάσουμε, μέσα σ’ αυτό το κακό, τα 200 χρόνια του ξεσηκωμού; Δεν θα άρμοζε στον συντάκτη της σελίδας αυτής να προσθέσει –και μάλιστα καθυστερημένα– την άρνησή του.

Ευελπιστώ τουλάχιστον ότι κάποιοι από τους συμμάχους κι εταίρους θα πρέπει να έχουνε πάρει χαμπάρι ότι δεν είμαστε του πεταματού, ότι δεν έχουμε μόνο ένα λαμπρό παρελθόν, αλλά κι ένα παρόν που πρέπει να υπολογίζουνε, κι ότι δεν υπάρχουμε μόνο για να υπηρετούμε τα συμφέροντά τους (στα οποία πάντως, πρέπει να ομολογηθεί, όλο και βρίσκουν ντόπιους συνεργούς).

Οπως ήταν αναμενόμενο, μερικά κανάλια εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην ένδυση των κυριών –τι φορούσαν στην ξενάγηση στην Πινακοθήκη, στο προεδρικό δείπνο, στην παρέλαση,– διαφορετική βέβαια σε κάθε εμφάνιση και –υποθέτω– με την έγνοια μήπως προκύψει κάποια άλλη κυρία με τα ίδια (οπότε πιο βολική, από αυτή την άποψη, η ένδυση των αντρών). Χοντρή παραφωνία, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης – και η κυρία που «εκτέλεσε»... θριαμβικά τον Εθνικό Υμνο.

Πάει και ο Αρης Σκιαδόπουλος – εκλεκτός συνάδελφος, γραφιάς, συνεργάτης, φίλος, που, αντίθετα απ’ ό,τι πίστευαν ο ίδιος και δικοί, δεν κατάφερε να νικήσει αυτά που τον χτύπησαν, συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας. Θα μας λείψει.

ΚΑΙ… (της Μελίνας): «Είμαστε ασυναγώνιστοι σε πανηγύρια και μοιρολόγια».

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
«Καημός είναι όλο το ρωμαίικο»…
Τον είχα συναντήσει σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στο Παγκράτι, όπου ζούσε με τη σύζυγό του, την αρχαιολόγο Καίτη Αργυροκαστρίτου και τη μικρή τους κόρη Αγγελίνα, για μια συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία» (4 Μαρτίου...
«Καημός είναι όλο το ρωμαίικο»…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Για τον διδακτικό Καβάφη
Mια ματιά στα περιεχόμενα του βιβλίου δημιουργεί την αίσθηση πως η μελέτη δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Μάλιστα ορισμένα κεφάλαια προκαλούν είτε την περιέργεια είτε την απορία του αναγνώστη.
Για τον διδακτικό Καβάφη
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
«Είναι άσχημα τα πράγματα!»
Ενα βιβλίο 150 σελίδων με τίτλο «Οι Γυρολόγοι» - ήγουν επαγγέλματα, που κυριάρχησαν επί δεκαετίες, στις λαϊκές κυρίως γειτονιές, και δεν υπάρχουν πλέον. Τα αφάνισε η εξέλιξη και ο λεγόμενος πολιτισμός.
«Είναι άσχημα τα πράγματα!»
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ετσι βγήκε το «Ζ»…
Πάλι για τον Βασίλη Βασιλικό και το «Ζ»; Πάλι. Πρώτον, επειδή χτες συμπληρώθηκαν 57 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, του πασίγνωστου διεθνώς Ζ (ζει) από το βιβλίο του Βασιλικού και την ταινία του...
Ετσι βγήκε το «Ζ»…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Μια ζωή χρέη...
Ο Θέμος Κορνάρος του «Χαϊδαριού» - και όχι μόνο... Είναι ο συγγραφέας που είχε κάνει τα βιώματά του βιβλία, που τα έγραφε, θα λέγαμε, με το αίμα του.
Μια ζωή χρέη...
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ο τολμηρός εκδότης του Καζαντζάκη
Με την εμφάνιση των εκδόσεων «Δίφρος» του Γιάννη Γουδέλη άλλαξε το εκδοτικό τοπίο. Μικρή η διάρκειά του, αλλά εντυπωσιακή η παρουσία του, καθώς άρχισε την εκδοτική του διαδρομή με τα Απαντα του Νίκου...
Ο τολμηρός εκδότης του Καζαντζάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας