Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στις εθνικές των οδηγών με τα ρομπότ

Στις εθνικές των οδηγών με τα ρομπότ

  • A-
  • A+

Εκατομμύρια οδηγοί νταλίκας σε όλο τον κόσμο θεωρούνται το επόμενο «είδος προς εξαφάνιση» της εργατικής τάξης, καθώς αρκετοί προβλέπουν την αντικατάστασή τους από φορτηγά χωρίς οδηγούς. Ακόμη μια φορά, όμως, ο εχθρός δεν βρίσκεται στις μηχανές.

Ζόρικος κρεμανταλάς ο καιρός που κουβαλάς Η ζωή σου μια νταλίκα με μπαγκάζια και με ΙΚΑ

Κώστας Τριπολίτης

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία της ταινίας «Κονβόι» του Σαμ Πέκινπα – μία από τις ελάχιστες παραγωγές που μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη όχι το περιεχόμενο ενός βιβλίου αλλά ενός τραγουδιού. Το ομότιτλο «Convoy», του Bill Fries, διηγείται την «εξέγερση» μιας ομάδας οδηγών νταλίκας, οι οποίοι διασχίζουν τις ΗΠΑ, από τη Δυτική έως την Ανατολική Ακτή, χωρίς να σταματήσουν σε ελέγχους και μπλόκα της αστυνομίας και της εθνοφρουράς.

Παρά το γεγονός ότι το τραγούδι και η ταινία αποτελούν δυο εύπεπτα προϊόντα της νέας αμερικανικής κάντρι και της σχολής των αντι-ουέστερν, στην οποία ειδικεύεται ο Σαμ Πέκινπα, καταφέρνουν να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις της πρώτης μεγάλης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι οδηγοί εξεγείρονται για το νέο όριο ταχύτητας των 55 μιλίων (περίπου 90 χιλιόμετρα), που έχει επιβληθεί μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να περιορίσουν την κατανάλωση καυσίμων.

Παράλληλα, όμως, οι νταλικέρηδες, προκειμένου να αυξήσουν λίγο το μεροκάματο, σκίζουν και τα λεγόμενα swindle sheets, τα ημερολόγια του φορτηγού, στα οποία ήταν υποχρεωμένοι να καταγράφουν τις ώρες οδήγησης, ώστε να μην υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που είχε επιβάλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το «Κονβόι», λοιπόν, ως τραγούδι και ως ταινία, συλλαμβάνει τα τελευταία ξεσπάσματα του ατίθασου αυθορμητισμού που χαρακτηρίζει τους Αμερικανούς οδηγούς νταλίκας, καθώς ο κλάδος τους βιώνει πρώτος την κρίση της δεκαετίας του 1970.

Παραδόξως ο μύθος του ατίθασου καουμπόι της ασφάλτου θα διατηρηθεί και τις επόμενες δεκαετίες (όπως βλέπουμε στην απαράδεκτη ταινία «Over the Top» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε), παρά το γεγονός ότι οι οδηγοί χάνουν τη μία μετά την άλλη τις μάχες με την κυβέρνηση και κυρίως με τις μεγάλες εταιρείες μεταφορών.

Με την ανάπτυξη των υπολογιστών, οι εταιρείες αρχίζουν να καταγράφουν όχι μόνο τις ώρες οδήγησης και την ταχύτητα του οχήματος, αλλά ακόμη και το πόσο συχνά και με πόση ένταση φρενάρουν και επιταχύνουν. Τα φορτηγά και οι οδηγοί τους γίνονται γρανάζια μιας γιγαντιαίας βιομηχανίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μεταφέρει το 70% των προϊόντων στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Σε αυτή την αλυσίδα, όμως, οι οδηγοί αποτελούν τον αδύναμο κρίκο. Οι μισθοί τους (μαζί με τους φορτοεκφορτωτές και άλλα βοηθητικά επαγγέλματα) ξεπερνούν το 75% του συνολικού κόστους των οδικών μεταφορών. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό το «ελάττωμα» και το γεγονός ότι χρειάζεται να κάνουν στάσεις για να ξεκουράζονται και να κοιμούνται αλλά και ότι συχνά εμπλέκονται σε ατυχήματα που επιβαρύνουν την αμερικανική οικονομία με κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων, εύκολα καταλαβαίνει γιατί κάποιοι θα ήθελαν να τους αντικαταστήσουν με ένα ρομπότ το συντομότερο δυνατό.

Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια έγινε ακριβώς πριν από έναν χρόνο, όταν ένα 18τροχο φορτηγό της εταιρείας OTTO, την οποία εξαγόρασε η UBER, μετέφερε 45.000 χιλιάδες τενεκεδάκια μπίρας Budweiser (προσοχή στον συμβολισμό) σε απόσταση 200 χιλιομέτρων. Την ίδια περίοδο ένα κονβόι φορτηγών χωρίς οδηγούς διέσχισε την Ευρώπη σε ένα πειραματικό πρόγραμμα που πραγματοποίησαν από κοινού η DAF, η Daimler, η Iveco και η MAN.

Η ανησυχία είναι έκδηλη σε αρκετά σωματεία επαγγελματιών οδηγών σε όλο τον κόσμο. Οι περίφημοι teamsters, το συνδικάτο των οδηγών στις ΗΠΑ, δίνει τώρα μάχη με τον χρόνο ώστε να μην περάσουν από το Κογκρέσο ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την καθιέρωση των οχημάτων χωρίς οδηγούς στα πολύ μεγάλα φορτηγά.

Μήπως η λύση θα ήταν μια πραγματική, αυτή τη φορά, εξέγερση των οδηγών; Μήπως ένα νέο κίνημα από Λουδίτες (βιομηχανικοί εργάτες που έσπαγαν τις μηχανές των εργοστασίων στις αρχές του 19ου αιώνα) βρίσκεται προ των πυλών; Ισως. Αρκεί οι οδηγοί, όπως και οι παρεξηγημένοι Λουδίτες, να γνωρίζουν ότι ο πραγματικός τους εχθρός δεν είναι τα ρομπότ και οι μηχανές. Οι Αμερικανοί νταλικέρηδες, έγραφε πρόσφατα ο «Guardian», κέρδιζαν 38.000 δολάρια το 1980. Προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, το ποσό αντιστοιχεί σήμερα σε 114.000 δολάρια, αλλά οι οδηγοί κερδίζουν μόλις 41.000 δολάρια. Αυτά τα χρήματα δεν τους τα στέρησε κανένα ρομπότ.

Το σπάσιμο των μηχανών, εξηγούσε παλαιότερα ο μαρξιστής ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ, ήταν μια μορφή «συλλογικής διαπραγμάτευσης διά εξεγέρσεως». Και ήταν εξίσου αποτελεσματική με κάθε άλλη μορφή συλλογικής διαπραγμάτευσης. Ποτέ όμως ο εχθρός δεν ήταν τα μηχανήματα και η τεχνολογία.

 Δείτε
 Convoy

Μια μέτρια ταινία, στηριγμένη σε ένα εξίσου μέτριο τραγούδι, καταφέρνει να αποτυπώσει την παγκόσμια οικονομική κρίση από τη θέση του οδηγού… νταλίκας.

info-war.gr

  

INFOWAR
Επιστρέφει η μεγάλη των πραξικοπηματιών σχολή
Η Σχολή της Αμερικής έχει εκπαιδεύσει τους περισσότερους δικτάτορες στην ανθρώπινη ιστορία Γερουσιαστής Τζόζεφ Κένεντι Oι περισσότεροι στη...
Επιστρέφει η μεγάλη των πραξικοπηματιών σχολή
INFOWAR
Τζόκερ: ο «τρελός» του νεοφιλελευθερισμού
Ενας ψυχικά ασθενής μετατρέπεται σε δολοφόνο που σκοτώνει αθώους πολίτες βρίσκοντας χιλιάδες μιμητές ανάμεσα στα πιο λούμπεν στοιχεία μιας πόλης που σαπίζει ηθικά, οικονομικά και κοινωνικά μέσα στα ίδια της τα...
Τζόκερ: ο «τρελός» του νεοφιλελευθερισμού
INFOWAR
Γενεύη: Περίπατος στα βήματα του κατασκόπου Εντουαρντ Σνόουντεν
Διαβάσαμε το νέο βιβλίο του πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος Εντουαρντ Σνόουντεν και ακολουθήσαμε τα βήματά του σε ένα από τα πολλά πόστα από τα οποία υπηρέτησε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Στη...
Γενεύη: Περίπατος στα βήματα του κατασκόπου Εντουαρντ Σνόουντεν
INFOWAR
Η μητέρα όλων των μαχών για τη διαμοιραστική οικονομία
Στην Καλιφόρνια εργαζόμενοι και εταιρείες της λεγόμενης gig economy σκάβουν τα χαρακώματα στα οποία θα δοθεί μια από τις σημαντικότερες μάχες του πολέμου που θα καθορίσει το μέλλον της εργασίας για τον 21ο...
Η μητέρα όλων των μαχών για τη διαμοιραστική οικονομία
INFOWAR
65 χρόνια από το πραξικόπημα που άλλαξε τον κόσμο
Είναι η κατάρα της Γουατεμάλας να βλέπει το παρόν και το μέλλον της να καθορίζονται από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή: από τους Ισπανούς κονκισταδόρες που έφτασαν εδώ το 1511 μέχρι τον...
65 χρόνια από το πραξικόπημα που άλλαξε τον κόσμο
INFOWAR
Η ταξική καρδιά ενός air condition
Η ιστορία του κλιματισμού είχε ταξικό πρόσημο από την εποχή της αρχαίας Ρώμης, όταν ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος έβαζε τους σκλάβους να μεταφέρουν πάγο από τα πλησιέστερα βουνά...
Η ταξική καρδιά ενός air condition

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας