Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια Ρόζα Παρκς για την Παλαιστίνη

Η ιστορική φωτογραφία της Ρόζα Παρκς που αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση σε λευκούς επιβάτες σε ένα λεωφορείο στην πολιτεία της Αλαμπάμα

Μια Ρόζα Παρκς για την Παλαιστίνη

  • A-
  • A+

Το θέμα που προέκυψε μετά την απομάκρυνση δύο Αράβων επιβατών από πτήση της Aegean ξεπερνά τα όρια του ρατσισμού απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και αγγίζει ζητήματα δημοκρατίας αλλά και εθνικής κυριαρχίας.

Το μόνο που ήθελα ήταν να γυρίσω σπίτι μου
ύστερα από μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά

Ρόζα Παρκς

Φωτιά πήρε το στούντιο του CNN καθώς ο -πάντα θορυβώδης- οικονομικός αναλυτής Ρίτσαρντ Κουέστ φώναζε και κουνούσε με ένταση χέρια και πόδια στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την… Aegean.

Η αεροπορική εταιρεία είχε μόλις ζητήσει από δύο Ισραηλινούς πολίτες αραβικής καταγωγής να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, καθώς ήταν ανεπιθύμητοι από Ισραηλινούς Εβραίους, που εμπόδιζαν την αναχώρηση της πτήσης.

Η παρουσιάστρια του CNN δεν μπορούσε να κρύψει την οργή της για την απόφαση της Aegean, ενώ ο Κουέστ υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελούσε μονόδρομο για την ελληνική εταιρεία. Το βασικό επιχείρημά του ήταν ότι η απομάκρυνση των δύο επιβατών, αν και λανθασμένη, ήταν καλύτερη λύση από την απομάκρυνση όλων των Εβραίων που αντιδρούσαν στην παρουσία δύο Παλαιστινίων.

Ενδεχομένως τη λύση στην τηλεοπτική αντιπαράθεση θα μπορούσε να είχε δώσει η συντάκτρια της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», Κάρολ Κουκ, που εκτός από την Aegean κατηγορούσε και τις ελληνικές αρχές, οι οποίες όπως έλεγε «παρέδωσαν την εξουσία τους σε μια συμμορία φανατικών και ανεξέλεγκτων Εβραίων του Ισραήλ».

Το ζήτημα ξεπερνά πράγματι τα όρια του ρατσισμού και αγγίζει ζητήματα που άπτονται της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας.

Αν υποθέταμε, έστω και για μια στιγμή, ότι ο Κουέστ έχει δίκιο στην επιχειρηματολογία του, τι θα έπρεπε να κάνει η ελληνική αστυνομία όταν ομάδα φασιστών κυνηγούσε τον βουλευτή της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκο, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στο Σύνταγμα, τον Νοέμβριο του 2015;

Το γεγονός ότι οι «οργισμένοι πολίτες» ήταν πολυπληθέστεροι σημαίνει ότι είχαν το δικαίωμα να απομακρύνουν διά της βίας τον βουλευτή;

Την 1η Δεκεμβρίου του 1955, όταν η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές οδηγού λεωφορείου να παραχωρήσει τη θέση της σε λευκούς επιβάτες, δεν συγκρουόταν μόνο με τους ρατσιστικούς κανονισμούς που ίσχυαν στην Πολιτεία της Αλαμπάμα.

Ο βασικός της αντίπαλος ήταν οι υπόλοιποι λευκοί επιβάτες που την αντιμετώπιζαν σαν μίασμα. Ηταν οι απόγονοι των κατοίκων του αμερικανικού Νότου, που λίντσαραν γυναίκες και παιδιά μαύρων και στη συνέχεια τύπωναν καρτ ποστάλ με φωτογραφίες από τα κρεμασμένα πτώματα σαν αναμνηστικά για την πόλη τους.

Αρκετές από εκείνες τις εκτελέσεις ήταν παράνομες και θα μπορούσαν να αποδοθούν στη δράση του ανεξέλεγκτου «όχλου». Παρά το γεγονός όμως ότι ήταν άνομες, ήταν σύμφωνες με τον θεσμοθετημένο ρατσισμό του αμερικανικού κράτους και κυρίως των τοπικών αρχών στις Πολιτείες του Νότου.

Ο εκάστοτε σερίφης εκχωρούσε σιωπηρά το μονοπώλιο στην άσκηση βίας, όχι γιατί ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να το διατηρήσει για τον εαυτό του αλλά γιατί οι στόχοι του όχλου συνέπιπταν με αυτούς του κράτους.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, οι καταστηματάρχες που κρεμούσαν έξω από τα καταστήματά τους πινακίδες ότι προσφέρονται υπηρεσίες μόνο για λευκούς το έκαναν γιατί συμφωνούσαν με αυτή την πρακτική – την οποία ο κρατικός μηχανισμός άλλοτε στήριζε έμπρακτα και άλλοτε ανεχόταν σιωπηρά.

Η στάση της Aegean δεν είναι ξένη προς παρόμοιες ρατσιστικές πρακτικές που ακολουθούνται τελευταία σε όλο τον κόσμο – τα Χριστούγεννα η αστυνομία στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ αρνήθηκε την επιβίβαση οικογένειας μουσουλμάνων που ταξίδευε για την Disneyland.

Παλαιότερα είχε προταθεί να ζητείται από τις εταιρείες να «φακελώνουν» τους επιβάτες που έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις για το φαγητό (προκειμένου, προφανώς, να καταγράφονται οι πιστοί μουσουλμάνοι που δεν τρώνε χοιρινό).

=Το πραγματικό ερώτημα που θα έπρεπε λοιπόν να μας απασχολεί δεν είναι μόνο η στάση των Ισραηλινών Εβραίων και της αεροπορικής εταιρείας, αλλά κυρίως η απόφαση της ελληνικής αστυνομίας να παραδοθεί στην εξουσία του όχλου.

Θα συνέβαινε άραγε το ίδιο εάν Αραβες επιβάτες ζητούσαν την απομάκρυνση δύο Ισραηλινών Εβραίων; Αν τους ζητούσαν να κατέβουν, θα σήμαινε και πάλι ότι το ελληνικό κράτος έχει χάσει το μονοπώλιο στην άσκηση νόμιμης βίας.

Αν δεν τους ζητούσαν να αλλάξουν πτήση, σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν ρατσιστικά συγκεκριμένους επιβάτες ανάλογα με τη θρησκεία και την καταγωγή τους.

Η απόφαση που έπρεπε να λάβει η Aegean και η ελληνική αστυνομία ήταν απλή, αν και δύσκολη. Οι Ισραηλινοί Εβραίοι που παρεμπόδιζαν την αναχώρηση της πτήσης έπρεπε να συλληφθούν και να καταδικαστούν για παρακώληση συγκοινωνιών – ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι το αεροπλάνο θα πραγματοποιούσε την πτήση με μόνο δύο επιβάτες.

Μια δύσκολη απόφαση για τον αξιωματικό υπηρεσίας, ιδιαίτερα αν το ζήτημα τίθεται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη (δεύτερη) προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, όπου θα συμμετάσχει σε κοινό υπουργικό συμβούλιο των δύο χωρών. Ελπίζουμε όχι ως… υπουργός του Νετανιάχου.

Info

Διαβάστε

Israeli Apartheid: A Beginner’s Guide

Ο Βρετανός συγγραφέας Ben White παρουσιάζει τη μετατροπή του Ισραήλ σε κράτος απαρτχάιντ

  

INFOWAR
Ο ΟΗΕ έπαθε Αλτσχάιμερ
Η απόσυρση από τον γ.γ. του ΟΗΕ έκθεσης του Οργανισμού που αποδείκνυε ότι το Ισραήλ έχει μετατραπεί σε καθεστώς απαρτχάιντ, ίσως αποτελεί μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών. Και...
Ο ΟΗΕ έπαθε Αλτσχάιμερ
INFOWAR
Το απαρτχάιντ του Ιντερνετ
Για μια χώρα που κατηγορείται για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά ακόμη και για εγκλήματα πολέμου δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κυκλοφορούν βίντεο που να επιβεβαιώνουν τις...
Το απαρτχάιντ του Ιντερνετ
INFOWAR
Επάγγελμα: Ενορχηστρωτής πολέμου
Η παρουσία δεκάδων απόστρατων αξιωματικών και αναλυτών αμυντικών θεμάτων στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων δημιουργεί εδώ και μέρες σκηνικό πολέμου στην ενημέρωση. Η διεθνής εμπειρία όμως δείχνει ότι ορισμένοι από...
Επάγγελμα: Ενορχηστρωτής πολέμου
INFOWAR
Η «απαγορευμένη» ταινία έρχεται στην Ελλάδα
Η προβολή της ταινίας «¡Yallah! ¡Yallah!» για το παλαιστινιακό ποδόσφαιρο έρχεται να μας θυμίσει έναν πόλεμο προπαγάνδας που κλιμακώνεται στην Ευρώπη.
Η «απαγορευμένη» ταινία έρχεται στην Ελλάδα
INFOWAR
65 χρόνια από το πραξικόπημα που άλλαξε τον κόσμο
Είναι η κατάρα της Γουατεμάλας να βλέπει το παρόν και το μέλλον της να καθορίζονται από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή: από τους Ισπανούς κονκισταδόρες που έφτασαν εδώ το 1511 μέχρι τον...
65 χρόνια από το πραξικόπημα που άλλαξε τον κόσμο
INFOWAR
Μπορεί το κρίκετ να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο;
Η πάλαι ποτέ βρετανική αυτοκρατορία κληροδότησε στην Ασία το κρίκετ και τη διαρκή αντιπαράθεση Ινδίας - Πακιστάν. Σήμερα το άθλημα αυτό στέλνει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο.
Μπορεί το κρίκετ να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας