Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.8° 33.5°
4 BF
26%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
36°C
38.3° 33.1°
1 BF
36%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
33°C
36.0° 33.2°
1 BF
39%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
36°C
35.9° 35.7°
4 BF
20%
Βέροια
Αίθριος καιρός
35°C
37.0° 30.1°
3 BF
37%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
33°C
33.4° 31.2°
2 BF
16%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
38°C
37.9° 37.9°
2 BF
15%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.1° 29.8°
5 BF
48%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
32.9° 31.9°
4 BF
38%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 28.8°
5 BF
30%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
31.2° 30.7°
3 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
0 BF
66%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
36°C
36.3° 34.0°
2 BF
21%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
34.5° 34.5°
2 BF
27%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
30°C
30.8° 29.9°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
35.4° 33.8°
4 BF
16%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
34°C
34.3° 33.8°
3 BF
35%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
31°C
30.8° 30.7°
3 BF
65%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 34.9°
2 BF
17%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
«Μακεδονία περήφανη ξανά». Προεκλογική αφίσα της προεδρικής υποψήφιας του ΒΜΡΟ τον περασμένο Απρίλιο στα Μπίτολα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
«Μακεδονία περήφανη ξανά». Προεκλογική αφίσα της προεδρικής υποψήφιας του ΒΜΡΟ τον περασμένο Απρίλιο στα Μπίτολα | Τ.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η γειτονιά της μαρμότας

Η προδοσία της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ε.Ε. και η συνταγή του Μίκη για την αναζωογόνηση του «εθνικού μας κυττάρου».

Με το Μακεδονικό ξανά στο προσκήνιο να θυμίζει την «ημέρα της μαρμότας», κάποιες επισημάνσεις καθίστανται αναπόφευκτες.

Οταν ο πρωθυπουργός μας προειδοποιεί τους (ομοϊδεάτες του) νέους κυβερνήτες της γειτονικής μας χώρας πως, έτσι και πάψουν «να σέβονται την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας» τους, τότε «θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία», δεν αποδεικνύει μονάχα πόσο κυνικά προσχηματική υπήρξε η δική του εργαλειοποίηση του ελληνικού εθνικισμού ενάντια σ’ αυτή την ίδια συμφωνία, όταν συνομολογούνταν από τις κυβερνήσεις Τσίπρα - Ζάεφ. Σε κάνει, επίσης, ν’ αναρωτιέσαι αν έχει πάρει χαμπάρι πόσο φαιδρή φαντάζει στα μάτια των παραληπτών της αυτή η απειλή −για τον απλούστατο λόγο, πως ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.

Το 2018, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι γείτονές μας αποδέχθηκαν έναν συμβιβασμό άκρως ταπεινωτικό στο συμβολικό επίπεδο, προκειμένου να ανοίξει και γι’ αυτούς ο δρόμος για το περιζήτητο κλαμπ της Ενωμένης Ευρώπης. Μπορεί οι εδώ μακεδονομάχοι να θεωρούσαν ότι «δώσαμε το όνομα», στην πραγματικότητα όμως εκείνοι που άλλαξαν το δικό τους ήταν οι γείτονές μας –ύστερα από 27 συναπτά έτη αυτοτελούς διεθνούς παρουσίας ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, αναγνωρισμένη ως τέτοια από 133 κράτη σε σύνολο 193 (της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Κίνας συμπεριλαμβανομένων). Το έκαναν με τη βεβαιότητα πως αυτή η ταπείνωση συνιστούσε ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη δρομολόγηση της ένταξής τους στην Ε.Ε. Τους το είχαν, άλλωστε, υποσχεθεί όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες επισκέφθηκαν τότε τα Σκόπια, για να τους πείσουν να εγκρίνουν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου 2018: «Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές κι εσείς κρατάτε το κλειδί τους», διακήρυξε λ.χ. δημόσια η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Το έχουμε ζήσει με όλους αυτούς που θα σκίζανε μνημόνια. Οταν γίνει η κυβέρνηση στα Σκόπια, η πραγματικότητα θα πέσει πάνω στο κεφάλι τους και θα καταλάβουν ότι όλα αυτά που λέγανε προεκλογικά είναι αέρας φρέσκος» | Ντόρα Μπακογιάννη (πρώην υπ. Εξ. – αδελφή πρωθυπουργού), 14.5.2024

Η συμφωνία και η συνακόλουθη συνταγματική μεταρρύθμιση υπερψηφίστηκαν, με τους εκεί εθνικιστές να κραυγάζουν, όπως κι εδώ, για εσχάτη προδοσία. Τους αμέσως επόμενους μήνες η Ε.Ε. κουρέλιασε ωστόσο πανηγυρικά τις υποσχέσεις της, αποφεύγοντας σε δύο διαδοχικά συμβούλια (18.6.2019 και 17-18.10.2019) να δρομολογήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η ακατανόητη αυτή κωλοτούμπα αποδόθηκε τότε σε συγκυριακή επιθυμία του Μακρόν να κοντράρει τη Μέρκελ, άνοιξε όμως τον ασκό του Αιόλου: την επόμενη χρονιά, ήρθε η σειρά της Σόφιας να βάλει βέτο στις διαπραγματεύσεις για εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας (που ίσαμε τότε υποστήριζε σθεναρά), αν η τελευταία δεν συμμορφωθεί προηγουμένως με τη βουλγαρική άποψη για την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της. Απαίτηση πολύ πιο δύσκολα ικανοποιήσιμη από την παραδοχή της ελληνικότητας του Μεγαλέξανδρου, καθώς δεν αφορά τη μακρινή αρχαιότητα που πρόσφατα μόνο διεκδικήθηκε από μια μερίδα των Σλαβομακεδόνων (την εκεί Δεξιά και κυρίως την υπερπόντια Διασπορά), αλλά ουκ ολίγες ιστορικές φυσιογνωμίες των δύο τελευταίων αιώνων, η δράση των οποίων σχοινοβάτησε κατά κανόνα στο μεταίχμιο δύο διαφορετικών εθνικών ταυτοτήτων. Εξ ου και η πιθανότητα επίλυσής του φαντάζει ιδιαίτερα χλομή, με τη Βουλγαρία να κολυμπά σήμερα σε πελάγη ενός επιθετικού αλυτρωτισμού.

Οι «προκλητικές» χειρονομίες της νέας βορειομακεδονικής ηγεσίας δεν απευθύνονται ως εκ τούτου πρωτίστως στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες, ως έκφραση συλλογικής διάψευσης από την υπαρκτή Ευρώπη. Τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζουν περισσότερο την αντίστοιχη «πρόκληση» του Τσίπρα προς το Βερολίνο, με το συμβολικό προσκύνημά του στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την επομένη των εκλογών του 2015. Δίχως, φυσικά, να μπορεί κανείς ν’ αποκλείσει μακροπρόθεσμα μια τελική κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως αποτέλεσμα της σωρευτικής συνδρομής ποικίλων παραγόντων.

Η εμπειρία από τη σταδιακή κατάδυση της χώρας μας στον βάλτο του «Σκοπιανού» το 1991-1992, επί πρωθυπουργίας του πατρός Μητσοτάκη, δεν μας κάνει δυστυχώς ιδιαίτερα αισιόδοξους για τη μελλοντική διαχείριση του ίδιου ζητήματος από τον γιο και το κόμμα του. Η εμμονή λ.χ. του Κυριάκου να θεωρεί δομικό πρόβλημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι «κατοχύρωνε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα», προκαλεί ενοχλητικούς συνειρμούς σε όποιον έχει έστω και στοιχειώδη εικόνα των πανομοιότυπων κηρυγμάτων του βουλγαρικού αλυτρωτισμού· αλυτρωτισμού που στοχεύει μεν πρωταρχικά τη Βόρεια Μακεδονία, δεν παραλείπει ωστόσο να τονίζει τον «ιστορικά και εθνολογικά βουλγαρικό χαρακτήρα» μεγάλου μέρους και της ελληνικής Μακεδονίας. Μικρό το κακό παρόμοιων ισχυρισμών, θα πει κανείς, αφού η Βουλγαρία ανήκει στο ίδιο υπερεθνικό (ή πρωτοεθνικό) κρατικό μόρφωμα μ’ εμάς, οι πολίτες της μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια και μοσχοπληρώνουν τα παραθαλάσσια AirBnB της πάλαι ποτέ «Αιγαιίδας». Δεν θα διαφωνήσουμε. Για ποιον, όμως, λόγο δεν θεωρούνται εξίσου ακίνδυνες και οι αντίστοιχες κορόνες λίγο δυτικότερης προέλευσης;

Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα την έχει δώσει ο Μίκης Θεοδωράκης, όταν περιέγραψε στα «Νέα» (21.1.2018) πώς ο ίδιος, ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έπεισε το 1991 τους υπόλοιπους συναδέλφους του ν’ αναγορεύσουν το «Σκοπιανό» σε ανορθολογική παντιέρα ενός νέου εθνικισμού. Το επικοινωνιακό ντοπάρισμα του πληθυσμού γύρω από έναν στόχο υψηλού συμβολισμού, όπως το ονοματολογικό, επιστρατεύθηκε ως σωσίβιο για την παροχέτευση της λαϊκής δυσφορίας, από μια κυβέρνηση που είχε ήδη υποστεί την πρώτη ήττα της από τις μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις κι έβλεπε το εργατικό κίνημα να ξανασηκώνει κεφάλι, με πρωτοπόρους τους απεργούς της ΕΑΣ: «Πηγαίνουμε σε εθνική διάλυση, το εθνικό κύτταρο δεν λειτουργεί. Ολα διαλύονται καθημερινά. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να συσπειρώσει σήμερα. Σ’ όλη αυτή την πολιτική που ασκείται στον λαϊκισμό, ας προτάξουμε και ένα ιδανικό μπροστά, να συσπειρωθούμε όλοι μαζί».

Δυστυχώς για όλους μας, εισακούστηκε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η γειτονιά της μαρμότας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας