• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.4°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 21.1°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.3°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 27.7°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 25.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  78%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μάο θα νικούσε τον κορονοϊό

 • A-
 • A+
Ο ιός που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη βρήκε πρόσφορο έδαφος στο κατεστραμμένο δημόσιο σύστημα υγείας της Κίνας. Μια τραγική ιστορία, με αφετηρία το μεγάλο άλμα προς την οικονομία της αγοράς, από τη δεκαετία του '80.

Ο καλός γιατρός αποτρέπει την ασθένεια, ο μέτριος έρχεται λίγο πριν εμφανιστεί και ο αρχάριος όταν έχεις αρρωστήσει

Κινεζική παροιμία

Πριν από περίπου δύο χρόνια, κυκλοφόρησε στο Youtube ένα βιντεάκι με τον όχι και τόσο μετριοπαθή τίτλο «Πώς ο καπιταλισμός κατέστρεψε το σύστημα υγείας της Κίνας». Ο παρουσιαστής εξηγούσε από τα πρώτα λεπτά ότι στα χρόνια του Μάο Τσετούνγκ το κράτος πρόσφερε δωρεάν περίθαλψη σε όλους.

Μετά τη δεκαετία του ’80, όμως, το άνοιγμα στην οικονομία της αγοράς και οι ιδιωτικοποιήσεις τμημάτων του συστήματος δημιούργησαν ένα δυστοπικό σκηνικό. Οι φτωχότεροι πολίτες, εάν δεν πεθαίνουν από κάποια ιάσιμη ασθένεια, προσπαθούν να παρασκευάσουν ακόμη και σύνθετα αντικαρκινικά φάρμακα, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε καμία βαθμίδα περίθαλψης. Το βιντεάκι θα μπορούσε να αποτελεί την ιδεολογικά φορτισμένη άποψη κάποιου μαοϊκού, αλλά έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή των New York Times – που δεν φημίζονται για τις «κομμουνιστικές» παρεκκλίσεις τους.

Το ρεπορτάζ της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας παρουσίαζε και τις σχεδόν καθημερινές μάχες που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό μεγάλων νοσοκομείων ανάμεσα σε ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν για ημέρες σε ουρές, και γιατρούς που καταλήγουν να «εξετάζουν» έως και διακόσια άτομα την ημέρα. Η ενδονοσοκομειακή βία είναι πλέον τόσο συνηθισμένη ώστε δημιουργήθηκε και ειδικός όρος που την περιγράφει: «Γι Νάο», σε ελεύθερη απόδοση «ιατρική αναταραχή».

Οι New York Times έφερναν απλώς στην επιφάνεια ένα «μυστικό» που μοιράζονται περίπου 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες της Κίνας: ότι η σταδιακή και συχνά συγκαλυμμένη αποκρατικοποίηση του συστήματος υγείας είχε αφήσει την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ανοχύρωτη απέναντι σε κάποια μολυσματική ασθένεια που θα μπορούσε να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή.

Δώδεκα χρόνια νωρίτερα η Κινέζα καθηγήτρια Πινγκάν Ζενγκ και δύο συνεργάτες της από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας περιέγραφαν με σοκαριστικές λεπτομέρειες τις τραγικές εξελίξεις που έφερε στον κλάδο της υγείας το μεγάλο άλμα προς τον καπιταλισμό του Ντενγκ Σιαοπίνγκ.

H εργασία παρουσίαζε αρχικά τους τέσσερις ιδεολογικούς αλλά και πρακτικούς πυλώνες του δημόσιου συστήματος υγείας του Μάο: α) προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των εργατών, των χωρικών και των στρατιωτών, β) έμφαση στην πρόληψη και όχι τη φαρμακευτική αντιμετώπιση ασθενειών γ) ενοποίηση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής με την τεχνογνωσία που έφτανε από τη Δύση και δ) σύνδεση του ιατρικού επαγγέλματος με ένα πλατύ λαϊκό κίνημα.

Στο διάστημα 1952 με 1982, το συγκεκριμένο μοντέλο μείωσε τη βρεφική θνησιμότητα από τους 200 θανάτους (ανά 1.000 γεννήσεις) στους 34 και διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής από τα 34 στα 68 χρόνια. Οι πρώτοι δύο πυλώνες του συστήματος όμως, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση κατάρρευση τη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία και τα ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας της Δύσης, εγκαταλείφθηκαν μετά τη δεκαετία του ’80.

Οι κρατικές δαπάνες για την υγεία έπεσαν από το 35% στο 15%, ενώ αυξήθηκαν οι επιδοτήσεις σε ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης, τα οποία όμως δεν κάλυπταν την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μαζί με τον «ιό» του καπιταλισμού, ήρθαν στην Κίνα και τα πρώτα «φακελάκια» των γιατρών αλλά και ένα ολόκληρο κύκλωμα από μαυραγορίτες που εξασφάλιζε ταχύτερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με το αζημίωτο.

Για τα φτωχότερα νοικοκυριά, που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αλλά ούτε στην πρωτεύουσα κάποιας επαρχίας, το κόστος της περίθαλψης και των φαρμάκων έφτασε το 2002 να αντιστοιχεί στο 58% του εισοδήματος. Ηταν προφανές ότι μια οικογένεια που έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο φαγητό και τα φάρμακα, δεν επισκεπτόταν ποτέ τον γιατρό, εκτός αν κάποιο μέλος της βρισκόταν κυριολεκτικά στα πρόθυρα του θανάτου.

Η μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια στην εργασία της Πινγκάν Ζενγκ, την οποία μπορούσε να βρει κανείς μόνο στα ψιλά γράμματα της πρώτης σελίδας, είναι ότι η ίδια εργαζόταν για το Πανεπιστήμιο Χουαζόνγκ της πόλης Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι –στο σημείο δηλαδή από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του κορονοϊού.

Οσα περιέγραφε το 2006 η Κινέζα πανεπιστημιακός για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην κινεζική ύπαιθρο αποδείχτηκαν προφητικά. Ουδείς προφήτης, όμως, στον τόπο του – ειδικά αν ο τόπος αποτελεί ένα κατ’ όνομα κομμουνιστικό προγεφύρωμα του απολυταρχικού καπιταλισμού.

Οσα και αν μπορεί (και πρέπει) να καταλογίσει κανείς στο καθεστώς του Μάο, αξίζει να δει πώς κατάντησαν οι επίγονοί του τους βασικούς πυλώνες του συστήματος υγείας, το οποίο σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό: Η προτεραιότητα δεν δίνεται πλέον σε εργάτες και αγρότες αλλά στα προνομιούχα στρώματα των αστικών κέντρων, η προληπτική ιατρική αντικαταστάθηκε από υπερσυνταγογράφηση που εξυπηρετεί συγκεκριμένες φαρμακοβιομηχανίες και το ιατρικό επάγγελμα δεν συνδέεται με κάποιο λαϊκό κίνημα αλλά με μια κάστα γραφειοκρατών και τη σύγχρονη, ιδιωτική μαφία της υγείας.

Μια ολόκληρη χώρα είχε μετατραπεί σε ξενιστή που περίμενε να πολλαπλασιάσει τον πρώτο θανατηφόρο ιό που θα χτυπούσε την πόρτα της.

Info:

Διαβάστε​​​​​​

Public hospitals in China: Privatisation, the demise of universal health care and the rise of patient-doctor violence

Τρεις πανεπιστημιακοί προέβλεπαν από το 2006 την επερχόμενη καταστροφή στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας της Κίνας.

Το κράτος στην Κίνα, 1949-2019 (Εκδόσεις Τόπος)

Σπάνια και αποκαλυπτική ματιά στην ιστορία και τη μετεξέλιξη του σύγχρονου κινεζικού κράτους από τον καθηγητή Δημήτρη Καλτσώνη.

info-war.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
INFOWAR
Ωδή στο κωλόχαρτο
Από την πρώτη στιγμή που οι Κινέζοι άρχισαν να χρησιμοποιούν χαρτί στις τουαλέτες, η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του «κωλόχαρτου» αποτέλεσε έναν δείκτη της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας αλλά και του...
Ωδή στο κωλόχαρτο
INFOWAR
Καραντίνα: από τον Μωυσή στον κορονοϊό
Η ιστορία του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess θα μπορούσε να αποτελέσει το σενάριο ταινίας τρόμου. Πρώτα όμως επείγει να κυκλοφορήσουν πολιτικές, γεωπολιτικές και οικονομικές αναλύσεις για τους τρόπους με...
Καραντίνα: από τον Μωυσή στον κορονοϊό
INFOWAR
Χόλιγουντ: Η μισή προπαγάνδα στην Κίνα βρίσκεται
Καθώς η αμερικανική επιθετικότητα εναντίον της Κίνας κλιμακωνόταν, το Χόλιγουντ αρνούνταν να ακολουθήσει τον δρόμο του Λευκού Οίκου. Η περίοδος αυτή ίσως να φτάνει στο τέλος της με την παραγωγή νέων...
Χόλιγουντ: Η μισή προπαγάνδα στην Κίνα βρίσκεται
INFOWAR
Αρνηση περίθαλψης: δυο όψεις του παραλόγου
Ο πρόσφατος θάνατος από κορονοϊό 54χρονης που αρνούνταν μέχρι και την τελευταία στιγμή τη διασωλήνωσή της επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το «δικαίωμα» ασθενών να αρνούνται ιατρικές πράξεις.
Αρνηση περίθαλψης: δυο όψεις του παραλόγου
INFOWAR
Φάρμακα ή εμβόλια; Το λάθος ερώτημα
Στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες προωθούν κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων σε βάρος των εμβολίων ● Και οι αντιεμβολιαστές ψηφοφόροι τους τα δοκιμάζουν άφοβα, πιστεύοντας ότι έτσι χτυπούν τα κέρδη των...
Φάρμακα ή εμβόλια; Το λάθος ερώτημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας