• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 23.1°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  0 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 21.5°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 22.7°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 24.0°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  2 BF
  79%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα γεωθερμικά βλάπτουν σοβαρά τους αυτόχθονες

 • A-
 • A+
Περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ σταμάτησε την κατασκευή δύο σταθμών γεωθερμίας στη Νεβάδα με την αιτιολογία ότι απειλούν τις θερμές πηγές υγροβιότοπου σημαντικού για τη θρησκευτική και πολιτιστική συνέχεια τοπικής φυλής Ινδιάνων.

Την περασμένη Δευτέρα ένας περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ διέκοψε την κατασκευή δύο σταθμών γεωθερμίας σε δημόσια γη στη Νεβάδα. Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από αγωγή που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο από το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας, μιας περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης γνωστής για το έργο της στην προστασία των απειλούμενων ειδών μέσω νομικής δράσης, επιστημονικών αναφορών και ακτιβισμού και από τη φυλή Fallon Paiute-Shoshone κατά του Γραφείου Διαχείρισης Γης, ή BLM, για την έγκριση του έργου.

Οι γεωθερμικοί σταθμοί αντλούν ζεστό νερό βαθιά κάτω από το έδαφος και το χρησιμοποιούν για τη δημιουργία ατμού για την παραγωγή καθαρού ηλεκτρισμού. Οι σταθμοί στη Νεβάδα επρόκειτο να κατασκευαστούν σε έναν κατάφυτο υγρότοπο σε μια έρημο που ονομάζεται Ντίξι Μίντοους. Στην αγωγή αναφερόταν ότι το έργο απειλεί να στερέψει τις θερμές πηγές που υποστηρίζουν τον υγρότοπο και έχουν θρησκευτική και πολιτιστική σημασία για τη φυλή Fallon Paiute-Shoshone.

Ιεροί τόποι

Το οικοσύστημα φιλοξενεί επίσης τον φρύνο της Κοιλάδας Ντίξι, ένα είδος που δεν είναι γνωστό ότι υπάρχει πουθενά αλλού στη Γη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί επανειλημμένα να σεβαστούν και να προστατεύσουν τους ιερούς τόπους των αυτόχθονων, αλλά στη συνέχεια η BLM ενέκρινε ένα μεγάλο κατασκευαστικό έργο σχεδόν πάνω από τις πιο ιερές θερμές πηγές μας» δήλωσε η πρόεδρος της φυλής, Κάθι Τούνι. Η ίδια ανέφερε ότι η φυλή της δεν έχει αντιταχθεί σε γεωθερμικά έργα αλλού στην κοιλάδα Ντίξι, αλλά ότι έχει καθήκον να προστατεύσει αυτή την τοποθεσία.

Αυτή η σύγκρουση απεικονίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην επιδίωξή της για την ταχεία ενεργειακή μετάβαση που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του κλίματος, ενώ προσπαθεί επίσης να επιδιορθώσει τις σχέσεις της με τις φυλές των αυτόχθονων, να αυξήσει την προστασία της φύσης των ΗΠΑ και να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα.

Η ενεργειακή ανάπτυξη ανέκαθεν περιλάμβανε συμβιβασμούς, αλλά το διακύβευμα είναι υψηλότερο σήμερα με πολλούς στο κίνημα για το κλίμα να υποστηρίζουν ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν πρέπει να επαναλαμβάνει ιστορικά εκμεταλλευτικές πρακτικές.

Οι γεωθερμικοί σταθμοί παράγουν επί του παρόντος ένα μικρό μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ - μόνο περίπου 0,5% το 2020. Αλλά μια ανάλυση από το υπουργείο Ενέργειας διαπίστωσε ότι με βελτιώσεις στην τεχνολογία ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέλθει στο 8,5% έως το 2050. Οι γεωθερμικοί σταθμοί έχουν αρκετά πλεονεκτήματα και επιπροσθέτως δεν παράγουν άμεσα εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Εχουν μικρό οικολογικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα και μπορούν να παρέχουν ενέργεια 24 ώρες τη μέρα και 7 μέρες την εβδομάδα. Αυτό το είδος της πάντα διαθέσιμης πηγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κρίσιμης σημασίας για την αξιοπιστία του δικτύου, καθώς αυξάνονται οι διακοπτόμενες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Στην έγκρισή του για τα γεωθερμικά εργοστάσια στο Ντίξι Μίντοους το BLM ανέφερε ότι θα βοηθούσαν τη Νεβάδα να επιτύχει τον στόχο της να λαμβάνει το 25% της ηλεκτρικής ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025. Η υπηρεσία επικαλέστηκε επίσης το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021, που καθόριζε την ευρεία προσέγγιση της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ωστόσο το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας επισημαίνει ότι η υπηρεσία επέσπευσε τη διαδικασία έγκρισης και αγνόησε τις συστάσεις των κυβερνητικών επιστημόνων. Στην αγωγή αναφέρονται σχόλια που υποβλήθηκαν από την Υπηρεσία Ψαριών και Αγριας Φύσης των ΗΠΑ και το Τμήμα Αγριας Ζωής της Νεβάδα, τα οποία εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου και το σχέδιο του κατασκευαστή να παρακολουθήσει και να αντιμετωπίσει τυχόν υποβάθμιση των πηγών.

Οι ενάγοντες έχουν λόγους να είναι δύσπιστοι. Η εταιρεία γεωθερμίας Ormat Technologies, που βρίσκεται πίσω από το έργο στο Ντίξι Μίντοους, άνοιξε ένα εργοστάσιο γεωθερμίας το 2011 περίπου 40 μίλια μακριά σε μια άλλη ιαματική πηγή, που ονομάζεται Τζέρσεϊ Βάλει. Οι πηγές στέρεψαν εντελώς λίγα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου.

Προσωρινή εντολή

Η αγωγή υποστηρίζει επίσης ότι το έργο παραβιάζει τον Νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία των Αμερικανών Ινδιάνων. Τα μέλη της φυλής Fallon Paiute-Shoshone χρησιμοποιούν τις πηγές στο Ντίξι Μίντοους για «θεραπεία, κατασκήνωση και συγκομιδή γηγενών φυτών για ύφανση και άλλες χρήσεις. Αυτές οι πρακτικές απαιτούν ησυχία για περισυλλογή και σκοτάδι για να δεις τον νυχτερινό ουρανό» αναφέρουν. Η διαμάχη αντικατοπτρίζει άλλες διενέξεις για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στη Νεβάδα και αλλού στη χώρα.

Στη βορειοανατολική Νεβάδα ορισμένα μέλη της φυλής Fort McDermitt Paiute and Shoshone και αρκετές άλλες φυλές και περιβαλλοντικές ομάδες πολεμούν ένα προτεινόμενο ορυχείο λιθίου. Το λίθιο είναι βασικό συστατικό για πολλές από τις τεχνολογίες που φέρονται ότι θα τροφοδοτήσουν έναν κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Η δικαστική εντολή που εκδόθηκε τη Δευτέρα είναι προσωρινή και αναστέλλει την κατασκευή του έργου στο Ντίξι Μίντοους για 90 μέρες, ενώ ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ θα εκδικάσει την υπόθεση. Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης οι ενάγοντες θα έχουν την επιλογή να προσφύγουν σε Εφετείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
«Μαύρη τρύπα» τα νησιά μας για τα διαβατάρικα πουλιά
Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός μεταναστευτικών πουλιών δεν θα ήταν σε θέση να διασχίσει τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο με επιτυχία χωρίς τα μικρά και μεγάλα νησιά της Νότιας Ελλάδας.
«Μαύρη τρύπα» τα νησιά μας για τα διαβατάρικα πουλιά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα εγκλήματα του Πούτιν κατά του περιβάλλοντος
Αμαχοι και ειδικοί συγκέντρωσαν πληροφορίες καταγράφοντας περισσότερες από εκατό ξεχωριστές περιπτώσεις περιβαλλοντικών ζημιών που προκλήθηκαν μόνο τον πρώτο μήνα του πολέμου.
Τα εγκλήματα του Πούτιν κατά του περιβάλλοντος
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Σκοτώνουν πεταλούδες και μέλισσες
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ δεκαπενταετής παράταση της χρήσης συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου, που έχει περιοριστεί σε άλλες χώρες, το οποίο εξοντώνει και πληθυσμούς μη επιβλαβών εντόμων με ανυπολόγιστες συνέπειες στο...
Σκοτώνουν πεταλούδες και μέλισσες
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Εξαφανίζονται τα «νεφρά της Γης»
Οι απειλές που οδηγούν σε απώλεια υγροτόπων περιλαμβάνουν την αποστράγγιση για τη γεωργία και τις κατασκευές, τη ρύπανση, την υπεραλίευση, τα χωροκατακτητικά είδη και την κλιματική αλλαγή.
Εξαφανίζονται τα «νεφρά της Γης»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Συνταγματική αναγνώριση των δικαιωμάτων της φύσης
Η νέα κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή εμφανίζεται έτοιμη να κατοχυρώσει συνταγματικά την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς οι εξορύξεις χαλκού και κοβαλτίου προκαλούν οικολογική καταστροφή.
Συνταγματική αναγνώριση των δικαιωμάτων της φύσης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βασίζονται στην ανθρώπινη εκμετάλλευση
Καμία από τις εταιρείες δεν έχει εφαρμόσει πολιτικές που να διευκρινίζουν ρητά πως θα σέβονται τα δικαιώματα γης.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βασίζονται στην ανθρώπινη εκμετάλλευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας