Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ΗΠΑ δημιουργούν συνθήκες «ολοκαυτώματος» με τον κορονοϊό

Μέλη της Μπολιβαριανής Εθνικής Αστυνομίας κουβαλούν κιβώτια με εξοπλισμό προστασίας όπως μάσκες, γάντια και θερμόμετρα υπερύθρων στο Εθνικό Πειραματικό Πανεπιστήμιο Ασφαλείας του Καράκας, στη Βενεζουέλα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ΗΠΑ δημιουργούν συνθήκες «ολοκαυτώματος» με τον κορονοϊό

  • A-
  • A+
Η Ουάσινγκτον ενισχύει τις κυρώσεις εναντίον εχθρικών κυβερνήσεων γνωρίζοντας ότι ο κορονοϊός θα προκαλέσει εκατόμβες νεκρών στα ήδη διαλυμένα συστήματα υγείας τους. Ετσι όμως δημιουργεί νέες εστίες εξάπλωσης του ιού για ολόκληρο τον πλανήτη.

«Είναι πρακτικά αδύνατον να εξωραΐσουμε επικοινωνιακά (spin) τις εικόνες Ισραηλινών στρατιωτών που θα πυροβολούν Παλαιστινίους ενώ αυτοί θα ζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό». Το απόσπασμα δεν προέρχεται από κάποια απόρρητη αναφορά των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, αλλά από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Jerusalem Post.

H συντάκτρια του κειμένου μάλιστα επισημαίνει ότι αυτό το σενάριο θα είναι «εφιαλτικό για τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας» (αναφέρεται προφανώς στην επικοινωνιακή διαχείριση και όχι στο γεγονός ότι θα πυροβολούν ασθενείς του κορονοϊού).

Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ένα αντίστοιχο άρθρο στα οθωμανικά «μέσα ενημέρωσης» την εποχή που οι δυνάμεις του Κιουταχή ετοιμάζονταν να κατασφάξουν τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, όταν αυτοί θα επιχειρούσαν τη μεγάλη έξοδο για να γλιτώσουν από την πείνα και τις επιδημίες. Στην εποχή όμως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των απευθείας τηλεοπτικών συνδέσεων η επικοινωνιακή διαχείριση μιας πολιορκίας αποκτά τη δική της σημασία για τους πολιορκητές.

Αγόρι με προστατευτική μάσκα στη φαβέλα Πετάρε, Καράκας

Δυστυχώς, το σενάριο της Jerusalem Post δεν είναι διόλου υποθετικό. Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι χωρίς στοιχειώδη πρόσβαση σε φάρμακα, ιατρικό προσωπικό ή ακόμη και τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό, έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού.

Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει έναν θάλαμο αναπαραγωγής του ιού, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε ολοκαύτωμα όχι μόνο τους Παλαιστινίους αλλά και αρκετές ακόμη γειτονικές χώρες φτάνοντας σύντομα και στην Ευρώπη.

Τη στιγμή όμως που η γειτνίαση των Ισραηλινών πολιορκητών με τους Παλαιστίνιους πολιορκημένους προκαλεί (τουλάχιστον επικοινωνιακό) πονοκέφαλο στο Τελ Αβίβ, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για την Ουάσινγκτον, η οποία κλιμακώνει εξ αποστάσεως τον οικονομικό αποκλεισμό των αντιπάλων της.

Καθώς η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού, με τα νοσοκομεία της να βρίσκονται σε πλήρη διάλυση από τις πολυετείς κυρώσεις, η Ουάσινγκτον επικήρυξε τον Νικολάς Μαδούρο και στελέχη της κυβέρνησής του για «ναρκοτρομοκρατία». Η συγκεκριμένη κατηγορία επιτρέπει στις ΗΠΑ να εντείνουν τον αποκλεισμό, που σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και οργανώσεις που είναι ιδιαίτερα εχθρικές προς την κυβέρνηση Μαδούρο έχουν απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες του Λευκού Οίκου για τoν ρόλο της Βενεζουέλας σε δίκτυα εμπορίας ναρκωτικών. Συγκεκριμένα η οργάνωση WOLA (Washington Office on Latin America), στηριζόμενη σε στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απέδειξε ότι οι ποσότητες κοκαΐνης που περνούν από τη χώρα είναι αμελητέες σε σχέση με τα δίκτυα που λειτουργούν από φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη στο Ιράν. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τζέφρι Σακς, το γεγονός ότι η χώρα έχει το 1,1% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά το 11,2% των θυμάτων από τον κορονοϊό σχετίζεται άμεσα με τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (περίπου 50%).

Οσο όμως οι νεκροί αυξάνονται στο Ιράν και τη Βενεζουέλα τόσο ενισχύονται και οι αμερικανικές κυρώσεις, με τις οποίες η Ουάσινγκτον ελπίζει να οδηγήσει στην επιβολή φιλικών καθεστώτων, όπως του επίδοξου πραξικοπηματία Χουάν Γουαϊδό. Το τελευταίο δεκαήμερο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις σε εννέα εταιρείες που εμπορεύονταν πετρέλαιο με το Ιράν αλλά και στη μοναδική εταιρεία που συνέχιζε να αγοράζει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, για λογαριασμό της Ρωσίας.

Σύμφωνα όμως με τον Τζέφρι Σακς, κόβοντας κάθε πηγή χρηματοδότησης οι ΗΠΑ δεν διαλύουν απλώς τα δημόσια συστήματα υγείας αλλά απαγορεύουν και στις κυβερνήσεις να επιδοτήσουν τους πολίτες τους ώστε να μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους και να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.

Να σημειωθεί ότι σε αυτή την προσπάθεια οι ΗΠΑ φαίνεται να χρησιμοποιούν ανοιχτά πλέον και το ΔΝΤ. Το Ταμείο αρνήθηκε τη χορήγηση δανείου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βενεζουέλα, με το πρόσχημα ότι δεν είναι σαφές ποια είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Το μήνυμα ήταν σαφές: αν δεν αναλάβει την εξουσία ο Γουαϊδό, ο πληθυσμός σας θα υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας.

Καθώς όμως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων συμμάχων τους δημιουργούν υγειονομικές βόμβες, από τις οποίες θα μπορούσαν να υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, ολόκληρος ο πλανήτης κινδυνεύει να χάσει τη μάχη για τον έλεγχο τα πανδημίας.

Οι σύγχρονοι πολιορκητές θα πρέπει να θυμούνται ότι ακόμη και οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, που εκμεταλλεύτηκαν την επιδημία που έπληξε την Αθήνα στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, τελικά αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή καθώς άρχισαν να μολύνονται και οι δικοί τους στρατιώτες.

info-war.gr

INFOWAR
Ωδή στο κωλόχαρτο
Από την πρώτη στιγμή που οι Κινέζοι άρχισαν να χρησιμοποιούν χαρτί στις τουαλέτες, η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του «κωλόχαρτου» αποτέλεσε έναν δείκτη της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας αλλά και του...
Ωδή στο κωλόχαρτο
INFOWAR
Από την «αραβική άνοιξη» στον ISIS
Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα από την ημέρα που ο Τυνήσιος μικροπωλητής Μοχάμεντ Μπουαζίζι έβαλε φωτιά στον εαυτό του και μαζί σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Φέτος η επέτειος της έναρξης της...
Από την «αραβική άνοιξη» στον ISIS
INFOWAR
Μη φορολογήσετε το Facebook. Διαλύστε το
Η κατάρρευση των διαφημιστικών εσόδων των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, εν μέσω της πανδημίας, αποκάλυψε τις νέες ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο της ενημέρωσης με την κυριαρχία του δυοπωλίου της...
Μη φορολογήσετε το Facebook. Διαλύστε το
INFOWAR
Αερομαχίες τεχνητής νοημοσύνης
Τα δύο F-16 κινούνταν επικίνδυνα προς το έδαφος καθώς κάθε πιλότος προσπαθούσε να φέρει τον αντίπαλό του σε απόσταση και γωνία βολής. Μια καθυστέρηση όμως μερικών δεκάτων του δευτερολέπτου στην αντίδραση του...
Αερομαχίες τεχνητής νοημοσύνης
INFOWAR
Σίνζο Άμπε: Eνας Τραμπ λιγότερος
Η παραίτηση του μακροβιότερου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας σηματοδοτεί το τέλος μιας από τις πιο σκοτεινές πολιτικές δυναστείες που καθόρισαν την πορεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Σίνζο Άμπε: Eνας Τραμπ λιγότερος
INFOWAR
Κρέμες για τον ρατσισμό των άλλων
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920 το λευκό δέρμα αποτελούσε την καλύτερη απόδειξη ότι δεν ήσουν αναγκασμένος να εργάζεσαι στα χωράφια.
Κρέμες για τον ρατσισμό των άλλων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας