• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.9°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.4°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.3°C / 19.0°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.5°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.3°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 22.7°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  48%

Amazon: στην καρδιά του κτήνους

 • A-
 • A+

Η φρενήρης επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας Amazon του Τζεφ Μπέζος φαντάζει σαν εικόνα από το δυστοπικό μέλλον του σύγχρονου καπιταλισμού. Μήπως όμως θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση όλων των προβλημάτων μας;

Δούλεψε σκληρά. Πέρνα Καλά. Γράψε ιστορία

Μήνυμα γραμμένο σε τοίχους στους χώρους εργασίας της Amazon

«H Amazon καταβροχθίζει τον κόσμο καταπίνοντας έναν επιχειρηματικό κλάδο σε κάθε μπουκιά», έγραφε ο βρετανικός Guardian όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της εταιρείας να εξαγοράσει την αλυσίδα σουπερμάρκετ βιολογικών προϊόντων Whole Foods Market, έναντι 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και αν ο Guardian μπορεί να κατηγορηθεί για εκλάμψεις σκληρής κριτικής προς τον σύγχρονο καπιταλισμό, ήταν δύσκολο να εξηγήσεις τον τρόμο που αποτύπωναν τα πληκτρολόγια των συντακτών της Wall Street Journal: «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, ως χώρα και ως πολιτισμός, πόση εξουσία είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να συγκεντρωθεί στα χέρια τόσο λίγων επιχειρήσεων», έγραφε η βίβλος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Ο λόγος της ανησυχίας δεν ήταν μόνο η ευκολία με την οποία η Amazon πρόκειται να καταπιεί έναν γίγαντα του λιανικού εμπορίου χωρίς καμία επίπτωση στα λογιστικά της βιβλία (το κόστος καλύφθηκε σε λίγα 24ωρα από την άνοδο στην τιμή της μετοχής της), αλλά ο τρόπος με τον οποίο ελάχιστες επιχειρήσεις απλώνονται σαν χταπόδια σε δεκάδες διαφορετικούς κλάδους.

Η Amazon δεν ελέγχει απλώς το 43% του ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ, αλλά και τις υποδομές μέσω των οποίων αυτό πραγματοποιείται, με αποτέλεσμα να καρπώνεται ένα στα δύο δολάρια που δαπανώνται στο ίντερνετ.

Σήμερα ελέγχει το 33% της αγοράς online αποθήκευσης δεδομένων (cloud storage), περισσότερο δηλαδή από το αντίστοιχο άθροισμα της Google, της IBM και της Microsoft.

H εταιρεία του Τζεφ Μπέζος αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα συγκεντρωτισμού επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Εχοντας ξεκινήσει ως online βιβλιοπωλείο έφτασε να ελέγχει γιγαντιαία δίκτυα λιανικών πωλήσεων μαζί με την αποθήκευση και διανομή των προϊόντων, προσέφερε πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπηρεσίες τραπεζικού δανεισμού, δημοπρασίες ακινήτων, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών, online αποθήκευση δεδομένων, σχεδιασμό υψηλής ραπτικής και σύντομα θα πουλάει και… ζαρζαβατικά από τα 460 καταστήματα που απέκτησε μέσω της Whole Foods Market.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας λέγεται ότι οφείλεται στα μαθήματα που έλαβε ο Τζεφ Μπέζος διαβάζοντας τα απομνημονεύματα του Σαμ Γουόλτον, ιδρυτή της αλυσίδας σουπερμάρκετ Wallmart.

Από αυτόν έμαθε τις βασικές αρχές των λεγόμενων logistics ή τη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας που του επέτρεπε να ελέγχει και το τελευταίο δευτερόλεπτο στη μεταφορά ενός προϊόντος από την αποθήκη μέχρι τον καταναλωτή.

Κυρίως όμως ο Μπέζος αντέγραψε από τη Wallmart τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Οι δύο επιχειρήσεις έχουν κηρύξει ανηλεή πόλεμο σε κάθε μορφή συνδικαλιστικής εκπροσώπησης (η Wallmart κατηγορείται ότι έστηνε τις αποθήκες σε περιοχές όπου θα ήταν δύσκολο για τους εργαζομένους να συγκεντρώνονται και να κινητοποιούνται εναντίον των εργοδοτών τους).

Αντίστοιχα ο Μπέζος ήθελε οι εργάτες αλλά και τα στελέχη της εταιρείας του να μην έχουν εύκολα πρόσβαση σε λεωφορεία και να χρησιμοποιούν Ι.Χ. αυτοκίνητα, προκειμένου να μπορούν να μένουν περισσότερο στις αποθήκες και τα γραφεία.

Το σύνθημα «Δούλεψε σκληρά. Πέρνα Καλά. Γράψε ιστορία» που βρίσκεις μέσα στους χώρους εργασίας της επιχείρησης, μοιάζει βγαλμένο από τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην πραγματικότητα, όμως, το εργασιακό μοντέλο της Amazon θυμίζει περισσότερο τα πρώτα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης.

Οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που κατάφεραν να προσληφθούν ως εργαζόμενοι για να διερευνήσουν τις καταγγελίες που έφταναν σε αυτούς, περιγράφουν πρωτοφανείς συνθήκες εργασιακής έντασης.

Η απόλυση ενός εργάτη μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και για την ελάχιστη πτώση παραγωγικότητας μέσα στην ημέρα, ενώ τα ενδιάμεσα στελέχη λαμβάνουν 14 εντολές (τυπωμένες σε κάρτες) με τεχνικές για να κρατούν την εργασία σε φρενήρεις ρυθμούς.

Είναι λοιπόν η Amazon το μοντέλο μιας εργασιακής δυστοπίας που θα επικρατήσει σε όλους τους χώρους εργασίας καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα συγχωνεύονται σε ελάχιστα χέρια; Πιθανότατα.

Ακριβώς αυτό το μοντέλο όμως θα μπορούσε θεωρητικά να απελευθερώσει τους εργαζομένους.

Τα περίφημα logistics που ανέπτυξε η Amazon δεν συνενώνουν απλώς τους παραγωγούς προϊόντων με τους καταναλωτές, αλλά και τους εργαζομένους σε διαφορετικές δραστηριότητες στα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Η απεργία των Γερμανών εργαζομένων στην Amazon το 2015, με αίτημα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έγινε αισθητή σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς αμφισβήτησε τη βασική αρχή της εταιρείας ότι δεν διαπραγματεύεται με συνδικαλιστικές ενώσεις. Οι παγκόσμιες επιχειρήσεις επιτρέπουν και παγκόσμια συνδικάτα με παγκόσμιες απεργίες.

Ταυτόχρονα η τεράστια τεχνογνωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκλογίκευση της διανομής προϊόντων ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη σε πραγματικό χρόνο.

Οπως έγραφε η πρωτοβουλία International Amazon Workers Voice (Διεθνής Φωνή των Εργαζομένων στην Amazon), με το πάτημα ενός κουμπιού οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να κατευθύνουν τη διανομή φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, οικοδομικών υλικών, πόσιμου νερού και τροφίμων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Χιλιάδες σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, νοσοκομεία και θέατρα θα μπορούσαν να χτιστούν σε ελάχιστο χρόνο όπου υπάρχουν ελλείψεις.

Οι γεωγραφικοί περιορισμοί δεν θα καθορίζουν την επάρκεια των πόρων μιας περιοχής ούτε το πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων της.

Η Amazon είναι ένα δώρο για τον πλανήτη. Μόνο που λειτουργεί σε λάθος σύστημα παραγωγής.

 Δείτε

Amazon: The Truth Behind the Click, Ρεπορτάζ της εκπομπής Panorama του BBC που έστειλε δημοσιογράφο της να εργαστεί ως υπάλληλος της Amazon και να βιώσει τις εξαντλητικές συνθήκες στην εταιρεία του Τζεφ Μπέζος.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
INFOWAR
Φάτε τους πλούσιους
Μια φράση που αποδίδεται στον Ζαν-Ζακ Ρουσό αποκτά νέα χρήση και σημασία στην εποχή του καπιταλισμού του Τραμπ. Είμαστε όμως πραγματικά έτοιμοι να... γευτούμε την αλλαγή;
Φάτε τους πλούσιους
INFOWAR
Ο ταξιδιωτικός οδηγός της εξουσίας
Η οργάνωση Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών ανανεώνει αυτές τις ημέρες έναν «ταξιδιωτικό οδηγό» με τις διευθύνσεις όλων των λόμπι που καθορίζουν τις τύχες των χωρών της Ευρώπης και διοργανώνει...
Ο ταξιδιωτικός οδηγός της εξουσίας
INFOWAR
Ο «σοσιαλισμός της ινσουλίνης»
Ο Φρέντερικ Μπάντινγκ θα μπορούσε να είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής του. Οταν κατάφερε, πριν από έναν αιώνα, να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά την ινσουλίνη για τη φαρμακευτική αγωγή...
Ο «σοσιαλισμός της ινσουλίνης»
INFOWAR
Το κερασάκι στον πόλεμο του παγωτού
Η πολυεθνική Unilever ζητά από μια θυγατρική της, την Ben & Jerry, να σταματήσει να προασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα. Και αυτή απαντά υποβάλλοντας μήνυση στη μητρική εταιρεία.
Το κερασάκι στον πόλεμο του παγωτού
INFOWAR
Επάγγελμα: εξολοθρευτής συνδικάτων
Η διαρροή εσωτερικών εγγράφων μιας αμερικανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων έφερε στο φως τον καλοκουρδισμένο μηχανισμό που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να αποτρέπουν την ίδρυση συνδικάτων. Μια νέα...
Επάγγελμα: εξολοθρευτής συνδικάτων
INFOWAR
ΗΠΑ: το πραξικόπημα των τραπεζών... που δεν έγινε
Εναν χρόνο μετά την εισβολή ακροδεξιών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, η Αμερική συνειδητοποιεί ότι η ελευθερία της δεν απειλείται από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό.
ΗΠΑ: το πραξικόπημα των τραπεζών... που δεν έγινε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας