• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.5°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 9.8°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 4.5°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.4°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.9°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 6.5°C / 13.7°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 10.6°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  87%

Οι 48 βαθμοί Κελσίου στις πόλεις δεν αντέχονται, οπότε οι κάτοικοι αναζητούν σταγόνες δροσιάς όπου βρουν

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θερμοκρασίες στο κόκκινο

 • A-
 • A+
Ακραίες τιμές κατέγραψε ο υδράργυρος το φετινό καλοκαίρι τόσο στη Μεσόγειο όσο και σε χώρες του Βορρά, όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. ● Τις πρωτοφανείς πυρκαγιές σε Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να ακολουθήσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. ● Αν επιβεβαιωθούν οι 48,8 βαθμοί Κελσίου που σημειώθηκαν στη Σικελία στις 11 Αυγούστου, θα αποτελέσουν ευρωπαϊκό ρεκόρ, καθώς θα ξεπεράσουν το «σαρανταοκτάρι» της Αθήνας στις 10 Ιουλίου 1977.

O Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επιδιώκει να επαληθεύσει μια αναφερόμενη θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου στη Σικελία της Ιταλίας, στις 11 Αυγούστου 2021 και να διαπιστώσει εάν πρόκειται για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την ηπειρωτική Ευρώπη. Η παρατήρηση έγινε από έναν μετεωρολογικό σταθμό τον οποίο διαχειρίζεται ένα περιφερειακό αγρομετεωρολογικό δίκτυο και όχι η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας. Εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια έντονου καύσωνα στην Ιταλία, την Ισπανία και τμήματα της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με τον WMO, το τρέχον επαληθευμένο ρεκόρ της υψηλότερης μέγιστης θερμοκρασίας για την ηπειρωτική Ευρώπη είναι 48 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1977. Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσαν μια αύξηση των αναφορών για ρεκόρ καιρικών και κλιματικών φαινομένων, ειδικά για τη ζέστη, ανέφερε επιστήμονας του Οργανισμού.

Η έντονη ζέστη στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική ακολουθείται από ένα ακραίο κύμα καύσωνα - συνοδευόμενο από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Τουρκία στις αρχές του μήνα. Αν και ο Αύγουστος είναι συνήθως ζεστός και ξηρός στην περιοχή της Μεσογείου, οι θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν αυτό το καλοκαίρι είναι ακραίες.

Καμίνι η Μεσόγειος

«Επί του παρόντος, υπάρχει μια μεγάλη περιοχή υψηλής πίεσης στην ανώτερη ατμόσφαιρα που επηρεάζει μεγάλο μέρος της Μεσογείου, καθώς και τη Βόρεια Αφρική. Αυτό το σύστημα υψηλής πίεσης οδηγεί σε μια βύθιση στην ατμόσφαιρα που συμπιέζει τον αέρα και στη συνέχεια τον θερμαίνει σε αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως θερμικός θόλος. Επιπλέον, κάτω από ένα σύστημα υψηλής πίεσης, οι άνεμοι τείνουν να είναι ελαφροί, επομένως η θερμότητα δεν διαχέεται και αυτό συμβάλλει περαιτέρω στο να γίνουν πιο ζεστές οι συνθήκες σε συνδυασμό με τη θερινή θερμότητα από τον ήλιο», εξηγεί ο Μπομπ Στεφάνσκι από τον WMO.

Καθώς ο καύσωνας συνεχίζεται, είναι πιθανό ότι τα εθνικά ρεκόρ θα μπορούσαν να καταρριφθούν τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, όπου το τρέχον ρεκόρ είναι 47,3 βαθμοί Κελσίου στην Κόρδοβα το 2003. Η Τυνησία επίσης φέρεται να έχει σπάσει τα ρεκόρ.

Το καλοκαίρι του 2021 υπήρξε έντονη -και σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοφανής- ζέστη σε μέρη του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας 49,6 βαθμών Κελσίου στη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά. Η ζέστη στη Βόρεια Αμερική συνοδεύτηκε από πυρκαγιές που επιδεινώθηκαν από την ξηρασία στις δυτικές ΗΠΑ.

Ενα δελτίο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που αφορά την Ευρώπη αναφέρει ότι η συχνότητα και η ένταση των θερμών ακραίων φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων καυσώνων, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, ανεξάρτητα από το σενάριο για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που αναφέρεται στην τελευταία, πρόσφατη έκθεση της IPCC.

Η θερμοκρασία στην περιοχή της Μεσογείου -τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αφρική- έχει αυξηθεί περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η IPCC αναφέρει ότι, για την Ευρωπαϊκή Μεσόγειο, θα υπάρξει προβλεπόμενος συνδυασμός αλλαγών στις κλιματικές επιπτώσεις (θερμότητα, ακραίες θερμοκρασίες, αύξηση ξηρασιών και ξηρότητας, μείωση βροχοπτώσεων, αύξηση των περιόδων πυρκαγιάς, μέση και ακραία στάθμη της θάλασσας, μείωση της χιονοκάλυψης και μείωση της ταχύτητας των ανέμων) στα μέσα του αιώνα.

Οι 48 βαθμοί Κελσίου στις πόλεις δεν αντέχονται, οπότε οι κάτοικοι αναζητούν σταγόνες δροσιάς όπου βρουν

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ιούλιος με αριθμούς

Εν τω μεταξύ, ο Ιούλιος του 2021 έχει κερδίσει τη δυσάρεστη διάκριση ως ο πιο καυτός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). «Ο Ιούλιος είναι τυπικά ο θερμότερος μήνας του έτους στον κόσμο, αλλά ο φετινός Ιούλιος ξεπέρασε τον εαυτό του ως ο πιο καυτός Ιούλιος και μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ», ανέφερε επιστήμονας της ΝΟΑΑ.

Σε όλο τον κόσμο η συνδυασμένη θερμοκρασία στη επιφάνεια του εδάφους και της θάλασσας ήταν 0,93 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, (15,8 βαθμοί Κελσίου), καθιστώντας τον πιο ζεστό Ιούλιο από τότε που τηρούνται αρχεία, 142 χρόνια πριν. Στο βόρειο ημισφαίριο η θερμοκρασία μόνο στην επιφάνεια της γης ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Ιούλιο, στον άνευ προηγουμένου 1,54 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2012. Και η Ασία είχε τον πιο καυτό Ιούλιο που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2010. Η Ευρώπη είχε τον δεύτερο πιο καυτό Ιούλιο που έχει καταγραφεί που ισοδυναμεί με τον Ιούλιο του 2010.

Αλλα αξιοσημείωτα από την παγκόσμια έκθεση για το κλίμα του Ιουλίου της NOAA αφορούν την κάλυψη (έκταση) των θαλάσσιων πάγων που ποικίλλει ανά ημισφαίριο. Η κάλυψη πάγου της Αρκτικής για τον Ιούλιο του 2021 ήταν η τέταρτη μικρότερη για τον Ιούλιο σε καταγραφές 43 ετών, σύμφωνα με την ανάλυση του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου. Μόνο ο Ιούλιος του 2012, του 2019 και του 2020 είχε μικρότερη έκταση θαλάσσιου πάγου. Αντίθετα, η έκταση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής ήταν πάνω από τον μέσο όρο τον Ιούλιο, η μεγαλύτερη έκταση θαλάσσιου πάγου Ιουλίου από το 2015 και η όγδοη υψηλότερη που έχει καταγραφεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα καλοκαίρια μας καυτά και πιο ζεστοί οι χειμώνες
Η κλιματική αλλαγή πλήττει με ταχύτητα την Ευρώπη όπως διαπιστώνει η Αμερικανική Γεωφυσική Ενωση. Βαίνουμε ολοταχώς προς μια εποχή με λιγότερο κρύους χειμώνες και εξαντλητικούς καύσωνες τα καλοκαίρια.
Τα καλοκαίρια μας καυτά και πιο ζεστοί οι χειμώνες
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι πυρκαγιές σκοτώνουν σε μεγάλες αποστάσεις
Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές προκαλεί περισσότερους από 33.500 θανάτους ετησίως σε 43 χώρες σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη που εκπονήθηκε στο το Πανεπιστήμιο Μονάς.
Οι πυρκαγιές σκοτώνουν σε μεγάλες αποστάσεις
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Η «τσίχλα» της κλιματικής αλλαγής
Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου κυκλοφορούσε είδηση με τον τίτλο «Ο καιρός τρελάθηκε: εμείς καιγόμαστε και στη Βραζιλία χιονίζει». Η υπερβολή επαναλαμβάνεται και από πάμπολλα επιστημονικά χείλη που...
Η «τσίχλα» της κλιματικής αλλαγής
ΚΟΣΜΟΣ
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ
Η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος δείχνει τον ραγδαίο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα και της θάλασσας, της στάθμης των ωκεανών και των ακραίων φυσικών φαινομένων.
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Επισιτιστική κρίση από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να χτυπούν τις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο σε μια εποχή που οι τιμές των τροφίμων είναι ήδη κοντά στις υψηλότερες σε μια δεκαετία.
Επισιτιστική κρίση από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας