• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 28.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.9°C
  2 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.2°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  3 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Θύελλα
  26°C 24.3°C / 28.2°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «αερογέφυρα του Βερολίνου» έρχεται διά θαλάσσης

 • A-
 • A+
Αμερικανικά ΜΜΕ θυμήθηκαν τις τελευταίες ημέρες την αερογέφυρα που στήθηκε πριν από σχεδόν 75 χρόνια για την τροφοδοσία του αποκλεισμένου Βερολίνου. Μας προετοιμάζουν έτσι για μια νέα θαλάσσια «γέφυρα» από την οποία θα περνά η περιβαλλοντική καταστροφή και η ενεργειακή υποτέλεια στις ΗΠΑ.

«Οι Γιάνκηδες πιλότοι πραγματοποιούν τις πτήσεις του ελέους για να ταΐσουν τους πεινασμένους Γερμανούς», έλεγαν τα αμερικανικά επίκαιρα το 1948 καθώς οι ΗΠΑ συντόνιζαν 450 πτήσεις την ημέρα που μετέφεραν προμήθειες στο αποκλεισμένο από την ΕΣΣΔ Δυτικό Βερολίνο. Ηταν η περίφημη Αερογέφυρα του Βερολίνου (Berlin Airlift), που αποτέλεσε το πρώτο επεισόδιο έντονης αντιπαράθεσης της Μόσχας και της Ουάσινγκτον στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου.

Προ ημερών τα σύγχρονα ΜΜΕ των ΗΠΑ θυμήθηκαν τα ρεπορτάζ που μεταδίδονταν πριν από 74 χρόνια και αποφάσισαν να τα μιμηθούν. «Ενας στόλος πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG κατευθύνεται από τις ΗΠΑ στην πεινασμένη για καύσιμα Ευρώπη» έγραφε προ ημερών το δίκτυο Bloomberg. Η Wall Street Journal, μάλιστα, έκανε άμεσα τη σύγκριση με τις ημέρες του 1948 βάζοντας τον εξής τίτλο σε βαρυσήμαντο άρθρο γνώμης: «Αερογέφυρα φυσικού αερίου του Βερολίνου από τον Μπάιντεν».

Είναι γεγονός ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσινγκτον δανείζονται το τελευταίο διάστημα εικόνες και φράσεις από τη δεκαετία του ’40 για να περιβάλουν τις κινήσεις τους με έναν ιδεολογικό μανδύα: Ο Πούτιν για να προσδώσει «αντιφασιστικά» χαρακτηριστικά στην ιμπεριαλιστική του επέμβαση στην Ουκρανία και ο Μπάιντεν για να παρουσιάσει τη Ρωσία όχι σαν μια περικυκλωμένη από το ΝΑΤΟ χώρα αλλά σαν μια στρατιωτική δύναμη που θέλει να καταλάβει τον κόσμο.

Η σύγκριση βέβαια που επιχειρούν τα αμερικανικά ΜΜΕ με την αερογέφυρα του Βερολίνου ίσως μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της πρόσφατης αντιπαράθεσης για την «ενεργειακή πείνα» της Ευρώπης.

Αφορμή για τα επεισόδια του 1948 ήταν οι συνεχείς αποσταθεροποιητικές κινήσεις Ουάσινγκτον και Λονδίνου, που επιθυμούσαν να περάσει το σύνολο της κατεχόμενης Γερμανίας στη σφαίρα επιρροής της Δύσης. Είχε προηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα το δόγμα του Τρούμαν για τον έλεγχο της σοβιετικής επιρροής στην Ευρώπη και λίγο αργότερα η οικονομική βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ, η οποία ερχόταν με ρητούς και άρρητους κανόνες: την εκπαραθύρωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων που είχαν αναδειχτεί από τις μάχες με τον φασισμό, την ανάθεση των έργων ανοικοδόμησης σε αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες και την αποδοχή της νέας οικονομικής αρχιτεκτονικής με την κυριαρχία του δολαρίου και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Η μονομερής επιβολή νέου νομίσματος στη Γερμανία εντασσόταν σε αυτόν τον σχεδιασμό και προκάλεσε την αναμενόμενη όσο και λανθασμένη αντίδραση της ΕΣΣΔ: επιβάλλοντας αποκλεισμό στην τροφοδοσία του Δυτικού Βερολίνου, η Μόσχα επέτρεψε στις ΗΠΑ να εμφανιστούν ως ο «μεσσίας» που θα έσωζε τους Δυτικογερμανούς από τον λιμό.

Προφανώς οποιαδήποτε σύγκριση της ΕΣΣΔ με τη σημερινή καπιταλιστική και ολιγαρχική Ρωσία είναι ιστορικά απαράδεκτη. Από την πλευρά των ΗΠΑ όμως υπάρχει πολιτική και ιδεολογική συνέχεια, η οποία μας επιτρέπει χρήσιμες συγκρίσεις.

Τώρα, όπως και τότε, η Αμερική αυτοπαρουσιάζεται ως η δύναμη που θα σώσει την Ευρώπη από τα προβλήματα που η ίδια προκαλεί στον εαυτό της. Το πρόσφατο άρθρο γνώμης της Wall Street Journal είναι ενδεικτικό. Ξεκινά σημειώνοντας ότι «οι περιβαλλοντικές εμμονές της Ευρώπης» για τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη «την καθιστούν ευάλωτη στη Ρωσία αναγκάζοντας τον Μπάιντεν να σπεύσει για τη διάσωσή της». Για όσους δεν εμπέδωσαν το σχήμα «περιβαλλοντικές ανησυχίες = υποταγή στον Πούτιν» η εφημερίδα συνεχίζει.

Εξηγεί ότι πίσω από τις αντιδράσεις για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου με την τεχνική του λεγόμενου fracking (η οποία καταστρέφει τον υδροφόρο ορίζοντα και εκλύει μεγάλες ποσότητες μεθανίου) βρίσκεται η Μόσχα. «O κ. Πούτιν», αναφέρει η WSJ, «τροφοδότησε την πράσινη αντίδραση. Οπως εξήγησε το 2014 ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Ράσμουσεν η Ρωσία εμπλέκεται ενεργά με περιβαλλοντικές οργανώσεις που μάχονται την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου, με προφανή στόχο να διατηρηθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Αυτό που παραλείπουν να τονίσουν τα αμερικανικά άρθρα, που τώρα βλέπουν τη σωτηρία στη μεταφορά φυσικού αερίου με πλοία στην Ευρώπη, είναι ότι οι ΗΠΑ σύντομα θα αποτελούν την πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Για να επιτευχθεί όμως η εμπορική κυριαρχία στην Ευρώπη υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα: να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από άλλες πηγές (βλ. Ρωσία) και να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές σε ευρωπαϊκά λιμάνια (φυσικά με χρήματα Ευρωπαίων φορολογούμενων) τα οποία θα έχουν κόστος απόσβεσης αρκετών χρόνων ή δεκαετιών.

Η νέα αερογέφυρα του Βερολίνου, λοιπόν, δεν απαιτεί πιλότους αλλά καπετάνιους πλοίων που αντί για τρόφιμα θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, που παράγεται με την καταστροφική για το περιβάλλον τεχνική του fracking. Θα μπορούσε κάτι από όλα αυτά να προσφέρει έστω και ψήγματα ανοχής και δικαιολόγησης στην ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Ούτε κατά διάνοια. Είναι όμως αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που έρχονται να μας θυμίσουν ότι σε μια ιστορία μπορεί να υπάρχουν μόνο κακοί και κανένας καλός.

info-war.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
INFOWAR
Ζώνες απαγόρευσης πτήσεων: αποικιοκρατία με φτερά
Λίγους μόλις μήνες μετά την ίδρυσή της, στις στάχτες του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) της Βρετανίας ανέλαβε μια ιδιότυπη αποστολή.
Ζώνες απαγόρευσης πτήσεων: αποικιοκρατία με φτερά
INFOWAR
Η ασφάλεια δεδομένων πάει σύννεφο
Η αποκάλυψη ότι αμερικανικές και γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν για δεκαετίες δυτικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, πουλώντας τους διάτρητα συστήματα κρυπτογράφησης, θέτει...
Η ασφάλεια δεδομένων πάει σύννεφο
INFOWAR
Για την Κολομβία όμως δεν λέτε τίποτα
Η χώρα που θα αποτελέσει τον πρώτο «παγκόσμιο εταίρο» του ΝΑΤΟ συγκλονίζεται από μαζικές δολοφονίες δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και ιθαγενών, ενώ ο πρώτος γύρος των εκλογών στιγματίστηκε από καταγγελίες...
Για την Κολομβία όμως δεν λέτε τίποτα
INFOWAR
Μια μηχανή πολέμου σαν πύργος από τραπουλόχαρτα
Δύο νέες παραγωγές επαναφέρουν το ποιοτικό πολιτικό δράμα και την αντιπολεμική κωμωδία στις μικρές οθόνες των Αμερικανών πολιτών. Είναι όμως αργά. Η καθημερινότητα του Ντόναλντ Τραμπ (αλλά και του Ομπάμα) τις...
Μια μηχανή πολέμου σαν πύργος από τραπουλόχαρτα
INFOWAR
Εχεις το δικαίωμα να μην ξέρεις τα δικαιώματά σου
Στη γνωστότερη σκηνή της ταινίας Dirty Harry, ο επιθεωρητής Κάλαχαν (Κλιντ Ιστγουντ) αρχίζει να πυροβολεί και να σκοτώνει τους ληστές μιας τράπεζας έως ότου φτάνει στον τελευταίο που έχει μείνει ζωντανός.
Εχεις το δικαίωμα να μην ξέρεις τα δικαιώματά σου
INFOWAR
Από τον Πάρκερ στον Μπασκιά και από την bebop στη hip hop
Δυο μαύροι καλλιτέχνες που έσπασαν τα στεγανά της εποχής τους, ο Τσάρλι Πάρκερ και ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά, γνώρισαν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο τη δόξα και τον θάνατο σε δύο διαφορετικές περιόδους της μουσικής...
Από τον Πάρκερ στον Μπασκιά και από την bebop στη hip hop

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας