Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πίστευε, αφού πρώτα ερευνήσεις…

Μερικοί από τους μαθητές που παρακολούθησαν το περσινό πρόγραμμα. Στην πρώτη σειρά τέσσερα από τα μέλη της ομάδας «Λόγου Παίγνιον»

Πίστευε, αφού πρώτα ερευνήσεις…

  • A-
  • A+

Η τηλεοπτική οθόνη δείχνει μια διαδήλωση: Από τη μια οι διαδηλωτές, από την άλλη τα ΜΑΤ. Ενας παρουσιαστής περιγράφει το γεγονός από την πλευρά των διαδηλωτών, ένας άλλος από την πλευρά των ΜΑΤ. Ποια είναι η σωστή περιγραφή; Το ερώτημα αυτό, που αφορά μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιχειρείται να απαντηθεί, για δεύτερη χρονιά φέτος, μέσω του προγράμματος «Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις - Παίζοντας με τη δημοσιογραφική πράξη».

«Λόγου Παίγνιον»

Περισσότεροι από 450 μαθητές από 14 σχολεία της Αττικής παρακολούθησαν πέρσι το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τη διεπιστημονική ομάδα «Λόγου Παίγνιον», στην οποία συμμετέχουν νέοι εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και ψυχολόγοι, και το οποίο πραγματοποιείται με τη συμβολή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, στις αίθουσες των εκδηλώσεών της (Ακαδημίας 20). Στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος συνέβαλε ο κ. Αριστοτέλης Νικολαΐδης, καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου στον τομέα της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και των Media. Για φέτος προγραμματίζονται 24 σχολεία με πάνω από 1.000 μαθητές.

Προηγήθηκε δοκιμαστική εφαρμογή του προγράμματος σε σχολείο στο Χαλάνδρι και η εμπειρία αυτή διαμόρφωσε την τελική εφαρμογή του. Η κάθε ομάδα, που αποτελείται από 45 μαθητές, παρακολουθεί, παρουσία και καθηγητών τους, το διάρκειας μιάμισης ώρας πρόγραμμα, που περιλαμβάνει: Την προβολή του προαναφερόμενου βίντεο, συζήτηση για το περιεχόμενό του και γραπτή απάντηση των παιδιών, με τις εντυπώσεις τους, με συγκεκριμένα ερωτήματα.

Μεθοδικά το πρόγραμμα στηρίζεται στη δυναμική της ομάδας και στην ανάπτυξη του κινήτρου μάθησης μέσα από το παιχνίδι. Σκοπός είναι οι μαθητές να αντιληφθούν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες την υποκειμενική διάσταση της δημοσιογραφικής πληροφορίας και να αναπτύξουν αντανακλαστικά απέναντι στην αβασάνιστη, πολλές φορές, διασπορά ειδήσεων, ειδικά στο διαδίκτυο. Ετσι έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια δημιουργική και ηθική στάση σχετικά με τη δημοσιογραφία, αλλά και να αντιληφθούν πως η δημοσιογραφική πράξη μπορεί να επηρεάσει, ακόμη και να διαμορφώσει την πραγματικότητα. Τέλος, στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην άρση των αρνητικών στερεοτύπων που αφορούν τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους.

Μεγάλη ανταπόκριση

Με έκθεσή τους τα μέλη της ομάδας, που συμμετείχαν στο περσινό πρόγραμμα, επισημαίνουν τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε σε μαθητές και καθηγητές. Οι μαθητές φάνηκε να εξοικειώνονται με τη δημοσιογραφική πρακτική και με το γεγονός ότι υπάρχει αναπόφευκτα υποκειμενική διάσταση στη δημοσιογραφία. Ακόμη παρατηρούν πως το νεαρό της ηλικίας των ίδιων, συνέβαλε σε μια θετική ταύτιση των μαθητών με τους δημοσιογράφους και κατ’ επέκταση σε μια θετική εικόνα των μαθητών για τη δημοσιογραφία.

Αξιόλογες και οι γραπτές απαντήσεις των παιδιών στα ερωτήματα που τους τέθηκαν: α) Πόσο ενδιαφέρον βρήκαν το πρόγραμμα; β) Νομίζουν ότι θα είχε σημασία να το παρακολουθήσει κι ένας μεγάλος από την οικογένειά τους; και γ) Πιστεύουν ότι το πρόγραμμα θα επηρεάσει τον τρόπο που παρακολουθούν τις ειδήσεις από τα μέσα ενημέρωσης;

Στο πρώτο ερώτημα, ένα ποσοστό 93% δίνει θετική απάντηση. Στο δεύτερο η θετική απάντηση είναι μικρότερη: 80%. Στη δε τρίτη η θετική απάντηση είναι της τάξης του 86%.

Ενδεικτικά, μια θετική απάντηση: «Με το πρόγραμμα αυτό έμαθα το πόσο μπορεί να αλλάξει μια είδηση (μερικές φορές ολοκληρωτικά) λόγω του δημοσιογραφικού σχολιασμού ή από τις λεζάντες που μπαίνουν στην τηλεόραση. Σοκαρίστηκα από το γεγονός πως όποιος θέλει μπορεί να διαμορφώσει μια είδηση προκειμένου να επηρεάσει με τον τρόπο που θέλει τους θεατές».

Και μια άκρως αρνητική: «Δεν ήταν καθόλου ωραία και ελπίζω να μην ξανάρθω και σας μισώ όλους. Θέλω να σας πω ότι είστε οι χειρότεροι άνθρωποι του κόσμου»!

 

Στο πλαίσιο

Δεν τους θέλουμε –έτσι όπως μας μεταχειρίζονται– δεν μας θέλουν, αλλά, δυστυχώς, τους έχουμε ανάγκη. Χρόνια τώρα στις προσταγές τους. Εξ ου και η αξίωση να αποπεμφθεί ο υπουργός Οικονομικών που σηκώνει κεφάλι. Ο εκβιασμός, η ισχύς τους –η ισχύς του ισχυρού- καθώς μας αντιμετωπίζουν σαν εξάρτημά τους. Και οι λαοί –ο δικός μας και οι ξένοι– που συμπαραστέκονται; Σιγά που τους λογαριάζουν. Να βάλουμε τότε την ουρά υπό τα σκέλη και να συνεχίσουμε την τακτική της υποταγής των πρώην. Αλλά τότε γιατί ψηφίσαμε τους νυν;

«Η έρις γίνεται έρως – έρως ελευθερίας», αποφάνθηκε ωστόσο ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, στην πλήρους σαφήνειας ομιλία του, από του βήματος της Βουλής – ως βουλευτής πλέον. (Απορία: Η κυρία παραδίπλα πως κατάφερνε να τον αποκρυπτογραφεί στη νοηματική γλώσσα;)

Η επιθυμία μιας νεόνυμφης να δει, ως… γαμήλιο δώρο, τον Πάπα, πάρα λίγο να της στοιχίσει το γάμο. Απολαυστική η μεταφορά, από τον Βασίλη Παπαβασιλείου, της ηλικίας 95 ετών οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Θέλω να δω τον Πάπα!», στη Λυρική Σκηνή. Τέρπειν άμα και διδάσκειν (τα… καλά του γάμου).

Μια ακόμη ποιητική συλλογή του Σπύρου Κατσίμη (το 1952 η πρώτη του): «Μεταφορά» (εκδ. «Γαβριηλίδης»). Της ευαισθησίας και της εγρήγορσης. Ενδεικτικά το ποίημα «Ο βιρτουόζος»: «Δεν είχαν να πουν τίποτα / να ρωτήσουν τίποτα / στην κρύα πόλη, όπως: / γιατί συνέχιζε να παίζει / - σε μια γωνιά ζητιάνος - / με το ίδιο πάθος ο βιρτουόζος / μιας εθνικής ορχήστρας / διαλυμένης».

ΚΑΙ… Προκόψαμε.

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Ασπρα κόκκινα κίτρινα μπλε…
Ενας καλαίσθητος τόμος 450 σελίδων με τίτλο «Τα τραγούδια του Λογό», γεμάτος με στίχους τραγουδιών του Γιάννη Λογοθέτη. Που δεν έχει διαπρέψει μόνο ως στιχουργός, αλλά και ως συνθέτης και, άμα λάχει,...
Ασπρα κόκκινα κίτρινα μπλε…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Κατακαημένη Μικρασία…
Είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Μισαηλίδης (1883-1955) και το κείμενο αυτό περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Η Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη - Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)», που εξέδωσε...
Κατακαημένη Μικρασία…
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
(Δεν) πάμε σαν άλλοτε…
«Ζούμε τη χειρότερη εποχή» αποφαινόταν σε ομήγυρη νέος, σχετικά, συνομιλητής, προκαλώντας τη σύμφωνη ή διαφορετική γνώμη των υπολοίπων: «Σωστά τα λες…», ο ένας. «Είσαι νέος και δεν ξέρεις. Κρίνεις από τα...
(Δεν) πάμε σαν άλλοτε…
ΕΥΡΩΠΗ
Συλλαμβάνουν μαθητές σαν να είναι τρομοκράτες
Σοκ και κατακραυγή από τον τρόπο ακινητοποίησης από την αστυνομία περίπου 150 μαθητών στο υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού, Μαντ Λα Ζολί. ● Σχόλια-δηλητήριο από τη Λεπέν, αλλά και υπουργούς τού Μακρόν. ●...
Συλλαμβάνουν μαθητές σαν να είναι τρομοκράτες
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
«Δεν ντρέπεσαι όταν με νικάς;»
Ο Ανδρέας Χ. Ζούλας υπήρξε δημοσιογράφος –συνταξιούχος πλέον– ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης, σχολιαστής αθηναϊκών εφημερίδων, αρχισυντάκτης της «Καθημερινής» και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθώς και...
«Δεν ντρέπεσαι όταν με νικάς;»
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ
Μια συνηθισμένη ημέρα…
Λέω σήμερα να σταθώ (ως ελεύθερο ρεπορτάζ), στην καθημερινή διαδρομή ενός απλού πολίτη (χωρίς Ι.Χ.) της Αθήνας, που ξεπορτίζει για όπου – και τι μπορεί να συναντήσει. Κάποτε βγαίνοντας δεν είχε πρόβλημα ν’...
Μια συνηθισμένη ημέρα…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας