• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.4°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.5°C / 23.0°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 21.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 17.4°C
  1 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 21.2°C
  0 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.4°C / 19.9°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 23.6°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 21.2°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  53%

Ακης Πάνου, 1933 - 2000

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός»…

 • A-
 • A+
Ο Ακης Πάνου της ζωής και του τραγουδιού.

Είχαμε πρωτογνωριστεί για ένα πορτρέτο του στην τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» (Νοέμβριος 1977), γεγονός που στην αρχή είχε δεχτεί με επιφύλαξη επειδή πίστευε ότι ήταν από τους απαγορευμένους. Και τα πήγαμε πολύ καλά. Ακολούθησαν έκτοτε τρεις-τέσσερις συνεντεύξεις για την «Ελευθεροτυπία» και αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες – συχνά αργά το βράδυ, σε φιλική ατμόσφαιρα, κυρίως με ενστάσεις του κατά δισκογραφικών εταιρειών, ΑΕΠΙ, συνεργατών του τραγουδιστών, ενώ δεν έλειπαν και τα πολιτικά.

Πρόκειται βέβαια για τον Ακη Πάνου, τραγουδοποιό, αλλά και κατασκευαστή μουσικών οργάνων (κατά προτίμηση μπουζουκιών), ζωγράφο – χαράκτη, κι ας μην είχε βγάλει καν το Γυμνάσιο. Και ο λόγος που τον μνημονεύω, τις δύσκολες αυτές μέρες που περνάει ο τόπος, είναι ότι στις 7 Απριλίου συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε (2000) που έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από καρκίνο, στα 67 του, σ' ένα κρεβάτι νοσοκομείου.

Είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τον φόνο, με περίστροφο, τρία χρόνια πριν (1997), του υποψήφιου συζύγου της κόρης του – σχέση την οποία δεν ενέκρινε. «Δεν μετανόησα γιατί δεν εννόησα», είπε στην απολογία του στο δικαστήριο. Και ίσως στην περίπτωση αυτή ταιριάζουν οι στίχοι (του Στράτου Ατταλίδη) στο τραγούδι του «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός» (1983):

«Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός / Τον έζησα τον κόσμο και τον είδα / Κ’ είν’ η καρδιά μου μαύρος ουρανός / που κρύβει κεραυνούς και καταιγίδες / Την ώρα που ξεχείλισε ο πόνος / Αυτή την ώρα θέλω να ’μαι μόνος / Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός».

«Θέλω να τα πω»…

Ηταν ένας ιδιόρρυθμος, ιδιοφυής καλλιτεχνικός δημιουργός, με τη δική του βιοθεωρία και τους ηθικούς κανόνες, στους οποίους δεν έκανε καμιά έκπτωση, όπως και σε οποιαδήποτε άποψή του. «Θέλω να τα πω / Χωρίς να με ρωτήσεις / Θέλω να τα πω / Οπως υπάρχουν στο μυαλό / Αλλο εξομολόγηση / Αλλο απαντήσεις», λέει σ’ ένα από τα τραγούδια του που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας (1982).

Είχαν προηγηθεί άλλοι δίσκοι με τραγούδια του-επιτυχίες από τότε που είχε μπει στη δουλειά, αρχικά ως μουσικός σε νυχτερινά μαγαζιά, στη συνέχεια ως δημιουργός, με τραγούδια που τα περισσότερα έχουν συνδεθεί με πολλούς ερμηνευτές.

Μερικοί τίτλοι ανθεκτικών τραγουδιών του από τα 200 και πλέον: «Η ζωή μου όλη», «Το θολωμένο μου μυαλό», «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Για κοίτα με στα μάτια», «Η πιο μεγάλη ώρα», «Δεν κλαίω για τώρα», «Θα κλείσω τα μάτια», «Οταν σημάνει η ώρα», «Ασ’ τον τρελό», «Αδιόρθω - αναρχί», «Ρολόι κομπολόι», «Θέλω να τα πω»… Και από (άλλους, πλην Νταλάρα) τραγουδιστές: Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Μπέλλου, Γκρέυ, Διονυσίου, Γαβαλάς, Χρηστάκης, Αγγελόπουλος, Λυδία, Λαμπράκη, Μοσχολιού, Πάνου, Μητσιάς, Μενιδιάτης, Κόκοτας…

«Με κόβουν»…

«Τα πολλά τραγούδια μου δεν είναι αυτά που έχουν βγει, αλλά που δεν έχουν βγει», είπε σε μια από τις συνεντεύξεις για την «Ελευθεροτυπία» (21 Απριλίου 1982), και έδειξε ένα πάκο δακτυλογραφημένους στίχους κι άλλα σ' ένα ντουλάπι.

● Κι όλα έχουν μουσική;

«Τα πιο πολλά».

● Και ο λόγος που δεν βγαίνουν;

«Με κόβουν όταν λέω κάτι που δεν αρέσει. Δεν θέλουν την αλήθεια ή τη θέλουν μισή […] Για μένα υπάρχει το σύστημα. Ολα είναι φτιαχτά. Το λέω και το ξαναλέω χρόνια. Δεν ακούμε τίποτα από τραγούδι. Οταν λέμε τραγούδι, εννοούμε δυο πράγματα: στίχο και μουσική. Ο λόγος, για να ξεκινήσουμε από αυτόν, δεν αναδείχθηκε. Εξελίχθηκε το τραγούδι, αλλά δεν αναδείχθηκε».

● Ούτε με τη μελοποιημένη ποίηση;

«Εδώ πια μπορούμε να πούμε ότι έχουμε την εκμετάλλευση μιας δουλειάς που την ξέρουμε: Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος. Και οι ξένοι: Λόρκα, Χικμέτ, Νερούδα. Ο λόγος στα τραγούδια αυτά είναι καινούργιος γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουνε, γι’ αυτούς που δεν έχουνε πιάσει βιβλίο. Γι’ αυτούς που ξέρουνε, η μελοποιημένη ποίηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, σημαίνει κακοποίηση».

● Πάμε στη μουσική.

«Για μένα γενικά, και στον λόγο και στη μουσική, έχουμε από τελμάτωση μέχρι οπισθοδρόμηση. Περισσότερες είναι οι αναλύσεις και οι κριτικές πάνω στο τραγούδι παρά πάνω στις νέες δουλειές που βγαίνουν».

● Με τον τρόπο που μιλάς, θα ’λεγε κάποιος πως πιστεύεις ότι ο μόνος που γράφει καλά τραγούδια είσαι εσύ.

«Εγώ γράφω τα δικά μου κερατιλίκια. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχω δώσει τίποτα ακόμα. Κι έπειτα τι να πω εγώ; Οι άλλοι που ακούνε, ας πούνε τη γνώμη τους»…

Στο πλαίσιο

Θυμάμαι, όταν έκανα τη θητεία μου, τι τραβούσε κάποιος συνάδελφος που έλαχε να έχει το επώνυμο Γλέζος (καμιά σχέση με τον πασίγνωστο). Και πόσο καλοπερνούσε κάποιος άλλος που λεγόταν Καραμανλής (απλός συνεπώνυμος). Ηταν τότε -και για πολλές δεκαετίες- που το Γλέζος σήμαινε αρχικομουνιστής, προδότης, σφαγέας, κατάσκοπος και ό,τι συναφές. Ο Μανώλης Γλέζος, ωστόσο, κατάφερε, παρά τις διώξεις, τις εξορίες, τις καταδίκες, να επιβιώσει και να φύγει από τη ζωή πλήρης ετών, τιμώμενος, ακόμα και από τους αντιπάλους του – ζωντανό σύμβολο του αγώνα και της αντίστασης.

Δεν φτάνει που είμαστε έγκλειστοι, είναι πια που δεν ξέρεις από τι και πώς να φυλαχτείς από τον πανίσχυρο ιό, με την απροσδιόριστη έκβαση, που ελλοχεύει πλέον, καθώς διαπιστώνεται, παντού. Ακόμα και στα προϊόντα που παίρνουμε από το σούπερ μάρκετ, πόμολα που αγγίζουμε, κέρματα, χαρτονομίσματα, ακόμα και τα νύχια χεριών και ποδιών (κάτω από την επιφάνεια). Στο απυρόβλητο, ευτυχώς, τα κατοικίδια (σκύλοι, γάτες).

Τι κάνουμε όντας έγκλειστοι; Δουλειές του σπιτιού, «τι θα φάμε», τηλεόραση, σταυρόλεξα, τηλέφωνο, κομπιούτερ, διάβασμα. (Τώρα, σε σχέση με το τελευταίο: «Διαβάζω, αλλά το μυαλό μου είναι αλλού!». «Για συγκεντρώσου! Και να διαβάζεις, τώρα που έχεις καιρό, και εφημερίδες - που θα πρέπει να τις βρίσκουμε και στα σούπερ μάρκετ - επειδή τίποτα χειρότερο από τη μονόπλευρη πληροφόρηση»).

ΚΑΙ… «Να δείτε που έπειτα από εννέα μήνες θα γεμίσουμε κουτσούβελα!» Εάν, εννοείται, οι υποψήφιοι γονείς δύνανται και εάν έχουν τρόπο να καλύψουν την απόσταση ασφαλείας του ενός τουλάχιστον μέτρου που επιβάλλεται ακόμα και στο σπίτι.

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Στην άνοιξη της ζωής του…
Αν ζούσε, θα συμπλήρωνε στις 7 Απριλίου τα 69 του. Εφυγε όμως από τη ζωή πριν από 30 χρόνια –11 Απριλίου 1991– στα 39 του, άνοιξη, στην άνοιξη της ζωής του, στη διαδρομή ενός θαυμαστού μουσικού έργου, που δεν...
Στην άνοιξη της ζωής του…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Να ξέρεις πότε φεύγεις...
Αν λοιπόν θυμίζω την τότε συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία» είναι επειδή η απαισιόδοξη εκείνη εκτίμηση της Αλεξίου δεν έχει σχέση με τη σημερινή, καθώς σε δίωρη συνέντευξή της –την καλύτερή της ίσως- στον...
Να ξέρεις πότε φεύγεις...
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ζορζ Μουστακί, ο (και) Ελληνας
Ηταν γόνος πολυεθνικής, θα μπορούσαμε να πούμε, οικογένειας, αλλά ο ίδιος έδινε έμφαση στις ελληνικές του ρίζες, μολονότι δεν μιλούσε γρυ ελληνικά!...
Ζορζ Μουστακί, ο (και) Ελληνας
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Τραγουδώντας τον έρωτα
Είναι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και είναι απόσπασμα από συνέντευξη που του είχα πάρει για την «Ελευθεροτυπία», επ’ ευκαιρία της κυκλοφορίας μιας μεταγραφής από τον ίδιο του ερωτικού ποιήματος της Παλαιάς...
Τραγουδώντας τον έρωτα
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ασπρα κόκκινα κίτρινα μπλε…
Ενας καλαίσθητος τόμος 450 σελίδων με τίτλο «Τα τραγούδια του Λογό», γεμάτος με στίχους τραγουδιών του Γιάννη Λογοθέτη. Που δεν έχει διαπρέψει μόνο ως στιχουργός, αλλά και ως συνθέτης και, άμα λάχει,...
Ασπρα κόκκινα κίτρινα μπλε…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ο Λουκιανός των πάντων
​«Ψυχραιμία παιδιά!» συνιστούσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με τον δίσκο που κυκλοφόρησε το 1979 με αυτό τον –διαχρονικό τίτλο. Κι αυτός ήταν ο λόγος για τη συνέντευξη που του είχα πάρει τότε για την...
Ο Λουκιανός των πάντων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας