Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Είναι κεφάτοι, γυρίζουν από τη Γάζα

«Δοκιμασμένο στη Γάζα»

Είναι κεφάτοι, γυρίζουν από τη Γάζα

  • A-
  • A+

Η σήμανση «tested in Gaza» («δοκιμασμένο στη Γάζα») συνοδεύει όλο και περισσότερα προϊόντα που εξάγει το Ισραήλ. Είτε χρειάζεσαι drones για να παρακολουθείς τους πολίτες σου, δακρυγόνα για να διαλύεις συγκεντρώσεις ή ένα τείχος για να αποκλείεις τους ανεπιθύμητους, ξέρεις από πού να ψωνίσεις.

Mια ευειδής νεαρά από το Ισραήλ στεκόταν χαμογελαστή μπροστά σε στρατιωτικούς και πολιτικούς από ολόκληρη την Ευρώπη. Πίσω της μία γιγαντοοθόνη παρουσίαζε πλάνα από την τελευταία επιδρομή στη Γάζα, όπου ο ισραηλινός στρατός είχε μόλις σκοτώσει 1.500 ανθρώπους – αμάχους στη συντριπτική πλειονότητά τους. Ηταν αρχές του 2009 και η επίδειξη πραγματοποιούνταν σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις οπλικών συστημάτων στο Παρίσι. Το μήνυμα, που έκτοτε επαναλαμβάνεται σε όλα τα μεγάλα «σαλόνια» του θανάτου, ήταν σαφές: «Τα συστήματα που σας προτείνουμε έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στα γυναικόπαιδα της Γάζας».

Πριν από μερικές δεκαετίες το Ισραήλ παρουσίαζε σε αντίστοιχες εκθέσεις μεγάλα οπλικά συστήματα για διασυνοριακές διενέξεις. Οπως εξηγούσε πρόσφατα ο οικονομικός αναλυτής Σιρ Χέβερ, το Ισραήλ είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να δημιουργήσει τη δική του πολεμική βιομηχανία εξοπλίζοντας ορισμένα από τα πιο απάνθρωπα καθεστώτα που γνώρισε ο πλανήτης στον 20ό αιώνα. Ανάμεσα στους πελάτες του συγκαταλέγονταν το φιλοφασιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, το ρατσιστικό κράτος της Ροδεσίας, οι χούντες της Γουατεμάλας και της Χιλής κ.ο.κ. Καθώς όμως η ανάπτυξη μεγάλων οπλικών συστημάτων έφερνε το Ισραήλ σε σύγκρουση με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία, το Τελ Αβίβ στράφηκε στην ανάπτυξη τεχνολογίας για τον έλεγχο του «εσωτερικού εχθρού».

 

LATUFF 2006

Σύμφωνα με τον Χέβερ, «από την 11η Σεπτεμβρίου το Ισραήλ ενδιαφέρεται να πουλά όπλα και κυρίως συστήματα ελέγχου του πληθυσμού σε περιοχές του πλανήτη με τρομακτική οικονομική ανισότητα. Πουλάει δηλαδή όπλα στις κυβερνήσεις που θέλουν να καταστείλουν τις εναντίον τους εξεγέρσεις».

Η Βραζιλία, παραδείγματος χάριν, χρησιμοποίησε ισραηλινή τεχνολογία για να καταστείλει τις αντιδράσεις στις φαβέλες πριν από την έναρξη του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Η αστυνομία ήθελε να είναι σε θέση να παρακολουθεί, να ελέγχει και αν χρειαστεί να σκοτώνει κατοίκους που κινούνταν σε μικροσκοπικά σοκάκια ενός χαοτικού αστικού τοπίου – ακριβώς, δηλαδή, στις ίδιες συνθήκες που επιχειρεί καθημερινά ο ισραηλινός στρατός.

Παρόμοιο εξοπλισμό αγόρασε η Ινδία για τον έλεγχο κοινοτήτων στα σύνορα με το Πακιστάν αλλά και η Ιταλία επί πρωθυπουργίας Μπερλουσκόνι.

Καθώς οι οικονομικές ανισότητες και η λαϊκή οργή γιγαντώνονταν και στην Ελλάδα, οι αρχές ασφαλείας ξεκίνησαν με την προμήθεια δακρυγόνων για να φτάσουν έως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με θερμικές κάμερες – τα οποία εξασφάλισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Οσο σκληρότερα ήταν τα μέτρα λιτότητας που ήθελε να επιβάλει μια κυβέρνηση και όσο πιο αποφασισμένη ήταν να προσφύγει στη χρήση βίας για να προωθήσει τη ριζική αναδιανομή του πλούτου προς όφελος μιας οικονομικής ελίτ τόσο μεγαλύτερη γινόταν η εξάρτηση από την τεχνολογία του Ισραήλ. Παράλληλα, όσο γιγαντώνονταν τα γκέτο στην καρδιά αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων χωρών (από το Ρίο ντε Τζανέιρο μέχρι τους δρόμους του Σικάγου) τόσο οι συνθήκες προσομοίαζαν τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τόσο μεγαλύτερη ήταν η «ανάγκη» ελέγχου του πληθυσμού με drones, υψηλά τείχη, φυλάκια ελέγχου κ.ο.κ.

Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας ήταν η αποστολή ομάδων του ισραηλινού στρατού αλλά και ιδιωτικών εταιρειών για την εκπαίδευση αστυνομικών σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις υπηρεσίες της αστυνομίας του Σεντ Λούις, που αναπτύχθηκαν στο Φέργκιουσον μετά την αθώωση του αστυνομικού που δολοφόνησε τον νεαρό Μάικλ Μπράουν, είχαν εκπαιδευτεί από Ισραηλινούς.

«Θα μας πυροβολήσετε; Πού νομίζετε ότι βρίσκεστε, στη Γάζα;» ακούστηκε να φωνάζει ένας διαδηλωτής τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία, καθώς θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, που παρέπεμπαν σε στρατό κατοχής, αναπτύσσονταν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Προφανώς, η συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ πραγματοποιείται συνήθως από δεξιές ή ακροδεξιές κυβερνήσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα κάθε αριστερό κόμμα στην Ευρώπη, που σέβεται τον εαυτό του, έχει βασική προτεραιότητα την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και την ακύρωση κάθε σχετικής σύμβασης με το κράτος του Ισραήλ.

 

Info:

Δείτε

«The lab» (2013), Ο Ισραηλινός ντοκιμαντερίστας Γιόταμ Φέλντμαν αποκαλύπτει την τεράστια βιομηχανία οπλικών συστημάτων του Ισραήλ που δοκιμάζονται πειραματικά στη Γάζα

Διαβάστε

«The Battle for Justice in Palestine» (εκδόσεις Haymarket Books)

Ενα από τα καλύτερα βιβλία για το Παλαιστινιακό, από τον Αλί Αμπουνιμάχ (electronicintifada.net) παρουσιάζει και την «ισραηλοποίηση» των αμερικανικών δυνάμεων 

[email protected], www.info-war.gr

INFOWAR
Κρέμες για τον ρατσισμό των άλλων
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920 το λευκό δέρμα αποτελούσε την καλύτερη απόδειξη ότι δεν ήσουν αναγκασμένος να εργάζεσαι στα χωράφια.
Κρέμες για τον ρατσισμό των άλλων
INFOWAR
Η μεγάλη αναταραχή
Αναλυτές προέβλεπαν εδώ και χρόνια τρομακτική αύξηση κοινωνικών συγκρούσεων και βίαιων λαϊκών εξεγέρσεων σε όλο τον κόσμο. Οι μελέτες τους όμως έφταναν στα μάτια λίγων αξιωματούχων και επιχειρηματιών που...
Η μεγάλη αναταραχή
INFOWAR
Δέκα αγάλματα που δεν θα μας έλειπαν
Η καταστροφή και απομάκρυνση αγαλμάτων με αφορμή τις κινητοποιήσεις του «Black Lives Matter» θύμισε σε αρκετές κοινωνίες τα εγκλήματα που πραγματοποιούσαν οι ηγέτες τους στο παρελθόν. Επειδή όμως ορισμένοι...
Δέκα αγάλματα που δεν θα μας έλειπαν
INFOWAR
Πόσες φορές «εισέβαλε» το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ
Eνα παλιό ανέκδοτο έλεγε ότι στις ΗΠΑ δεν πραγματοποιούνται πραξικοπήματα γιατί δεν υπάρχει αμερικανική πρεσβεία. Ενα καλύτερο ανέκδοτο θα έλεγε ότι δεν χρειάζονται πραξικοπήματα, καθώς για δεκαετίες η χώρα...
Πόσες φορές «εισέβαλε» το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ
INFOWAR
Στα καλλιστεία του κορονοϊού... χάσαμε
Πρόσφατη έρευνα, που κατατάσσει το Ισραήλ στην πρώτη θέση της καλύτερης διαχείρισης της πανδημίας και την Ελλάδα στην 30ή (κάτω από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη), κάνει εδώ και μέρες τον γύρο του διαδικτύου....
Στα καλλιστεία του κορονοϊού... χάσαμε
INFOWAR
Οι φαρμακοβιομηχανίες που μιλάνε στην καρδιά των δημοσιογράφων
Πριν από περίπου δύο χρόνια η γερμανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων και παροχής συμβουλών TLGG προσέγγισε δημοσιογράφους ζητώντας τους να συμμετάσχουν σε ένα νέο ηλεκτρονικό περιοδικό για τις ηθικές και...
Οι φαρμακοβιομηχανίες που μιλάνε στην καρδιά των δημοσιογράφων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας