• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.6°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 15.1°C
  7 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 12.0°C
  3 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 7.3°C
  1 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.6°C
  5 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  1 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  7 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 17.4°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  7 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.3°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.9°C
  4 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 11.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 12.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  92%

Καπιταλισμός και προκατάληψη

 • A-
 • A+

Είναι πολύ δύσκολο για τους εύπορους να είναι και ταπεινοί

Από το βιβλίο «Εμμα» της Τζέιν Οστεν

Το να καταφέρεις να κάνεις λάθος στον σχεδιασμό ενός χαρτονομίσματος σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεν είναι εύκολο. H Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας όμως τα κατάφερε. Στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών, που κυκλοφόρησε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τον θάνατο της Τζειν Οστεν, αναγράφεται η φράση «Δηλώνω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από την ανάγνωση».

Οταν όμως τα χαρτονομίσματα είχαν αρχίσει να γεμίζουν την αγορά, η Κεντρική Τράπεζα θυμήθηκε ότι η φράση ανήκει στην Κάρολιν Μπίνγκλεϊ, την ηρωίδα της Τζέιν Οστεν η οποία μισούσε την ανάγνωση αλλά περιφερόταν στα πάρκα με ένα βιβλίο στο χέρι για να «τυλίξει» τον πάμπλουτο κύριο Ντάρσι και να τον παντρευτεί.

Αν βέβαια ο Αγγλος κεντρικός τραπεζίτης είχε διαβάσει με σχετική σοβαρότητα τα βιβλία της Τζέιν Οστεν, θα είχε ακόμα ένα λόγο να ανησυχεί, καθώς ενέκρινε την κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος. Η εποχή που περιγράφει στο έργο της η Βρετανίδα συγγραφέας χαρακτηρίζεται από γιγαντιαίες οικονομικές ανισότητες, οι οποίες δυστυχώς επιστρέφουν όχι μόνο στη Γηραιά Αλβιώνα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο βιβλίο του «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» ο οικονομολόγος Τομά Πικετί χρησιμοποιεί τα έργα της Τζέιν Οστεν, όπως και του Μπαλζάκ, για να συγκρίνει τη δομή και τη λειτουργία του κεφαλαίου από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Αντί να εστιάζει όμως στις δαντέλες, τις πολυτελείς επαύλεις και τις ρομαντικές περιπέτειες των χαρακτήρων, παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο η λογοτεχνία της εποχής καταγράφει με ακρίβεια ορκωτού λογιστή τα περιουσιακά στοιχεία των ηρώων. Η Οστεν μάς παρουσιάζει με κάθε ευκαιρία το ύψος των εισοδημάτων και περιουσιών που διαθέτουν οι διάφοροι χαρακτήρες, εξηγεί ο Πικετί, γιατί έτσι μπορούσε να επισημάνει στον αναγνώστη «σαφώς προσδιορισμένες κοινωνικές θέσεις».

Σε αντίθεση με τον Κάρολο Ντίκενς, ο οποίος μια λογοτεχνική γενιά αργότερα (γεννήθηκε πέντε χρόνια πριν από τον θάνατο της Τζέιν Οστεν) περιγράφει τη βρετανική κοινωνία από την πλευρά των εξαθλιωμένων εργατών της καπιταλιστικής παραγωγής, η Οστεν καταγράφει τη ζωή των «ραντιέρηδων», όσων δηλαδή ζούσαν πλουσιοπάροχα συλλέγοντας απλώς τις προσόδους από την περιουσία τους (κυρίως έγγεια ιδιοκτησία ή χρεόγραφα του Δημοσίου).

Στο «Λογική και Ευαισθησία» η πλοκή εκτυλίσσεται γύρω από τις προσόδους που καρπώνεται ο ήρωας Τζον Ντάσγουντ από το τεράστιο κτήμα που κληρονομεί αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αποκλείει τις ετεροθαλείς αδελφές του Ελινορ και Μάριαν, οι οποίες αρκούνται στους τόκους του μικρού κεφαλαίου που τους άφησε ο πατέρας τους με τη μορφή χρεογράφων. Προσοχή όμως, μας προειδοποιεί ο Τομά Πικετί, οι ομοιότητες της σημερινής οικονομίας με τα έργα της Τζέιν Οστεν και του Μπαλζάκ είναι πολύ περισσότερες απ’ όσες θέλει να παραδεχτεί ένας φιλελεύθερος καπιταλιστής.

Στο βιβλίο της «Μάνσφιλντ Παρκ», η Τζέιν Οστεν μάς διηγείται πως ο θείος τής Φάνι, ο σερ Τόμας, ταξιδεύει διαρκώς στις Αντίλες για να διαχειρίζεται τις φυτείες (και τους σκλάβους του), σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που οι σημερινές πολυεθνικές συνδέουν την κερδοφορία τους με επενδύσεις στην Κίνα και το εξαθλιωμένο εργατικό της δυναμικό. Για τα σημερινά δεδομένα ο σερ Τόμας ανήκει στο 1% (για την ακρίβεια στο 0,1%) που ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα του παραγόμενου πλούτου.

Σε όλο το έργο του, ο Πικετί διαλύει την κυρίαρχη πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός μοιράζει τους καρπούς του σε όλους –ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε στα χρόνια της εκρηκτικής μεταπολεμικής ανάπτυξης, η οποία αποτέλεσε όμως την εξαίρεση στην ιστορία του συστήματος. Ο ίδιος μάς προειδοποιεί ότι χωρίς μια ισχυρή αναδιανεμητική πολιτική από την πλευρά του κράτους το σύστημα δημιουργεί αντιδημοκρατικές ολιγαρχίες –ακριβώς όπως αυτές που περιέγραφε η Τζέιν Οστεν.

Παρά το γεγονός ότι ο Πικετί αποτυγχάνει, όπως τον κατηγόρησε ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, να εξηγήσει τον βαθύτερο μηχανισμό δημιουργίας των ανισοτήτων (αφού δεν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη σύγκρουση κεφαλαίου-εργασίας), το έργο του μας εξηγεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το σημερινό χάσμα ανάμεσα στα εισοδήματα των πλουσίων και των φτωχών μάς φέρνει πίσω στη βικτοριανή εποχή.

Τα βιβλία της Τζέιν Οστεν, λοιπόν, δεν είναι εικόνα από το παρελθόν αλλά από το παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, που βυθίζεται σε τρομακτικές ανισότητες και πνίγει κάθε έννοια δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής για να διασώσει την κυριαρχία του 1%.

Και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας φρόντισε να μας το θυμίσει τοποθετώντας το πρόσωπο της συγγραφέως στο χαρτονόμισμα των δέκα λιρών –συμπτωματικά όσο πληρώθηκε και η ίδια από την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου.

  Διαβάστε
 Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα (εκδόσεις Πόλις)
Ο Τομά Πικετί σε ένα μνημειώδες έργο για τις οικονομικές ανισότητες των τελευταίων αιώνων. Δυστυχώς, όπως επισήμανε ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, καταλήγει σε λάθος συμπεράσματα αφού δεν διάβασε ποτέ το «Κεφάλαιο» του Μαρξ.
Ακολουθήστε μας στο Google news
INFOWAR
Ο Τζον Λε Καρέ στα «ίχνη» της Novartis
Στο βιβλίο του «Ο επίμονος κηπουρός» ο Τζον Λε Καρέ περιγράφει τη δράση φαρμακοβιομηχανιών με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας. Το πρόβλημα για τις ελβετικές φαρμακοβιομηχανίες ήταν ότι τα μυθιστορήματα του Τζον...
Ο Τζον Λε Καρέ στα «ίχνη» της Novartis
INFOWAR
«Μην ανησυχείς: οι Μεξικανοί σκοτώνουν μόνο τους φίλους τους»
Οταν κάνεις ρεπορτάζ για το εμπόριο ναρκωτικών, τις συγκρούσεις αντίπαλων καρτέλ και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις τους, συνήθως συναντάς εγκληματολόγους και –αν τα καταφέρεις– όσους συμμετέχουν σε αυτή την...
«Μην ανησυχείς: οι Μεξικανοί σκοτώνουν μόνο τους φίλους τους»
INFOWAR
Η επανάσταση που έγινε T-shirt
Χρειάζεται να περιπλανηθείς μερικά μόνο λεπτά στους δρόμους της Γιανγκόν, πρωτεύουσας της Μιανμάρ, μέχρι τη στιγμή που κάποιος μικροπωλητής θα επιχειρήσει να σου πουλήσει ένα βιβλίο του Τζορτζ Οργουελ με τον...
Η επανάσταση που έγινε T-shirt
INFOWAR
Τζέιμς Μποντ: επτά δεκαετίες αποτυχίες
Η λάμψη της παγκόσμιας πρεμιέρας του «Τζέιμς Μποντ» στο Λονδίνο έμοιαζε παράταιρη σε μια χώρα όπου κυριαρχούν εικόνες άδειων σούπερ μάρκετ και όπου η κυβέρνηση αναζητά οδηγούς φορτηγών για την τροφοδοσία της...
Τζέιμς Μποντ: επτά δεκαετίες αποτυχίες
INFOWAR
Λόρδος Βύρωνας: Κατουρήστε στον τάφο του Βρετανού ΥΠΕΞ
Η επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου στην Αθήνα, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, υποτίθεται ότι έγινε στο όνομα των Βρετανών φιλελλήνων.
Λόρδος Βύρωνας: Κατουρήστε στον τάφο του Βρετανού ΥΠΕΞ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας