• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 34.0°C
  5 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 36.5°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.4°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  30%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  0 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 35.1°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.4°C / 32.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  3 BF
  40%

Ο Βασίλης Καββαθάς με φόντο τρία από τα κορίτσια του Μόραλη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα κορίτσια του κυρίου Μόραλη

 • A-
 • A+

Σ’ ένα βιβλίο – λεύκωμα του Βασίλη Καββαθά 

Ενα βιβλίο, ένας τόμος, ένα επιβλητικό λεύκωμα 420 σελίδων του Βασίλη Καββαθά αφιερωμένο στον Γιάννη Μόραλη (1916-2009). Ειδικότερα, όπως τιτλοφορείται, «Τα κορίτσια του κ. Μόραλη», που συμπίπτει με τη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου, η οποία άνοιξε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου.

Ηδη έχουν γραφτεί αρκετά –και- στο ημέτερο φύλλο για την έκθεση αυτή, που θα δώσει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία στους φιλότεχνους να «κοινωνήσουν» με το έργο του μεγάλου ζωγράφου μέσα από περίπου 400 έργα του. Οπότε θα αρκεστώ στο επίτευγμα του Καββαθά. 

Μη συνεργάσιμος... 

Δημοσιογράφος των καλών ημερών της δουλειάς μας (πριν ενσκήψουν οι επιχειρηματίες), ο Καββαθάς, πολυσχιδής «γραφιάς», και όχι μόνο, διακρίθηκε κυρίως ως ερευνητής πάνω σε καίρια θέματα, χωρίς ωστόσο να τα πηγαίνει καλά με τους επικεφαλής τού σιναφιού μας. «Οταν έγινα δημοσιογράφος», γράφει στην αφετηρία του λευκώματος για τον Μόραλη, «- και πιστέψτε με, επί πολλά χρόνια, πάλεψα πολύ μ’ αυτό – με απέλυσαν από τις εφημερίδες και τα περιοδικά στα οποία δούλευα με την αστεία δικαιολογία ότι δεν συναινώ -δεν συμμορφώνομαι δηλαδή προς τας υποδείξεις-, που σήμαινε ότι... δεν είμαι συνεργάσιμος! Αυτό το στοιχείο έχω να προτάξω ως "τίτλο τιμής"[…]». 

Δεν τα πήγε καλά (χωρίς να είναι ο μόνος) ούτε με τους εμπόρους των βιβλίων του: «Εχω γράψει 45 βιβλία (τα 15 έχουν εκδοθεί από εμένα και αφορούν την Επίδαυρο). Στο Διαδίκτυο «κρέμονται» – πωλούνται πολλά από αυτά. Εδώ και δεκαετίες δεν εισέπραξα ούτε ένα ευρώ ως δικαίωμα. Είναι "κτήμα εσαεί" των βιβλιοπωλών – εμπόρων πλέον». 

Αφού προσθέσω ότι «ορμητήριό» του είναι πάντα η Επίδαυρος, ότι έχει παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις, από καταβολής φεστιβάλ και κατέχει όλες τις αφίσες των έργων που έχουν παιχτεί, περνάω στο λεύκωμα για «Τα κορίτσια του κ. Μόραλη», που καθώς ομολογεί του πήρε δέκα χρόνια να ολοκληρώσει και να εκδώσει «ιδίοις αναλώμασι». Η απόγνωση του συγγραφέα, όπως λέει, τον έσπρωξε στην αυτοέκδοση – «μια εξαγνισμένη και αντιεμπορική διαδικασία. Εκτός του "ζυγού" του εκδότη-εμπόρου». Συμπαραστάτης ο γιος του Νάσος Καββαθάς, που ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια. 

Οι αποδέκτες 

Πώς μπορεί να προμηθευτεί κάποιος το λεύκωμα; «Δεν αποβλέπω στην εμπορευματοποίηση των βιβλίων μου. Η δουλειά μου τελειώνει με την παραλαβή από τον τυπογράφο. Δηλαδή δεν ζω από αυτά, ζω γι’ αυτά. Θέλω να υπάρχουν μόνο στη "Βιβλιοθήκη - Πινακοθήκη Επιδαύρου", την οποία προσπαθώ να εγκαθιδρύσω στη γενέτειρά μου. Αυτό μου αρκεί». Και «θεωρώ αποδέκτες των λίγων αντιτύπων (είναι περιορισμένος ο αριθμός τους άλλωστε) αυτούς που ψάχνουν, τους πραγματικά ενδιαφερόμενους για τη δουλειά μου –αυτούς και μόνο εκτιμώ τελικά– και τους το παρέχω χωρίς κανένα αντάλλαγμα, δωρεάν. Μου αρκεί η εκτίμησή τους». 

Οσον αφορά την επιλογή του Μόραλη: «Για χίλιους λόγους: γιατί η αισθητική του και το ήθος του ζωγράφου, με τον οποίο είχα πολλά συναπαντήματα και συζητήσεις εξωδημοσιογραφικές στην γκαλερί Ζουμπουλάκη με οδηγούσαν στον γραπτό του διάκοσμο, όπου καταλάγιαζε η ψυχή μου. Εκεί αφουγκραζόμουνα - άκουγα τη σιωπή του όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή ήταν η αφετηρία μου. Εν ολίγοις προσπάθησα να πω με λέξεις αυτά που ο σιωπηλός Μόραλης εξέφρασε με τις εικόνες του». 

Και για τα κορίτσια: «Το βιβλίο μου είναι μια ιχνηλασία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, μια "διατριβή" πάνω στον πολιούχο έρωτα, τη θρησκειοποίηση της ομορφιάς, της αγιοποιημένης και θαυματουργής εικόνας μιας αγαπημένης [στο "αγλαό άνθος της ερατής ήβης", που σημαίνει: το λαμπρό λουλούδι της εράσμιας ηλικίας...] Που ανθεί και απανθεί... [Θεωρώ ότι άναψα ένα καντήλι στο εικονοστάσι του – κι αυτή είναι η μόνη λατρευτική διαδικασία που ακολούθησα στη ζωή μου]». 

Τελειώνοντας να προσθέσω ότι το εν λόγω λεύκωμα είναι το δεύτερο της σειράς «Βίος Επιδαύριος-ανεόρταστος» που εκδίδει ο Καββαθάς. Εχει προηγηθεί ένας (άκρως ενδιαφέρον) τόμος για την ποιητική διάσταση της Ειρήνης Παπά με τίτλο «Ειρήνη Παπά – η απεσταλμένη των θεών». Και έπεται συνέχεια... (Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974367544 και 6945257199). 

Στο πλαίσιο

Κι εκεί που κάναμε χάζι τους τροπικούς κυκλώνες και λέγαμε: τι τυχεροί –τουλάχιστον– που είμαστε μακριά, να σου και οι ολόδικοί μας, και μάλιστα με ελληνικότατα ονόματα, μ’ ένα μάτι να... Σα να μη μας έφταναν τ’ άλλα... Ωστε ό,τι αποκαλύπτεται σε ανασκαφές δεν οφείλεται στην αποκοτιά των προγόνων μας να θάβουν ό,τι κατασκεύαζαν, αλλά σε ακραία καιρικά... 
*** 
Κι άλλο που δεν ήθελαν τα συφοριασμένα ΜΜΕ, που πάντως την περασμένη εβδομάδα είχαν πολύ «ψωμί», γιατί προέκυψε και η Ινδονησία. Και να τα απαγορευτικά, οι απαραίτητοι ειδικοί και τα έκτακτα δελτία. Τυχερά τα παιδιά, που γλίτωσαν τα μαθήματα, γιατί τι να κάνουν και οι αρχές προκειμένου να μην ξαναβρεθούν κατηγορούμενες; Απτόητοι ωστόσο οι κοντά 400 δρομείς, μερικοί από τα πέρατα του κόσμου, που κόπιασαν για το Σπάρταθλο, με νικητή έναν Ιάπωνα, που κάλυψε τα 245 χιλιόμετρα σε 23 ώρες – το θηρίο! 
*** 
Τα καιρικά έπληξαν, εκτός των άλλων, και πολλές εν υπαίθρω εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Ηρωδείου, καθώς πλέον, με τα κλιματικά τερτίπια, ρίσκο ο Σεπτέμβριος και, περισσότερο, ο Οκτώβριος. Γλίτωσε το Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας και η ενδιαφέρουσα, βασισμένη σε κείμενα του Πλάτωνα, παράσταση, που τράβηξε κόσμο στο Ηρώδειο – και όχι μόνο επειδή ήταν τσάμπα. 
*** 
Πάει και ο Σαρλ Αζναβούρ – χαρισματικός και πολυτάλαντος – τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός, συγγραφέας. Από τους κορυφαίους της γενιάς του, που είχαμε την τύχη να απολαύσουμε και στα μέρη μας. Μένει η χαρακτηριστική, τρυφερή κι αισθαντική φωνή του. 
ΚΑΙ... Ούτε το Βόρεια τους αρέσει (πόσο μάλλον το σωστότερο Σλαβομακεδονία) – θέλουν τη Μακεδονία ολόδική τους. 

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Την Κέρκυρα – και όχι μόνο
Τον γνώρισα πριν από μερικά χρόνια μέσω του Αλέκου Φασιανού, ο οποίος είχε καλά λόγια για τον –νεαρό τότε– καλλιτέχνη. Εκτοτε ανέπτυξε –εδώ και στο εξωτερικό– πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα, για την οποία...
Την Κέρκυρα – και όχι μόνο
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Λεβέντης ως Ελληνας!
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά εν όψει, και μολονότι η πανδημία εξακολουθεί απτόητη να «θερίζει», θα σταθώ –ως… διάλειμμα– σε κάποια από τα αποκαλούμενα «χρόνια της αθωότητας», τότε που ο κόσμος (των παιδιών που...
Λεβέντης ως Ελληνας!
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Φασισμός είναι αυτός…
Εθνική επέτειος εν όψει και ο απανταχού ελληνισμός εορτάζει, παράλληλα με τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, και τον διαρκή αγώνα για τον ελλοχεύοντα φασισμό που δεν έπαψε να δηλώνει την...
Φασισμός είναι αυτός…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ο Σαίξπηρ όπως εικονίζεται σε πορτρέτο
«Ο Λειβαδίτης “γραφιάς” ήταν, λόγιος και ποιητής, άλλη τέχνη ή επάγγελμα δεν ασκούσε. Πριν την καταιγίδα δημοσιογραφούσε σε έντυπα της Αριστεράς με θέματα πνευματικά και κριτικής της Λογοτεχνίας. Ετσι, στα...
Ο Σαίξπηρ όπως εικονίζεται σε πορτρέτο
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
«Καημός είναι όλο το ρωμαίικο»…
Τον είχα συναντήσει σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στο Παγκράτι, όπου ζούσε με τη σύζυγό του, την αρχαιολόγο Καίτη Αργυροκαστρίτου και τη μικρή τους κόρη Αγγελίνα, για μια συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία» (4 Μαρτίου...
«Καημός είναι όλο το ρωμαίικο»…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Για τον διδακτικό Καβάφη
Mια ματιά στα περιεχόμενα του βιβλίου δημιουργεί την αίσθηση πως η μελέτη δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Μάλιστα ορισμένα κεφάλαια προκαλούν είτε την περιέργεια είτε την απορία του αναγνώστη.
Για τον διδακτικό Καβάφη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας