• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.8°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.8°C
  0 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 14.7°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.7°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.8°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.5°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.3°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 20.0°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.8°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%

Καπνός στο κέντρο της Αθήνας από τις φωτιές σε Αττική και Εύβοια το φετινό καλοκαίρι

AP Photo/Aggelos Barai
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πυρκαγιές σκοτώνουν σε μεγάλες αποστάσεις

 • A-
 • A+
Διεθνής μελέτη απέδειξε ότι η έκθεση στα αιωρούμενα μικροσωματίδια από τις φωτιές στα δάση είναι υπεύθυνη για χιλιάδες θανάτους που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα σε όλο τον κόσμο. ● Η δε ρύπανση από τον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να εξαπλωθεί έως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά.

Σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη που εκπονήθηκε στο το Πανεπιστήμιο Μονάς από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων και θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση μέχρι σήμερα για την παγκόσμια θνησιμότητα από πυρκαγιές, ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές προκαλεί περισσότερους από 33.500 θανάτους ετησίως σε 43 χώρες, με περίπου 6.993 καρδιαγγειακούς θανάτους και 3.503 θανάτους που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη βραχυπρόθεσμη έκθεση στα αιωρούμενα μικροσωματίδια που σχετίζονται με τις πυρκαγιές (γνωστά ως PM 2,5). Τα σωματίδια PM 2,5 έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, όταν ένα μικρόμετρο είναι όσο 1 χιλιοστό του χιλιοστού.

Για τη σύγκριση, μια ανθρώπινη τρίχα έχει πάχος περίπου 70 μικρόμετρα. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health, εξετάστηκαν δεδομένα για περισσότερους από 65,6 εκατομμύρια θανάτους από όλες τις αιτίες σε 749 πόλεις, σε 43 χώρες και περιοχές, από την 1η Ιανουαρίου 2000 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καπνό από πυρκαγιές και τα αερομεταφερόμενα μικροσωματίδια περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, με περισσότερους από 7.000 θανάτους ετησίως σε 47 πόλεις, το Μεξικό με πάνω από 3.000 θανάτους σε 10 πόλεις, την Κίνα με πάνω από 1.200 θανάτους σε 15 πόλεις, τη Νότια Αφρική με πάνω από 5.200 θανάτους σε 52 πόλεις, την Ταϊλάνδη με σχεδόν 5.300 θανάτους σε 62 πόλεις και τις ΗΠΑ με σχεδόν 3.200 θανάτους ετησίως σε 210 πόλεις.

Από τις χώρες που μελετήθηκαν, η Γουατεμάλα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εκτιμώμενων θανάτων από τον καπνό των πυρκαγιών, ακολουθούμενη από την Ταϊλάνδη και την Παραγουάη. Οπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, η μελέτη τους δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη ματιά στην παγκόσμια θνησιμότητα. Για παράδειγμα, αν και οι πυρκαγιές έκαψαν περισσότερα από 40 εκατ. εκτάρια στη Σιβηρία αυτό το καλοκαίρι, καμία ρωσική πόλη δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη.

Εκτεταμένες πυρκαγιές

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές από δασικές πυρκαγιές. Από τα 45 εκατ. εκτάρια που κάηκαν κατά τη διάρκεια της πυρικής περιόδου στην Αυστραλία κατά το διάστημα 2019-2020, τα περισσότερα από 1,2 εκατ. εκτάρια που κάηκαν στην Καλιφόρνια από τις αρχές του 2019, έως το ρεκόρ ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε από περισσότερες από 190 πυρκαγιές σε όλη τη Σιβηρία, οι οποίες αποτελούν πλέον τις περισσότερες από τις υπόλοιπες πυρκαγιές παγκοσμίως.

AP Photo/Valerie Gache

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας, Γιούμινγκ Γκούο, καθηγητή Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Υγείας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Μονάς, οι πυρκαγιές μπορούν να έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, όπως τραυματισμούς και συνέπειες για την ψυχική υγεία.

Ωστόσο, η ρύπανση από τον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να εξαπλωθεί έως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά και ο κίνδυνος των πυρκαγιών αναμένεται να αυξηθεί καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται, ανέφερε. Ο ίδιος δήλωσε στο Environmental Health News ότι έμεινε έκπληκτος όταν είδε πως πολίτες από ορισμένες χώρες που δεν έχουν συχνά πυρκαγιές, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξακολουθούν να βλάπτονται από τον καπνό των πυρκαγιών.

Ενας από τους ρύπους μέσα στον καπνό των δασικών πυρκαγιών -που είναι ο πιο ανησυχητικός- είναι τα λεπτά σωματίδια PM 2,5, καθώς εισέρχονται στους πνεύμονες κατά μήκος των κυψελίδων στα τοιχώματα των πνευμόνων και στην κυκλοφορία του αίματος. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στη χημική σύνθεση και στο μικρότερο μέγεθος των σωματιδίων που βρίσκονται στους καπνούς των δασικών πυρκαγιών.

Πολιτικές διαχείρισης

Παιδιά, βρέφη, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα που έχουν ήδη καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη ρύπανση με PM 2,5. Τα PM 2,5 που προέρχονται από τις δασικές πυρκαγιές είναι πιο τοξικά από αυτά που προέρχονται από τις αστικές πυρκαγιές, λόγω της χημικής τους σύνθεσης, του μικρότερου μεγέθους τους και των σχετικών υψηλών θερμοκρασιών, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας πρέπει να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τη ρύπανση από τις πυρκαγιές ενημερώνοντας τον κόσμο και να λάβουν μέτρα για τη μείωση της έκθεσης σε αυτά τα επικίνδυνα για την υγεία μικροσωματίδια. Θα πρέπει να εφαρμοστούν αποτελεσματικές πολιτικές και πρακτικές διαχείρισης των άγριων περιοχών για τη βλάστηση και τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης στο μέτρο του δυνατού, επισημαίνουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η μολυβδούχος βενζίνη έφυγε, η ρύπανση παραμένει
Σύμφωνα με μελέτη στη Βρετανία το γεγονός ότι ο μόλυβδος βρίσκεται στο ύψος των δρόμων και των κτιρίων υποδηλώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από μόλυβδο εξακολουθεί να υπάρχει σε ολόκληρο το Λονδίνο.
Η μολυβδούχος βενζίνη έφυγε, η ρύπανση παραμένει
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Θερμοκρασίες στο κόκκινο
Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσαν μια αύξηση των αναφορών για ρεκόρ καιρικών και κλιματικών φαινομένων, ειδικά για τη ζέστη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Θερμοκρασίες στο κόκκινο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Επισιτιστική κρίση από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να χτυπούν τις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο σε μια εποχή που οι τιμές των τροφίμων είναι ήδη κοντά στις υψηλότερες σε μια δεκαετία.
Επισιτιστική κρίση από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η Σρι Λάνκα αντιμέτωπη με περιβαλλοντική καταστροφή
Τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και πλαστικών σφαιριδίων εκβράζονται στις δυτικές ακτές του νησιού από το ναυάγιο του φορτηγού X-Press Pearl ● Ανυπολόγιστη ζημιά και στη θαλάσσια ζωή από τις τοξικές ουσίες που...
Η Σρι Λάνκα αντιμέτωπη με περιβαλλοντική καταστροφή
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οικοκτονία ίσον έγκλημα πολέμου
Το νομοσχέδιο ορίζει ως οικοκτόνες πράξεις αυτές που περιλαμβάνουν «απερίσκεπτη παραβίαση» που οδηγεί σε «σοβαρές δυσμενείς αλλαγές, διαταραχές ή βλάβες σε οποιοδήποτε στοιχείο του περιβάλλοντος».
Οικοκτονία ίσον έγκλημα πολέμου
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Δεν φταίει ο υπερπληθυσμός για τα περιβαλλοντικά δεινά
Το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων στη Γη ήταν υπεύθυνο για περισσότερο από το διπλάσιο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το φτωχότερο 50% του πληθυσμού της σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Δεν φταίει ο υπερπληθυσμός για τα περιβαλλοντικά δεινά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας