• Αθήνα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 0.9°C / 4.5°C
  4 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.9°C / 5.0°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 2.7°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.4°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 2.6°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  4 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  7 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 5.0°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 3.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.1°C / 4.2°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  3 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 3.3°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.7°C / -3.7°C
  3 BF
  47%

Παρά τις αντιρρήσεις της εταιρείας, εργαζόμενοι στα Starbucks ίδρυσαν το Starbucks Workers United, το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων της αλυσίδας στη χώρα, δείχνοντας τον δρόμο για ένα νέο εργασιακό μοντέλο

AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επάγγελμα: εξολοθρευτής συνδικάτων

 • A-
 • A+
Η διαρροή εσωτερικών εγγράφων μιας αμερικανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων έφερε στο φως τον καλοκουρδισμένο μηχανισμό που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να αποτρέπουν την ίδρυση συνδικάτων. Μια νέα αντισυνδικαλιστική βιομηχανία γεννιέται, με καλύτερους πελάτες εταιρείες όπως η Amazon, η Google και τα Starbucks.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Στις αυτοκρατορίες της αρχαιότητας, όταν σημειωνόταν εξέγερση σε κάποια επαρχία, οι ηγεμόνες δεν αρκούνταν στην παραδειγματική εκτέλεση των στασιαστών. Συχνά έπρεπε να καταστραφεί ή ακόμη και να ξεθεμελιωθεί ολόκληρη η πόλη. Ο απόηχος αυτής της πρακτικής φαίνεται πως επανέρχεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ όταν εργαζόμενοι στα κατάστημα μιας πολυεθνικής αποφασίσουν να ενταχθούν σε κάποιο συνδικάτο. Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το συγκεκριμένο κατάστημα δεν θα λειτουργήσει σαν πρότυπο ανυπακοής, η διοίκηση μπορεί να αποφασίσει να το κλείσει σε διάστημα λίγων ημερών αδιαφορώντας για τη ζημιά από τη μετεγκατάσταση ή τη διακοπή των πωλήσεων. Ο συνδικαλισμός αντιμετωπίζεται σαν γάγγραινα η οποία δικαιολογεί ακόμη και τον αυτοακρωτηριασμό του σώματος της επιχείρησης.

Στόχος είναι να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρούνται εδώ και μερικές εβδομάδες στα Starbucks όπου εργαζόμενοι ίδρυσαν 50 συνδικάτα βάσης σε 19 αμερικανικές Πολιτείες. Η εξάπλωση, μάλιστα, ήταν τόσο γρήγορη ώστε η κεντρική διοίκηση δεν είχε διαθέσιμα αρκετά στελέχη για να στείλει σε κάθε κατάστημα προκειμένου να «συνετίσουν» τους στασιαστές.

Τα τελευταία 24ωρα μια διαρροή εγγράφων από το τμήμα προσωπικού της εταιρείας λιανικού εμπορίου Target μάς έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πώς ακριβώς οργανώνονται και λειτουργούν αυτοί οι μηχανισμοί διάλυσης των συνδικάτων. Τα έγγραφα, που αποστέλλονταν στους κατά τόπους διευθυντές, εξηγούσαν με κάθε λεπτομέρεια πώς να παρακολουθούν τους πιο μαχητικούς υπαλλήλους τους αλλά και πώς να αντιδρούν σε κάθε σχέδιο δημιουργίας συνδικάτου.

H ορολογία που χρησιμοποιούν τα στελέχη της Target θυμίζει άλλοτε προπαγανδιστικά φυλλάδια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για τον εντοπισμό κατασκόπων και άλλοτε οδηγίες κατηχητικού σχολίου για το πώς να εντοπίζεις και να καταδίδεις μαθητές που έχουν τάσεις προς την ακολασία. Τα «σημάδια», τα οποία πρέπει να αναζητούν οι κυνηγοί των συνδικαλιστών, είναι οι «μικρές συναντήσεις εργαζομένων», οι «επαφές εργατών με πρόσφατα απολυμένους συναδέλφους τους» και κάθε είδους συζητήσεις που περιλαμβάνουν λέξεις όπως «μισθός», «επιδόματα», «ασφάλιση» κτλ. Η παρακολούθηση φυσικά των εργαζομένων δεν περιορίζεται στον χώρο εργασίας αλλά και σε διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί ο «ιός του συνδικαλισμού», οι τοπικοί διευθυντές θέτουν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης που θυμίζουν την καραντίνα που επιβάλλεται σε περίπτωση ενός πυρηνικού ατυχήματος ή μιας πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Amazon είχε δημιουργήσει ένα είδος «θερμικού χάρτη» με όλα τα υποκαταστήματα θυγατρικών της, στον οποίο κατέγραφε με θερμότερα χρώματα τις πιθανότητες δημιουργίας συνδικάτου.

Μόλις τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, κάθε εργαζόμενος καλείται στο γραφείο του διευθυντή όπου ενημερώνεται για τις «επιβλαβείς επιπτώσεις» του συνδικαλισμού ενώ από τα κεντρικά της εταιρείας ξεκινούν υψηλόβαθμα στελέχη που πραγματοποιούν ομαδικά σεμινάρια στους εργαζόμενους. Τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν παρακολουθήσει με τη σειρά τους μαθήματα από ειδικούς εκπαιδευτές ενώ συχνά συνοδεύονται από ομάδες δικηγόρων – επιβεβαιώνοντας ότι όπου δεν πίπτει εργοδοτικός λόγος, πίπτει νομική ράβδος.

Στις ΗΠΑ το σπάσιμο των συνδικάτων εν τη γενέσει τους έχει μετατραπεί σε μια νέα βιομηχανία με ετήσιο τζίρο 340 εκατομμυρίων δολαρίων, που απασχολεί από δικηγόρους και διαφημιστές μέχρι σεκιουριτάδες και ψυχολόγους. Η ΙΚΕΑ, π.χ., είχε αναθέσει στο δικηγορικό γραφείο Ogletree Deakins να διακόψει τη δημιουργία συνδικάτων, η Google απευθύνθηκε στην IRI Consultants ενώ η Amazon έχει προσλάβει τουλάχιστον τριάντα δικηγόρους της Littler Mendelson, οι οποίοι εμφανίζονται στις συνδικαλιστικές εκλογές προσπαθώντας να ακυρώσουν τη διαδικασία ή να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.

Στις περιπτώσεις, πάντως, που οι εργαζόμενοι αψήφησαν το εργοδοτικό bullying και έστησαν κάλπες για την εκλογή συνδικαλιστικών αντιπροσώπων, οι αντιδράσεις ήταν από αστείες έως τραγικές. Η Amazon έστελνε δεκάδες μηνύματα στα κινητά όλων των υπαλλήλων της να ψηφίσουν «όχι» ενώ γέμιζε τις τουαλέτες με φυλλάδια εναντίον του συνδικαλισμού (ελαφρώς παράδοξο για μια εταιρεία στην οποία εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν χρόνο για τουαλέτα και αναγκάζονται να κατουράνε σε μπουκάλια). Αντίστοιχα η Volkswagen τοποθέτησε γιγαντοαφίσες έξω από εργοστάσιά της στις ΗΠΑ ενώ η Delta Airlines εξηγούσε στους εργαζομένους της ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν τα χρήματα της ετήσιας συνδρομής για το συνδικάτο και να αγοράσουν μια… παιχνιδομηχανή.

Το ερώτημα φυσικά που προκύπτει είναι αν πραγματικά χρειάζεται τόση προσπάθεια από την πλευρά της εργοδοσίας σε μια χώρα η οποία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γαλουχείται στην ιδέα πως ο συνδικαλισμός είναι συνώνυμο του κομμουνισμού – αν όχι του διαβόλου. Η απάντηση είναι βέβαια ότι για να το κάνουν τα αφεντικά… κάτι θα ξέρουν. Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το 50% των εργαζομένων, που δεν συμμετέχει σε συνδικάτα, δηλώνει ότι θα το έκανε εάν δεν αντιμετώπιζε τις πρωτοφανείς πιέσεις της εργοδοσίας.

Είναι, φαίνεται, από εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τη δική σου δύναμη είναι να παρατηρήσεις τον τρόμο στο βλέμμα των αντιπάλων σου.

info-war.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
INFOWAR
Στον αστερισμό του ανύπαρκτου κράτους
Oι Κινέζοι είναι έξαλλοι με τον Ιλον Μασκ, τον (κατά διαστήματα) πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, ο οποίος μαζί με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon φέρνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα.
Στον αστερισμό του ανύπαρκτου κράτους
INFOWAR
McJobs: 80 χρόνια στο μενού της εκμετάλλευσης
Η δημιουργία των McDonald’s άλλαξε για πάντα την αγορά εργασίας στον χώρο των υπηρεσιών με τρόπους που δεν θα μπορούσε να προβλέψει ούτε ο Κάρολος Μαρξ. Ο κίνδυνος τώρα είναι -εν μέσω πανδημίας- να αρχίσουμε...
McJobs: 80 χρόνια στο μενού της εκμετάλλευσης
INFOWAR
Η μητέρα όλων των μαχών για τη διαμοιραστική οικονομία
Στην Καλιφόρνια εργαζόμενοι και εταιρείες της λεγόμενης gig economy σκάβουν τα χαρακώματα στα οποία θα δοθεί μια από τις σημαντικότερες μάχες του πολέμου που θα καθορίσει το μέλλον της εργασίας για τον 21ο...
Η μητέρα όλων των μαχών για τη διαμοιραστική οικονομία
INFOWAR
Αϊ-Βασίλης VS Amazon: η απόλυτη συγκριτική δοκιμή
Ορισμένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λιανικού εμπορίου του πλανήτη, όπως η Amazon, θα παρουσιάσουν σε λίγες ημέρες τον απολογισμό δραστηριοτήτων του 2018. Για άλλη μια φορά θα αποδειχτεί ότι ο όγκος και η...
Αϊ-Βασίλης VS Amazon: η απόλυτη συγκριτική δοκιμή
INFOWAR
Ντελιβεράδες: δυο αιώνες στον δρόμο
Η πρόσφατη απεργία courier και delivery φέρνει στην επιφάνεια ένα επάγγελμα που αντικατοπτρίζει τις σχέσεις εργασίας και παραγωγής κάθε εποχής: οι ντελιβεράδες αποτελούσαν ανέκαθεν εικόνα της εξαθλίωσης που...
Ντελιβεράδες: δυο αιώνες στον δρόμο
INFOWAR
Malls: ο θάνατος του (μεγαλο)εμποράκου
Γιγαντιαία malls, που συνόδευσαν για μισό αιώνα τον αμερικανικό καταναλωτισμό, οδηγούνται σε αργό και επώδυνο θάνατο, όπως και η μεσαία τάξη των ΗΠΑ. Μαζί τους εξαφανίζονται όμως και αρκετές από τις αυταπάτες...
Malls: ο θάνατος του (μεγαλο)εμποράκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας