• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.5°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.6°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.4°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  0 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  0 BF
  96%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.8°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.8°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  96%

Το εμπόριο καρχαριών και σαλαχιών αυξήθηκε ραγδαία από το 2013

© Yann Hubert | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανισότητα ενισχύει το εμπόριο άγριας πανίδας

 • A-
 • A+
Εκτός από σημαντική αιτία εξαφάνισης απειλούμενων ειδών, το εμπόριο άγριων ζώων προκαλεί απώλεια της βιοποικιλότητας και αποτελεί παράγοντα μετάδοσης ασθενειών κυρίως στα αμφίβια, αλλά και στον άνθρωπο. ● Οι επιστήμονες προτείνουν να δοθεί οικονομική βοήθεια στις φτωχότερες εξαγωγικές χώρες, ούτως ώστε να εκλείψουν βαθμηδόν οι απαράδεκτες αγοραπωλησίες.

Η παγκόσμια κοινωνικοοικονομική ανισότητα δεν είναι απλώς πρόβλημα για τους ανθρώπινους πληθυσμούς. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα στο εμπόριο άγριων ζώων. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, διαπίστωσε ότι τα άγρια ζώα τα εμπορεύονται κυρίως φτωχότερες χώρες πουλώντας τα σε πλουσιότερες και αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση του εμπορίου άγριων ζώων που βλάπτει τα απειλούμενα είδη και τη δημόσια υγεία.

Το εμπόριο άγριας πανίδας είναι μια σημαντική αιτία απώλειας της βιοποικιλότητας. Οχι μόνο επειδή απομακρύνει είδη από τα οικοσυστήματά τους, αλλά και επειδή εγκυμονεί τον κίνδυνο εισαγωγής χωροκατακτητικών ειδών σε νέα περιβάλλοντα. Επιπλέον, μεταφέρει ασθένειες όπως ο μύκητας των αμφιβίων chytrid, που έχει εξαφανίσει δεκάδες είδη αμφιβίων, σε νέους πληθυσμούς. Αυτή η τελευταία απειλή είναι επίσης πρόβλημα για τον άνθρωπο, αφού το εμπόριο άγριων ζώων έχει συνδεθεί με την πανδημία του κορονοϊού.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών της Αγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES), μιας διεθνούς συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων και φυτών δεν απειλεί την επιβίωσή τους. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη συνέκριναν τα δεδομένα της CITES σχετικά με τις διεθνείς πωλήσεις άγριων ζώων με κοινωνικοοικονομικές πληροφορίες για τις εμπλεκόμενες με αυτές χώρες.

Στην κορυφή οι ΗΠΑ

Οπως διαπίστωσαν, περίπου 420 εκατομμύρια άγρια ζώα διακινήθηκαν μεταξύ 226 χωρών από το 1998 έως το 2018 και αυτά τα ζώα ήταν πιθανότερο να αποτελούν αντικείμενο εμπορίας από φτωχότερες προς πλουσιότερες χώρες. Για παράδειγμα, το άγρια αμφίβια ταξιδεύουν από τη Μαδαγασκάρη στις ΗΠΑ, ενώ τα ψάρια που αλιεύονται στην Ταϊλάνδη αποστέλλονται στο Χονγκ Κονγκ.

Ο αριθμός των εμπορευόμενων αμφιβίων, αραχνοειδών, πτηνών, ψαριών, εντόμων και θηλαστικών στο εμπόριο μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ το εμπόριο καρχαριών και σαλαχιών αυξήθηκε ραγδαία μεταξύ 2013 και 2018. Οι υποκείμενες αιτίες αυτών των χρονικών διακυμάνσεων δεν είναι πάντοτε προφανείς, αλλά η απότομη μείωση του όγκου του εμπορίου των πτηνών μετά το 2005 συνέπεσε με την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχε ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών.

Μέχρι το 2005, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων άγριων πτηνών. Για άλλες ομάδες ζώων, η μείωση του όγκου του εμπορίου τους θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μείωσης της ζήτησης για προϊόντα που προέρχονται από ζώα τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση ή -πιο ανησυχητικά- συνέπεια της μείωσης των άγριων πληθυσμών εξαιτίας του παράνομου εμπορίου.

Το εμπόριο καρχαριών και σαλαχιών, αντίθετα, αυξήθηκε ραγδαία από το 2013, αλλά αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη τεκμηρίωση των εξαγωγών / εισαγωγών μετά την προσθήκη εννέα ειδών καρχαριών στη σύμβαση CITES μεταξύ 2014 και 2017.

Συνολικά, οι ΗΠΑ ήταν ο «νούμερο ένα» εισαγωγέας άγριων ζώων, με τη Γαλλία και την Ιταλία να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, σύμφωνα με τη μελέτη. Η Ινδονησία, η Τζαμάικα και η Ονδούρα ήταν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς από χώρα σε χώρα, ενώ τα περισσότερα άγρια ζώα στην αγορά προέρχονταν είτε από την Ασία, είτε από την περιοχή του Παναμά.

Η κλίμακα του εμπορίου άγριας πανίδας είναι τεράστια. Από το 2006 έως το 2015, 1,3 εκατομμύριο ζώντα ζώα και φυτά, 1,5 εκατομμύριο δέρματα και 2.000 τόνοι κρέατος εξήχθησαν νόμιμα μόνο από την Αφρική στην Ασία, σύμφωνα με έκθεση του Δικτύου Παρακολούθησης του Εμπορίου Αγριων Ειδών (TRAFFIC).

Οικονομική βοήθεια

Οι επιστήμονες της αρχικής έρευνας προτείνουν μια λύση για τον περιορισμό του εμπορίου άγριων ζώων. Οπως υποστηρίζουν, οι φτωχότερες χώρες εξαγωγείς πρέπει να λάβουν οικονομική βοήθεια για να σταματήσουν το εμπόριο για μια χρονική περίοδο. Τα χρήματα θα τους χορηγηθούν μόνο εάν επιτύχουν τους στόχους μείωσής του. «Ιδανικά, η χρηματοδότηση θα προέρχεται από πλούσιες χώρες, δεδομένης της δέσμευσής τους για τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ και του γεγονότος ότι διαδραματίζουν δυσανάλογα μεγάλο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο άγριας ζωής», δήλωσαν στο BBC News.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο κόσμος έχει αντιληφθεί τους κινδύνους που προκαλεί το εμπόριο άγριων ζώων μετά την πανδημία του κορονοϊού, γεγονός που οδήγησε σε προσωρινή απαγόρευση του εμπορίου και της κατανάλωσης άγριων ζώων στην Κίνα. «Για να αποφύγουμε την επιστροφή στην υφιστάμενη κατάσταση πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της κατανάλωσης προϊόντων άγριας ζωής για τη μείωση της ζήτησης και να καταστήσουμε την κινεζική απαγόρευση της κατανάλωσης άγριων ζώων μόνιμη», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι, αν και τα κράτη που έχουν υπογράψει τη σύμβαση CITES οφείλουν να επιβάλουν περιορισμούς στο εμπόριο της άγριας ζωής στις χώρες τους, στην πραγματικότητα η σύμβαση έχει περιορισμένες εξουσίες για την αντιμετώπιση ανεπαρκών εσωτερικών νόμων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κομμένη η… όρεξη για βατραχοπόδαρα
Σύμφωνα με νέα έκθεση η γαστρονομική δημοτικότητα των βατραχοπόδαρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει οδηγήσει στην εξάντληση ειδών βατράχων στην Τουρκία, την Αλβανία και την Ινδονησία.
Κομμένη η… όρεξη για βατραχοπόδαρα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Σε άνθηση το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής
Tο έγκλημα του παράνομου εμπορίου της άγριας ζωής αποτελεί μείζονα απειλή για τη φύση και επηρεάζει όλες τις χώρες μέσω των επιπτώσεών του στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.
Σε άνθηση το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ανοίγουν τον δρόμο για εξορύξεις στους ωκεανούς
Oι επιστήμονες και οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν για την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η εξόρυξη του βυθού στα οικοσυστήματα των ωκεανών.
Ανοίγουν τον δρόμο για εξορύξεις στους ωκεανούς
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Δραματική μείωση του πληθυσμού των πουλιών
Ενα στα οκτώ πουλιά θεωρείται απειλούμενο, δισεκατομμύρια έχουν χαθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ στα δάση και τους υγρότοπους της Ιαπωνίας έχει εκλείψει το 94% και 88% αντίστοιχα.
Δραματική μείωση του πληθυσμού των πουλιών
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, 30 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα σε 100 χρόνια και περισσότερο από 80 φορές ισχυρότερο σε 20 χρόνια.
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
Τα δάση παρέχουν το 50% της παγκόσμιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, επομένως η περαιτέρω εξαφάνιση δέντρων θα μείωνε την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κατάρρευση.
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας