• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.8°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 17.9°C
  0 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.2°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 10.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 18.6°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 12.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 19.9°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 18.1°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.9°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  88%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμμονή στην καύση σκουπιδιών

 • A-
 • A+
Την ώρα που η Ε.Ε. αποθαρρύνει την καύση σκουπιδιών, δίνοντας τέλος στις σχετικές επιδοτήσεις, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επεκτείνουν τη βλαπτική για το περιβάλλον μέθοδο χρηματοδοτώντας νέους αποτεφρωτήρες.

Την ώρα που η Ε.Ε. αποθαρρύνει την καύση σκουπιδιών, δίνοντας τέλος στις σχετικές επιδοτήσεις, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επεκτείνουν τη βλαπτική για το περιβάλλον μέθοδο χρηματοδοτώντας νέους αποτεφρωτήρες

Οι ανησυχίες σχετικά με το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει η καύση απορριμμάτων και οι φόβοι ότι ως μέθοδος ενδέχεται να υπονομεύσει την ανακύκλωση ωθούν την Ευρωπαϊκή Ενωση στον περιορισμό αυτής της τεχνολογίας που κάποτε φαινόταν ένας ελκυστικός τρόπος για να εξαφανιστούν τα απορρίμματα. Ετσι, η Ε.Ε. βρίσκεται στη διαδικασία διακοπής της χρηματοδότησης για νέους αποτεφρωτήρες απορριμμάτων

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να αποθαρρύνει την καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, η Ελλάδα και κάποιες ακόμη ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν αυτή την αμφισβητούμενη μέθοδο και την επεκτείνουν. Για δεκαετίες, η Ευρώπη έριχνε κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνων των σκουπιδιών της σε αποτεφρωτήρες, συχνά υπό την… πράσινη ετικέτα «απόβλητα προς ενέργεια».

Πλέον, οι ανησυχίες σχετικά με το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει η καύση απορριμμάτων και οι φόβοι ότι ως μέθοδος ενδέχεται να υπονομεύσει την ανακύκλωση ωθούν την Ευρωπαϊκή Ενωση στον περιορισμό αυτής της τεχνολογίας που κάποτε φαινόταν ένας ελκυστικός τρόπος για να εξαφανιστούν τα απορρίμματα.

Ετσι, η Ε.Ε. βρίσκεται στη διαδικασία διακοπής της χρηματοδότησης για νέους αποτεφρωτήρες απορριμμάτων. Εν τούτοις, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι περισσότεροι από τους υπάρχοντες -που «απορροφούν» επί του παρόντος το 27% των αστικών απορριμμάτων του μπλοκ- θα κλείσουν σύντομα.

Κι αυτό διότι, ακόμη και χωρίς την οικονομική υποστήριξη της Ε.Ε., βρίσκονται σε εξέλιξη νέα εργοστάσια αποτέφρωσης σε πολλές χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης που ιστορικά υιοθετούσαν αυτή τη μέθοδο συγκριτικά με άλλες, όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και τα σκανδιναβικά έθνη. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία στη μετά Brexit εποχή εξετάζει προτάσεις για δεκάδες νέα πρότζεκτ καύσης απορριμμάτων.

Στοπ στις επιδοτήσεις

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια υπαρξιακή απειλή σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο καθαρό μηδέν έως τα μέσα του αιώνα, όσο και για τα σχέδιά της για μια πραγματική «κυκλική οικονομία», στην οποία η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό. Λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. απέρριψε την καύση σκουπιδιών από ένα σχέδιο σημαντικών πράσινων επενδυτικών κατευθυντήριων γραμμών.

Πλέον, τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων δεν θα μπορούν να λαμβάνουν επιδοτήσεις που προορίζονται για περιβαλλοντικά ωφέλιμα έργα, ενώ έχουν αποκοπεί επίσης από άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ροές. Αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε τα κράτη-μέλη να ελαχιστοποιήσουν την αποτέφρωση.

Οπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη έκθεση που πραγματοποιήθηκε για τον μη κυβερνητικό οργανισμό ClientEarth, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των βρετανικών αποτεφρωτήρων είχε μεγαλύτερη ένταση άνθρακα, δηλαδή οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο και τη δεύτερη μετά τον άνθρακα. Συνολικά, οι ευρωπαϊκοί αποτεφρωτήρες εξέπεμψαν περίπου 95 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2018, περίπου το 2% των συνολικών εκπομπών.

Από την πλευρά της, η βιομηχανία της καύσης σκουπιδιών υποστηρίζει ότι είναι άδικη η απευθείας σύγκριση των εκπομπών άνθρακα με εκείνες των εγκαταστάσεων των οποίων η κύρια λειτουργία είναι η παραγωγή ενέργειας. Ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο υπάρχει είναι η επεξεργασία αποβλήτων και όχι η παραγωγή ενέργειας, επισημαίνει.

Χωρίς αποτέφρωση, ισχυρίζεται, το κόστος της υγειονομικής ταφής τείνει να αυξάνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο της εξαγωγής των ευρωπαϊκών απορριμμάτων σε άλλες χώρες που, τελικά, καίγονται σε ανεξέλεγκτα περιβάλλοντα. «Είμαστε στο σπίτι της κυκλικής οικονομίας», διατείνεται. Αυτή η κατηγορία εργοστασίων παρέχει σήμερα ενέργεια σε 18 εκατομμύρια Ευρωπαίους και θερμότητα σε 15 εκατομμύρια, υποστηρίζει η βιομηχανία της καύσης.

Ανεξάρτητα από τη μεταστροφή της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη παραμένουν ελεύθερα να χρηματοδοτούν και να παραγγέλνουν νέους αποτεφρωτήρες. Αυτά τα εργοστάσια εξακολουθούν να κερδίζουν χρήματα από τα τέλη διάθεσης απορριμμάτων και από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν από την καύση τους και, σε ορισμένα μέρη, θερμότητας. Σε κάποιες χώρες, οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να διεκδικήσουν επιδοτήσεις που έχουν σχεδιαστεί για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αρκεί να καίνε απόβλητα που έχουν συλλεχθεί σε ξεχωριστά ρεύματα, ώστε να μην αποτεφρώνεται ανακυκλώσιμο ή λιπασματοποιημένο υλικό.

Εξάλλου, ο στόχος της Ε.Ε. για τις χώρες να καταλήγουν σε υγειονομική ταφή όχι περισσότερο από το 10% των αστικών απορριμμάτων έως το 2035 αναμένεται να ενισχύσει ακούσια την ελκυστικότητα των αποτεφρωτήρων. Επιπλέον, οι δημοτικές αρχές συχνά εγκλωβίζονται με συμβάσεις που καθιστούν φτηνότερη την καύση σκουπιδιών παρά την ταξινόμησή τους για ανακύκλωση.

Φιλόδοξοι στόχοι

Η Δανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αποβλήτων της Ευρώπης, δημιούργησε τόσους αποτεφρωτήρες που μέχρι το 2018 εισήγε εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων. Αυτά τα εργοστάσια παράγουν το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και σχεδόν το ένα τέταρτο της θερμότητας στα τοπικά δίκτυα τηλεθέρμανσης. Πιεζόμενη για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για μείωση του άνθρακα, η χώρα αποφάσισε πέρσι να μειώσει την καύση απορριμμάτων κατά 30% σε μια δεκαετία με το κλείσιμο επτά αποτεφρωτήρων, επεκτείνοντας σημαντικά την ανακύκλωση.

Ωστόσο, λίγες άλλες χώρες της Ευρώπης πράττουν το ίδιο. Ορισμένες, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σχεδιάζουν νέες εγκαταστάσεις, το ίδιο η Ιταλία και η Ισπανία. Η Βρετανία δείχνει επίσης την πρόθεση να προχωρήσει στην επέκταση της καύσης με δεκάδες νέα έργα υπό εξέταση που, συνολικά, θα διπλασιάσουν την τρέχουσα παραγωγή ενέργειας από την αποτέφρωση.

Στην Πολωνία, που διαθέτει περίπου εννέα αποτεφρωτήρες, καθώς και ανάλογο αριθμό εργοστασίων τσιμέντου που χρησιμοποιούν επεξεργασμένα απόβλητα ως καύσιμο, περίπου 70 νέα έργα αναμένουν έγκριση. Και αυτά συμβαίνουν όταν οι εκπομπές τοξινών από την καύση, όπως οι διοξίνες και τα φουράνια, φτάνουν συχνά σε επικίνδυνα επίπεδα.

● Με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό περιοδικό Yale Environment 360.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι πυρκαγιές σκοτώνουν σε μεγάλες αποστάσεις
Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές προκαλεί περισσότερους από 33.500 θανάτους ετησίως σε 43 χώρες σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη που εκπονήθηκε στο το Πανεπιστήμιο Μονάς.
Οι πυρκαγιές σκοτώνουν σε μεγάλες αποστάσεις
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η μολυβδούχος βενζίνη έφυγε, η ρύπανση παραμένει
Σύμφωνα με μελέτη στη Βρετανία το γεγονός ότι ο μόλυβδος βρίσκεται στο ύψος των δρόμων και των κτιρίων υποδηλώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από μόλυβδο εξακολουθεί να υπάρχει σε ολόκληρο το Λονδίνο.
Η μολυβδούχος βενζίνη έφυγε, η ρύπανση παραμένει
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η Σρι Λάνκα αντιμέτωπη με περιβαλλοντική καταστροφή
Τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και πλαστικών σφαιριδίων εκβράζονται στις δυτικές ακτές του νησιού από το ναυάγιο του φορτηγού X-Press Pearl ● Ανυπολόγιστη ζημιά και στη θαλάσσια ζωή από τις τοξικές ουσίες που...
Η Σρι Λάνκα αντιμέτωπη με περιβαλλοντική καταστροφή
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οικοκτονία ίσον έγκλημα πολέμου
Το νομοσχέδιο ορίζει ως οικοκτόνες πράξεις αυτές που περιλαμβάνουν «απερίσκεπτη παραβίαση» που οδηγεί σε «σοβαρές δυσμενείς αλλαγές, διαταραχές ή βλάβες σε οποιοδήποτε στοιχείο του περιβάλλοντος».
Οικοκτονία ίσον έγκλημα πολέμου
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Δεν φταίει ο υπερπληθυσμός για τα περιβαλλοντικά δεινά
Το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων στη Γη ήταν υπεύθυνο για περισσότερο από το διπλάσιο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το φτωχότερο 50% του πληθυσμού της σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Δεν φταίει ο υπερπληθυσμός για τα περιβαλλοντικά δεινά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η ρύπανση των παγκόσμιων εδαφών
Οι περισσότεροι μολυσματικοί παράγοντες προέρχονται από δραστηριότητες όπως οι βιομηχανικές διεργασίες και οι εξορύξεις, η κακή διαχείριση των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων και οι μη βιώσιμες γεωργικές...
Η ρύπανση των παγκόσμιων εδαφών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας