• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.9°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.0°C / 18.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 21.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 13.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 18.2°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.9°C / 16.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 20.7°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 15.7°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 18.1°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.3°C / 17.1°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 18.9°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  44%

Δρόμος στο χωριό Μάισος της Γερμανίας εξαφανίστηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες

Boris Roessler/dpa via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αεροχείμαρροι επιτείνουν τις κλιματικές καταστροφές

 • A-
 • A+
Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα διερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στην άνοδο της θερμοκρασίας και στα ρεύματα που δημιουργούνται από τη σύγκρουση του κρύου αέρα των πόλων με τον θερμό των τροπικών περιοχών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Καταστροφικές πλημμύρες κατέστρεψαν πόλεις στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Ενα ανελέητο κύμα καύσωνα έψησε τις δυτικές ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις παρέλυσαν έναν κινεζικό βιομηχανικό κόμβο. Και η χώρα μας βιώνει μαζί με τη νοτιοανατολική Ευρώπη έναν πολυήμερο, ισχυρό καύσωνα. Αυτά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα εντείνονται από το μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ομως, η σχέση μεταξύ αυτών των ακραίων γεγονότων υπερβαίνει την άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών. Ολα αυτά τα γεγονότα σχετίζονται με τους αεροχείμαρρους, τις ισχυρές και στενές ζώνες δυτικών ανέμων που φυσούν πάνω από την επιφάνεια της Γης. Αυτά τα ρεύματα δημιουργούνται όταν ο κρύος αέρας από τους πόλους συγκρούεται με τον ζεστό αέρα από τις τροπικές περιοχές προκαλώντας καταιγίδες και άλλα φαινόμενα, όπως η βροχή και η ξηρασία.

«Ποιος είναι ο λόγος που αυτό το κύμα καύσωνα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από τόσο υψηλές θερμοκρασίες; Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και στην κίνηση του αεροχείμαρρου. Τις τελευταίες ημέρες ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από τη μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας», εξηγούσε σε σχετική ανακοίνωσή του την Παρασκευή το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τον καύσωνα που βιώνουμε.

«Κολλημένος» καιρός

Οι αεροχείμαρροι είναι ο καιρός – τον δημιουργούν και τον κατευθύνουν, εξηγούν μετεωρολόγοι στο Bloomberg. Οταν κάνουν μεγάλες στροφές προς τα βόρεια και μεγάλες βουτιές προς τα νότια, γνωρίζουμε ότι θα δούμε κάποιες ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, αναφέρουν. Οι μετεωρολόγοι ανησυχούν κάθε φορά που αυτές οι ταλαντεύσεις και οι βουτιές σχηματίζουν καμπύλες σε σχήμα ωμέγα που μοιάζουν με κύματα. Οταν συμβεί αυτό, ο ζεστός αέρας ταξιδεύει βορειότερα και ο κρύος αέρας διεισδύει νοτιότερα.

Το αποτέλεσμα είναι μια διαδοχή ασυνήθιστα θερμών και ψυχρών συστημάτων καιρού στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι άνεμοι συχνά εξασθενούν και ο επικίνδυνος καιρός μπορεί να παραμείνει «κολλημένος» στο ίδιο μέρος για ημέρες ή εβδομάδες κάθε φορά –και όχι μόνο λίγες ώρες ή μία μέρα– οδηγώντας σε παρατεταμένες βροχές και κύματα καύσωνα.

Το ερώτημα για τους επιστήμονες είναι σε ποιο βαθμό η κλιματική αλλαγή επηρέασε αυτές τις διαταραχές στους αεροχείμαρρους. Χρειάζεται χρόνος για να γίνει μια τέτοια ανάλυση αλλά, ήδη, έχει ξεκινήσει μια μελέτη ταχείας απόδοσης των πλημμυρών στην Ευρώπη, με επικεφαλής τη γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία, με τα αποτελέσματα να αναμένονται έως τα μέσα Αυγούστου.

Τα κύματα θερμότητας που έπληξαν τις δυτικές ΗΠΑ και τον Καναδά στα τέλη Ιουνίου ήταν τόσο πρωτοφανή που οι ερευνητές συμπέραναν στις αρχές Ιουλίου ότι η κλιματική αλλαγή τα είχε κάνει τουλάχιστον 150 φορές πιο πιθανά. Ομως, ένα σύστημα υψηλής πίεσης, που συνήθως συνδέεται με ζεστό και ξηρό καιρό, επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι η Γη κάτω από αυτήν ήταν εξαιρετικά ξηρή.

Συνήθως, η υγρασία στο έδαφος απορροφά μεγάλο μέρος της θερμότητας του ήλιου και ψύχει τον αέρα όταν εξατμίζεται. Αλλά η ακραία ξηρασία στο βορειοδυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής σήμαινε ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν μόνο να ανέβουν, δημιουργώντας έναν θόλο ζεστού αέρα στην ατμόσφαιρα. Από τότε, ένα δεύτερο κύμα καύσωνα έπληξε την περιοχή, με τις πυρκαγιές να καίνε στις δυτικές ΗΠΑ και σε μέρη του Καναδά.

Τεχνητός διαχωρισμός

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τα γεγονότα που καθοδηγούνται από τους αεροχείμαρρους χειρότερα, αλλά υπάρχει συζήτηση για το πόσο η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει άμεσα τα ρεύματα. Οι επιστήμονες έχουν ήδη συνδέσει τους αεροχείμαρρους με αρκετές φυσικές καταστροφές τα τελευταία δύο χρόνια.

Για παράδειγμα, έχουν διαπιστώσει ότι ένα σύστημα υψηλής πίεσης που είχε κολλήσει πάνω από την ανατολική Σιβηρία προκάλεσε θερμότητα που θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς την κλιματική αλλαγή. Στην Αυστραλία, μια διετής ξηρασία σε συνδυασμό με ένα σύστημα υψηλής πίεσης πάνω από την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας οδήγησε σε ρεκόρ θερμοκρασίας πολλών δεκαετιών το 2020 και τροφοδότησε τη χειρότερη σεζόν πυρκαγιών στη χώρα.

Αλλοι επιστήμονες δεν αναφέρουν μια τόσο σαφή σύνδεση, αλλά βλέπουν σημάδια άλλων καθοδηγούμενων από το κλίμα αλλαγών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αεροχείμαρροι πλησιάζουν τους πόλους. Αυτή η μετακίνηση μετατοπίζει καταιγίδες περαιτέρω προς τα βόρεια στο βόρειο ημισφαίριο και προς τα νότια στο νότιο ημισφαίριο και βοηθά στην εξήγηση των πολυετών ξηρασιών που αντιμετωπίζουν σήμερα η νότια Αυστραλία και η κεντρική Χιλή.

Κάποιες ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τους αεροχείμαρρους. Ωστόσο, η κατανόηση των αεροχειμάρρων γίνεται πιο πιεστική, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδηγούν σε συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξουν τα καιρικά συστήματα με το μεταβαλλόμενο κλίμα, παρά για το πώς θα αλλάξει το κλίμα», δήλωσε στο Bloomberg η Τες Πάρκερ από το Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης. «Αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ κλίματος και καιρού είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητός», αναφέρει.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Θερμοκρασίες στο κόκκινο
Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσαν μια αύξηση των αναφορών για ρεκόρ καιρικών και κλιματικών φαινομένων, ειδικά για τη ζέστη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Θερμοκρασίες στο κόκκινο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Επισιτιστική κρίση από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να χτυπούν τις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο σε μια εποχή που οι τιμές των τροφίμων είναι ήδη κοντά στις υψηλότερες σε μια δεκαετία.
Επισιτιστική κρίση από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
«Κλιματικοί πρόσφυγες» ή «περιβαλλοντικοί μετανάστες»;
Τα τελευταία χρόνια, έχει εμφανιστεί μια νέα μορφή μετανάστευσης, όπου άνθρωποι, που συνήθως αποκαλούνται «κλιματικοί πρόσφυγες», εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
«Κλιματικοί πρόσφυγες» ή «περιβαλλοντικοί μετανάστες»;
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Τα δειλά βήματα της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Εκθέσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπάρχουν από το 2009, όμως μόλις 4 μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συνεδρίασε για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο, το όργανο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση για...
Τα δειλά βήματα της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Γιατί ξεσπούν πυρκαγιές στις «λάθος» χώρες;
Παρά την τραγωδία που χτύπησε την Ελλάδα, η ευπαθής στις πυρκαγιές Μεσογειακή Ευρώπη δεν έχει καεί φέτος όσο συνηθίζεται, ενώ η καταστροφή χτυπά απομακρυσμένες περιοχές όπως η σαβάνα της Αφρικής και της Νότιας...
Γιατί ξεσπούν πυρκαγιές στις «λάθος» χώρες;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας