Αθήνα, 33°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
33°C
34.0° 31.3°
3 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.2° 28.5°
2 BF
52%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.0°
2 BF
63%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
64%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.0° 27.9°
2 BF
61%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.3° 27.0°
0 BF
50%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.6° 23.4°
3 BF
57%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
31°C
31.3° 31.3°
1 BF
38%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.5° 28.8°
1 BF
61%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
31°C
31.1° 29.9°
3 BF
45%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
30.8° 29.4°
2 BF
54%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.7° 27.9°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
74%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
30.2° 27.9°
3 BF
51%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.5° 30.1°
1 BF
52%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.8°
4 BF
58%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
33.2° 30.8°
2 BF
40%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 27.3°
0 BF
62%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
30.0° 28.6°
2 BF
60%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.7° 24.7°
1 BF
50%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Παρά τις αντιρρήσεις της εταιρείας, εργαζόμενοι στα Starbucks ίδρυσαν το Starbucks Workers United, το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων της αλυσίδας στη χώρα, δείχνοντας τον δρόμο για ένα νέο εργασιακό μοντέλο | AP

Επάγγελμα: εξολοθρευτής συνδικάτων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Στις αυτοκρατορίες της αρχαιότητας, όταν σημειωνόταν εξέγερση σε κάποια επαρχία, οι ηγεμόνες δεν αρκούνταν στην παραδειγματική εκτέλεση των στασιαστών. Συχνά έπρεπε να καταστραφεί ή ακόμη και να ξεθεμελιωθεί ολόκληρη η πόλη. Ο απόηχος αυτής της πρακτικής φαίνεται πως επανέρχεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ όταν εργαζόμενοι στα κατάστημα μιας πολυεθνικής αποφασίσουν να ενταχθούν σε κάποιο συνδικάτο. Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το συγκεκριμένο κατάστημα δεν θα λειτουργήσει σαν πρότυπο ανυπακοής, η διοίκηση μπορεί να αποφασίσει να το κλείσει σε διάστημα λίγων ημερών αδιαφορώντας για τη ζημιά από τη μετεγκατάσταση ή τη διακοπή των πωλήσεων. Ο συνδικαλισμός αντιμετωπίζεται σαν γάγγραινα η οποία δικαιολογεί ακόμη και τον αυτοακρωτηριασμό του σώματος της επιχείρησης.

Στόχος είναι να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που παρατηρούνται εδώ και μερικές εβδομάδες στα Starbucks όπου εργαζόμενοι ίδρυσαν 50 συνδικάτα βάσης σε 19 αμερικανικές Πολιτείες. Η εξάπλωση, μάλιστα, ήταν τόσο γρήγορη ώστε η κεντρική διοίκηση δεν είχε διαθέσιμα αρκετά στελέχη για να στείλει σε κάθε κατάστημα προκειμένου να «συνετίσουν» τους στασιαστές.

Τα τελευταία 24ωρα μια διαρροή εγγράφων από το τμήμα προσωπικού της εταιρείας λιανικού εμπορίου Target μάς έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πώς ακριβώς οργανώνονται και λειτουργούν αυτοί οι μηχανισμοί διάλυσης των συνδικάτων. Τα έγγραφα, που αποστέλλονταν στους κατά τόπους διευθυντές, εξηγούσαν με κάθε λεπτομέρεια πώς να παρακολουθούν τους πιο μαχητικούς υπαλλήλους τους αλλά και πώς να αντιδρούν σε κάθε σχέδιο δημιουργίας συνδικάτου.

H ορολογία που χρησιμοποιούν τα στελέχη της Target θυμίζει άλλοτε προπαγανδιστικά φυλλάδια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για τον εντοπισμό κατασκόπων και άλλοτε οδηγίες κατηχητικού σχολίου για το πώς να εντοπίζεις και να καταδίδεις μαθητές που έχουν τάσεις προς την ακολασία. Τα «σημάδια», τα οποία πρέπει να αναζητούν οι κυνηγοί των συνδικαλιστών, είναι οι «μικρές συναντήσεις εργαζομένων», οι «επαφές εργατών με πρόσφατα απολυμένους συναδέλφους τους» και κάθε είδους συζητήσεις που περιλαμβάνουν λέξεις όπως «μισθός», «επιδόματα», «ασφάλιση» κτλ. Η παρακολούθηση φυσικά των εργαζομένων δεν περιορίζεται στον χώρο εργασίας αλλά και σε διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί ο «ιός του συνδικαλισμού», οι τοπικοί διευθυντές θέτουν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης που θυμίζουν την καραντίνα που επιβάλλεται σε περίπτωση ενός πυρηνικού ατυχήματος ή μιας πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Amazon είχε δημιουργήσει ένα είδος «θερμικού χάρτη» με όλα τα υποκαταστήματα θυγατρικών της, στον οποίο κατέγραφε με θερμότερα χρώματα τις πιθανότητες δημιουργίας συνδικάτου.

Μόλις τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, κάθε εργαζόμενος καλείται στο γραφείο του διευθυντή όπου ενημερώνεται για τις «επιβλαβείς επιπτώσεις» του συνδικαλισμού ενώ από τα κεντρικά της εταιρείας ξεκινούν υψηλόβαθμα στελέχη που πραγματοποιούν ομαδικά σεμινάρια στους εργαζόμενους. Τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν παρακολουθήσει με τη σειρά τους μαθήματα από ειδικούς εκπαιδευτές ενώ συχνά συνοδεύονται από ομάδες δικηγόρων – επιβεβαιώνοντας ότι όπου δεν πίπτει εργοδοτικός λόγος, πίπτει νομική ράβδος.

Στις ΗΠΑ το σπάσιμο των συνδικάτων εν τη γενέσει τους έχει μετατραπεί σε μια νέα βιομηχανία με ετήσιο τζίρο 340 εκατομμυρίων δολαρίων, που απασχολεί από δικηγόρους και διαφημιστές μέχρι σεκιουριτάδες και ψυχολόγους. Η ΙΚΕΑ, π.χ., είχε αναθέσει στο δικηγορικό γραφείο Ogletree Deakins να διακόψει τη δημιουργία συνδικάτων, η Google απευθύνθηκε στην IRI Consultants ενώ η Amazon έχει προσλάβει τουλάχιστον τριάντα δικηγόρους της Littler Mendelson, οι οποίοι εμφανίζονται στις συνδικαλιστικές εκλογές προσπαθώντας να ακυρώσουν τη διαδικασία ή να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.

Στις περιπτώσεις, πάντως, που οι εργαζόμενοι αψήφησαν το εργοδοτικό bullying και έστησαν κάλπες για την εκλογή συνδικαλιστικών αντιπροσώπων, οι αντιδράσεις ήταν από αστείες έως τραγικές. Η Amazon έστελνε δεκάδες μηνύματα στα κινητά όλων των υπαλλήλων της να ψηφίσουν «όχι» ενώ γέμιζε τις τουαλέτες με φυλλάδια εναντίον του συνδικαλισμού (ελαφρώς παράδοξο για μια εταιρεία στην οποία εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν χρόνο για τουαλέτα και αναγκάζονται να κατουράνε σε μπουκάλια). Αντίστοιχα η Volkswagen τοποθέτησε γιγαντοαφίσες έξω από εργοστάσιά της στις ΗΠΑ ενώ η Delta Airlines εξηγούσε στους εργαζομένους της ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν τα χρήματα της ετήσιας συνδρομής για το συνδικάτο και να αγοράσουν μια… παιχνιδομηχανή.

Το ερώτημα φυσικά που προκύπτει είναι αν πραγματικά χρειάζεται τόση προσπάθεια από την πλευρά της εργοδοσίας σε μια χώρα η οποία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γαλουχείται στην ιδέα πως ο συνδικαλισμός είναι συνώνυμο του κομμουνισμού – αν όχι του διαβόλου. Η απάντηση είναι βέβαια ότι για να το κάνουν τα αφεντικά… κάτι θα ξέρουν. Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το 50% των εργαζομένων, που δεν συμμετέχει σε συνδικάτα, δηλώνει ότι θα το έκανε εάν δεν αντιμετώπιζε τις πρωτοφανείς πιέσεις της εργοδοσίας.

Είναι, φαίνεται, από εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τη δική σου δύναμη είναι να παρατηρήσεις τον τρόμο στο βλέμμα των αντιπάλων σου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επάγγελμα: εξολοθρευτής συνδικάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας