• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.6°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 9.4°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.3°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητούν έξοδο από το κλιματικό τέλμα

 • A-
 • A+
Πραγματικό μηδέν και όχι τις ψευδείς λύσεις των «καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων», που επιτρέπουν τη διαιώνιση της ρύπανσης, απαίτησαν ΜΚΟ και εκπρόσωποι κοινοτήτων από πετρελαϊκές περιοχές που συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στη Νιγηρία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου Oilwatch.

Οι καθαρές μηδενικές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου (net zero) και άλλες ψευδείς λύσεις επιτρέπουν στους ρυπαίνοντες να συνεχίσουν να ρυπαίνουν. Σε αυτή τη θέση κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη Διεθνή Παγκόσμια Συγκέντρωση του διεθνούς δικτύου Oilwatch που πραγματοποιήθηκε στη Νιγηρία (19-21 Οκτωβρίου) ενόψει της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) που ξεκίνησε χθες στη Γλασκόβη.

Στη συνάθροιση συμμετείχαν μέλη του δικτύου αντίστασης στην πετρελαϊκή δραστηριότητα στον Παγκόσμιο Νότο, Oilwatch, εκπρόσωποι κοινοτήτων από πετρελαϊκές περιοχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινοτικές οργανώσεις. Η συγκέντρωση, με θέμα «Απαιτώντας πραγματικό μηδέν, όχι καθαρό μηδέν», είχε στόχο να παρουσιάσει την έξοδο από το κλιματικό τέλμα, καθώς και πραγματικές επιλογές για δράση για το κλίμα.

Στη συγκέντρωση εξετάστηκαν κριτικά οι ψευδείς λύσεις που προτείνονται για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας των «μηδενικών εκπομπών», την οποία επαναλάμβαναν οι παγκόσμιοι ηγέτες, εταιρείες και επενδυτές, καθώς ο κόσμος προετοιμαζόταν για την COP26.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την αποτυχία της «διάσκεψη των ενδιαφερόμενων πλευρών» (COP) της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία με την πάροδο των ετών έγινε λεωφόρος για εμπορικές συνομιλίες, εμπορικές συμφωνίες και αποφυγή πραγματικής δράσης, ανεξάρτητα από την εκτυλισσόμενη κλιματική καταστροφή.

Σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, πυρκαγιές, κυκλώνες, τυφώνες και πλημμύρες, οι ηγέτες παρασύρονται σε ψευδείς λύσεις που «κλειδώνουν» την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με τις υποσχέσεις τεχνικών επιδιορθώσεων για την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα, τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας και τις αντισταθμίσεις άνθρακα - του γνωστού μηχανισμού μέσω του οποίου αντισταθμίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή των αερίων του θερμοκηπίου ή μέρους αυτών πληρώνοντας για μια ισοδύναμη μείωση των εκπομπών σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.

Συζητήθηκαν επίσης οι επιπτώσεις της εκμετάλλευσης των ορυκτών καυσίμων στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πρωτογενείς οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της αλιείας και των μέσων διαβίωσης των πολιτών των κοινοτήτων.

Ανάρμοστη επιρροή

Οπως σημείωσαν οι συμμετέχοντες, οι μεγάλοι ρυπαίνοντες, οι δράστες των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (GHG) παγκοσμίως, συνέχισαν να ασκούν ανάρμοστη επιρροή στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, όπως αποδεικνύεται στη νέα στρατηγική των μηδενικών εκπομπών, μια σύνθεση αλγορίθμων και τεχνολογιών, μια ενημερωμένη έκδοση του μύθου της αντιστάθμισης άνθρακα που φαίνεται τώρα να ηγείται των συζητήσεων, αντί για πραγματικές δράσεις για το κλίμα σήμερα υπό το πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Οι μηδενικές εκπομπές και άλλες ψευδείς λύσεις επιτρέπουν στους ρυπαίνοντες να συνεχίζουν να ρυπαίνουν με εξορυκτικές και άλλες βλαβερές δραστηριότητες που ενισχύουν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Οι μηδενικές εκπομπές διαγράφουν την ίδια την ουσία της ιστορίας και τις ευθύνες για τη μείωση των εκπομπών. Οι χώρες και τα εδάφη στον Παγκόσμιο Νότο που δεν έχουν συμβάλει σημαντικά στο πρόβλημα επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή, ανέφεραν.

Η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων και οι σύμμαχοί της πολιτικοί ηγέτες αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν την καταστροφική εξόρυξη ορυκτών σε περιοχές όπως η λεκάνη Οκαβάνγκο στη Ναμίμπια και την Μποτσουάνα, το Δέλτα Σαλούμ στη Σενεγάλη και το Ντελγκάδο στη Μοζαμβίκη, ενώ συνεχίζουν τις ρυπογόνες δραστηριότητές τους στο Δέλτα του Νίγηρα, στον Αμαζόνιο και άλλα μέρη.

Οι συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Συνάθροιση απαιτούν μεταξύ άλλων:

● Να σταματήσει η διάδοση ψευδών αφηγήσεων όπως οι «Καθαρές Μηδενικές Εκπομπές» σε μια στιγμή που ο κόσμος απαιτεί πραγματικές μηδενικές εκπομπές ως διέξοδο από την καταστροφική κλιματική αλλαγή.

● Η COP26 στη Γλασκόβη να μη γίνει αρένα για συζητήσεις σχετικά με ψευδείς αντιλήψεις όπως «Λύσεις Βασισμένες στη Φύση», «Μηδενικές εκπομπές», «Ουδετερότητα του άνθρακα», «Αντιστάθμιση άνθρακα», αλλά πραγματικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των πόρων ορυκτών καυσίμων στο έδαφος.

● Να μην αποτελεί δικαιολογία η χρήση λύσεων που βασίζονται στη φύση για την αρπαγή τη γης και της θάλασσας και τον εκτοπισμό των αυτόχθονων κοινοτήτων.

● Να επιστρέψουν όλες οι κυβερνήσεις επειγόντως σε μια δεσμευτική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών και όχι στις λεγόμενες «Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές», οι οποίες σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς των αναφορών του ΟΗΕ θα οδηγήσουν τον κόσμο σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας έως και 2,7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

● Να μην υπάρξουν νέα σχέδια επέκτασης της εξόρυξης άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου σύμφωνα με την καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη, όπως περιγράφεται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

● Σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης εξόρυξης ορυκτών καυσίμων με τρόπο δίκαιο και ισότιμο, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη εξάρτηση των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα και τη σημασία της μετάβασης των εργαζομένων στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σε τομείς που είναι πιο φιλικοί στην κοινωνία, το περιβάλλον και το κλίμα.

● Να διαδραματίσουν οι κοινότητες σημαντικό ρόλο και να ακουστούν στις διαπραγματεύσεις στην COP26, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κλιματικών καταστροφών που συμβαίνουν παγκοσμίως.

● Να λογοδοτήσουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και άλλες εξορυκτικές εταιρείες και οι εξουσιοδοτούμενες κυβερνήσεις τους που συνδέονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να υποχρεωθούν να αποζημιώσουν δίκαια τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος, τους ακτιβιστές για το κλίμα και τις κοινότητες που έχουν πέσει θύματα.

Στη Γλασκόβη σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στη Γλασκόβη θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή COP26. Μεταξύ των ηγετών που θα παραστούν αναμένεται να είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες και του Καναδά Τζάστιν Τριντό, καθώς και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Στην παρέμβασή του ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, της απολιγνιτοποίησης και των πράσινων νησιών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κλιματική «αλλαγή» ή κλιματικό «χάος»;
Η ώθηση της «κλιματικής έκτακτης ανάγκης» έχει πάρει μια ελαφρώς διαφορετική πορεία, με τους υποστηρικτές της να απαιτούν από τις κυβερνήσεις να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.
Κλιματική «αλλαγή» ή κλιματικό «χάος»;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Υπερκατανάλωση των πόρων χωρίς την κάλυψη των αναγκών
Οι χώρες τείνουν να υπερβαίνουν τα μερίδια των πλανητικών ορίων που τους αντιστοιχούν πιο γρήγορα από ό,τι επιτυγχάνουν τα ελάχιστα κοινωνικά όρια.
Υπερκατανάλωση των πόρων χωρίς την κάλυψη των αναγκών
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι χορηγοί της υποκρισίας
Eνα... σουρεαλιστικό σκηνικό θα στηθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, καθώς εταιρείες-κολοσσοί ορυκτών καυσίμων, που επί δεκαετίες μολύνουν το περιβάλλον θα χρηματοδοτήσουν τη Διάσκεψη για το Κλίμα, φορώντας τον...
Οι χορηγοί της υποκρισίας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ανοίγουν τον δρόμο για εξορύξεις στους ωκεανούς
Oι επιστήμονες και οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν για την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η εξόρυξη του βυθού στα οικοσυστήματα των ωκεανών.
Ανοίγουν τον δρόμο για εξορύξεις στους ωκεανούς
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, 30 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα σε 100 χρόνια και περισσότερο από 80 φορές ισχυρότερο σε 20 χρόνια.
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
Τα δάση παρέχουν το 50% της παγκόσμιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, επομένως η περαιτέρω εξαφάνιση δέντρων θα μείωνε την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κατάρρευση.
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας