• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 24.0°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.0°C
  0 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.2°C
  5 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  2 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  30%

Ακτιβιστής διαδηλώνει έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά της ένταξης των πυρηνικών και του φυσικού αερίου στη λίστα των πράσινων επενδύσεων. «Αυτή δεν είναι η δική μου ταξινόμηση», γράφει το πλακάτ που κρατάει

AP Photo/Jean-Francois Badias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράσινο ξέπλυμα για την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο

 • A-
 • A+
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέταξε στις «βιώσιμες» (επιδοτούμενες) επενδύσεις τα έργα ανάπτυξης πυρηνικών σταθμών και μονάδων αερίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και από κράτη, όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, που προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ανατρέψουν την απόφαση.

Οταν πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ένταξης του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην κατηγορία των βιώσιμων πηγών ενέργειας –δηλαδή ως «πράσινες»–, ώστε να καταστούν επιλέξιμες πηγές ενέργειας για ευρωπαϊκές βιώσιμες επενδύσεις, η κατακραυγή ήταν άμεση και έντονη.

Οι οργανώσεις Greenpeace και η ClientEarth, καθώς και οι χώρες της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, δεσμεύτηκαν να ανατρέψουν την απόφαση μέσω αγωγών που κατατέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το WWF ανακοίνωσε ότι «δεν θα ησυχάσει» μέχρι να ακυρωθεί η απόφαση, ενώ εκπρόσωπος της Greenpeace εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το δικαστήριο θα καταργήσει αυτό το «πράσινο ξέπλυμα» ως σαφή παραβίαση του δικαίου της Ε.Ε.

«Πρόκειται για μια καταστροφική απόφαση του Κοινοβουλίου. Αν και η πυρηνική ενέργεια δεν παράγει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, παραμένει αμφιλεγόμενη στην Ευρώπη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και τα ραδιενεργά απόβλητα. Το φυσικό αέριο είναι ένα ορυκτό καύσιμο που παράγει τόσο εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όσο και ατμοσφαιρική ρύπανση όταν καίγεται και επίσης συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη όταν διαρρέει από υποδομές, όπως αγωγούς», δήλωσε εκπρόσωπος του Worldwide Fund for Nature’s European Policy Office.

Η ταξινόμηση

Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν μέρος μιας μακρόχρονης διαδικασίας για την ολοκλήρωση του Κανονισμού Ταξινόμησης της Ε.Ε. –που στην καθομιλουμένη αναφέρεται ως «πράσινη ταξινόμηση»–, ενός συστήματος ταξινόμησης που θα ενημερώνει τους επενδυτές για το είδος των επενδύσεων που θεωρούνται βιώσιμες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Τα έργα που χαρακτηρίζονται «πράσινα», σύμφωνα με την ταξινόμηση, θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για πληθώρα δημόσιων και ιδιωτικών δανείων και επιχορηγήσεων, ανάλογα με τα περιβαλλοντικά κριτήρια του επενδυτή. Ο Κανονισμός Ταξινόμησης τέθηκε σε ισχύ το 2020, αλλά έκτοτε οι νομοθέτες εργάζονται για να τον βελτιώσουν.

Η πρόταση να συμπεριληφθούν τόσο η πυρηνική ενέργεια όσο και το φυσικό αέριο στην ταξινόμηση σχεδιάστηκε επιτηδευμένα για να μεγιστοποιήσει την πολιτική υποστήριξη. Επειδή οι δύο πηγές ενέργειας συνδυάστηκαν σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο, υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας όπως η Γαλλία -η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες– συνεργάστηκαν με υποστηρικτές του φυσικού αερίου για να συγκεντρώσουν τις ψήφους που απαιτούνται για την ψήφιση της νομοθεσίας.

Εκείνοι που υποστήριξαν τα πυρηνικά ισχυρίστηκαν ότι ήταν μια αξιόπιστη μορφή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι νομοθέτες που υποστήριξαν τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου το δικαιολόγησαν ως καύσιμο «μετάβασης», καθώς είναι μικρότερης έντασης άνθρακα από ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας. Είπαν επίσης ότι, υπό το φως του απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συμπερίληψη του φυσικού αερίου θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της Ε.Ε. που επιδιώκουν να απογαλακτιστούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, υποστηρικτές του περιβάλλοντος απέρριψαν αυτό το επιχείρημα ως «πράσινο ξέπλυμα». Οπως εξήγησαν, αυτή η ταξινόμηση της Ε.Ε. πρόκειται απλώς να δώσει κίνητρα για περισσότερη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θα κάνει λίγα για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ηπείρου. Αντίθετα, το άνοιγμα της πόρτας σε δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. για περισσότερες μονάδες φυσικού αερίου θα κρατήσει το μπλοκ κολλημένο στα ορυκτά καύσιμα, θα επιδεινώσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, η σήμανση της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως «πράσινων» αντιβαίνει τις διατάξεις του Κανονισμού Ταξινόμησης, καθώς και άλλους νόμους της Ε.Ε., και τις κλιματικές υποχρεώσεις του μπλοκ βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού. Ο Κανονισμός Ταξινόμησης απαιτεί να μην υπάρχει κίνδυνος για κάποιον από τους 6 περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζει προκειμένου να επιτευχθεί ένας άλλος. Ετσι, για παράδειγμα, ένα έργο που εγκρίνεται από την ταξινόμηση προς όφελος του κλίματος δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα. Εξάλλου, σύμφωνα με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι αυξημένες επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς, λόγω των ραδιενεργών αποβλήτων τους, αποτελούν ανεπανόρθωτη απειλή για το καθαρό νερό, τον καθαρό αέρα και τη βιοποικιλότητα.

Κλιματικός νόμος

Το φυσικό αέριο φαίνεται ότι παραβιάζει περισσότερο τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2021, που έθεσε έναν νομικά δεσμευτικό στόχο για την Ε.Ε. ώστε να επιτύχει καθαρή μηδενική κλιματική ρύπανση έως το 2050 και περιλαμβάνει έναν ενδιάμεσο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Και είναι δεδομένο ότι όσο περισσότερα εργοστάσια φυσικού αερίου κατασκευαστούν τόσο περισσότερο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν γιατί τελικά θα πρέπει να υπάρξει απόδοση των επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τις προσφυγές των περιβαλλοντικών οργανώσεων και χωρών, όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία. Οι υποψήφιοι διάδικοι πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτημα για εσωτερική επανεξέταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να περιμένουν την απάντησή της, στη συνέχεια να υποβάλουν προσφυγή στο Δικαστήριο και να περιμένουν τους δικαστές να ξεκινήσουν την αξιολόγησή της. Το όλο θέμα μπορεί να διαρκέσει δυο έως τρία χρόνια. Εάν η έκβαση αποβεί θετική, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια απόφαση-ορόσημο ενάντια σε πολιτικά και κατεστημένα συμφέροντα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, 30 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα σε 100 χρόνια και περισσότερο από 80 φορές ισχυρότερο σε 20 χρόνια.
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
Τα δάση παρέχουν το 50% της παγκόσμιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, επομένως η περαιτέρω εξαφάνιση δέντρων θα μείωνε την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κατάρρευση.
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κομμένη η… όρεξη για βατραχοπόδαρα
Σύμφωνα με νέα έκθεση η γαστρονομική δημοτικότητα των βατραχοπόδαρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει οδηγήσει στην εξάντληση ειδών βατράχων στην Τουρκία, την Αλβανία και την Ινδονησία.
Κομμένη η… όρεξη για βατραχοπόδαρα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Φάρμακα-φαρμάκι στους ποταμούς ολόκληρης της Γης
Σύμφωνα με έρευνα περισσότερο από το ένα τέταρτο των ποταμών που ελέγχθηκαν είχαν επίπεδα ενεργών φαρμακευτικών συστατικών που θεωρήθηκαν «μη ασφαλή για τους υδρόβιους οργανισμούς».
Φάρμακα-φαρμάκι στους ποταμούς ολόκληρης της Γης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Εξαφανίζονται τα «νεφρά της Γης»
Οι απειλές που οδηγούν σε απώλεια υγροτόπων περιλαμβάνουν την αποστράγγιση για τη γεωργία και τις κατασκευές, τη ρύπανση, την υπεραλίευση, τα χωροκατακτητικά είδη και την κλιματική αλλαγή.
Εξαφανίζονται τα «νεφρά της Γης»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Συνοριακά τείχη και οικολογική καταστροφή
Σήμερα, υπάρχουν 47.000 χιλιόμετρα σκληρά προστατευόμενα σύνορα τα οποία απομονώνουν βιότοπους και δάση, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στην εγκλωβισμένη άγρια πανίδα.
Συνοριακά τείχη και οικολογική καταστροφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας