Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η εφημερίδα που κατανίκησε το εκδοτικό κατεστημένο

Σαράντα χρόνια από την έκδοση της μοναδικής «Αδέσμευτης Γνώμης»

Η εφημερίδα που κατανίκησε το εκδοτικό κατεστημένο

  • A-
  • A+

Η 13η Μαΐου 1975 είναι ημέρα ιστορική για τη δημοσιογραφική οικογένεια. Είναι η ημέρα που κυκλοφόρησε το μοναδικό φύλλο της εφημερίδας της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών «Αδέσμευτη Γνώμη». Η υποδοχή που γνώρισε από το κοινό υποχρέωσε την τότε εκδοτική εργοδοσία να υποχωρήσει, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δημοσιογράφων και να λήξει νικηφόρα η 15ήμερη απεργία του Τύπου. Ιδού πως ο Κώστας Νίτσος, που επωμίστηκε τη διεύθυνση της «Αδέσμευτης Γνώμης», περιγράφει σήμερα γλαφυρά το γεγονός:

«Η εφτάχρονη Δικτατορία των Συνταγματαρχών έχει ωριμάσει ιδεολογικά, και έχει ενδυναμώσει την αντίσταση και της Ενώσεως Συντακτών, στην ευτέλεια των πάντων, από την χούντα.

Με τη γενικευμένη χουντική διαφθορά και το, ώς τότε δημοσιογραφικό, “εκδοτικό κατεστημένο”, εκπίπτει σε καθαρά επιχειρηματικό. Οι εκδότες αυξάνουν τον πλούτο τους σε βάρος των συντακτών. Για το οικονομικό τους κέρδος θυσιάζουν την καθαρή ενημέρωση και την αντικειμενική αλήθεια των ειδήσεων – παραποιώντας, ή και παραλείποντας, οτιδήποτε δεν τους συμφέρει.

Η Ενωσις Συντακτών αντιδρά θαυμαστά! Στις 28 Απρίλη του 1975 κατεβαίνει σε απεργία – που, σε λίγο, την κάνει διαρκείας – όχι μόνο για την αύξηση των αποδοχών και τη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, αλλά και για θέματα ηθικής και εθνικής σημασίας – στηρίζοντας έτσι, την ουσιαστική αποστολή της Δημοσιογραφίας.

Πριν από 40 χρόνια, η ΕΣΗΕΑ ζητάει από τους επιχειρηματίες πλέον, εκδότες:

■ “Ελευθερία στη διακίνηση των ειδήσεων.

■ Αντικειμενική ενημέρωση της Κοινής Γνώμης.

■ Μη παραβίαση των βασικών αρχών της Ελευθεροτυπίας από τους αδίστακτους εργοδότες, εν ονόματι οποιασδήποτε πολιτικής γραμμής που ακολουθούν.

■ Τερματισμό στην ωμή επέμβαση των εκδοτών – σύμφωνα με το συμφέρον τους – στην ειδησεογραφία της εφημερίδας, στην πληροφόρηση, στην επιλογή των θεμάτων.

■ Τερματισμό στην τρομοκράτηση συντακτών, οι οποίοι εμφανίζουν σημεία μη υποταγής στη χρωματισμένη και κομματική σύνταξη της ειδήσεως”.

Οι εργοδότες επιδίδονται για μέρες, σε λογιστικές αλχημείες, για να εμφανίσουν πως η απεργία των συντακτών έχει μόνον οικονομικά κίνητρα και όχι εξασφάλιση καθαρής ενημέρωσης για την προκοπή της χώρας και του λαού.

Κεραυνοβόλα, ήρθε η απάντηση της Ενώσεως Συντακτών: Την Τρίτη, 13 του Μάη του 1975 κυκλοφορεί την “Αδέσμευτη Γνώμη”, την ιστορική εφημερίδα των συντακτών.

Τα χιλιάδες φύλλα εξαντλούνται από τους διψασμένους για ενημέρωση Αθηναίους – δεκαπέντε μέρες δεν έχουν κυκλοφορήσει εφημερίδες – αναγκάζει το επιχειρηματικό εκδοτικό κατεστημένο να υποκύψει αυθημερόν και να δεχτεί τα αιτήματα, αρκεί να μη συνεχιστεί η έκδοση της “Αδέσμευτης Γνώμης”!

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της πρώτης εκατονταετίας της Ενώσεως Συντακτών έχει κιόλας επιτευχθεί. Η Ενωσις κρατάει ψηλά την αποστολή της Δημοσιογραφίας! Για την “Αδέσμευτη Γνώμη” έχουν κινητοποιηθεί οι συντάκτες του Αθηναϊκού Τύπου, έχοντας τη συμπαράσταση των εργατών Τύπου και των άλλων εργαζόμενων στις αθηναϊκές εφημερίδες.

Με εντατική προσπάθεια των τελευταίων ημερών, κατοχυρώνεται νομικά ο τίτλος, βρίσκεται τυπογραφείο, βρίσκεται πιεστήριο, τελικά εξασφαλίζεται και χαρτί – παρά τις αντιδράσεις και τα προσκόμματα των εργοδοτών. Και κυκλοφορεί μια εφημερίδα 10σέλιδη, μεγάλου σχήματος, με όλη την απαραίτητη ύλη μιας μεγάλης κανονικής, εφημερίδας. Ακόμη και χρονογράφημα του γεραρού Παύλου Παλαιολόγου!

Οι απεργοί δημοσιογράφοι έχουν δουλέψει αποφασιστικά και η νίκη, που ανήκει σε όλους, καταχτιέται ολοκληρωτικά.

Οι καιροί, βέβαια, αλλάζουν και ξαναλλάζουν προς το καλό και προς το κακό, αλλά η Ενωσις Συντακτών προχωρά θαρραλέα στη δεύτερη εκατονταετία κι όλα τα μέλη της θα παραταχτούμε και πάλι, στην πρώτη γραμμή!

Προσωπικά, για μένα, η μεγαλύτερη τιμή, στη μακρόχρονη δημοσιογραφική μου σταδιοδρομία, ήταν η ανάθεση από το Σώμα των Δημοσιογράφων, της διεύθυνσης, της εμβληματικής πια στην Ιστορία του Ελληνικού Τύπου, “Αδέσμευτης Γνώμης”. Της εφημερίδας της Ενώσεως Συντακτών, που με ένα μόνο φύλλο της, κατανίκησε το πανίσχυρο εκδοτικό κατεστημένο! Κι όπως έγραψε ο αξέχαστος Νίκος Καραντηνός “έσπασε τα δεσμά του Τύπου από μια εκδοτική φεουδαρχία”!»

 

Στο πλαίσιο

Σαράντα χρόνια μετά την έκδοση – και τη νικηφόρα έκβαση – της «Αδέσμευτης Γνώμης» (στο παραδίπλα), η δημοσιογραφία δοκιμάζεται και πάλι. Με την έκλειψη των παραδοσιακών εκδοτών και το πέρασμα των ΜΜΕ στα χέρια (και τα συμφέροντα) επιχειρηματιών. Με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη – και εκμετάλλευση – των ηλεκτρονικών. Με την αυξανόμενη ανεργία και την απλήρωτη εργασία. «Θα παραταχθούμε και πάλι στην πρώτη γραμμή!» διακηρύσσει ωστόσο ο Κώστας Νίτσος.

«Δεν έγραψα τα τραγούδια μου για έναν μόνο τραγουδιστή», έχει πει σε συνέντευξή μας ο Μίκης Θεοδωράκης. Οπότε, γιατί όχι και Σάκης Ρουβάς; (για να ’χουμε και με κάτι άλλο να ασχολούμαστε). Δεν θα μείνει βέβαια για την επίδοσή του στο «Αξιον Εστί». («Οι νεώτεροι καλλιτέχνες έκαναν μεγάλες καριέρες με έργα χθαμαλά! […] Πώς να παίξουν μεγάλους ρόλους;» έχει πει ο Αλέξης Μινωτής).

«Εδώ / οι πέτρες είναι κορμιά / περιστεριών / που πέθαναν πολεμώντας. / Εδώ τ’ αστέρια είναι παιδιά / που σεργιανούν / αγέννητα / θρηνώντας». Από τον «Λήθαργο κόσμο» Ποίηση (1977-1987), εκδ. Γκοβόστη του Ηλία Γκρη, απ’ την ενότητα «Δεκατρείς φωνές στην Κύπρο». Περιεκτικά, καίρια – της ανεπούλωτης πληγής. Με εκτενές επίμετρο του Αλέξη Ζήρα.

Μίκης Θεοδωράκης: «Αν η καρδιά του λαού είχε ένα θρόνο, εσύ θα καθόσουνα. Και πλάι σου, μια χούφτα μεγάλοι σαν εσένα». Μάνος Χατζιδάκις: «Ο Τσιτσάνης υπήρξε μεγάλος τον καιρό που δεν υποπτευόταν πως ήταν μεγάλος». Από το νέο τεύχος του ποιοτικού ανθεκτικού περιοδικού «Μετρονόμος», το αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη. Μαζί με άλλη μουσικότροφη ύλη.

ΚΑΙ… Tο κινέζικο μαρτύριο της σταγόνας θα ήταν πιο ανθεκτικό.

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ενώ οι «άλλοι» ελλόχευαν…
Μια δημοσιογραφική γιορτή, πριν ενσκήψει η χούντα. «Κύριοι η δημοκρατία ενίκησε», διακηρύσσει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ενώ ο λαός από κάτω δείχνει πίσω του τη χούντα που ελλοχεύει (προδικτατορικό –προφητικό–...
Ενώ οι «άλλοι» ελλόχευαν…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Στον καιρό του Φυντανίδη
Είναι κάποιοι άνθρωποι που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι έχουν φύγει από τη ζωή – ειδικότερα αν δεν έχει προηγηθεί κάποια μακροχρόνια αρρώστια ή αν δεν τους έχουν πάρει τα χρόνια. Τέτοια περίπτωση είναι ο...
Στον καιρό του Φυντανίδη
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ουκ εν τω πολλώ…
Ενας άλλος απολογισμός - για τα ΜΜΕ. Ενας ακόμη χρόνος εκπνέει και είθισται να γίνονται οι απολογισμοί, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτιστικού, που εν προκειμένω καλύπτουν επαρκώς οι συνάδελφοί του τρέχοντος...
Ουκ εν τω πολλώ…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
«Δεν πιστεύω στο κράτος»...
Ηταν Ιούλιος του 1990 (πριν 30 χρόνια), όταν ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο οποίος έχει μελοποιήσει –κι έχει παρουσιάσει- έργα του ποιητή Νίκου Καρούζου, πρότεινε να τον επισκεφθούμε σ’ ένα δημόσιο...
«Δεν πιστεύω στο κράτος»...
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Το πνεύμα κόντρα στη χούντα
Ιούλιος του 1970 – ακριβώς 50 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν τα «Δεκαοχτώ Κείμενα», με τα πονήματα ισάριθμων Ελλήνων λογοτεχνών, που αποφάσισαν, μέσα στον χουντικό ζόφο, να σπάσουν τη σιωπή που είχε επιβάλει...
Το πνεύμα κόντρα στη χούντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας