• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 15.1°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.6°C
  5 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 15.8°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.8°C
  1 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  2 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  92%

Μαύροι Πάνθηρες Πατριώτες

 • A-
 • A+

Πριν από σχεδόν μισό αιώνα οι Μαύροι Πάνθηρες ένωσαν τις δυνάμεις τους με μια μικρή, μαχητική οργάνωση εσωτερικών μεταναστών από τον αμερικανικό Νότο. Ενα πείραμα που διήρκεσε λίγα χρόνια και δυστυχώς κανένας δεν τόλμησε να το επαναλάβει.

Σύμμαχοί μας είναι αυτοί που δεν έχουν τίποτα. Εχθροί μας, όσοι έχουν πάρα πολλά.

Από το μανιφέστο των Νέων Πατριωτών

Οσοι γνωρίσαμε για πρώτη φορά τη σημαία του αμερικανικού Νότου (confederate flag) στην οροφή του αυτοκινήτου των Ντιουκς, από την τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του '80, δυσκολευόμαστε ακόμη και σήμερα να καταλάβουμε τα συναισθήματα που προκαλεί στον μέσο Αμερικανό πολίτη το απόλυτο σύμβολο του φυλετικού ρατσισμού.

Καθώς μάλιστα οι σημαίες του Νότου υψώθηκαν και πάλι στο Σάρλοτσβιλ, δίπλα σε σβάστικες και σύμβολα της Κου Κλουξ Κλαν, μετατράπηκαν για ακόμη μία φορά σε «κόκκινο πανί» για κάθε δημοκρατικό πολίτη των ΗΠΑ.

Ελάχιστοι βέβαια θυμούνται ότι πριν από σχεδόν μισό αιώνα η Σημαία των Νοτίων κυμάτιζε κατά διαστήματα σε συγκεντρώσεις και συνέδρια της οργάνωσης Μαύροι Πάνθηρες - ένα από τα πιο ριζοσπαστικά ένοπλα, μαρξιστικά κινήματα μαύρων που γνώρισε η Αμερική και ολόκληρος ο πλανήτης στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Η παράδοξη αυτή συνύπαρξη ξεκίνησε με εξίσου σουρεαλιστικό τρόπο το φθινόπωρο του 1968, όταν μια εκκλησία μεθοδιστών κάλεσε μέλη από τους Μαύρους Πάνθηρες να μιλήσουν σε μια εκδήλωση με εκπροσώπους από την οργάνωση Young Patriots (Νέοι Πατριώτες).

Οι πρώτοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους οπλισμένοι για να προστατεύουν τους μαύρους πολίτες από τη βαναυσότητα της αστυνομίας και τον θεσμοθετημένο ρατσισμό του αμερικανικού κράτους. Οι δεύτεροι φορούσαν στα μπουφάν τους όλα τα σύμβολα του αμερικανικού Νότου, που έχουν συνδεθεί με το καθεστώς της δουλείας.

Αντί όμως οι δυο οργανώσεις να αδειάσουν τις καραμπίνες τους, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους! Ισως γιατί με τα μαύρα γυαλιά που φορούσαν και οι δύο ομάδες δεν μπορούσαν να δουν το χρώμα του δέρματος που τους χώριζε αλλά μόνο την ταξική τους ομοιότητα.

Οι Νέοι Πατριώτες γεννήθηκαν σε φτωχογειτονιές στο βόρειο Σικάγο. Παιδιά λευκών μεταναστών από τον αμερικανικό Νότο, που εγκαταστάθηκαν στην «πόλη των ανέμων» μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βίωναν την απόλυτη φτώχεια αλλά και τις επιθέσεις της αστυνομίας, που τους αντιμετώπιζε σαν παρίες.

Σύντομα διαπίστωσαν ότι το λευκό χρώμα τους δεν τους εξασφάλιζε κανένα προνόμιο σε σχέση με τους Πορτορικανούς και τους μαύρους γείτονές τους. Ηταν και αυτοί εξίσου «σκλάβοι» με τους απογόνους των μαύρων σκλάβων που κάποτε δούλευαν στις φυτείες των πατεράδων και των παππούδων τους.

Σύντομα άρχισαν να αντιγράφουν τις δομές αλληλοβοήθειας αλλά και αυτοάμυνας που ακολουθούσαν οι Μαύροι Πάνθηρες: έστησαν συλλογικές κουζίνες, όπου μοίραζαν δωρεάν πρωινό, και κατέλαβαν εγκαταλειμμένα κτίρια τα οποία μετέτρεψαν σε κοινωνικά ιατρεία. Η συνένωση των δύο ομάδων ήταν το λογικό, αλλά διόλου εύκολο βήμα που θα ακολουθούσε.

Ο Μπομπ Λι, από τους Μαύρους Πάνθηρες, χρειάστηκε μήνες συναντήσεων για να τους πείσει να εγκαταλείψουν τη ρατσιστική ρητορική που παρεισέφρεε σχεδόν μηχανικά στα κείμενα και στις δηλώσεις τους.

Και από πολύ νωρίς κατάλαβε ότι δεν θα εγκατέλειπαν ποτέ τη σημαία του Νότου – την dixie flag, όπως προτιμούσαν να την αποκαλούν. Το συνοικέσιο όμως πέτυχε καθώς οι Μαύροι Πάνθηρες ασκούσαν μια τρομακτική βαρυτική έλξη στους Νέους Πατριώτες.

Τον Ιούλιο του 1969, όταν οι δύο οργανώσεις συναντήθηκαν επίσημα στο αντιφασιστικό συνέδριο του Οκλαντ, που διοργάνωσαν οι Μαύροι Πάνθηρες, ο επικεφαλής των Νέων Πατριωτών ξεκίνησε την ομιλία του με την παρακάτω φράση:

«Ερχόμαστε από ένα τέρας. Τα σαγόνια του Σικάγου πολτοποιούν τη σάρκα και φτύνουν το αίμα όλων των καταπιεσμένων – των μαύρων στα νότια προάστια, των καφέ στα βόρεια αλλά και των κόκκινων, των κίτρινων και των λευκών. Ναι, των λευκών – είμαστε οι λευκοί καταπιεσμένοι».

Η ταξική συνείδηση είχε μόλις νικήσει τον φυλετικό ρατσισμό, όχι με την ψευδεπίγραφη «δικαιωματική» φρασεολογία που χρησιμοποιεί σήμερα η Χίλαρι Κλίντον για λογαριασμό των φιλελεύθερων Δημοκρατικών, αλλά με τον ριζοσπαστισμό ενός κινήματος που ήταν έτοιμο να αντιπαρατεθεί ακόμη και με τη δύναμη των όπλων απέναντι στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική καταπίεση.

Δυστυχώς οι «καταπιεστές» κατάλαβαν από πολύ νωρίς τη δύναμη που θα μπορούσε να συγκεντρώσει μια τέτοια συμμαχία και φρόντισαν να την πνίξουν στο αίμα. Η εν ψυχρώ δολοφονία από την αστυνομία του Σικάγου του ηγετικού στελέχους των Μαύρων Πανθήρων, Φρεντ Χάμπτον, και οι δεκάδες συλλήψεις που οργάνωσε το FBI κατάφεραν ένα σαρωτικό χτύπημα και στις δύο οργανώσεις.

Οι Νέοι Πατριώτες άρχισαν να διαφωνούν με τους Μαύρους Πάνθηρες για το αν θα πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα τους σε εθνικό επίπεδο ή να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους στο Σικάγο. Σε κάθε περίπτωση, ο ήχος από τα όπλα του FBI δεν άφηνε πολλά περιθώρια συζητήσεων.

Δείτε
American Revolution 2

Ντοκιμαντέρ με πλάνα αρχείου από την προσπάθεια των Μαύρων Πανθήρων να οργανώσουν τη λευκή νεολαία στα εξαθλιωμένα προάστια του Σικάγου.

Επισκεφθείτε
youngpatriots-rainbowcoalition.org

Πληροφοριακό υλικό και το πρόγραμμα 11 σημείων των Νέων Πατριωτών, όπου εξηγούν ότι ο ρατσισμός είναι ένα εργαλείο του καπιταλισμού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
INFOWAR
«Dune»: οριενταλισμός και συμπάθεια
Η λατρεία που δείχνουν φασίστες, νεοναζί και νεοφιλελεύθεροι για την ταινία του Ντενί Βιλνέβ προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το περιεχόμενο του «Dune» ● Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα όμως βρίσκεται στην...
«Dune»: οριενταλισμός και συμπάθεια
INFOWAR
Δεν έχουμε στον... ίσκιο μοίρα
Καθώς οι θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη αυξάνονται, οι αμερικανικές πόλεις δείχνουν με τον πιο εμφανή τρόπο ότι o υδράργυρος ανεβαίνει περισσότερο στις φτωχότερες γειτονιές. Η σκιά γίνεται προνόμιο για λίγους...
Δεν έχουμε στον... ίσκιο μοίρα
INFOWAR
Κρέμες για τον ρατσισμό των άλλων
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920 το λευκό δέρμα αποτελούσε την καλύτερη απόδειξη ότι δεν ήσουν αναγκασμένος να εργάζεσαι στα χωράφια.
Κρέμες για τον ρατσισμό των άλλων
INFOWAR
Η μεγάλη αναταραχή
Αναλυτές προέβλεπαν εδώ και χρόνια τρομακτική αύξηση κοινωνικών συγκρούσεων και βίαιων λαϊκών εξεγέρσεων σε όλο τον κόσμο. Οι μελέτες τους όμως έφταναν στα μάτια λίγων αξιωματούχων και επιχειρηματιών που...
Η μεγάλη αναταραχή
INFOWAR
Πόσες φορές «εισέβαλε» το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ
Eνα παλιό ανέκδοτο έλεγε ότι στις ΗΠΑ δεν πραγματοποιούνται πραξικοπήματα γιατί δεν υπάρχει αμερικανική πρεσβεία. Ενα καλύτερο ανέκδοτο θα έλεγε ότι δεν χρειάζονται πραξικοπήματα, καθώς για δεκαετίες η χώρα...
Πόσες φορές «εισέβαλε» το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας