Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ως προωθητικός του πολιτισμού

Περιπατώντας με τον Αλέξη Τσίπρα

EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ως προωθητικός του πολιτισμού

  • A-
  • A+
ο -και- βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Βασιλικός.

Δεν είναι μόνο ένας από τους 3-4 σύγχρονους Ελληνες συγγραφείς που αναγνωρίζονται στο εξωτερικό. Ο Βασίλης Βασιλικός, που ήταν πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη την περασμένη Κυριακή, έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και σε άλλες θεσμικές θέσεις –όχι ως πολιτικός, αλλά ως καταξιωμένος πνευματικός άνθρωπος.

Ας δούμε στη συνέχεια του παρόντος κειμένου, σε μια σύντομη επικοινωνία μαζί του για την «Εφ.Συν.» πώς αντιλαμβάνεται την επιλογή που του έγινε:

«Την υποδέχτηκα ως μια πρόταση πολύ τιμητική που μου έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο δεν είχαμε ώς τότε καμία προσωπική επαφή. Και τη θεώρησα ως μια πρόσκληση και πρόκληση για μένα που δεν είχα ποτέ ενεργή συμμετοχή στην πολιτική, ως μια αναγνώριση του συγγραφικού μου έργου στο σύνολό του. Οπου, όπως ξέρετε κι εσείς πολύ καλά από τη μακραίωνη γνωριμία μας, είχα ασχοληθεί στη λογοτεχνική μου παραγωγή και στη δημοσιογραφική της παράμετρο πολύ έντονα με τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που ταλάνισαν τη χώρα μας ολόκληρο το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα».

«Θα το παλέψουμε»

• Τι θα μπορούσε να προσφέρει ένας βουλευτής Επικρατείας, όταν μάλιστα η παράταξή του δεν είναι στην κυβέρνηση;

Μη έχοντας καμιά άμεση εμπειρία από την ιδιότητα του βουλευτή, νομίζω πως εκείνο που μπορεί να προσφέρει είναι εκείνο με το οποίο έχει ασχοληθεί σε όλη του τη ζωή. Δηλαδή τον πολιτισμό, που είναι η κατάληξη της «τετρακτύος» πόλις - πολίτης - πολιτική - πολιτισμός. Εχοντας διατελέσει στο παρελθόν αν. γενικός διευθυντής της ΕΡΤ (Νοέμβριος 1981 έως Νοέμβριος 1984) και οχτώ χρόνια (Σεπτέμβριος 1996-Σεπτέμβιος 2004) εκπρόσωπος της χώρας μας εκ προσωπικοτήτων στον διεθνή οργανισμό της Unesco, έχω στη φαρέτρα μου μια σχετική εμπειρία από την εντόπια και τη διεθνή διαχείριση των μεγάλων θεμάτων (όπως π.χ. η βιοηθική, η χρήση του διαδικτύου, η καλπάζουσα πλέον ψηφιακή τεχνολογία κτλ).

Και εκτιμώντας βαθύτατα τα ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά (Φάκελος Κύπρου) επιτεύγματα της Βουλής των Ελλήνων τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, ελπίζω ότι και η νέα Βουλή που προέκυψε από τος εκλογές θα συνεχίσει το έργο αυτό. Τουλάχιστον εμείς θα το παλέψουμε.

• Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο σας;

Γενικότερα τον αντιλαμβάνομαι ως ρόλο προωθητικό του πολιτισμού, όχι μέσω του αρμόδιου υπουργείου, αλλά μέσω της πλούσιας εθνικής κληρονομιάς της Βουλής όπως το απέδειξε η τελευταία τετραετία.

Ο «κυκλώνας Μίκης»

• Βουλευτής Επικρατείας υπήρξε επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ο Μίκης Θεοδωράκης –και είδαμε πού κατέληξε… Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

Για τον «κυκλώνα Μίκη» έχω γράψει ήδη πολλά. Δεν θέλω να επανέλθω στο συγκεκριμένο περιστατικό που αναφέρετε. Εκείνο που πρέπει να κρατάμε από έναν μεγάλο δημιουργό δεν είναι ο άνθρωπος (γιατί ο καθένας μας έχει και τις ανθρώπινες αδυναμίες του και κάνει λάθη γιατί δεν κατέχει το «αλάνθαστο» του Πάπα). Αλλά πρέπει να κρατάμε το έργο που μας κληροδοτεί. Κι αυτό το έργο του Μίκη είναι τεράστιο. Και θα μείνει.

Οπως έμεινε και θα συνεχίσει να μένει το έργο του άλλου μεγάλου συνθέτη μας, του Μάνου Χατζιδάκι. Το δίδυμο Μάνος-Μίκης είναι οι δίδυμοι πύργοι του νεότερου μουσικού μας στερεώματος που κανένας τζιχαντιστής δεν μπορεί να τους γκρεμίσει.

• Εσείς που ζήσατε πολλές δεκαετίες στην Ευρώπη έχετε άλλο παράδειγμα συγγραφέα επικεφαλής είτε του Επικρατείας είτε των ευρωεκλογών;

Εχω ένα και ώς τώρα μοναδικό νομίζω παγκοσμίως. Ηταν όταν ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ το 1984 (χρονιά που ξανάγινε επίκαιρο το προφητικό «1984» του Οργουελ) έβαλε επικεφαλής, δεν θυμάμαι σε ποιο από τα δύο ψηφοδέλτια, τον 84χρονο -τότε- συγγραφέα Αλμπέρτο Μοράβια, από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς συγγραφείς της Ιταλίας, με πολλά μυθιστορήματά του μεταφερμένα στη μεγάλη οθόνη («Ο κομφορμίστας», «La ciociara» με τη Σοφία Λόρεν κτλ). Κι εγώ, που ζούσα τότε στην Ιταλία με τη Βάσω, αναρωτήθηκα κρυφά μέσα μου αν θα μπορούσε κάποτε να συμβεί κάτι τέτοιο και στη χώρα μου... Και το απέκλεισα διά παντός. Ηρθε όμως ο Αλέξης Τσίπρας και έδωσε απάντηση στο ερώτημά μου.

Στο πλαίσιο

Από τότε που είμαι στη δημοσιογραφία (μια περίοδο και στο κοινοβουλευτικό), δεν θυμάμαι πολιτικούς αρχηγούς να έχουν ριχτεί σ’ ένα τόσο προσωπικό ράλι, και μάλιστα ντάλα καλοκαίρι, προκειμένου να πείσουν τον «κυρίαρχο λαό» να τους «σταυρώσει». Φαίνεται ότι το ράλι (με τη συμβολή και της μικρής οθόνης) απέδωσε, με το γνωστό αποτέλεσμα. Και τώρα η σειρά της νικήτριας παράταξης (που παρέλαβε την εξουσία κατά τα αμερικανικά θρησκευτικο-οικογενειακά πρότυπα) να πραγματοποιήσει τα ουκ ολίγα που έχει τάξει. Με τους ηττημένους στη βολική αντιπολίτευση –όπου εκεί και οι καλύτερες λύσεις.

Εγνοια των σελίδων αυτών της εφημερίδας ο πολιτισμός, ο οποίος, ενώ οι κρατούντες τον επικαλούνται όπου λάχει, βρίσκεται στον πάτο των ενδιαφερόντων τους. Ικανότατη η Μυρσίνη Ζορμπά, αλλά τι να πρωτοκάνει στους λίγους μήνες που είχε αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού. Ικανότατη επίσης και η Λίνα Μενδώνη που τη διαδέχεται -παλιά γνώριμη από τη θητεία της στο ίδιο υπουργείο-, αλλά θα έχει κι αυτή ν’ αντιμετωπίσει το μόνιμο οικονομικό πρόβλημα, που παραμένει καθηλωμένο εκεί γύρω στη μισή μονάδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Εχασε τη δημαρχία της Αγίας Παρασκευής ο Γιάννης Σταθόπουλος, πρόλαβε όμως την περασμένη Τρίτη την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού επιλογής αναδόχου για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης της βίλας Ιόλα, έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 2,5 εκατ. ευρώ. Την εκπόνηση των μελετών θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της ανάπλασης, ώστε να δημιουργηθεί ένα κόσμημα για την Αγία Παρασκευή.

ΚΑΙ… Τουλάχιστον ο απερχόμενος υποδέχτηκε τον ερχόμενο στην είσοδο του Μεγάρου, σε αντίθεση με τον άλλο που συμπεριφέρθηκε λες και του άρπαξαν την περιουσία.

 

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
«Κρίνε για να κριθείς»…
Δεν έλαχε να γνωρίσω τον ποιητή – που πολύ θα το ήθελα. Μια μικρή κουβέντα μόνο, στο πόδι, μια υπόσχεση για συνέντευξη που δεν έγινε (δεν ήταν άλλωστε πρόθυμος για συνεντεύξεις) και η ευγενική αφιέρωση στο...
«Κρίνε για να κριθείς»…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Κυρα-Μαρία – Λωξάντρα…
Η «Λωξάντρα» και η συγγραφέας της ακούστηκαν μετά τη δικτατορία, όταν τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό και το οφίκιο της Αρχόντισσας του Οικουμενικού Θρόνου. Και ήταν φυσικό, αφού στο βιβλίο της αναφέρεται στον...
Κυρα-Μαρία – Λωξάντρα…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Τρεις «ανορθόδοξοι» συγγραφείς
Ο Γιάννης Βασιλακάκος είναι ένας από τους Ελληνες πνευματικούς ανθρώπους της διασποράς (Αυστραλία), με ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Με πλούσιο βιογραφικό: μάστερ και διδακτορικό στη Νεοελληνική Λογοτεχνία...
Τρεις «ανορθόδοξοι» συγγραφείς
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Αθεος, πορνογράφος, αναρχικός…
Λόγος σήμερα για τον συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν από 15 χρόνια –3 Σεπτεμβρίου 2003, στα 75 του, στο Παρίσι όπου ζούσε τα τελευταία 29 χρόνια. Και καθώς δεν είχε σε εκτίμηση το άψυχο...
Αθεος, πορνογράφος, αναρχικός…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ο συγγραφέας των κατατρεγμένων
«Διαβάζουμε στις εφημερίδες πως ο Δημοσθένης Βουτυράς, άρρωστος από καιρό, περνάει τα στερνά του μέσα σε τραγική φτώχεια. Τα λογοτεχνικά σωματεία προσπαθούν ν’ αποσπάσουνε για το κορυφαίο μέλος τους μια μικρή...
Ο συγγραφέας των κατατρεγμένων
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Του Πάθους και της Ανάστασης
Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα. Μια βδομάδα μαρτυρίου και μετά Ανάσταση, Πάσχα, Λαμπρή – η μεγαλύτερη του Ελληνισμού, όπου Γης. Και είπα και πάλι να σταθώ στους λόγους έξι ανθρώπων της τέχνης, που έχουν φύγει από...
Του Πάθους και της Ανάστασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας